Ozvěny z Bundesligy: Zachovejte klid. O titul se opět nebojuje

31.03.2022, 11:56
Názory a komentáře
Najednou blýskla naděje. Po dohrávkách 26. kola se rozdíl mezi vedoucím Bayernem a druhým Dortmundem ztenčil na čtyři body. Mnozí zpozorněli. Dočkáme se letos konečně zápletky? Planý poplach. Poslední kolo před reprezentační pauzou zase všechny uzemnilo. Ačkoliv ti uměřenější nebyli vyvedeni z míry ani předtím. Už dlouho je totiž nabíledni, že letos se nic měnit nebude.

Julian Nagelsmann si vede skvěle a vlastně na to, že v Mnichově ještě nestrávil celý rok, se mu dostává málo obdivu. Obzvlášť v posledních týdnech však nikdo na pochlebování nějak nemá čas. Přece jen, dvě bundesligové remízy v řadě, jisté komplikace v osmifinále Ligy mistrů, v únoru čtyřbrankový výprask od Bochumi za jeden poločas - to vše do jisté míry nahlodalo přesvědčení o pevném spojení mezi Naglesmannem a hráči Bayernu. Vážně ale chce někdo práci kouče FCB zpochybňovat kvůli několika zaškobrtnutím s nikterak dramatickým dopadem?

Ale dobře, přiznejme, že alespoň opticky Bayern slevil z tempa. Dortmund naopak překvapivě pravidelně posbíral několik bodů a rázem se rivalovi, jehož vlak dlouhodobě marně chytá, nadějně přiblížil. Jenže toužebně očekávaný plamen vyhasl po pár dnech. Rozdíl mezi FCB a BVB se opět navýšil a stejně tak se vrátila tradiční skepse. Šest bodů proti Mnichovanům v posledních sedmi kolech prostě nesmažete. Deset let zkušeností mluví za vše.

Mělo (a pro někoho možná stále má) ovšem vůbec cenu přivolávat bitvu o Meisterschale? Chceme, aby letošní Borussia okradla krále? Jednoduchou matematikou si titul samozřejmě zaslouží mužstvo s nejvyšším počtem nasbíraných bodů a obzvlášť v dlouhodobé soutěži se takové zásluhy těžko zpochybňují. Nicméně i vytrvalostní závody se často rozhodují až v cílové rovince, v níž může sehrát velkou roli větší či menší porce štěstí. V souboji o ligový primát to může být nečekaný odraz míče, chyba sudího či pochybení protihráče.

Balanc na hraně se zvrtnul

Dortmund má se štěstím komplikovaný vztah. Dlouhá léta si štěstěna od Schwarzgelben držela odstup. Atraktivní podívaná reprezentovaná rychlým přechodem do útoku, jenž podporoval početný roj žluto-černých vos, doplácela na díry v zadních řadách, které zejména zkušený protivník s radostí trestal. I proto BVB končí v Bundeslize za Bayernem. I proto v posledních letech neučinilo velký průlom v Lize mistrů. Aktivní přístup sice Dortmundu přinesl několik obdivovatelů, ale už méně trofejí.

Balancování na hraně chaosu však tento rok očividně překonalo tenkou tradici. Již dříve jsme upozorňovali na nevítanou změnu v herním projevu Schwarzgelben. V novém kalendářním roce se toho moc nezměnilo, spíš jen zmatek nabral na intenzitě. Možná přibylo ofenzivních smrští, s tím ovšem koreluje vyšší množství inkasovaných branek. Třeba souhrnnému skóre 9:0 proti Unionu a Mönchengladbachu předcházel příděl pěti gólů od Leverkusenu. V Dortmundu se nikdy moc nehledělo na přehnaný řád, pod trenérem Marcem Rosem se ale stroj zcela vymknul kontrole. Neřízeně se řítí programem, přičemž nemáte nejmenší tušení, jak následující duel dopadne.

Přes strasti s vystavěním pilířů, o něž by se mohl opřít, se nicméně Rosemu daří alespoň výsledkově. Zmíněný výprask od Leverkusenu představoval spíš výjimku a jedinou jarní ligovou porážku. Džbán, s nímž Dortmund chodí pro vodu, je ale již tak nakřáplý, že občas nějakou tekutinu poztrácí. Jinými slovy popsal situaci BVB známý sportovní novinář Constantin Eckner, jenž byl nedávno hostem fanouškovského podcastu Yellowwallpod. Navzdory odlišné deskripci zůstává konkluze stejná: jelikož Rose naráží na vážné limity v podstatě každý zápas, riziko klopýtnutí se zvyšuje. Což se nedávno stalo v Augsburgu i u kolínského dómu. S takovou se Dortmund jen těžko může měřit s Bayernem, který sice rovněž umí zaváhat, svou dominancí je ale mnohem víc schopen urvat i vyrovnané mače na svou stranu.

Do jisté míry se pořád můžeme bavit i o absenci štěstí, neboť marodka Borussen se během celé sezony moc netenčí. A není to jen otázka Erlinga Hålanda. Například nedávno na hřišti Mainzu vyrukoval Rose s defenzivou ve složení Passlack - Can - Pongračić - Schulz. Řada, kterou by se moc nechlubil ani průměrný bundesligový tým, sice kupodivu udržela čisté konto, i tak by ale Rose raději uvítal tehdy indisponované Manuela Akanjiho, Thomase Meuniera a Raphaëla Guerreira. Výpadek Hålanda zase učinil hrdinou jindy nechtěného Mariuse Wolfa, který v posledních pěti zápasech skóroval třikrát. Je však jindy nemastný Wolf hráčem, na kterého se BVB může spoléhat dlouhodobě?

Rozčilování na denní bázi

Jednoznačnou (a zdravou) oporou je naopak Jude Bellingham. Anglický box-to-box záložník se v pouhých 18 letech stal středobodem hry Schwarzgelben. Ze všech hráčů Dortmundu přijal v letošním bundesligovém ročníku nejvíce přihrávek, společně s Marcem Reusem vytvořil nejvíce akcí vedoucích ke gólu, v celé soutěži patří k nejlepším v driblingu a při presování a ze všech hráčů Bundesligy se letos stal nejčastěji obětí faulujícího soupeře. Jo a taky umí kouzlit v šestnáctce.

Jenže i komplexní mladík má své mouchy. Hojně probíraný incident z nepovedeného utkání v rámci Evropské ligy proti Rangers rozhodně nebyl prvním momentem, v němž Bellingham vybuchl. Záložníkova tvář se zuřivostí zkřiví za zápas několikrát a je alarmující, jak se 18leté ucho vzteká pokaždé, co nedostane přihrávku do náběhu či jej protivník zastaví na hraně faulu. Bellinghamovu vášeň a zápal pro hru je třeba ocenit, avšak zároveň oddělit od zbytečných výlevů mířících na spoluhráče. Komu tím prospívá? Pohodě v mužstvu těžko.

Když navíc televizní kamera při přenosu zápasu zaostří také na lavičku BVB, často zde zachytí podobně se vztekajícího Roseho. Ano, i Jürgen Klopp připomínal čerta z krabičky, avšak Borussen pod jeho vedením působili mnohem disciplinovaněji. Rose naopak neumí a zjevně ani nehodlá své ovečky zkrotit. Celkově tak žluto-černí působí jako podrážděné vosy, jež neumí zachovat klid.

Stačí jen posílit?

Rok a půl starý Bellinghamův příchod se každopádně pořád vyplácí, o tom žádná. Kdo další však má Borussii v následujících měsících táhnout? Nejen marodka, ale také předpokládané odchody začínají funkcionáře BVB trápit. S transferem Hålanda už počítají tak nějak všichni, dost možná ale zmizí také Akanji, jenž po Matsi Hummelsovi plně převzal vůdčí roli a konečně vyrostl v jednoho z nejlepších ligových stoperů.

Nic naplat, minimálně obrana potřebuje vyladění tak jako tak. Už jen pro to, aby fanoušci nehryzali nehty v obavách před výkonem pravidelně nejistého Marina Pongračiće. Proto již oznámený úlovek Niklase Süleho dost možná doplní kometa sezony Nico Schlotterbeck z Freiburgu. Při hledání záplaty za Hålanda spekulují média dokonce o Patriku Schickovi, koloritem posledních měsíců se už stalo vábení Karima Adeyemiho ze Salcburku.

A co trenér? Premiérová sezona by měla sloužit jako doba hájení. Avšak zdá se, že Marco Rose všechny své trumfy vyčerpal během dechberoucího vstupu do ročníku proti Frankfurtu, načež jeho výkonnostní křivka soustavně klesá, přinejlepším stagnuje. Byť z druhého místa jej asi nikdo vyhazovat nebude.

Víceméně s jistotou však můžeme zavrhnout alespoň letošní boj o titul. Do konce ročníku ještě nějaký čas zbývá a šestibodový náskok nečiní z Bayernu definitivně mistra. Avšak byť může bodový zisk mást, Dortmund má svých problémů pořád mnohem víc. Z toho důvodu mu ostatně Meistershchale ani nelze moc přát.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (13)

Přidat komentář
dominios

Ja by som nebol tak negativny. My v Bayerne mame problemov dost a sme nachylni ku vybuchom tiez. O titul sa (zrejme) bude rozhodovat prave v der klassiker (ak dovtedy teda bodovy rozdiel nebude nejako vyrazne zvacsany). 6b rozdiel, z toho 3b sa daju ziskat v priamom suboji, Bayern navyse caka LM, takze sil nebude na rozdavanie. Zavery by som robil az potom...

inac s clankom plne suhlasim, trafil situaciu v BvB uplne presne (obzvlast kvitujem kritiku Bellinghama o ktorom si myslim to iste) a jasne popisal, preco proste Bayern dominuje posledne roky... napriek tomu, stale je to dost otvorene

Reagovat
smazaný uživatel

Jaky mas ty, konkrétně problém v Bayernu?

Reagovat
dominios

nekonzistentne vykony, obcas poriadne derava obrana, minimalna rotacia (bud kvoli zraneniam alebo kvoli nekvalite), utok bud da 5 golov do parady alebo sa natrapi aspon na 1 kusok... je toho dost, len ako je napisane v clanku, casto sa to na vysledku nakoniec neprejavi a zapas zlomime, ale tak pod tlakom sa to podarit uz nemusi pretlacit

Reagovat
Seydou Doumbia

jenže bvb jsou taky prasata schopný rupnout s kymkoli a obranu maji v prdeli...a bez holanda jsou polovični...tohle není níkdo, kdo by bayernu ten titul mohl čornout

Reagovat
andrew96

K souboji s Bayernem se BVB upínali v roce 2016... a nic. Nebo v roce 2019... zase nic. 2020 jakbysmet.

Prostě nic nebude.

Reagovat
Zark

to se divím, v Bundeslize, jak to není náskok o 10 bodů, tak všichni žijí ve falešné naději, že ještě o titulu není rozhodnuto ne

Reagovat
Rudnevs

Tak preco by ludia nemohli mat nadeje? Komu tym skodia?

Reagovat
Seydou Doumbia

sobě

Reagovat
Hachim Mastour

bundesliga je trash

Reagovat
Coniglio

Za tie oblubene timy by ta mali zastrelit

Reagovat
smazaný uživatel

Vznik UEFA Superligy 1 a 2 do které by se dalo normálně postoupit a z ní sestoupit z národních lig. K tomu vytvoření Středoevropské Superligy ze které by se dalo postoupit do Superligy a hráli by zde nejlepší týmy z ČR, Rakouska, Maďarska, Slovenska a Polska. A do této ligy by se dalo zase postoupit z národních lig... podle mě by tenhle model prospěl fotbalu strašně moc. Národní ligy kromě Premier League začínají přestávat dávat smysl. Sám už se u nás koukám jen na opravdu velké zápasy tipu: Sparta - Plzeň/Slavia/Baník atd... v Premier League mě taky už nebaví zápas City vs. Burnley. A to je ta nejkvalitnější liga na světě. O Německu se nemá cenu ani bavit. Itálie teď baví, ale čistě kvůli krizi Juventusu. Nemá to už tu sílu jako dřív bohužel. Superliga časem prostě vznikne ta poptávka bude větší a větší. UEFA by ji ale měla mít pod sebou jinak hrozí konec fotbalu v menších zemích. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Úplne legitímne. Koho by už len zaujímal lokálny klub ako Mančestér Shity.

Reagovat
dominios

toto je typicky nazor nastrocneho fagana ktory nieco take zavesi na DB, ziska par likov a ludia to zacnu uctievat ako progresivny nazor buducnosti (nic v zlom proti tebe! pisem trochu obrazne)

skusim to rozviest, naozaj nechcem urazit teba ci tych, co si myslia to iste

ide o to, ze dnes chce kazdy vsetko hned a rychlo; rychla akcia, vela golov, same hviezdy, na nudu proste nie je cas a ked uz ano, strcime tam reklamy a rychlo na dalsiu akciu, goly a neviem co...

zaroven si vela ludi mysli (primarne fanusikovia uspesnych napriec vsetkymi sportami), ze ked uz si za nieco zaplatim, tak "moj" team musi vyhrat, lebo som si zato zaplatil, no nie? ci uz je to listok na zapas alebo stream, TV...

samozrejme, problem je to dalekosiahlejsi, pretoze vsetci promoteri toto de-factu chcu, pretoze im to dviha zisky

ale teraz ta druha strana: ludia nikdy nemaju dost a nebudu mat ani ked vznikne superliga. Si myslis, ze ako dlho to vydrzi? Mozno 2-3 sezony to bude akoze fajn, ale realne? Ak bude hrat Liverpool s Bayernom uplne bezny zapas, alebo nebodal El Classico bude zapas o 8. miesto tabulky, koho to bude (dlhodobo) bavit? Co budete chciet potom? League of Champions of Superleague"? Navyse, pre sponzorov a mesenasov to tiez nie je uplne top, lebo co budu mat zisky z TV prav ked ich slavny team bude hrat pravidelne na spodku tabulky. Ludom bude jedno ze napr. Man United (len pre prikald) su na poslednom 12. mieste a ze tam je x dalsich klubov v nizsich "milionarskych" sutaziach. Proste budu posledni. Nakoniec sa stane to, ze to pojde uplne do haja, pretoze exkluzivita sa strati, ludia prestanu byt ochotny si platit 20e+ za nefungujuci stream jedneho zapasu, odmietnu chodit na zapasy so vstupenkou 500e+ na "bezny ligovy zapas" a nakoniec tie kluby do jedneho krachnu... a zoberu cely sport so sebou

a ked ta nebavi teraz pozerat na tie sutaze, lebo je to "nuda" a zabava je to preto, lebo sa akurat nedari juventusu, chod pozerat iny sport; futbal bol takyto vzdy a vzdy bude

asi si dospel, nemas tolko casu na TV, zrejme uz mas rodinu, deti a chapem, ze teda chces vidiet uz len to "top" ked uz si pred tou telkou... to ale nie je problem futbalu, ale teba (opat obrazne) ako jednotlivca, bola by velka skoda teraz pre pohodlie a nenazranost radoby fanusikov teraz cely futbal pochovat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele