Pompey na klíčovém rozcestí. Boháč, nebo fanoušci?

05.09.2012, 01:08
Aktuality
Zaujalo nás
Ještě se ani náhodou nevzpamatoval. Portsmouth z Premier League sestoupil teprve před dvěma lety; ovšem měsíce, které následovaly tento obligátní pád, se minimálně jeho fanouškům vlekly jako jedno celé století. Teď celek z Fratton Parku alespoň konečně došel rozcestí, které nabízí varianty příštího rozvoje...

Jednu skupinu zájemců-investorů představuje Pompey Supporters Trust, soubor oddaných příznivců, jenž ctí veškeré principy demokratického uskupení. A právě konsensus, hromada tvrdě pracujících lidí, kterým na klubu doopravdy záleží - to mají být jeho nejsilnější argumenty.

Na druhé misce vah sedí vlastně přesný opak. Balram Chainrai, byznysmen se sídlem v dalekém Hong Kongu, se nemůže pochlubit žádnou ctnostnější vazbou k Portsmouthu než jen hordou akcií zakoupených před časem za krajně nevýhodnou cenu. Anglickému celku tenkrát hodil záchranný kruh, což se cení - jenže teď logicky nechce o své peníze jen tak přijít.

Sám přitom chtě nechtě odkazuje na memento v podobě nepřehledných čachrů s vlastnictvím těsně před oním osudovým pádem. Tehdy si minimálně na řečnickém poli trojlístek Gajdamak-Al Fahim-Al Faraj přehazoval jihoanglický klub coby horký brambor; až jej doslova upustil do vroucí vody. Aniž by pak běžný fanoušek Pompey chtěl nějak zázračně klasifikovat viníky, stačí mu jen povrchní poznávací znamení a tuší průšvih: další byznysmen, hodně peněz, daleká cizina. Navíc před nimi stojí muž, jenž byl za vlastníka Portsmouthu vydáván už v průběhu oné kritické sestupové sezony 2009/2010. To dobrý dojem zkrátka nebudí, ačkoliv tehdy Chainrai ve skutečnosti žádnou škodu nenapáchal.

Portsmouth si teď každopádně už skoro půl roku prochází druhou, táhlou administrací ve dvou letech a doufá v konečné řešení své otázky. Na průběh konkurzu tentokrát dohlídne pan Trevor Birch, bývalý fotbalista, který jménem své firmy PKF před časem daroval oběma stranám celé dva týdny na stvoření finálních verzí svých nabídek. Deadline je stanoven na příští pátek, sedmou hodinu večerní.

Obecně se předpokládá, že žádný ze zájemců na poslední chvíli z duelu nevycouvá, ačkoliv Chainrai zrovna minulý měsíc poněkud zaváhal. Nelíbila se mu malá soutěž ani částka, jakou Birchovi za jeho služby musel vyplatit. Navíc prý necítí dostatečnou podporu fanouškovské základny, celkem logicky. Přesto se Asiat zdá být až příliš zainteresován na to, aby tuto bitvu předem vzdal.

Chainrai totiž do Portsmouthu vrazil konkrétně 18,6 milionů liber. Stalo se tak už roku 2009, tedy v době, kdy ještě modré šlo mít za účastníka Premier League, ba dokonce úřadujícího vítěze FA Cupu. Hongkongský podnikatel v tom okamžiku pochopitelně nebyl jediným takovým investorem. Posledního mohykána z něj udělala jedině jeho vlastní prozíravost. Své půjčky si nechal zastavit, aby je dále akorát kontroloval skrze svou společnost Portpin, registrovanou na Britských panenských ostrovech, daňovém to ráji.

Tahle hypoteční zátěž v praxi znamená obyčejnou pojistku. Potom jestliže v únoru 2010 šlo spolu s klubem ke dnu také x lokálních podniků jako HM Revenue and Customs či St. John Ambulance (nebo ne rovnou ke dnu, nicméně o investovanou částku zkrátka dotyční nenávratně přišli), Chainrai mezitím nabyl kompletní kontroly nad mančaftem jako značkou. A ta mu teď oněch více než 18 milionů britské měny v plné výši prostě a jednoduše dluží.

Po pádu ostatních investorů byl proto klub s veškerým majetkem de facto transformován do jedné společnosti - přirozeně Chainraiovy - s povinností splatit věřitelům 20 pencí za každou libru, kterou jim doteď celek dlužil. Tak se z 83milionových závazků, zkrácených na pětinu, měl stát výdaj v hodnotě 16,5 milionů liber. Nastavil se obyčejný splátkový kalendář, který jen stačilo dodržovat, a Portsmouth byl formálně očištěn.

Jenže to jsme si pověděli jen první kapitolu celého příběhu, který zatím pohádkový konec vážně nemá. Druhá epizoda se začala psát loni v červnu, když ryze profesionální Asiat předal klub do rukou neopatrného bankéře Vladimira Antonova. Rus celý kolotoč zvesela roztočil nanovo. Počal zase kupovat hráče, nabízel jim tučné gáže...

...a pak po půl roce bum! Antonov byl v Londýně zatčen pro nějaký masivní bankovní podvod a Portsmouth tak zanechal v další husté kaši. Sám teď - i po roce - stále čelí závažným obviněním, jeho firma Convers Sports Initiatives letos v únoru zbankrotovala a s ní se na další konkurz chystají také Pompey. Z oněch 16,5 milionů totiž během Rusova fungování nebyla splacena jediná penny.

V tu chvíli se povážlivě vrací na scénu Balram Chainrai, abychom se pomalu přenesli zpět do přítomnosti. I ve stínu Andronova si hongkongský byznysmen, jehož čisté jmění by údajně nemělo závratně překračovat hranici 500 milionů liber, pochopitelně udržoval jakýž taký přehled o chodu věcí. Nebo spíš stavu věcí. Opakovaně totiž prohlašoval, že o vlastnictví fotbalového klubu nestojí; že je pouhým zachráncem. Nyní si pak má udržovat dokonce ještě větší odstup, když Guardianu čerstvě sdělil, že tentokrát veškeré účinkování v průběhu administrace přenechává vedení své firmy. On sám se zpříma ničeho neúčastní.

Plán Portpin je potom dnes ještě úspornější, respektive šetrnější ke svým vlastním zdrojům. Splátky věřitelům protentokrát měly být nastaveny v poměru jedna ku jedné (penny rovná se libra). A ošizená strana "dal" se ani nemohla nijak odvolat - vše bylo schváleno již v minulosti prvním likvidátorem, který "hlasoval" za věřitele ve prospěch této úpravy splátkového kalendáře.

Avšak takové zběsilosti nenechaly chladnou samotnou Football League, jež vyjádřila oficiální zklamání z takového zrazení práv věřitelů, aby Portsmouthu napařila nepěkné ultimátum: buď necháte věřitele hlasovat, nebo deset bodů dolů (a že už tak modří sedí u dna tabulky třetí ligy, na 21. příčce). Vedení Football League zároveň trvá na tom, aby Chainrai snížil své nároky. Má ulevit zmraženému obnosu svých 18,6 milionů, jinak Pompey automaticky spadnou do konferenčních vod, mimo dosah Football League (to by je v praxi definitivně pohřbilo). A právě tenhle požadavek, zdá se, nejvehementněji umetá cestičku "na výsluní" naší fanouškovské nadaci.

Tady je asi třeba konečně zmínit, že ačkoliv pojem "nadace" - navíc ve spojení se slovem "fanoušek" - budí sám o sobě rozpaky, v Anglii mají podobná uskupení silnou tradici; a to i na poli vlastnictví fotbalových klubů. Takové neziskové (!) organizace mají silné slovo ve více než 110 klubech po celých Ostrovech, většinou jde nicméně o neligová mužstva. Z těch ligových anglických se dá jmenovat jedině "nový" Wimbledon (známé The Dons Trust má vlastnit až 75 % akcií padlého velikána) a Exeter City; čerstvě sestoupivší z League One, kde momentálně působí Portsmouth.

Ještě zaběhlejší, a to už i ve vyšších patrech, je pak Supporters Trust coby "odlehlá" součást struktury vedení. Například i prvoligové Swansea takhle operuje - fanoušci mu mají co mluvit do samotného fungování. Náš Pompey Supporters Trust ale samo sebou míří ještě o něco výše. Na pomoc si vzal majetkového developera Stuarta Robinsona, který se prý ve jménu nadace chystá klub ocenit sumou 2,6 milionů liber.

Ashley Brown, předseda trustu, se pak nechal slyšet, že od dvou tisíc kolegů-příznivců (někteří z nich jsou sami zámožní, jiní mají dobře zajištěné přátele-taky fanoušky) vybral zhruba 850 tisíc liber, jimiž pro začátek hodlá dluh uspořádat, dostat pod pokličku. Tak by rovněž měla znít jeho nabídka, kterou brzy předloží koordinátorovi Birchovi. Jakkoliv by věřitelé tak jako tak přišli o drtivou většinu svých peněz, podle Brownova mínění to ve finále skousnou, neboť půjde právě o společenství věrných příznivců, kterým na životaschopnosti jejich klubu doopravdy záleží.

Co na to poví Birch, to se zatím těžko odhaduje. Ještě na konci srpna nicméně veškeré britské tiskoviny mírně favorizovaly zámožného Asiata; jakkoliv o jeho dalších úmyslech můžeme tak maximálně s obavami spekulovat. Pompey Supporters Trust může nabídnout nezměrnou víru a odhodlání. Bude to ale stačit?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (76)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vrátit se do PL jim nějakou dobu potrvá.

Reagovat
k0udy

Řekneš mi jak to děláš, že za minutu tohle přečteš a víš že jim návrat bude trvat dlouho?

Reagovat
smazaný uživatel

To je talent v kombinacii s intuiciou.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by kvůli jeho výroku tohle musel číst?

To je jako kdybych napsal: Kde jsou ty časy, kdy Portsmouth hrál EL. článek si můžu přečíst potom nebo si ho nemusím číst. Jenom napsal něco k tématu a nechápu proč jsou všichni na tohle háklivý.

Reagovat
eibe

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

možná mkoudyho trochu zaráží, že se tu píše do Komentářů (jsou to snad komentáře k článku, ne?) jako na diskuzní fórum...

Reagovat
smazaný uživatel

prostě chtěl mít první koment... co na tom nechápeš

Reagovat
smazaný uživatel

Snad jo

Reagovat
j_mrazik

Žádná velká škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

reading level: superman

Reagovat
kris_kros

asian

Reagovat
pospech11

no každopádně doufám, že se Pompeys podaří nějak zachránit, je to jeden z mých oblíbených týmů a rád si za něho dávám FMko, tak snad to dopadne jako u mě v FMku a dostanou se do dobrých rukou a pak pomalu a jistě vzhůru do PL.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hodně štěstí v FMku. Já si za ně plánuju dát příští ročník

Reagovat
Aldeano

OT: Dnes výročí od mnichovské olympiády. http://tinyurl.com/93fl5lf

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
havrys99

Backham

Reagovat
Largo

Reagovat
Bayern +

Reagovat
SniperxXx

Reagovat
Ligter

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Reagovat
Il Architetto

Reagovat
fantomas

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

koukám oznámení chyby a následná náprava funguje během minuty. Konečně jsem to vyzkoušel a jsem na to hrdý

Reagovat
fantomas

Jj, nevim, proč to nepoužívá víc lidí, když hlásej chyby.

Reagovat
Bayern +

Skoda, v PL mi chybaju.

Reagovat
Neuro

a myslím že Anelka má i víc..

Reagovat
SniperxXx

http://en.wikipedia.org/wiki/Dar%C3%ADo_Conca Trochu mě překvapilo, že šel do Asie.

Reagovat
SunFells

Mě ne, když vidím ten plat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako velký fanoušek Pompey děkuju za supr článek Jen bych doplnil/upřesnil pár věcí. Chainrai si svůj díl viny rozhodně nese i na nesmyslných smlouvách, Tal Ben Haim nebo N.Kanu byli v klubu již dávno před Antonovem, stejně tak bylo finančně velmi nákladné angažování Liama Lawrence, jehož příchod ze Stoke se uskutečnil za "vlády" Chainraie, to si ovšem nejsem jistý. Za zmínku stojí určitě i to, že se velká většina hráčů rozhodla vzdát se svých finančních nároků při odchodu v létě 2012, za což jim patří velký respekt, protože minulou sezonu odehráli víceméně zadarmo (J.Ward, J.Pearce, L.Lawrence, E.Huseklepp, G.Halford). V současnosti vede Portsmouth jeden z nejtalentovanějších manažerů v Británii, s nulovým rozpočtem se mu podařilo poskládat relativně slušný tým, který určitě bude směle bojovat o záchranu se ctí. Přere-li klub PST, tak jsem si jistý, že ho do tří let uvidíme zpět v Championship a jednoho dne v Premier League. PLAY UP POMPEY

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
goodbay

Reagovat
smazaný uživatel

když jsem byl poprvé v Anglii, jel jsem do Portsmouth a ta atmosféra (i město, ačkoliv není z nejhezčích) mě uchvátila. Od té doby fandím Pompey

Reagovat
fantomas

Ja teda byl na jihu jen v Torquay, krasny primorsky mesto, ale ani stadak sem za ten tejden nezahlid, takze to mezi nama nezajiskrilo. :))

Reagovat
fantomas

Nicméně, dám si za Torquay ve FM, dobrej nápad.

Reagovat
smazaný uživatel

bul si jinde v anglii ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jih mám trochu procestovanej... A Londýn...

Reagovat
smazaný uživatel

ale nejvíc se chci podívat do Liverpoolu (kvůli LFC) a do Newcastle

Reagovat
Arne

Město je nějakým způsobem kouzelný, taky se mi tam líbilo.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně.. jak říkám: není nejhezčí, ale třeba ty doky, i Fratton park... všechno tam má takovou zvláštní (nevím jak to říct jinak než "posvátnou") auru...

Reagovat
Arne

Já ve/u Fratton Parku nebyl, jen se motal tam kolem těch doků, prostě u pobřeží... Ale jak říkáš, je to tam nějak krásně zvláštní a třeba oproti Londýnu to na mě udělalo ohromnej dojem.

Reagovat
fantomas

Tak Londýn teď už těžko může udělat jinej než takovej ten "mainstreamovej dojem". To podle mě neni nijak kouzelný velkoměsto, kór třeba ve srovnání s takovou Paříží. Leda okrajový části, satelitní městečka, tam by se i nějaký zvláštní kouzlo najít dalo. Ale jinak vidět jednou a šlus (i když teda já tam byl víckrát a vracet se tam hodlám minimálně kvůli fotbalu), takový Torquay, Brighton...tam bych se vracel xkrát do roka klidně.

Reagovat
smazaný uživatel

absolutní souhlas

Reagovat
fantomas

Každopádně dík za doporučení Portsmouthu, z Ostrovů sem viděl jen Londýn, Torquay a okolí, Brighton, Glasgow a okolí...ale tu jižní část podle mě stejně nic nemůže překonat; tak aspoň mám další destinaci, kam se případně vypravit, tentokrát už na vlastní pěst.

Reagovat
Darren Fletcher

najkrajsie mesto na svete je pre mna edinburgh. mozno prehanam, ale na mna spravil neskutocny dojem a raz sa tam musim vratit a este si ho poriadne prejst

Reagovat
fantomas

No, to mě tenkrát štvalo, že sme se po Skotsku museli pohybovat zrovna v blízkosti Glasgow a ne Edinburghu. Ale viděl sem aspoň Stirling, taky pěkný středověký městečko s hradem. Dokonce s hospodou vlastněnou Čechama. :))

Reagovat
smazaný uživatel

doky a pobřeží.. tam se toho dá dělat :) Spinnaker tower (jestli si to dobře pamatuju) nic moc, ale třeba D-Day museum, to akvárium, nelsonovo muzeum... navíc já zážitek z doků měl umocněn tím, že byl zrovna jakýsi vojenský den či co, takže nad HMS Victory a Warrior kroužil Spitfire úžasný zážitky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Bayern +

Reagovat
honziss

Je celkem srandovní, jak si vyměnili pozice se Saints. Myslím, že je mnoho fanoušků, kteří se tehdy Sotonu vysmívali a teď se bijou do hlavy se slovy "to mám za to!". :)

Reagovat
smazaný uživatel

No ikdyž fandim Saints, tak doufam ze to nejak zachranej a jednou se v PL opět dočkáme South cost derby

Reagovat
honziss

To je moje nejoblíbenější anglické derby. Bylo by fajn, kdyby k němu došlo aspoň v rámci Capital One nebo FA Cupu. :)

Reagovat
j_mrazik

Tak ono bohatě stačí "low cost" derby ManCity vs Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, vypadlo mi tam to áčko no

Reagovat
smazaný uživatel

ten typek vypada jak Harry ze Sam doma

Reagovat
C-M@ster

Úplně, doprostřed jsem dal tuto fotku

http://img854.imageshack.us/img854/3933/harryx.png

Reagovat
fantomas

Reagovat
jv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele