Povstání Leedsu a "bratři v triku" Spurs: 30. kolo Premier League v kostce

23.03.2022, 21:51
Názory a komentáře
Harry Kane a Heung-min Son (© AFP)
Comeback, na který budou fanoušci Leedsu vzpomínat minimálně celou reprezentační pauzu, se v okleštěném 30. kole podařil jejich "miláčkům" ve Wolverhamptonu. Po hodině sice prohrávali 0:2 a přišli o zraněného brankáře Illana Mesliera, ale nakonec oslavovali veledůležitou výhru 3:2, která může mít zásadní roli v cestě za záchranou. Opomenout nelze ani další galapředstavení nejproduktivnější dvojice v historii Premier League.

Son Hung-min dvakrát zužitkoval přihrávku Harryho Kanea a jejich spolupráce vedla i k vlastnímu gólu, jímž otevřel skóre Kurt Zouma. Útočníci Tottenhamu si vzájemně připravili už 39 branek, opět vylepšili rekord soutěže a měli lví podíl na vítězství Spurs nad West Hamem 3:1. Svěřenci Antonia Conteho se radovali počtvrté z posledních pěti zápasů a v honbě za účastí v Lize mistrů ztrácejí z pátého místa 3 body na čtvrtý Arsenal, který má dohrávku s Chelsea k dobru.

Gunners uspěli v sobotu ve Villa Parku, kde jim ke skalpu ambiciózního soupeře stačil jediný gól, jenž po půlhodině vstřelil Bukayo Saka. Pro dvacetiletého záložníka šlo o pátou venkovní trefu v sezoně a pro velkoklub z Londýna o 2000. branku v Premier League. Tento milník překonali v dějinách soutěže jen fotbalisté Manchesteru United (2176) a Liverpoolu (2002), kteří o víkendu stejně jako dalších deset týmů nenastoupili kvůli čtvrtfinále FA Cupu.

Hrálo se ovšem v Leicesteru, kam přijeli nováčci z Brentfordu, a během úvodních 33 minut dvakrát inkasovali po oku lahodících ranách - nejprve ozdobil Timothy Castagne svůj první start v letošním kalendářním roce vymetenou "šibenicí" a krátce nato ukázal svou extratřídu v zahrávání přímých kopů James Maddison. Konečný výsledek stanovil pohlednou střelou Yoanne Wissa. Foxes si v neúplné tabulce polepšili na desátou pozici, Bees jsou i nadále patnáctí.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Son Hung-min (Tottenham) - 8.73 / 2 góly, střela do tyče, klíčová přihrávka, 92procentní úspěšnost přihrávek.

2. James Maddison (Leicester) - 8.60 / gól, 4 klíčové přihrávky, 2 úspěšné driblinky, 91procentní úspěšnost přihrávek.

3. Harry Kane (Tottenham) - 8.34 / 3 asistence, 3 střely, 4 klíčové přihrávky, 3 úspěšné driblinky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Son Hung-min (Tottenham) - 15 bodů.

2. Timothy Castagne (Leicester) - 14 bodů.

3. Harry Kane (Tottenham) - 13 bodů.

Sestava 30. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Kristoffer Klaesson (Leeds) - Debut v Premier League jako hrom prožil norský reprezentant do jednadvaceti let. V 55. minutě vystřídal ve Wolverhamptonu za stavu 0:2 zraněného Mesliera a sledoval, jak jeho spoluhráči třemi trefami otočili skóre. K veledůležitému vítězství přispěl kvartetem zákroků. Zejména "robinzonáda" v páté minutě nastaveného času proti tvrdé ráně Trincãa stála za několikeré zopakování.

Pravý obránce: Luke Ayling (Leeds) - Lví podíl měl na triumfu Peacocks také zkušený pravý bek. Před korigujícím zásahem Jacka Harrisona totiž křižnou střelou orazítkoval tyč a v 91. minutě rozhodl druhým gólem v sezoně o zisku plného počtu bodů, který může hrát při konečném zúčtování zásadní roli v honbě za udržením mezi elitou.

Stoper: Ben White (Arsenal) - Když před sezonou přicházel z Brightonu za 50 milionů liber, spousta fanoušků Gunners kroutila hlavou. Stabilně nadprůměrnou výkonností jim nicméně řadu pochybností smazal už teď. Ve Villa Parku se opět příkladně doplňoval s Gabrielem, byl precizní ve čtení hry, pětkrát zastavil ofenzivní akci domácích včasným skluzem a pomohl k dalšímu čistému kontu.

Stoper: Cristian Romero (Tottenham) - Ocenění pro nejlepšího obránce Serie A v loňské sezoně nezískal rodák z Córdoby rozhodně omylem. Po přestupu do Spurs si sice na tempo Premier League zvykal možná déle, než se čekalo, ale v posledních týdnech hraje lépe a lépe. Proti West Hamu byl nekompromisní v soubojích, vymazal z trávníku Michaila Antonia, a navíc pomáhal více než 92procentní úspěšností přihrávek v zakládání nebezpečných kontrů.

Levý obránce: Timothy Castagne (Leicester) - Návrat do kolotoče anglické nejvyšší soutěže z říše snů si v neděli užil belgický reprezentant. Kvůli zranění stehenního svalu nehrál od konce prosince, ale hned v prvním utkání s Brentfordem naznačil, že ze svého umění nic nezapomněl. K tradičně svědomité defenzivní práci přidal i nadstavbu v podobě nejkrásnějšího víkendového gólu, a když v 63. minutě střídal, vysloužil si ovace vestoje.

Střední záložník: Trincão (Wolverhampton) - V předchozích jednadvaceti ligových zápasech se "host" z FC Barcelona do statistik nezapsal, ale v páteční předehrávce ukázal svůj potenciál. Ve 25. minutě nahradil zraněného Rúbena Nevese, okamžitě připravil první gól pro Jonnyho a stálou ofenzivní hrozbou byl až do závěrečného hvizdu. Těsně před přestávkou dokonce skóroval, jenže senzačnímu obratu Leedsu nezabránil. V 95. minutě měl na kopačce vyrovnání, nicméně hostujícího brankáře Klaessona podruhé nepřekonal.

Střední defenzivní záložník: Rodrigo Bentancur (Tottenham) - Podobně jako spoluhráč Romero zůstával po přestupu z Juventusu za očekáváním, ale zdá se, že rozkoukávání a s ním spojené množství ztrát míče v nebezpečném prostoru je minulostí. V londýnském derby s West Hamem udivoval příznivce Spurs chladnokrevností ve středu pole, tlak soupeřů ustál i v těžkých pozicích a zazářil téměř 95procentní úspěšnost přihrávek.

Střední záložník: James Maddison (Leicester) - Do nominace Anglie na přátelská utkání proti Švýcarsku a Pobřeží slonoviny se sice nevměstnal, ale pokud bude pokračovat ve výkonech z posledních týdnů, je pravděpodobné, že se jí dříve nebo později dočká. Brentfordu zasadil s lehkostí sobě vlastní direkt z přímého kopu, čtyřikrát poslal spoluhráče do šance a zaplněný King Power Stadium bavil i učebnicovým driblinkem.

Pravý útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Učebnicovým driblinkem zvedal fans ze sedadel i supertalent Gunners, který ve 30. minutě překonal Emiliana Martíneze a rozhodl o vítězství ve Villa Parku. Vícero kreativních přihrávek sice zůstalo nevyužito, ale vzhledem k důležitému zisku plného počtu bodů to londýnskému rodákovi vadit nemuselo. Dotáhne Arsenal ke kýžené účasti v Champions League?

Střední útočník: Harry Kane (Tottenham) - Milionářskou soutěž by chtěl v příští sezoně bezesporu hrát i Sakův spoluhráč z anglické reprezentace, ale aktuálně mají v souboji o čtvrté místo navrch rivalové z hlavního města. Populární "Hurikán" má ovšem fantastickou formu, kterou naposledy pocítil West Ham. V 9. minutě si jeho pas srazil do vlastní sítě Zouma a následně připravil dva góly Son Hung-minovi. Bilance 7+4 z posledních sedmi zápasů hovoří jasnou řečí.

Levý útočník: Son Hung-min (Tottenham) - S Kanem tvoří nejproduktivnější tandem v historii Premier League. Když se dostanou do "bratrského módu", jsou zkrátka a dobře k nezastavení. Devětadvacetiletý Jihokorec proti Hammers třikrát vystřelil na branku, dvakrát rozjásal beznadějně vyprodaný stadion a jednou orazítkoval ve vyložené šanci tyč. Sečteno, podtrženo - Man of the match.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City29224368:1870
2.Liverpool FC29216275:2069
3.Chelsea FC28178357:1959
4.Arsenal FC28173844:3154
5.Tottenham Hotspur291631047:3651
6.Manchester United29148748:4050
7.West Ham United301461049:3948
8.Wolverhampton Wanderers301441231:2646
9.Aston Villa291131541:4036
10.Leicester City271061142:4636
11.Southampton FC298111036:4535
12.Crystal Palace29713939:3834
13.Brighton & Hove Albion297121026:3633
14.Newcastle United297101232:4931
15.Brentford FC30861633:4730
16.Leeds United30781534:6729
17.Everton FC27741629:4725
18.Watford FC29641929:5522
19.Burnley FC273121222:3821
20.Norwich City29452018:6317

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (25)

Přidat komentář
curci

Kto vie zohnat listky na premier league?

Reagovat
parsley

Londýn mají pokrytý tady: https://listkynafotbal.cz/vstupenky.html

Sám jsem několikrát využil

Reagovat
Jkb

Je super vidět dva hráče z akademie Arsenalu v sestavě kola, moc to oběma přeju. Jinak White byl za ty peníze vynikající koupě, stabilní výkonost a jeho klid na míči se moc často nevidí, letos má 12 Key passes z pozice stopera, to je šílený.

Reagovat
SunFells

3

Reagovat
SunFells

Reagovat
Jkb

Harryho do toho nepočítám, byl u nás rok a to je strašně málo,

Reagovat
SunFells

Jojo, já jsem ho nemyslel. Domníval jsem se z nějakého zvláštního důvodu, že tam je Emile.

Reagovat
Golasso

White je výborný.

Reagovat
nani92

Varane pre LM

Reagovat
Kovalsky

Pozrel som si zostavajuce zapasy Arsenalu aj Spurs a teda Arsenal ma povedal by som ten los narocnejsi. Vzajomny zapas mozno rozhodne o tom, kto skonci v tabulke vyssie. Koho tipujete ze nakoniec obsadi ten 4. flek? Alebo ze by dokonca MU?

Reagovat
Golasso

Los máme určitě náročnější, ale naštěstí nedotahujeme náskok nikoho jiného a dokonce máme sami i nějaký náskok, který by nás mohl podržet, např. pokud bychom ztratili s Chelsea. Jak píšeš, rozhodovat budou nejspíš ty vzájemné zápasy s MU a slepicemi. Ty jestli zvládneme, tak si myslím, že to dáme.

Reagovat
Cobra

Super varianta se jeví poslední zápas NLD, které rozhodne o postupu daného týmu do LM. Fanoušci prohraného týmu budou měsíc chodit kanálama a pak to budou mít na talíři celý rok. Nevím co by bylo horší, jestli posměch nebo být bez LM.

Reagovat
Trand

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Svatej

Reagovat
Čenda

Reagovat
Seydou Doumbia

Je to jen blbý fotbal, nevadí jdeme dál

Reagovat
Jkb

Já bych dřív tomu losu dával větší váhu, letos mi ale přijde, že máme lepší tým než soupeři, opravdu si myslím, že Arteta poskládal velice dobrý tým a jeho práce je hodně vidět, ti kluci jsou velmi dobře trénovaní, vědí co mají hrát a vidím rozdíl mezi tím co hraje Arsenal a třeba United nebo slepice, los podle mě nebude hrát takovou roli jako kvalita týmu.

Reagovat
ashburtongrove

Ono tezko rict, vsechny ty tymy muzou udelat nejakou snuru nepriznivych vysledku. Jak tady uz psali kluci, ty vzajemne zapasy budou asi dost urcujici.

Kazdopadne ten tym vypada i psychicky dost silne poslednich par zapasu, takze musime verit, ja i kvuli tomu mensimu naskoku bych to videl ze ma nejvetsi sanci Arsenal, pak United a pak az Slepice, ale to mozna i kvuli tomu ze Slepice proste nemam rad

Reagovat
Busby babes

tak my musime vyhrat prakticky kazdej zapas az do konce sezony a doufat... coz teda uplne nevypada, ze by se melo stat. pricemz mame Arsenal a Pool venku, Chelsea doma... plus par nevyzpytatelnych souperu jako Leicester nebo Brighton.

Spurs mi prijde, ze maj ten los nejlepsi. ale porad 4 body ztratu.

Reagovat
Busby babes

sorry, potencialne i Spurs 6 bodu ztratu. to je hodne. navic Arsenal ma nejlepsi formu, rekl bych. ale tak PL, repre pauza, uvidime, jak kdo bude vypadat po ni.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Nikikrew

Mame to asi najtazsie ale zasa mame naskok. Tiez si myslim ze budu rozhodvat vzajomne zapasy, viac sa obavam Spurs ako United.

Konecne ale vidime sezonu ktora prinasa nejake to napatie a sam dufam ze 38 kolo bude konecne stat zato , posledne roky boli uplne o hovne

Reagovat
Busby babes

ja bych teda rekl, ze mate lehci los nez my.

Reagovat
Nikikrew

Pozrel som si vas a povedal by som ze je to asi cca na rovnako. CP a South bude narcony zapas, Chelsea & Spurs vonku, vas doma, West ham vonku. Potom posledne 3 zapasy vyzeraju priaznivejsia pre nas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele