Představení měst Euro 2020 - Baku, Ázerbájdžán

13.06.2021, 19:29
Profily, historie
Baku, hlavní město Ázerbájdžánu, je pro většinu Evropanů exotickým místem na mapě pořadatelských měst tohoto mistrovství Evropy. Počet obyvatel se uvádí 2.262.600 (2018), rozloha 260 km2, leží 28 metrů pod hladinou moře a jeho název pochází z perštiny. Původní perské názvy jsou Bad-kube, tedy "město, kde fouká vítr", nebo také Baghkuh - "Boží hora".

Historie

Už v prvním století zdebyli Římané, pokud jde o město, mluví se o 6. století, ale první oficiální zmínka uvádí jeho vznik v roce 885 našeho letopočtu. Obasti vládla říše Širvanů a když bylo ve 12. století její původní hlavní město Semaka zničeno zemětřesením, rozhodl se vládnoucí šáh Širvanšáh Ašitan I. postavit nové Baku, které se stalo hlavním městem říše.

Město bylo dobře opevněno, aby odolávalo nájezdům nepřátel, z jedné strany hradby sousedily s Kaspickým mořem, z druhé zase byly chráněny hlubokým příkopem. Dodnes lze narazit na jejich pozůstatky. Přesto město neodolalo, na počátku 16. století padlo do rukou Íránců, dobyl jej šáh Ismaila Safavi I.

V roce 1723 bylo město obléháno Rusy, kterým se po krutých bojích vzdalo. Car Petr I. Veliký vydal dekret, kterým rozhodl, že jeho vojáci zůstanou ve městě posádkou a budou hájit zájmy ruského cara pod velením prince A. Barijatinského.

Vše co následovalo, připomíná houpačku - nahoru a znovu dolu.

V roce 1735 bylo Baku opět pod vládou Íránu. Ale slavná carevna Kateřina II. tam poslala námořní loďstvo a flotila na jaře 1796 kotvila v místním přístavu pod velením generála Zubova. Ten měl k dispozici 6 tisíc vojáků. 13. června téhož roku vojenská posádka kompletně obsadila Baku.

To se blížil konec 18. století, ale zdaleka mu nebyl konec. V březnu 1797 se museli Rusové stáhnout, na příkaz cara Pavla I. Ale k moci se dostal následník trůnu car Alexandr I. a ten projevil o Baku a jeho okolí nebývalý zájem. Netrvalo to dlouho a po rusko - perské válce, 1813, připadla perská kavkazská území, teď už definitivně, Rusku. Baku mělo v té době pouze 8 tisíc obyvatel.

Palác Širvanšáhů, © Urek Meniashvili, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Začátkem tohoto století začíná obrovský zájem o naleziště ropy. První mechanicky provedený vrt má datum 1846, místo předměstí Bibi-Heybat, ale již dříve docházelo k pokusům o ruční výkopy při hledání ložisek. Ve velkém začíná průmyslová těžba v roce 1872, kdy carská vláda vypsala dražby na rozsáhlá území bohatá na ropná naleziště. Průmyslový ropný pás, také známý jako Černé město, doslova obepnul Baku. Začátkem 20. století téměř 50% světové produkce ropy pochází z místních vrtů.

A je tu rok 1917, slavně neslavná, jak pro koho, Velká Říjnová socialistická revoluce, pomalu končí I. světová válka, Ruské impérium patří minulosti a v Baku se k moci dostávají bolševici. Přichází krátké období místních válek.

Psát podrobně o tom, co se dělo v následujících třech letech, by vydalo na samostatný článek, a tak jen stručně. Jeden bývalý bolševik, muslimská republika s podporou Turecka, vyhlazování Arménů, obsazení Brity, kteří situaci na chvíli uklidnili a pak poslední změna, která platila dalších 7 desetiletí.

28. dubna 1920 město obsadila Rudá armáda a k moci dosadila bolševiky. Zároveň byl o Baku prohlášeno za hlavní město Sovětské socialistické republiky Ázerbájdžán.

V průběhu II. světové války patřilo obsazení této oblasti k hlavním cílům nacistického Německa. Operace Edelweiss, od května do listopadu 1942, ovšem neměla úspěch, Hitlerova vojska se přiblížila maximálně na vzdálenost 530 kilometrů. Operace sovětských vojsk známá jako Malý Saturn je v polovině prosince téhož roku definitivně zatlačila ještě mnohem dále.

Koncem století se Sovětský svaz hroutí, rozpadá, 30. srpna 1991 vzniká nezávislá republika Ázerbájdžán a Baku je její hlavní město. A vše začíná jakoby od začátku...

Panenská věž, © Sefer azeri, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Zeměpis a podnebí

Baku leží na západním pobřeží Kaspického moře, v jeho okolí je celá řada bahenních sopek, Keyraki, Lokbatan a další, ale také solná jezera, Boykshor nebo Khodasan.

Letní období je zde poměrně teplé a suché, maximální teploty se přibližují 30°C, zima je většinou nepoměrně chladnější, teplota může klesnout až téměř k nule, bohatá na srážky, zejména dešťové. Sníh se objeví málokdy a vydrží pouze několik dní. Celoročně se objevují silné větry, mnohdy o síle hurikánů. Zajímavostí je zcela určitě to, že teploty Baku a vnitrozemí se liší často až o 14°C.

Obyvatelstvo

Do roku 1988 byla většina obyvatel původu ruského, arménského a židovského. To vše pomáhalo zejména kulturnímu bohatství města. V lednu 1990 ovšem začala válka na Horním Karabachu, pogrom arménské menšiny a její vyhnání z města. Pod vládou komunistů došlo rovněž k zabavení většiny majetku Židů. Po pádu SSSR prezident Heydar Aliyev začal vracet desítky synagog a také jednu školu židovské komunitě. Byl obnoveno a opraveno sedm z jedenácti původních synagog, mezi nimi Gilah, postavená roku 1896.

Dnes je většina obyvatel, 90%, ázerbajdžánského původu, majoritní náboženské vyznání je islám, většina jsou šíité, po Íránu se jedná o jejich druhou největší koncentraci na světě. Menšina jsou sunnité, část muslimů vyznává další odnož islámu, súfismus. Existují také menší náboženství, Ústava republiky jim zajištuje svobodu v tomto směru. Jedná se o ortodoxní ruské křesťany, katolíky, židy.

Ropný vrt, © Gulustan, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Historické centrum

Staré město má téměř tisíciletou historii, v roce 2000 bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Stále je možno vidět obranné zděné valy, které chránily Baku před vetřelci. Pod zemí můžete navštívit nekonečný labyrint tunelů, ze kterých kdykoliv můžete vystoupat na povrch a navštívit celou řadu zajímavých památek. Mezi nimi Panenskou věž, jeden z největších ázerbájdžánských národních symbolů s nádherným výhledem na okolí města.

Pobřeží Kaspického moře

Jedná se o největší vnitrozemské moře na světě. Využijte nepřeberné nabídky výletů na palubě parníků, užijte si jedinečných výhledů, navštivte nádherné pláže, například Bilgeh, projděte se po městské promenádě...

Poloostrov Abšeron

Vnitrozemí Baku stojí za návštěvu, nebude se jednat o ztracený den. Požární chrám Atešgah, velkolepé vývody zemního plynu Yanar Dag. To jsou jen dva tipy na skvělý zážitek pro každého bez rozdílu věku.

Ekonomika

Ropa, ropa a ještě jednou ropa. O jejím objevení a prvních vrtech jsme se již zmínili dříve. A tak jen krátce. V roce 1900 tu byly tři tisíce vrtů, z nich dva tisíce na průmyslové úrovni. V současnosti se jedná o velkou obnovu celého systému, dochází k masivnímu rozvoji ropného pole Azeri-Chirag-Guneshli, plynných vrtů Shaj Deniz, rozšíření terminálu Sangachal, výstavbě ropného potrubí BTC. Pro Baku to znamená budoucnost...

Flame towers, © Firuza, CC BY-SA 2.0, Wikipedia

Turistika a obchod

V době SSSR bylo Baku jakýmsi letním táborem pro zasloužilé úderníky. To vše skončilo v troskách. V roce 2009 dostalo město nevratnou půjčku ve výši 7 milionů eur a dokázalo ji využít k realizaci mnoha projektů.

Zastoupení zde má celá řada mezinárodních hotelových řetězců. Obchodní centra? AF MALL a Park Bulvár. Značky známé po celém světě zde mají své salony nejvyšší úrovně. Baku je v současnosti na 48. místě mezi 2011 nejdražšími městy světa. A třída Nizami patří mezi absolutní špičku.

Máte rádi kebab? Pak musíte Baku navštívit, opravdu si pochutnáte. Jeden typ? Játrový kebab Sultán je favoritem domorodců a mnohých turistů!

Kultura

Které scény a akce zmínit? Snad Státní filharmonické divadlo Ázerbájdžán. Státní akademické divadlo opery a baletu. Mezinárodní filmový festival. Mezinárodní festival jazzu. Festival Novruz, Gul Bayrami - Oslava květin, Národní divadelní festival. A nesmíme zapomenout na Centrum Expo Bakú, kde se pořádají každým rokem desítky výstav, kongresů, konferencí.

Desítky muzeí, musíme vybrat ta nejzajímavější... Nedávno otevřené Muzeum koberců, Národní muzeum historie Ázerbájdžánu, Muzeum moderního umění, kde můžete obdivovat originály děl takových velikánů, jako byli a jsou Picasso a Dalí. Ale to ani daleka není vše.

Noční pohled na město, © Abbaszade656, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Architektura

Paříž východu! Ano, tak se mnohdy o Baku mluví. Je tu nejen již zmíněné Staré město, ale především moderní výstavba. Nejzajímavější stavby opravdu pochází z 20. století, tedy z období vlády Sovětů. Ale nesmíme zapomenout, že změny nastaly na začátku století současného. Dům Atlant byl zbourán, mezi dalšími, začaly se objevovat architektonické směry plné skleněných výplní, fasád. Věž SOCAR a Flame Towers jsou toho jasným důkazem.

Mezinárodní televizní řetězce si toho okamžitě všimly a tak, například, Discovery Channel ve svém programu Extreme Engineering mnohokrát zmínil obrovské změny v rozvoji města.

Doprava

E60 a E119, to jsou dvě hlavní pozemní trasy spojující Baku jak se zbytkem Ázerbájdžánu, tak s okolním světem, s Ruskem na severu a Íránem na jihu. Okolí města je tak velice dobře připojeno na dálniční trasy do okolních zemí, kvalita je velice dobrá a stále se udržuje a rozšiřuje.

Město má samozřejmě metro, bylo slavnostně otevřeno v roce 1967, má 25 stanic a v posledních pěti letech přepravilo 170 milionů cestujících. Je, tak jako všechna postavená v době existence SSSR, uměleckým dílem, oni si na to potrpěli. Do roku 2025 se plánuje otevření dalších 41 stanic, které budou napojeny na novou autobusovou dopravu a zejména pro uživatele mezinárodního letiště.

Tisícovka taxíků černé barvy, tak jako Hacney carriage v Londýně, ale také dvě stanice vysunuté lanové dráhy. A samozřejmě i železnice a spojení s Tureckem, Gruzií a celým Ázerbájdžánem, přímé vlaky jezdí až do Moskvy nebo Kyjeva.

Námořní doprava je asi tou nejdůležitější pro toto město. Kaspické moře je na východě a omývá břehy Baku. Spojení s Íránem a Turkmenistánem je pravidelné, právě tak jako s poloostrovem Absheron.

Do přístavu, slavnostně otevřeného v roce 1902, jenž v posledních deseti letech prošel rekonstrukcí, od dubna do listopadu připlouvají velké nákladní lodě ze západní Evropy a Středozemí.

Mezinárodní letiště Heydar Aliyev zajištuje spojení s celou řadou měst v celé Evropě, ale především je základnou pro dopravu nákladní.

Olympijský stadión, © Tekfen Construction, stadiumdb.com

Osobnosti

Garri Kasparov (*1963) - bývalý světový velmistr v šachu a politik; po otci původním jménem Vajnštejn (Weinstein)
Lejla Junusová (*1955) - obhájkyně lidských práv, vězeňkyně svědomí Amnesty International
Chadídža Ismailová (*1976) - novinářka, vězeňkyně svědomí Amnesty International

Sport

Nejznámějším a také nejúspěšnějším ázerbájdžánským klubem je Neftči Baku, na kontě má devět titulů, ten poslední získal právě letos. Poslední dobou je však hodně ve stínu dalšího místního klubu, FK Karabach. Ten vznikl ve městě Agdam v Náhorním Karabachu, ale tamodtud se kvůli válce přestěhoval právě do Baku. Jeden titul získal v roce 1993, dalších sedm pak v posledních sedmi letech, jako první klub z Ázerbájdžánu si zahrál Ligu mistrů, až letos jeho domácí nadvládu ukončilo Neftči.

Třetím do party je Inter Baku, tituly má dva, dnes se ale jmenuje FK Keshla. Možná si někdo vzpomene i na FK Baku, také vyhrál ligu dvakrát, ale dnes už je jen amatérským klubem. Další dva místní kluby, Zira a Sabail, také hrají nejvyšší soutěž.

A mimo fotbal? Samozřejmě formule, od roku 2016 vede ulicemi města 6 kilometrů dlouhý okruh a jezdí se na něm Velká cena F1. Dvakrát se Baku chtělo ucházet o pořádání Olympijských her, 2016 a 2020, ani v jednom případě se ale nestalo ani kandidátem.

Od roku 2002 se ve městě konalo 36 významných sportovních akcí. V roce 2015 zde proběhl první ročník Evropských her, menší obdoba Olympiády. Dále Baku hostí velké šachové turnaje, hraje se tu ženský tenisový turnaj kategorie WTA.

Olympijský stadión, © AFP

Stadion a utkání

Olympijský stadion byl dokončen v roce 2015, má na tribunách místo pro 69.870 diváků. Byl hlavním dějištěm Evropských her, pokud jde o fotbal, tak je samozřejmě domovem reprezentace, hrálo se zde finále Evropské ligy v roce 2019 mezi Chelsea a Arsenalem.

Wales - Švýcarsko, 12. června, skončilo to 1:1 a to pro oba může znamenat jak zisk, tak i ztrátu ve hře o postup.
Turecko - Wales, 16. června, budou Turci jak doma? Potřebovali by to...
Švýcarsko - Turecko, 20. června, papírově by to měl být přímý zápas o postup

Ještě jednou se na tento stadion, exotický a krásný zároveň, vrátíme. 3. července se zde bude hrát jedno čtvrtfinále.

Vše dopadne tak jak má dopadnout, my budeme fandit těm, kteří se nám líbí víc, ale nikdy nesmíme zapomenout, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ať žije korupce. Kdo hlasoval pro to aby to bylo v Baku měl by sedět.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Korupce možná,ale stadion teda krásný

Reagovat
Alan_Shearer

Peknej je, ale zavzpominal jsem na italsky stadiony s atletickou drahou ...

Reagovat
Kowe

Je fakt povedenej a teda město ještě hezčí.

Reagovat
Benfica

aj mesto

Reagovat
smazaný uživatel

Azerbajdžan a Turecko mali byť vylúčené zo všetkých európskych podujatí.

Reagovat
Benfica

si zabudol ešte na Kazachstan, Arménsko, Gruzínsko, Rusko, Izrael..

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko a Izrael jednoznačne. Tie ostatné krajiny sa nechovajú, ako staronoví okupanti.

Reagovat
Ferguson6

Tak Arménsko je starý okupant.

Reagovat
TheMally11

to samé Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Si smiešny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kostomlat

Baku ven, Jerevan dovnitř

Reagovat
smazaný uživatel

To vypada na celkem zajimave mesto, stadion krasny, skoda ze je to tak daleko, ale vypravil bych se

Reagovat
j_mrazik

Koukám se na fotbal, manželka se mě ptá, kde se to hraje... Odpovídám, že v Baku a ona na to, že myslela, že to je ME a proč se to tam hraje? Neuměl jsem ji odpovědět adekvátně, abych se nestyděl za fotbal jako takový. Nechápu, jak si nechají vždycky zalepit hubu prachama.

Reagovat
smazaný uživatel

Vysvětlení je jednoduchý, Ázerbájdžán je součástí UEFA, proto se tam může hrát.

Reagovat
Benfica

keď už takúto odpoveď nedokáže poskytnúť fanúšik..

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jednoduchý, Evropa není fakticky žádný kontinent a Ázerbájdžán, který je na její pomyslné hranici, se může řadit do Evropy stejně tak jako do Asie.

Reagovat
domingo

Azerbajdzan je v UEFE, protoze po rozpusteni Sovetskyho svazu dostaly ty nove vznikle staty moznost pokracovat ve stejny konfederaci, tj v Evrope (SSSR bylo v UEFE cely). Kavkazske, pobaltske a cernomorske staty to logicky vyuzily, stredoasijske ne - Kazachstan puvodne taky ne, ten tusim "prestoupil" az nekdy v roce 2002

Reagovat
Kucka

Reagovat
j_mrazik

Děkuju za vysvětlení.

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě toho Ázerbájdžán spadá do Evropy i dle nějakých geografických definic.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa#Hranice_mezi_Evropou_a_Asi%C3%AD

Reagovat
Freedo

A proč je tam Israel?

Reagovat
domingo

Izrael byl taky puvodne v AFC. Tusim uz pred prvni intifadou byl ale vyloucen, protoze s nim nechtely hrat zadne okolni zeme Hral pak i oceanskou kvalifikaci, nez byl prijat do UEFY. Zrovna tohle mi prijde docela logicky, kdyz v AFC je Palestina (a jedenact dalsich arabskych zemi), to by byly sileny jatka

Reagovat
smazaný uživatel

Ešte stále máš židovskú priateľku, Dominik?

Reagovat
lampas

Kazachům se divím. V Asii by měli reálnou šanci urvat MS.

Reagovat
domingo

No minimalne Asijskej pohar urcite, ale tipnul bych si ze tam hlavni roli hrala proste prestiz a prachy. Evropa ma na rozdil od Asie vsechny kvalifikacni cykly staveny tak, ze si kazdej tym zahraje stejnej pocet zapasu, v Asii mas ty systemy predkol a kdyby se treba Kazasi v kvalde nedostali az do toho uplne posledniho, tak si nezahrajou ani proti Japoncum nebo Korejcum, zatimco takhle maji garantovanyho minimalne jednoho hvezdnyho soupere kazdy dva roky... nehlede na to ze UEFA samotna ma proste vic penez a vetsi zvuk. Ale nevim presne ty duvody, jenom tipuju

Reagovat
ACSMan

Existuje na euru vůbec nějaká evropská reklama, vidím tam čínu katar usa ...

Reagovat
bobis21

Na zahajovací výkop prevezl míč Volkswagen

Reagovat
ACSMan

Zrovna tenhle typ byl určitě made in china

Reagovat
didosh

Reagovat
Benfica

heineken, gazprom, volkswagen, adidas, hublot,

Reagovat
oli9

Tohle je úplně mimo euro.. I Egypt nebo Syrie je blíž a víc evropská

Reagovat
smazaný uživatel

Panebože ne není.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

Praha - Baku Vzdušnou čarou: 2940 km

Praha - Káhira Vzdušnou čarou: 2635 km

Praha - Damašek Vzdušnou čarou: 2566 km

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle ale absolutně nic neznamená. Z Madridu je to blíž do Maroka než do Prahy.

Reagovat
oli9

Nejsem hnidopich jen mi přijde prostě Baku mimo, když bylo jasné že jejich repre hrát nebude a bude z toho evropský kolotoč... Takže třeba Švýcaři... Baku, Řím, Baku.... Spíš o to mi jde

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak alespoň že tam hrají Turci. Na ně tam bude v těch dvou zápasech stoprocentně "plno".

Reagovat
didosh

Jj dneska to do mě valil se smíchem turecký kolega...že tam budec 23 000 Turků

Reagovat
oli9

Tak zrovna na Turky by bylo plno všude v Evropě

Reagovat
Benfica

Reagovat
TheMally11

Reagovat
smazaný uživatel

Praha je ale středobodem Evropy

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

ono se to nezdá, ale i Istanubl - Praha je blíž, než Istanbul - Baku...

Reagovat
Mass

Ke stoletému výročí otevření stadionu E.R. na Strahově by mohla Praha zažádat o konání mistrovství u nás. To by se na fifě určitě nasmáli. Nebo v Brně Za Lužánkama, to by se smíchy pochcali.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby se to dobře podalo, jako třeba uspořádat nějaké retroEuro

Reagovat
smazaný uživatel

Já teď málem taky.

Reagovat
mayday

Co tam co má být taková sračka jako Baku. Viděl jsem pár videí, jak jejich armáda masakruje arménský civilisty, v tomhle případě politika do sportu patří a země, která tohle dělá nemá co pořádat mezinárodní akci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Co si budeme povídat, Baku je strašně odporné město. Poušť, vedro, strašný vzduch. Centrum vypadá parádně, stejně tak i další oblasti (letiště, stadion a podobně), ale metro, MHD a cokoliv mimo centrum je strašná díra.

Škoda, že ty prachy nemá Gruzie, Tbilisi je naprosto parádní město. Ač teda je pravda, že po Baku bych si zamiloval asi jakékoliv město.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Co se dělo v Gruzii, že jen v Tbilisi jsou dva krásný stadiony?

A koukám, že v Íránu minimálně tři... Se fakt nechytáme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele