Představení účastníků Copy América 2021 - Brazílie

13.06.2021, 21:39
Profily, historie
Přivítejte největšího favorita na titul letošní Copy América! Výkony Brazílie na kontinentální scéně jsou už nějakou dobu dominantní a prvotní hypotéza tak není nepodložená. Stále však v očekávané cestě za titulem stojí mnoho faktorů. Zaprvé Brazilci samotní patrně nebudou v ideálním psychickém rozpoložení.

Samotní hráči hlasitě vyjádřili nesouhlas s konáním Copy v jejich Covidem sužované domovině, do toho brazilským fotbalem otřáslo nařčení předsedy brazilské fotbalové konfederace Rogéria Cabocla ze sexuálního obtěžování zaměstnankyně. Paradoxně tak při neúčasti fanoušků bude domácí prostředí pro Brazilce jasnou nevýhodou. Tou druhou překážkou pak budou samozřejmě soupeři.

Trenér - Tite


Zkušený kouč, vlastním jménem Adenor Bacchi, převzal Brazílii už v roce 2016. Zůstat minimálně 5 let koučem Brazílie už je celkem umění. Brazilský národní tým je zároveň Titeho první reprezentační štací, do té doby trénoval převážně domácí brazilské kluby. S reprezentačním výběrem zatím získal triumf na Copě América 2019, na mistrovství světa v Rusku rok před ní však Brazílie zklamala. Ne tolik, jako v roce 2014, přesto zklamala.

Stejně jako Reinaldo Rueda z Kolumbie, Tite není žádný trenérský nedouk. Jde o absolventa katolické univerzity v Campinas. Zároveň byl také v mládí žákem slavného trenéra Scolariho, pod jehož taktovkou však Brazílie zažila největší zklamání od roku 1950 při tzv. Maracanazu. Co se týče brazilského herního stylu, Tite klade důraz na naprostou dominanci na míči. V mnoha zápasech s rivaly na kontinentu Brazílie soupeři takřka nepůjčuje míč. Vyzkoušela si to například Venezuela, která bude prvním brazilským soupeřem. Zároveň ale zdlouhavé brazilské kombinace mnohdy uspávají nejen soupeřovu obranu, ale i útočníky a fanoušky. Pokud však bude fit Neymar, překombinovávání situací by nemělo hrozit. Ten totiž dokáže i z velmi těžkých pozic připravovat gólové situace pro své spoluhráče.

Tahoun týmu - Neymar


Pokud jste čekali nějakou hipsterskou volbu, zklamu vás. Neymar je jednoduše jasným tahounem svého týmu, bez něhož je Brazílie poloviční. Pro velkou část Brazilců je Neymar doslova modlou, menší část sdílí názor naprosté většiny světa, která Neymara "tak trochu nemusí". Po zápasu s Ekvádorem trochu rozvířil vody sociálních sítí záložník Ekvádoru Jhegson Méndez, který veřejně označil Neymara za "uplakánka" (llorón).

Jistě, chování Neymara na hřišti (a vlastně i mimo hřiště) spoustu lidí štve. Neymar příliš nectí ducha fair play, simuluje, po každém střetu se na zemi svíjí, jako by pro něj měla okamžitě startovat sanitka, ale fotbalista je to vážně vynikající. V ofenzivní fázi je Neymara plné hřiště, zakončuje, přihrává a vymýšlí. Neymar je ofenziva Brazílie. Svědčí o tom také jeho dosavadní bilance v kvalifikaci na MS, ve které dosud nastřádal 5 gólů v 6 zápasech. Prakticky v každém zápase také zaznamená kromě gólu také asistenci. Tolik k představení očekávané hlavní hvězdy turnaje.

Osobnost týmu - Thiago Silva


Dlouholetá opora a bez přehánění jeden z nejvýraznějších stoperů fotbalové historie jede tentokrát na Copu opravdu převážně jako osobnost do kabiny. Letošní vítěz Ligy mistrů s Chelsea sice stále dle mého názoru je lepším stoperem než Militão, zraky Titeho a Brazilců však vždy míří převážně k MS, kde chtějí mít mladší sehranou stoperskou dvojici. Role Thiaga Silvy tak bude spíš mentorská, kdy bude pomáhat rozvíjet stoperské schopnosti svému mladšímu nástupci. Předpokládám však, že za případného jistého postupu Brazílie ze skupiny se i Silva dostane na hřiště. Jeho služby na hřišti už však Brazílie nutně nepotřebuje. Marquinhos totiž vyrostl v podobně komplexního stopera, jakým byl Silva v dobách své největší slávy.

Na prahu slávy - Richarlison


Tato rubrika se snad k týmu, kde se fotbalista do finálního výběru prakticky nemůže dostat, aniž by už slavný alespoň trochu byl, nehodí. Proto se na Richarlisona podívejme jako na hráče, který má svůj herní strop mnohem výše než v Evertonu. Pro reprezentační výběr jde o nesmírně důležitého hráče, který je po Neymarovi na děleném 2. místě v pořadí týmových střelců.

Fanoušci Evertonu po konci sezóny určitě museli být zklamaní, Richarlison přesto z individuálního hlediska neprožil špatnou sezónu. V lize zaznamenal 7 gólů a 3 asistence. Přesto to není rozhodně bilance, která by měla Richarlisona katapultovat do hledáčku těch nejlepších světových týmů. V reprezentačním dresu se ale 24letý křídelník mění v opravdu elitního útočníka. Už v posledních zápiscích jsem se zmiňoval o brazilské snaze v pokutovém území spíš šikovně spadnout než vstřelit gól. Richarlison je v tomto výjimka. Jako na jednom z mála brazilských útočníků je na něm vidět obrovská snaha vstřelit gól. Dobrými náběhy pak otevírá prostor zpravidla pro Neymara, který jakoukoliv skulinu v obraně dokáže využít. Rozhodně jde o hráče, kterého se vyplatí sledovat.

Taktický profil týmu




Brazílie hrává trochu netradiční 4-3-3, kde Neymar, oficiálně psaný na křídle, hraje volně se pohybujícího ofenzivního hráče. Základem brazilské hry je pak rychlost a dokonalost v kombinaci, která na kontinentální (a vlastně i světové) úrovni nemá obdoby. Slabinou je pak občasná neochota středové řady zapojovat se do ofenzivních akcí v okolí vápna, což vede k trochu "házenkářskému" stylu obléhání vápna.

V bráně má Brazílie z čeho vybírat. Přesto jasnou jedničkou bude Alisson Becker, jeden ze současných nejlepších světových gólmanů. Záda mu bude krýt rovněž vynikající Ederson. Obranná řada se ustálila v tomto složení: Na pravém kraji se představí Danilo, který sice v rámci kádru patří spíš mezi slabší články, stále však jde o kvalitního obránce. Ve stoperské dvojici se může Brazílie opřít o excelentního Marquinhose, vedle kterého se ve stoperském řemeslu má za úkol stále zlepšovat Éder Militão. Na levém kraji obrany pak ofenzivnější úkoly než parťák napravo bude mít nejsarší hráč základní sestavy Alex Sandro.

Záložní řada sice čítá samá světová jména, přesto se člověk neubrání dojmu, že tam chybí nějaký vyloženě kreativní fotbalista. Defenzivní úkoly bude mít na starosti Casemiro, v roli klasických středních záložníků, kteří budou mít za úkol diktovat tempo hry, se představí Fred a Paquetá (ten bude působit jako ofenzivnější z této dvojice). Jako kreativní záložník je v nominaci připraven snad jen stárnoucí Éverton Ribeiro, který ale bude pravděpodobně využit jen při případné absenci Neymara.

Právě Neymar totiž bude mít na starost prakticky celou ofenzivní fázi. S tím však má dlouholeté zkušenosti. Z křídelního prostoru, tedy zrovna tam, kde bude třeba provést náběh do šance, bude obrany soupeře trápit Richarlison. Role falešného hrotového útočníka, který bude mít za úkol zejména narážečky s Neymarem a Richarlisonem, bude rezervována pro Roberta Firmina. Právě post devítky bude asi nejdiskutovanější. Pokud bude situace vyžadovat klasického útočníka do vápna, připraveni budou ještě Gabriel Barbosa, dříve známý jako Gabigol, a Gabriel Jesus, který často v reprezentaci funguje jako pravé křídlo, stahující se do role druhého útočníka. Pokud to Brazílii bude stačit na titul, to uvidíme.

Tip na umístění: zlato


Program zápasů - skupina B

13.06.2021
23:00
Brazílie
3:0
Venezuela
Brasília
18.06.2021
02:00
Brazílie
4:0
Peru
Rio de Janeiro
24.06.2021
02:00
Brazílie
2:1
Kolumbie
Rio de Janeiro
27.06.2021
23:00
Brazílie
1:1
Ekvádor
Goiânia

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alisson
02.10.1992
Liverpool FC
Ederson
17.08.1993
Manchester City
Weverton
13.12.1987
SE Palmeiras
Obránci
Datum nar.
Klub
Alex Sandro
26.01.1991
Juventus FC
Danilo
15.07.1991
Juventus FC
Éder Militão
18.01.1998
Real Madrid
Emerson
14.01.1999
Real Betis
Felipe
16.05.1989
Atlético Madrid
Renan Lodi
08.04.1998
Atlético Madrid
Marquinhos
14.05.1994
Paris Saint-Germain
Thiago Silva
22.09.1984
Chelsea FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Casemiro
23.02.1992
Real Madrid
Éverton
22.03.1996
SL Benfica
Everton Ribeiro
10.04.1989
CR Flamengo
Fabinho
23.10.1993
Liverpool FC
Fred
05.03.1993
Manchester United
Douglas Luiz
09.05.1998
Aston Villa
Lucas Paquetá
27.08.1997
Olympique Lyon
Útočníci
Datum nar.
Klub
Roberto Firmino
02.10.1991
Liverpool FC
Gabriel Barbosa
30.08.1996
CR Flamengo
Gabriel Jesus
03.04.1997
Manchester City
Neymar
05.02.1992
Paris Saint-Germain
Richarlison
10.05.1997
Everton FC
Vinícius Júnior
12.07.2000
Real Madrid

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele