Představení účastníků Copy América 2021 - Venezuela

13.06.2021, 22:54
Profily, historie
Země s obrovskými zásobami ropy, nádhernou přírodou a bohatou kulturou v současné době zejména díky nekompetentnímu vedení skomírá. A bohužel to platí i pro fotbal. Po éře oblíbeného trenéra Rafaela Dudamela, který díky koncepční práci a propojení seniorského a mládežnického výběru udělal z Venezuely progresivní mužstvo s líbivým herním projevem, přichází éra Portugalce Josého Peseira. Ten navíc bude mít situaci extrémně ztíženou. Venezuelu totiž těsně před zahájením turnaje těžce zasáhl Covid-19.

Trenér - José Peseiro


Už 61letý rodák z portugalského Coruche před sebou z výše popsaných důvodů opravdu nemá snadnou práci. Není to už žádný trenérský nováček, přesto byste na jeho kontě mnoho trenérských úspěchů nenalezli. Nejvyšší ligovou soutěž se mu podařilo vyhrát pouze v Egyptě s tamním hegemonem Al Ahlí. Jenže... Al Ahlí je nejúspěšnějším týmem světové historie, co se ligových titulů týče, čímž tento úspěch poněkud ztrácí na lesku. S trochou nadsázky lze říct, že mnohem zajímavější je titul s tímto týmem nevyhrát než naopak. Za největší Peseirův úspěch se tak dá považovat asi druhé místo v tehdejším Poháru UEFA se Sportingem.

Styl, jaký pod tímto trenérem Venezuela praktikuje, se dá popsat jako vysloveně defenzivní. Bohužel pro Venezuelu navíc tým nedisponuje natolik kvalitními obránci, kteří by dokázali s přehledem držet na uzdě špičkové ofenzivní hráče, kterými disponují například jejich soupeři z Brazílie nebo Kolumbie. Zároveň Peseirův tým působí v ofenzivní fázi bezradně bez svého klíčového muže Rondóna. V kvalifikaci na MS se Peseiro pokusil jeho absenci "zalepit" typologicky zdánlivě podobnými hráči Aristeguietou nebo Córdovou, což se ale zpětně dá hodnotit jako jednoznačná chyba. Nyní při absenci Martíneze a Cádize však trenér asi nebude mít jinou možnost, než na jednoho z těchto borců opět přenést zodpovědnost.

Nesmírně důležitou zprávou bude, zda bude schopen turnaj odehrát Yangel Herrera, který do Peseirova systému perfektně sedí. Velice důležité totiž v jím praktikovaném systému je mít schopného box-to-box záložníka, který bude působit jako spojka mezi defenzivní a ofenzivní fází. Bohužel však kvůli vypadnutí velkého množství tradičních opor bude muset konzervativní kouč ukázat na mnoho nových tváří do základní sestavy. Pro celou Venezuelu je situace naprosto kritická.

Tahoun týmu - Yangel Herrera


Původním plánem bylo zařadit Yangela Herreru do kategorie "Na prahu slávy". Jenže po rozsáhlém zásahu do nominace Venezuely rázem Herrerovi připadne úplně jiná role v týmu. Pokud tedy bude schopen nastoupit. Nyní bude na tuto spojku mezi útokem a obranou upřena mnohem větší pozornost. V Granadě totiž zažil životní sezónu a byl jedním z klíčových mužů docela úspěšného tažení Granady v Evropské lize. Škoda je, že si nezopakuje spolupráci s krajanem Machísem, který Copu vynechá pro změnu kvůli zranění.

Z dvojice středních záložníků bude mít Herrera určitě ofenzivnější roli. Z obranných povinností ho to ovšem neomluví. V reprezentaci tak bude mít jakousi "součkovskou" roli, kdy bude působit jako defenzivní kladivo a zároveň jako spojka mezi útokem a obranou. Se Součkem má společnou také schopnost dostat se v pokutovém území k útočným hlavičkám, zároveň však také disponuje velmi slušnou kopací technikou. Nenadarmo tento hráč patří anglickému Manchesteru City. Dokáže se však v tomto velkoklubu prosadit? Možná, každopádně jeho přítomnost by snad mohla dosud zoufalou ofenzivní hru Venezuely značně vylepšit.

Osobnost týmu - Júnior Moreno


Když se zjistilo, že do Brazílie neodcestuje Salomón Rondón, byla to pro fanoušky Venezuely velká rána. Absence Tomáse Rincóna se pak rovná prakticky smrtelnému úderu. Jeho roli organizátora celé defenzivní fáze tak pravděpodobně převezme mnohem mladší a méně zkušený Júnior Moreno, a to pouze za předpokladu, že bude mít nadále negativní test na Covid. Což o to, Moreno vůbec není špatný fotbalista. Jde o solidního defenzivního záložníka, který měl vedle Rincóna plnit roli tehdy zraněného Herrery. Nyní však bude muset na sebe vzít roli svého mentora, tedy organizovat hru celého defenzivního bloku, rozrážet soupeřovy útoky a při postupném útoku svého týmu dirigovat rozehrávku. Tato role je skutečně nezáviděníhodná, mladší Herrera má však pro tak důležitou činnost ještě málo zkušeností, navíc má v týmu svou vlastní nenahraditelnou roli. Dodatečně povolaní hráči z venezuelské ligy zase přece jenom budou mít minimálně první zápasy problém zvyknout si na mnohem rychlejší mezinárodní tempo. Pokud tedy bude moct nastoupit, bude na 27letém fotbalistovi DC United velice zodpovědná role, která mu prakticky do náruče svěří osud celého týmu.

Na prahu slávy - Jan Carlos Hurtado


Když odešel Pepa, tak tam dejte Honzu, dalo by se říct. Jedním z nakažených totiž je rekordman MLS v počtu vstřelených gólů v jedné sezóně - Josef Martínez. Dodatečně povolán tak byl bývalý tahoun mládežnického výběru Jan Hurtado. Hráč brazilského Bragantina, ve kterém hostuje ze slavné Bocy Juniors, je typologicky Martínezovi podobný. Jde především o velice rychlého hráče, který je navíc vyšší než Martínez, tudíž zdaleka ne tak limitovaný v hlavičkových soubojích. V základní 11 pravděpodobně začne spíš jeden z dvojice Aristeguieta, Córdova, J. C. Hurtado k nim však bude tvořit dobrý typologický protipól. Kromě rychlosti vyniká také výbornou technikou, jednoznačnou slabinu však má v zakončení. Hurtado ve svých 21 letech vypadá spíš jako vyznavač "Joga bonito" než chladnokrevný zakončovatel. Progres v kvalitě zakončení však u jihoamerických fotbalistů přichází s vyšším věkem a Hurtado má veškeré předpoklady pro to, aby nebyl negativní výjimkou. Je to jeden z mála venezuelských hráčů, u kterých se dá v poměrně blízké době uvažovat o přesunu do evropské soutěže.

Taktický profil týmu




Venezuela byla před příchodem trenéra Peseira zvyklá hrát v rozestavení 4-2-3-1. Portugalský kouč však svůj tým učí hrát defenzivnějším stylem se třemi stopery. S návratem křídelníka Sotelda po zranění však připadají v úvahu obě rozestavení, v závislosti na hře soupeře. Dá se očekávat, že hra Venezuely bude pragmatická a oko nezaujatého fanouška příliš nenadchne. Největším problémem Venezuely je jednoznačně střílení gólů. Jako byl ještě do nedávna pro Peru nepostradatelný kapitán Guerrero, je pro Venezuelu klíčovým hráčem Salomón Rondón, který na turnaji bude chybět kvůli rekonvalescenci po delším zranění. Tento fakt rozhodně nenasvědčuje tomu, že by Venezuela měla na Copě najednou v ofenzivní fázi v pozitivním smyslu explodovat.

Ve většině zápasů Venezuela bude hrát pravděpodobně ze zabezpečené obrany a útoky povede spíše po křídlech. Při nasazení vysokého hrotového útočníků si často hráči pomáhají dlouhými nákopy, které však málokdy mají potřebnou kvalitu. Při postupném útoku pak distribuce míčů dosud stála na kapitánu Rincónovi, který má ve zvyku přenášet hru dlouhými balóny na křídla, která následně mají v popisu práce posílat finální přihrávky do vápna. Nutno však říct, že zmíněný model však v praxi prozatím moc nefungoval a nedovedu si představit, že by Venezuela měla svou hru zlepšit za tak partyzánských podmínek. Spíše se dá očekávat, že obrana bude fungovat o něco hůř a nesehraný útok nebude fungovat už téměř vůbec. Navíc odhadovat složení základní 11, když vlastně každý hráč z původní nominace už může být nakažený, je spíš věštění z křišťálové koule. Nicméně, věštění jsem ještě nikdy nezkoušel a všechno je jednou poprvé.

Rovnou bez mučení se přiznám, že ačkoliv po očku sleduju i venezuelskou ligovou soutěž, brankářská trojice je pro mě jedna velká neznámá. Po vypadnutí všech tří gólmanů jsem trochu očekával, že se trenér Peseiro pokusí získat alespoň jednoho ze zkušené dvojice Alain Baroja, José Contreras. Žel, nestalo se tak a nyní musí vybírat z trojice Luis Romero, Yhonatan Yustiz a Giancarlo Schiavone. Čistě ze statistických a tabulkových důvodů pak odhaduju, že se jako jednička na turnaji představí nejstarší z trojice - Luis Romero.

V obranné řadě pak situace závisí na tom, zda dosud negativně testovaní hráči budou moci nastoupit nebo ne. Pokud ano, stoperská dvojice téměř jistě nastoupí ve složení Luis Mago a Nahuel Ferraresi. Prvně jmenovaný sice v reprezentaci nastupuje výhradně jako levý bek, z klubu je na pozici stopera zvyklý. S Ferraresim se pak dalo počítat do základní sestavy i při ideálním stavu venezuelské soupisky. Největší nevýhodou nově složené stoperské dvojice bude určitě nesehranost, jelikož tito dva hráči spolu nikdy nenastoupili, to by však platilo o úplně každé variantě, trenéra to tedy nemusí trápit více než by bylo nutné. Naopak oproti tradičním stoperům Villanuevovi a Chancellorovi by nová dvojice měla mít jednoznačnou výhodu v rychlosti a technické vyspělosti. Výstavba ofenzivní hry od stoperů by tedy teoreticky mohla dělat Venezuele menší problémy než doposud. Pravý kraj obrany by pak měl obsadit spolehlivý Alexander González, nalevo se asi postaví jinak ortodoxní pravý bek Ronald Hernández. Na levý kraj obrany připadá v úvahu ještě Yohan Cumana, levý bek venezuelské La Guairy, který figuroval už v původní nominaci.

Fungování středu hřiště pak bylo popsáno už výše. Ze zálohy sice vypadla jen dvě jména, zato však šlo o hráče, kteří původně figurovali v kategoriích "Tahoun týmu" (Rómulo Otero) a "Osobnost týmu" (Tomás Rincón). Střed hřiště tedy pravděpodobně nastoupí bez Rincóna ve složení Júnior Moreno - Cristian Cásseres - Yangel Herrera. Stejně tak je ovšem možné, že Cásserese trenér obětuje za účelem hry na dva útočníky. V prostoru křídel má Venezuela stále papírově velkou sílu. Jefferson Savarino i Yeferson Soteldo mají zkušenosti s brazilským fotbalem a v obou případech jde o rychlé, tahové hráče s vynikající technikou driblinku. Zejména Soteldo navíc vyniká schopností posílat skvělé finální přihrávky. Bohužel jej ale často limitují zranění, takže Venezuelané budou doufat, že mu zdraví vydrží po celý turnaj. Rovněž Soteldo nedisponuje zrovna ukázkovou fyzickou kondicí a odehrát celých 90 minut je pro něj často problém.

Na hrotu útoku se pak zpočátku představí patrně jeden z dvojice Fernando Aristeguieta, Sérgio Córdova. Jelikož prvně jmenovaný v minulém zápase předvedl velice špatný výkon, přikláním se spíše ke druhému jmenovanému. Jako alternativy pak můžou sloužit talentovaný Hurtado, případně Eric Ramírez. Každopádně pro Venezuelu to bude skutečně nepříjemný šampionát, na kterém by i postup ze skupiny byl velkým úspěchem.

Tip na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina B

13.06.2021
23:00
Brazílie
3:0
Venezuela
Brasília
17.06.2021
23:00
Kolumbie
0:0
Venezuela
Goiânia
20.06.2021
23:00
Venezuela
2:2
Ekvádor
Rio de Janeiro
27.06.2021
23:00
Venezuela
0:1
Peru
Brasília

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Wuilker Faríñez
15.02.1998
RC Lens
Joel Graterol
15.05.1997
América de Cali
Luis Romero
16.11.1990
Portuguesa
Rafael Romo
25.02.1990
Oud-Heverlee Leuven
Giancarlo Schiavone
02.11.1993
Metropolitanos F.C.
Yhonatann Yustiz
27.01.1992
Aragua FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Yohan Cumana
08.03.1996
Deportivo La Guaira
Luis Del Pino
15.09.1994
Universidad de Chile
Nahuel Ferraresi
19.11.1998
Moreirense FC
Eduardo Ferreira
29.09.2000
Caracas FC
Alexander González
13.09.1992
Málaga CF
Ronald Hernández
21.09.1997
Atlanta United
Jhon Chancellor
02.01.1992
Brescia Calcio
Francisco La Mantia
24.02.1996
Estudiantes de Mérida
Adrián Martínez
14.07.1993
Deportivo La Guaira
Diego Osio
03.01.1997
Caracas FC
Roberto Rosales
20.11.1988
CD Leganés
José Manuel Velázquez
08.09.1990
FC Arouca
Mikel Villanueva
14.04.1993
CD Santa Clara
Záložníci
Datum nar.
Klub
Abraham Bahachille
08.03.2001
Metropolitanos F.C.
Cristian Cásseres
20.01.2000
New York Red Bulls
Edson Castillo
18.05.1994
Caracas FC
Richard Celis
23.04.1996
Caracas FC
Richard Figueroa
04.08.1996
Zamora FC
Leonardo Flores
05.08.1995
Caracas FC
Robinson Flores
14.04.1998
Metropolitanos F.C.
Yangel Herrera
07.01.1998
Granada CF
Christian Larotonda
26.05.1999
Metropolitanos F.C.
Bernaldo Manzano
07.06.1990
Deportivo Lara
José Martínez
07.08.1994
Philadelphia Union
Júnior Moreno
20.07.1993
D.C. United
Jhon Murillo
21.11.1995
CD Tondela
Rómulo Otero
09.11.1992
SC Corinthians
Cristhian Rivas
20.01.1997
Estudiantes de Mérida
Jefferson Savarino
11.11.1996
Atlético Mineiro
Yeferson Soteldo
30.06.1997
Toronto FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Fernando Aristeguieta
09.04.1992
Mazatlán FC
Jhonder Cádiz
29.07.1995
Nashville SC
Sergio Córdova
09.08.1997
Arminia Bielefeld
Jan Carlos Hurtado
05.03.2000
Boca Juniors
Jan Carlos Hurtado
05.03.2000
Red Bull Bragantino
Josef Martínez
19.05.1993
Atlanta United
Daniel Pérez
17.01.2002
Club Bruggy
Eric Ramírez
20.11.1998
DAC Dunajská Streda

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org, conmebol.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
veikko

Tak zásahy do sestavy jsou ještě větší než se čekalo... Jinak pro pozorné čtenáře, kteří by v nominace marně hledali Luise Maga, je tam jako Luis Del Pino (jeho celé jméno je Luis Del Pino Mago).

Reagovat
Kucka

Díky za prevko. Kde je vlastně konec Peňarandovi, taky covid?

Jinak sledovat, i když po očku, venezuelskou ligu, to je jiná fotbalová hipsteřina.

Reagovat
veikko

Díky. Hraje za Watford. Mu v reprezentaci vždycky škodilo, že v klubu neměl stabilní pozici a že zrovna na jeho postu má Venezuela největší přetlak. Na křídla mají běžně nadprůměrné hráče brazilské ligy (Savarino, Otero, Soteldo - ten už je v MLS) a Machíse z Granady, který se bohužel zranil. Jako první náhradník za tyhle čtyři je pak Jhon Murillo z portugalské ligy. Teď navíc tu novou soupisku museli skládat dost narychlo, tak hlavně proto se na něj nedostalo. Kdoví, jak je to vůbec s přeletem z Británie do Brazílie, kolik toho člověk musí vyřídit.

Hipsteřina to je, ale stejně mi to bylo k ničemu, protože zaprvé stejně jsem z těch brankářů v životě o žádném neslyšel. Navíc nakonec chytal normálně Graterol, což byla od začátku očekávaná jednička (měl mít Covid, ale asi mu už vyšel negativní test).

Reagovat
Seydou Doumbia

Co vlastně znamená ten pojem hipsteřina? Jaká ta liga tedy je?

Reagovat
veikko

Já to chápu jako dělání něčeho, co nedělá nikdo jiný, hlavně proto, abys byl zajímavý. Já ten pojem ale nemám rád.

Je to technické, moc se tam nenapadá, hraje se to na neskutečných drnovištích, což ale zároveň ty hráče donutí zdokonalit zpracování. Zápasy těch lepších týmů jsou docela pohledné, dost se snaží útočit. Není to v JA nejzábavnější liga, ale koukat na to jde. Nejnudnější je peruánská, ti si to půlku zápasu posílají ve stoje.

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně by mě zajímalo jméno Josef Martinéz, pokud si dobře pamatuju z dob kdy hraval za Torino, a rozhodně nebyl špatnej, teď hraje MLS za Atlantu, to taky není špatnej tým. Proč tedy nemá na to aby hrál základ? Díky za odpověď

Reagovat
veikko

Má, při zranění Rondóna by byl ideální volbou číslo 1. Bohužel ale byl pozitivní na Covid, takže těžko říct, jestli vůbec stihne skupinovou fázi.

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele