Premier League - preview 9. kola: Dva nejhorší proti sobě

01.10.2022, 08:27, aktualizováno 03.10.2022, 09:00
Previews
King Power Stadium (© AFP)
Deváté kolo anglické ligy dohrají dva týmy, které jsou na dně tabulky a ve zbytku podzimu mají co napravovat. Nottingham překopal kádr, nesehraná sestava vybojovala jen čtyři body a je předposlední, Leicester má na svém kontě dokonce jenom jeden bod...
Leicester City - Nottingham Forest  (pondělí 21:00)
V dohrávce devátého kola Premier League se utkají dva poslední celky tabulky. Domácí Leicester City přivítá Nottingham Forest, Foxes ještě letos nevyhráli a mají na kontě pouhý bod. Hosté jen o tři více.

Leicesteru se v aktuální sezoně absolutně nedaří, což ukazují i poslední dvě odehraná utkání s Tottenhamem a Brightonem, ze kterých Foxes odešli se skóre 4:11. Pokud nebudou chtít bojovat o záchranu, měli by okamžitě začít bodovat, jinak hrozí hororový ročník. Po úvodních sedmi kolech na tom Leicester nikdy nebyl v Premier League hůř než nyní, reprezentační přestávka a následný duel s trápícím se nováčkem z Nottinghamu dává určitou naději na první letošní vítězství. V opačném případě už by určitě viselo ve vzduchu odvolání trenéra Brendana Rodgerse, který měl od vedení doposud důvěru. Ten se musí obejít bez Ricarda Pereiry, který má poraněnou achillovu šlachu, a také bez Ryana Bertranda, kterého trápí problémy s kolenem.

"Podle mě máme velmi dobrý tým a nyní je ten nejlepší čas to ukázat. Musíme jít minutu po minutě, přihrávku po přihrávce, hrát trpělivě. To nás musí dovést k zisku tří bodů, což pro nás momentálně bude obrovská věc. A kdy jindy než teď bychom to měli dokázat, jim se také moc nedaří, nás poženou výborní fanoušci," uvedl záložník Foxes Kiernan Dewsbury-Hall.

Nottingham prohrál už čtyřikrát v řadě a během těchto duelů navíc hned patnáctkrát inkasoval. Pět ligových zápasů v řadě však Garibaldi naposledy ztratili v roce 2004. Chybou možná bylo až zběsilé letní posilování, trenér Steve Cooper přivedl hned 22 nových posil, což loni velmi pevné defenzivě příliš nepomohlo. V Premier League se Nottingham utká s Leicesterem poprvé, loni jej však po výhře 4:1 vyřadil z FA Cupu. Ve druhé lize se naposledy nynější soupeři potkali v únoru 2014, rozešli se smírně 2:2. Kouči Cooperovi schází kvůli zranění lýtka Omar Richards, se stehnem má problémy Moussa Niakhate.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Ward - Castagne, Faes, Evans, Justin - Tielemans, Soumaré, Dewsbury-Hall - Maddison, Vardy, Barnes.
Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Henderson - Worrall, Cook, Boly - Williams, Yates, O'Brien, Lodi - Johnson, Gibbs-White - Awoniyi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 4.04 - 4.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Manchester United  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne nás čeká již 188. derby mezi Manchesterem City a Manchesterem United. Domácí jako jediný tým v Premier League ještě neprohráli a výbornou formu budou chtít přenést i do derby. United rovněž podávají velmi dobré výkony a v posledních čtyřech zápasech nejvyšší anglické ligy nenašli přemožitele.

City ve všech soutěžích neprohráli už 10 utkání v řadě a sérii by rádi prodloužili v derby proti United. V posledním zápase před reprezentační pauzou Citizens jasně přehráli Wolves a nadělili jim tři góly. Skvělou fazónu má především Haaland, jenž vévodí tabulce střelců s neuvěřitelnými 11 brankami v 7 zápasech.

Domácí jsou v tabulce na druhé příčce se skóre 23-6. City se budou snažit navázat výkonem na poslední vzájemný zápas, kdy sestřelili United 4-1.

Domácí trenér Pep Guardiola mluvil v předzápasovém rozhovoru o extra motivaci. "V neděli musíme odehrát perfektní zápas. Musíme být klidní a dělat ta správná rozhodnutí. Stadion bude plný a my uděláme vše proto, abychom vyhráli. Toto je naše příležitost zúročit dovednosti, které máme a ukázat to milionům lidí. Nejlepší způsob, jak uspět je, aby hráči byli sami sebou. Od našich soupeřů vždy očekávám to nejlepší. Kvalitu ukazují již mnoho let. Je to Manchester United, vždycky to tak bylo. Ve středu pole mají kvalitu a jsou silní fyzicky, navíc uspěli proti Arsenalu a budou to chtít potvrdit i proti nám. Není prostor na to, abychom se báli, pokud budeme hrát dobře, výsledkem budou body a vítězství," prohlásil španělský kouč.

K manažerovi Citizens se přidal i argentinský útočník Julián Álvarez, pro kterého to bude vůbec první zkušenost v jeho premiérové sezóně v Anglii. "Bude to skvělý zápas mezi dvěma velmi důležitými týmy. Určitě je to jedna z nejsledovanějších a nejzajímavějších klasik na světě. Je skvělé být toho součástí a všichni doufáme, že v neděli vyhrajeme," dodal argentinský sniper.

Do zápasu určitě nenastoupí Phillips a Stones, otazník visí nad startem Laporteho.

United se po katastrofickém úvodu sezóny zvedli a od zápasu s Brentfordem čtyřikrát po sobě vyhráli. Cenné skalpy si hosté připsali zejména proti Liverpoolu a Arsenalu. V Evropské lize pak nečekaně prohráli doma s Realem Sociedad a v druhém zápase si poradili s Šeriffem Tiraspol, kde se poprvé v sezóně prosadil Cristiano Ronaldo.

Erik ten Hag si dobře uvědomuje význam nedělního derby. "Chceme vyhrát každý zápas. To samé bude platit i v neděli. Musíme podat co nejlepší výkon, k čemuž samozřejmě potřebujeme dobrý plán. Odehrál jsem mnoho derby. Vím, jaký je ten pocit, jaká je ta rivalita. Je to jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny. Jsme přesvědčeni o našich schopnostech, pokud budeme hrát jako tým, můžeme soupeře porazit. To je přesně ta víra, kterou potřebujeme a v neděli ji budeme potřebovat ještě více," řekl nizozemský kouč.

Rudí ďáblové se nachází na šestém místě se skóre 8-8. V derby spoluhráčům nepomůžou Maguire a Williams. Nejistý je start Martiala, Rashforda, van de Beeka a Dúbravky, kteří se potýkají s lehčími zdravotními problémy.

V posledních 10 vzájemných duelech ve všech soutěžích se pětkrát radovali hráči City, čtyřikrát slavili vítězství United a jedno utkání skončilo remízou 0-0. V minulém ročníku byli v obou případech úspěšní hráči Citizens, kteří nejdříve vyhráli 2-0 na Old Trafford a poté si doma poradili se svým rivalem v poměru 4-1.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Aké, Cancelo - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Silva, Haaland, Foden
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Dalot, Varane, Martínez, Malacia - Fernandes, McTominay, Eriksen - Antony, Ronaldo, Sancho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 5.10 - 7.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leeds United - Aston Villa  (neděle 17:30)
Aston Villa se pokusí v Leedsu poprvé bodovat venku, zatímco domácí budou usilovat o prodloužení série domácí neporazitelnosti.

Leeds nevstoupil do sezóny špatně, ale poslední zápas Premier League mu vůbec nevyšel. Whites prohráli v Brentfordu vysoko 2-5. Na zápas nebude vzpomínat v dobrém trenér Jesse Marsch, který byl za své chování během utkání dodatečně potrestán a nedělní match s Aston Villou bude sledovat pouze z tribuny.

Domácí tým nečeká nic lehkého, jelikož v posledních 3 vzájemných duelech s Aston Villou dvakrát prohráli a jednou remizovali. Domácí kouč nemůže počítat s několika hráči. "Archie Gray si zlomil palec na noze, bude dva týdny mimo. Stuart Dallas se zotavuje dobře a je na dobré cestě. Adam Forshaw si zvrtnul kotník, není to tak hrozné, ale tento víkend nebude k dispozici. Ostatní hráči by měli být k dispozici," řekl před zápasem americký trenér Jesse Marsch.

Hosté v posledním zápase před reprezentační pauzou porazili Southampton 1-0, čímž se posunuli na 16. příčku. Steven Gerrard si je velmi dobře vědom kvality soupeře. "Myslím, že se Leeds oproti minulé sezóně zlepšil. Přišel Jesse, aby se pokusil udržet tým v nejvyšší lize, a to se mu povedlo. Využil velmi dobře předsezónní období, můžeme na nich vidět, že jsou lépe organizovaní a dobře připravení. Myslím si, že tento víkend budeme čelit lepšímu Leedsu než v minulém ročníku. Bude to těžký zápas, ale sami jsme dosáhli několika dobrých výsledků a budeme to chtít potvrdit i v neděli," prohlásil trenér Lions.

I na straně hostů je několik absencí. Do zápasu určitě nezasáhnou Diego Carlos, Lucas Digne, Boubacar Kamara a nejistý je start Mattyho Cashe.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Koch, Llorente, Struijk - Klich, Adams - Sinisterra, Aaronson, Harrison - Bamford
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Chambers, Konsa, Mings, Young - McGinn, Luiz, Ramsey - Bailey, Watkins, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.53 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Arsenal FC - Tottenham Hotspur  (sobota 13:30)
Nejen bitva o severní Londýn, ale i o čelo tabulky. Takové přívlastky nese duel dvou věčných rivalů Arsenalu a Tottenhamu, jejichž duel vykopne program devátého kola anglické Premier League.

Ačkoliv některé týmy mají odehraný nižší počet zápasů, je jisté, že i v případě jejich úspěšného dohrání by se na čele tabulky vyhřívala trojice Arsenal, Manchester City a Tottenham. Kanonýři jako jediní z těchto mužstev prohráli, přesto s osmnácti body vedou těsně před svými pronásledovateli. Jelikož Citizens čeká rovněž městské derby, je zcela otevřené, kdo bude po tomto víkendu první.

Gunners zatím prožívají mimořádně povedenou sezonu, z osmi soutěžních zápasů hned sedmkrát zvítězili. Přemožitele našli jen na začátku září v podobě Manchesteru United, od té doby uspěli v Evropské lize na hřišti Curychu a v domácí soutěží na půdě Brentfordu. Tam nešlo vůbec o složitý zápas, už v první půli je poslali do vedení Saliba s Jesusem a na konečných 0:3 po pauze pečetil Vieira.

Výběr Mikela Artety se v ofenzivě opírá zejména o letní posilu Gabriela Jesuse, jenž už nastřádal čtyři branky a na další tři přihrál. Ještě lépe góly připravuje Bukayo Saka, jenž zatím sám příliš neskóruje, avšak čtyřikrát asistoval a v tomto ohledu je lepší jen Kevin De Bruyne. Jen o nahrávku za ním je zástupce Spurs Dejan Kulusevski, z jeho spoluhráčů pak vyčnívá tradičně ještě Harry Kane, jenž se již šestkrát prosadil v tabulce střelců je tak druhý za suverénním Erlingem Haalandem.

Pro Kohouty není příliš pozitivní zprávou, že v lize zatím ztrácí jenom venku s londýnskými soupeři. Jen bod totiž získali jak na hřišti Chelsea, tak i na půdě West Hamu. Nezdar už za sebou mají i v Lize mistrů, kde sice nemají zrovna těžkou skupinu, avšak bez bodu i gólu odjížděli ze zápasu se Sportingem. Reputaci si napravili hned následně s Leicesterem, který smetli jasně 6:2. První půle ještě byla vyrovnaná, po Tielemansově penaltě otočili Kane s Dierem a v závěru srovnal Maddison. Jenže ve druhé půli už úřadovali domácí, po Bentancurovi se hattrickem připomněl Son.

V posledních letech ve vzájemných zápasech platí "můj dům, můj hrad". V rámci Premier League hosté v podobě Arsenalu naposledy uspěli v březnu 2014, úspěch Tottenhamu na Emirates bychom našli ještě o čtyři roky dříve. V minulé sezoně tam Gunners dominovali, po půli vedli díky Smith-Roweovi, Aubameyangovi a Sakovi 3:0, v závěru už jen korigoval Son. I odveta skončila jednoznačně, i díky Holdingově brzkému vyloučení se v ní dvakrát trefil Kane a jednou znovu Son.

Na straně Arsenalu je hodně otazníků v sestavě, nejistý je totiž stav Parteyho, Zinčenka, Tomiyasua a Tierneyho. Zpět do hry by se měli vrátit Odegaard s Nelsonem, naopak po operaci chybí Smith-Rowe a dlouhodobě mimo je i Elneny. Hosté se pravděpodobně musí obejít bez Moury, v ohrožení je i start Kulusevského, Llorise a Daviese.

Zápas na Emirates Stadium začíná v sobotu ve 13.30, jako hlavní sudí na něj bude dohlížet Anthony Taylor.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - White, Saliba, Gabriel, Zinčenko - Odegaard, Partey, Xhaka - Saka, Jesus, Martinelli
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Romero, Dier, Lenglet - Emerson, Bentancur, Hojbjerg, Perišić - Richarlison, Kane, Son
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.85 - 3.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Brentford FC  (sobota 16:00)
Zatímco v tabulce je dělí jen tři místa a jediný bod, pohled na skóre sobotních soupeřů je naprosto odlišný. Brentford vstřelil o tři góly více, než inkasoval, Bournemouth je v tomto ohledu v mínusu, a to o třináct branek.

Na Cherries se totiž podepsala zejména drtivá porážka od Liverpoolu, připočteme-li i zápasy s Arsenalem a Manchesterem City, dostaneme hrůzostrašné skóre 0:16. Zmíněný nezdar s Reds jako by je ale nastartoval, neboť od té doby získali ve třech zápasech pět bodů. Po domácí bezbrankové remíze s Wolves uspěli v Nottinghamu a bod si odvezli z Newcastlu.

Bees zatím prohráli pouze dvakrát, hned třikrát však zapsali nerozhodný výsledek. Všechny se však udály ještě v srpnu, ve dvou zářijových utkáních totiž nejprve jasně přehráli Leeds, načež bez nároku podlehli Arsenalu 0:3.

Domácí mužstvo již může počítat s uzdraveným Pearsonem, v sestavě by mohli být i Fredericks a Rothwell. K dispozici naopak není kvůli potížím s kotníkem kapitán Kelly. Na straně hostí si svůj debut může odbýt Damsgaard, ve hře je i návrat Pinnocka. Za postranní čarou však zůstanou Lewis-Potter a Norgaard.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Mepham, Senesi, Zemura - Lerma, Cook - Tavernier, Billing, Christie - Solanke
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Raya - Hickey, Jansson, Mee, Henry - Baptiste, Janelt, Jensen - Mbeumo, Toney, Damsgaard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.53 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Program 9. kola anglické nejvyšší soutěže nabízí vedle North London derby také další souboj mezi londýnskými celky, na Selhurst Parku se totiž střetne domácí Crystal Palce s Chelsea. Klubový fotbal se na ostrovy vrací po dlouhé reprezentační přestávce, "Orli" hrají na domácím stadionu po více než měsíci.

Domácí se v této sezóně poměrně trápí. Na svém kontě mají po šesti odehraných kolech jediné vítězství a od sestupových příček je dělí pouhé dva body. V posledním odehraném zápase bezbrankově remizovali s Newcastlem, ale to bylo ještě na začátku září. Od té doby se Crystal Palace odložily zápasy s Manchesterem United a Brightonem a následně přišla reprezentační pauza. Svěřenci Patricka Vieiry by si rádi zlepšili vzájemnou bilanci se svými sobotními soupeři, vždyť poslední zisk proti Chelsea domácí získali v říjnu 2017. Od té doby již desetkrát v řadě vyhráli Blues.

Manažera Grahama Pottera čeká v sobotu ligová premiéra na lavičce Chelsea. Fanoušci mají vysoká očekávání, ta nedokázal Potterův tým naplnit v posledním zápase, kdy pouze remizoval s rakouským Red Bullem Salzburg v rámci základní skupiny Ligy mistrů. V lize Chelsea navazuje na těsnou výhru nad West Hamem United, to však ještě tým vedl Thomas Tuchel. Potter má v sezóně jasný cíl, a to dovést klub do Top 4, bude to mít velmi náročné, konkurence je snad silnější než kdy dřív.

Sobotní střetnutí bude obzvlášť interesantní pro středopolaře Conora Gallaghera, který strávil celou minulou sezónu na hostování právě v dresu Crystal Palace a svými výkony si dokonce řekl o místo v anglické reprezentaci.

Patrick Vieira nebude moct nasadit trojici dlouhodobě zraněných hráčů, jmenovitě brankáře Jacka Butlanda, mladičkého stopera Nathana Fergusona a zkušeného záložníka Jamese McArthura. Na své první minuty v sezóně je naopak natěšen James Tomkins, který již úspěšně doléčil pochroumané lýtko.

Graham Potter prozradil, že na sobotní zápas ještě nebude připravený N’Golo Kanté, stejně tak bude absentovat brankář Mendy. Na zápas neodcestovala ani dvojice Marc Cucurella a Carney Chukwuemeka.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell - Schlupp, Doucoure, Eze - Ayew, Mateta, Zaha
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Fofana, Silva, Koulibaly - James, Jorginho, Kovačić, Chilwell - Mount, Aubameyang, Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.99 - 3.80 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - Newcastle United  (sobota 16:00)
V sobotu se na Craven Cottage utkají dva celky z první poloviny tabulky Premier League, domácí Fulham vyzve ambiciózní Newcastle United. Cottagers v této sezóně na svém stadionu ještě neprohráli, hosté ze severu Anglie venku nevyhráli.

Nováčkovi Fulhamu vstup do nejvyšší anglické soutěže zatím vychází velmi dobře. Málokdo čekal, že po sedmi odehraných kolech bude na průběžné šesté příčce, byť je pravda, že mnoho týmů bude své zápasy ještě dohrávat. To ale nemění nic na tom, že svěřenci Marca Silvy získali již jedenáct bodů a obrali například slavný Liverpool.

V posledním utkání se střetli v souboji nováčků s Nottinghamem Forest a v atraktivním utkání zvítězili góly Adarabioya, Palhinhy a Reeda 3:2. Jeden z nejlepších hráčů na hřišti, defenzivní záložník João Palhinha, však v zápase obdržel již pátou žlutou kartu v sezóně, a tak nebude Fulhamu v sobotu k dispozici.

Newcastle v dosavadních sedmi ligových střetnutích hned pětkrát remizoval a nachází se ve středu tabulky, na Fulham ztrácí pouhé tři body. Poslední utkání Newcastlu skončilo nerozhodně, a tak platí, že "Straky" nevyhrály už v šesti ligových zápasech v řadě. Vzhledem k tomu, že majitelé klubu utratili od ledna za nové hráče přibližně 200 milionů liber, by rádi fanoušci Newcastlu v nadcházejících týdnech viděli zlepšení.

Domácí budou postrádat levého obránce Antoneeho Robinsona, který stále laboruje s kotníkem, mimo hru jsou také křídelníci Harry Wilson s Manorem Salomonem a absentovat bude také již zmiňovaný Palhlinha.

Howe má naopak nedostatek útočníků, nenastoupí dvojice Alexander Isak a Chris Wood a nejistý je také start Calluma Wilsona. Jonjo Shelvey, Karl Darlow a Emil Krafth jsou dlouhodobě zranění.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Tete, Adarabioyo, Diop, Ream - Reed, Cairney - Decordova-Reid, Pereira, Kebano - Mitrović
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope - Trippier, Botman, Burn, Targett - Willock, S. Longstaff, Joelinton - Almirón, Wilson, Fraser
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.50 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Liverpool v utkání devátého kola Premier League hostí Brighton. V tabulce je na tom překvapivě lépe tým z jihu, Seagulls jsou momentálně čtvrtí a na osmé Reds mají čtyřbodový náskok.

Liverpoolu se úvod ročníku nepovedl úplně podle představ a na čelo tabulky ztrácí už devět bodů. Naposledy Reds remizovali v městském derby s Evertonem 0:0, před tím však vyhráli 2:1 nad Newcastlem United a také zapsali rekordní výhru 9:0 nad Bournemouthem.

Manažera Jürgena Kloppa stále trápí početná marodka, kvůli svalovému zranění není k dispozici Alex Oxlade-Chamberlain, chybí i Naby Keïta a nejistý je start Andyho Robertsona.

Další zaváhání by pro Liverpool znamenalo nejhorší start v Premier League za posledních deset let. Reds navíc měli k dispozici o týden více díky odloženému utkání s Chelsea. Spolehnout se navíc nyní mohou na domácí podporu, na Anfield Road už neprohráli 26 zápasů v řadě a patnáctkrát udrželi čisté konto.

"To, že se mistrovství světa hraje uprostřed probíhající sezony, je podle mě problém. Hráči se vrátí a za týden zas budou muset naskočit do Premier League, takže akorát hrozí zranění. Navíc se bude hrát v úplně jiném podnebí. Normálně si všichni po šampionátu odpočinou, nyní se finalisté budou muset dva dny poté zapojit do tréninkového procesu svých celků," uvedl liverpoolský manažer Jürgen Klopp.

Brighton musí být se začátkem sezony o poznání spokojenější, mrzet může jen prohra 1:2 na Fulhamu. V minulém klání Seagulls zdolali trápící se Leicester 5:2, díky čemuž se stále drží v top čtyřce.

Kvůli poraněnému koleni je aktuálně mimo herní vytížení Jakub Moder, jinak se však zranění týmu od jižního pobřeží vyhýbají. Teprve podruhé v historii tak bude Brighton vstupovat do utkání s Liverpoolem jako lépe postavený celek.

Nyní však klub opustil manažer Graham Potter, který přešel do Chelsea, a jeho místo zaujal bývalý trenér Sassuola nebo Šachťaru Doněck Roberto De Zerbi, jehož v Premier League čeká těžká premiéra. Z posledních dvou vzájemných střetů na půdě Liverpoolu však dokázal Brighton vytěžit čtyři body.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Allison - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Tsimikas - Elliott, Fabinho, Thiago - Salah, Firmino, Jota.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Veltman, Dunk, Webster, Estupinán - Mac Allister, Caicedo - March, Gross, Trossard - Welbeck.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.75 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Everton FC  (sobota 16:00)
Everton přijede do Southamptonu, kde bude chtít potvrdit neporazitelnost z posledních pěti zápasů. Domácí zase nutně potřebují bodovat, jelikož v posledních dvou zápasech prohráli.

Southampton poslední dvě utkání před reprezentační pauzou nezvládl a obě prohrál 0:1. Svěřenci Ralpha Hasenhuttla tak mají co napravovat. V rámci 9. kola se domácí střetnou s Evertonem, který v posledních dvou zápasech na svém stadionu porazili.

Saints jsou jedním ze dvou týmů, kterému se v této sezóně ještě nepodařilo udržet čisté konto. Zároveň inkasovali úvodní gól ve více zápasech (šest) Premier League než kterýkoli jiný tým. Domácí tým má i problém se střelbou, jelikož z jeho posledních 19 pokusů mířily na bránu pouhé dva.

Southampton se nachází na průběžné 14. pozici se ziskemsedmi bodů při skóre 7:11. Do zápasu s Evertonem určitě nezasáhnou Lavia a Livramento.

Everton zatím platí spolu s Newcastlem za remízové krále a posledních pět zápasů v nejvyšší anglické lize neprohrál. Před reprezentační pauzou se Toffees střetli s West Hamem a na domácím hřišti zvítězili 1:0. Hosté sice disponují dobrou obranou, ale problém jim dělá střílení branek, jelikož se zatím trefili pouze pětkrát.

Svěřenci Franka Lamparda si dobře uvědomují zlepšení výkonů a chtějí to potvrdit i v sobotu. "Naše zlepšení je způsobeno prací, kterou odvádíme na tréninkovém hřišti, je to hlavně o důslednosti. Proti West Hamu jsme dosáhli dobrého výsledku, což chceme zopakovat i v sobotu a jestli se nám to podaří, pak to bude další progres. Musíme v tom pokračovat od zápasu k zápasu," řekl na předzápasové konferenci manažer Evertonu.

Na straně hostů je mimo několik hráčů. Spoluhráčům určitě nepomůžou Calvert-Lewin, Godfrey, Holgate, Mina, Patterson a Townsend.

V minulé sezóně slavil vítězství vždy domácí tým. V prvním zápase vyhrál Everton na svém hřišti 3:1. V únoru Saints porážku soupeři vrátili a doma vyhráli 2:0.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Bazunu - Walker-Peters, Bella-Kotchap, Salisu, Perraud - Ward-Prowse, Maitland-Niles - Aribo. Edozie, Armstrong - Adams
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Coady, Tarkowski, Mykolenko - Gueye, Onana, Iwobi - Gray, Maupay, Gordon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.31 - 3.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Wolverhampton Wanderers  (sobota 18:30)
V sobotu večer se v Londýně utkají dva trápící se týmy, hosty z Wolverhamptonu na svém domácím stadionu přivítá West Ham. Na začátku sezóny měla obě mužstva ambici bojovat o evropské poháry, po sedmi odehraných kolech to však zatím spíše vypadá na boj o udržení.

V posledních týdnech se začalo spekulovat o tom, zda má ještě manařer David Moyes na lavičce West Hamu pevnou pozici. Po minulé prohře 0:1 s Evertonem přiznal, že ho někteří hráči základní sestavy vyloženě zklamali. Jeho svěřenci sice dokázali vyhrát obě utkání ve skupině Evropské konferenční ligy, to ale proti rumunskému FCSB a dánskému Silkeborgu. V domácí soutěži však doposud porazili jen Gerrardovu Aston Villu a se ziskem čtyř bodů se nachází až na sestupové osmnácté příčce. Přichází po dvou postupech do evropských pohárů v řadě krize, která bude stát Moyese místo?

Že by to bylo v táboru hostů velmi odlišné, se říct nedá. Nikdo je sice nemůže hanit za prohru proti Manchesteru City z minulého kola, nicméně jejich příznivci nejsou s průběhem stávající sezóny vůbec spokojeni. Stejně jako "Kladiváři" se "Vlci" trápí především v ofenzivě, kdy po sedmi kolech vstřelili pouhé tři branky, z toho ani jednu ve druhém poločase. Svěřenci Bruna Lageho sice velmi dobře brání, na což jsme si ostatně už zvykli, na bodové zisky to však nestačí. Wolves jsou v tabulce nad svými sobotními soupeři, ti je ale mohou v případě výhry přeskočit.

Letní posila Gunners, marocký stoper Nayef Aguerd, neodehrál v novém dresu kvůli zranění kotníku ještě ani jediné soutěžní utkání a nic se na tom nezmění ani v sobotu, Moyesovi nebude k dispozici ani další obránce, a to Ben Johnson. V dresu "Vlků" by si mohl svůj debut odbýt útočník Diego Costa, nicméně bývalý brazilský reprezentant svůj poslední soutěžní zápas odehrál v prosinci minulého roku, a tak Lage pravděpodobně na hrotu útoku upřednostní jednoho z dvojice Gonçalo Guedes -Hwang Hee-chan.

Irský stoper Nathan Collins si odpykává trest za vyloučení ze zápasu proti Manchesteru City, v základní sestavě jej zřejmě nahradí Portugalec Toti. Do zápasu nenastoupí kvůli zranění ani ofensivní trio Chiquinho, Saša Kalajdžić a Raúl Jiménez.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Kehrer, Zouma, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Paquetá, Cornet - Scamacca
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Jonny, Toti, Kilman, Aït-Nouri - Neves, Nunes, Moutinho - Neto, Costa, Podence
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.33 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC760117:718
2.Manchester City752023:617
3.Tottenham Hotspur752018:717
4.Brighton & Hove Albion641111:513
5.Manchester United64028:812
6.Fulham FC732212:1111
7.Chelsea FC63128:910
8.Liverpool FC623115:69
9.Brentford FC723215:129
10.Newcastle United71518:78
11.Leeds United622210:108
12.AFC Bournemouth72236:198
13.Everton FC71425:67
14.Southampton FC72147:117
15.Aston Villa72146:107
16.Crystal Palace61327:96
17.Wolverhampton Wanderers71333:76
18.West Ham United71153:94
19.Nottingham Forest71156:174
20.Leicester City701610:221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1516)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele