Premier League - souhrn 9. kola: Citizens deklasovali v derby United

01.10.2022, 15:24, aktualizováno 03.10.2022, 22:52
Komentáře a souhrny
Erling Håland a Phil Foden (© AFP)
Leicester v souboji dvou posledních celků tabulky slavil jasnou výhru. Manchesterské derby ovládli Citizens, United deklasovali 6:3. Hattricky se na triumfu podíleli Erling Håland a Phil Foden. Arsenal zvítězil v severolondýnském derby nad Tottenhamem 3:1 a má jistotu, že zůstane na prvním místě. Liverpool ztratil s Brightonem, Chelsea utrhla triumf nad Crystal Palace...

Leicester City - Nottingham Forest 4:0

03.10.2022 21:00

Góly: 25. James Maddison, 27. Harvey Barnes, 35. James Maddison, 73. Patson Daka

V 9. kole se střetly dva nejhorší týmy Premier League. Obě mužstva šla do zápasu s negativní sérii čtyř proher v řadě. Hosté vyhráli jediné utkání v sezóně, zatímco Leicester na svoje první vítězství stále čekal.

Hráči Leicesteru začali aktivně, první velká šance přišla na řadu v 5. minutě, kdy se po centru Maddisona vyšvihl do vzduchu Dewsbury-Hall, ale v ideální pozici zakončil hlavou nepřesně. Ve 14. minutě to byl znovu Maddison, jehož nebezpečný centr našel hlavu Vardyho, nicméně ani anglický útočník branku netrefil.

Hosté o sobě dali vědět ve 22. minutě. Nigerijský útočník Awoniyi obdržel pěknou přihrávku do vápna, avšak obrovskou šanci zahodil, jelikož jeho pokus mířil pouze do levé tyče. Domácí zužitkovali herní převahu ve 25. minutě. Výborně hrající Maddison se odhodlal ke střele z hranice velkého vápna, do jeho pokusu se vložil obránce soupeře McKenna, čímž změnil směr balónu, a ten doputoval za bezmocného Hendersona.

Leicester byl při chuti a po dvou minutách se skóre měnilo znovu. Jamie Vardy chytře našel Barnese, ten si míč zpracoval a z hranice pokutového území vystřelil přesně k pravé tyči. Ve 33. minutě zajel do protihráče hostující Kouyate a za svůj zákrok dostal žlutou kartu. Lišky měly výhodu přímého kopu z 20 metrů. Exekuce se ujal Maddison a nechytatelnou střelou k pravé tyči zvýšil vedení domácího týmu na 3-0.

Po přestávce proběhly na straně Nottinghamu hned tři změny v poli. V zápase nepokračovali Kouyate, O’Brien a Williams. Místo nich vyběhli na trávník Freuler, Yates a Aurier. Brendan Rodgers sáhl na domácí straně k jedné změně, Ndidiho nahradil Soumare.

V 53. minutě se objevil v další dobré šanci hostující Awoniyi, který se po samostatné akci probil až před gólmana domácích, ten však jeho pokus pokryl. V 62. minutě skončil v zápase Vardy a na jeho místo nastoupil Daka. Že to byla dobrá volba, se ukázalo už za 11 minut, kdy se zambijský útočník prosadil pohlednou patičkou. Asistenci si nepřipsal nikdo jiný než James Maddison.

V 79. minutě se opět zaskvěl domácí brankář Ward, jenž vytáhl důležitý zákrok proti nebezpečné střele Johnsona. O deset minut později zakončoval hlavou Gibbs-White, ale ani on na gólmana Leicesteru nevyzrál.

Domácí si výsledek v klidu pohlídali a po jednoznačném vítězství 4-0 získali první tři body v sezóně, čímž se odpoutali z posledního místa.

Více informací k zápasu

Leeds United - Aston Villa 0:0

02.10.2022 17:30

Góly: -

Aston Villa poprvé v sezóně bodovala na hřišti soupeře. V zápase s Leedsem byla lepším týmem, nicméně jí nepomohla ani více než půlhodinová přesilovka po vyloučení křídelníka Sinisterry.

Oba týmy do utkání vkročily velmi opatrně, hra se pomalu přelévala ze strany na stranu, nicméně žádnou velkou příležitost příznivci dlouho neviděli, střely Watkinse a Coutinha nikterak nebezpečné nebyly. Ve 22. minutě konečně přišla velká šance a měli ji na svědomí hráči Leedsu. Sinnistera se dostal k přízemnímu centru uvnitř šestnáctky, na něj však jen těsně nedosáhl skluzující Rodrigo, a tak Martínez zasahovat nemusel. Obdobně to bylo i o minutu později, tentokrát se španělský útočník dostal až k zakončení, ale jeho projektil mířil mimo tři tyče.

Zbytek první půle se odehrál v bojovném duchu, nechyběla tvrdost a agresivita v soubojích a hra měla vysoké tempo, nicméně bez vyložené brankové příležitosti. V 41. minutě zahrozili poprvé i hosté, ale Meslier skvěle vystartoval proti Watkinsovi a jeho pokus bez větších problémů zneškodnil.

Sinisterra se nechal na začátku druhé půle hloupě vyprovokovat svými soupeři a naprosto zbytečně odkopl míč po přerušení hry, za což dostal svoji druhou žlutou kartu v utkání a předčasně odešel do sprch. Hned o minutu později mohla Aston Villa přesilovky využít, ale efektní střela špílmachra Coutinha orazítkovala pouze levou tyč Meslierovy branky.

V 72. minutě zkusil své štěstí střídající Emiliano Buendía, nicméně jeho točená střela z dvaceti metrů se jen těsně nezakroutila do horního rohu soupeřovy svatyně. Domácí brankář o chvíli později chyboval při vybíhání na rohový kop, míč jej přeletěl a ve velké příležitosti se z ničeho nic objevil stoper Konsa, ten však nedokázal v rychlosti namířit přesně.

V závěru podržel svůj tým Meslier, když vychytal v souboji jeden na jednoho Watkinse, a tak zápas skončil bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Manchester City - Manchester United 6:3

02.10.2022 15:00

Góly: 8. Phil Foden, 34. Erling Haaland, 37. Erling Haaland, 44. Phil Foden, 64. Erling Haaland, 73. Phil Foden - 56. Antony, 84. Anthony Martial, 90+1. Anthony Martial (pen.)

Manchesterské derby ovládlo domácí City ve velkém stylu. Dominantní první poločas, po kterém Citizens vedli už 4:0, jasně ukázal, že výkonnostní rozdíl mezi oběma kluby je obrovský. Ve druhém poločase padlo dalších pět gólů, nicméně na výhře domácích to nic nezměnilo. V hlavních rolích byli dva třígóloví střelci, a to Erling Håland a Phil Foden.

Citizens mohli jít do vedení hned ve třetí minutě. Hålandovu hlavičku vykopl Scott McTominay pouze ke Kevinu De Bruynemu, jenž prudkou střelou z první nedokázal prostřelit na vápně stojícího De Geu, a následná rána Bernarda Silvy byla zablokována opět McTominayem.

Skvělý nástup domácích do utkání potvrdil v 8. minutě Phil Foden. Ten byl v pokutovém území Red Devils úspěšnější než jeho předchůdci z před pár minut a osamocený vystřelil po přihrávce Silvy nechytatelně za záda De Gey.

Po inkasovaném gólu se obraz hry změnil a míč na svých kopačkách začali mít i hosté, nebezpečnější i nadále zůstávali domácí. V 18. minutě zazněla tyč po střele Gündogana z přímého kopu a o dvě minuty později jen mířil jen těsně vedle Foden.

Po půlhodině hry byl k vidění další závar před brankou D Gey. Po několika zablokovaných střelách se k míči dostal De Bruyne, jenž střelou zpoza šestnáctky vystřelil, španělský gólman raději pojistil situaci zákrokem a následoval rohový kop. Z něj se už domácí radovali z druhé branky. Håland přehlavičkoval McTominaye a poslal míč do protipohybu gólmana, bránící Malacia pak odkopával míč už zpoza brankové čáry - 2:0.

Ve 37. minutě přišla další fantastická akce v podání dvojice De Bruyne - Håland. Belgický záložník precizním centrem našel na zadní tyči norského ostrostřelce, který ve skluzu míč zasáhl a opět rozvlnil síť De Geovy branky.

Gólový koncert Manchesteru City pokračoval ještě do konce prvního poločasu. Protiútok využili domácí dokonale, když skvěle hrající Håland, tentokrát v roli přihrávajícího hráče, našel za obranou soupeře Fodena. Anglický reprezentant se z bezprostřední blízkosti nemýlil a v 43. minutě vstřelil svůj druhý gól v utkání.

Druhý poločas nabídl aktivnější fotbal ze strany hostů, kteří se snažili alespoň trochu zdramatizovat stav utkání. To se podařilo v 55. minutě, kdy se z úctyhodné vzdálenosti rozhodla vystřelit nejdražší letní posila Red Devils Antony. Jeho krásná dalekonosná střela přesně zapadla k pravé tyči Edersonovy branky a bylo sníženo na 4:1.

Namísto tlaku United a snahy o další branku přišla pasáž, ve které dominovali domácí. Håland se v 60. minutě dostal ke střele z hranice pokutového území, jeho pokus však jen těsně proletěl vedle tyče hostujícího gólmana. O čtyři minuty později byl už však úspěšnější, kdy razantní střelou prostřelil De Geu, zvýšil opět na rozdíl čtyř branek a dovršil svůj třetí hattrick v domácím ligovém utkání v řadě.

V 73. minutě potřetí v utkání rozvlnil soupeřící síť i další hráč Man City, a to Foden. Ten převzal míč po Hålandově sklepnutí, zcela osamocený následně bez větších problémů prostřelil De Geu a zvýšil už na 6:1.

Gólové hody však ještě neskončily. Osm minut před koncem vyrazil Ederson střelu střídajícího Freda pouze před sebe a k míči se dostal Martial, který hlavičkou kosmeticky upravil skóre na 6:2. V 90. minutě byl ještě v pokutovém sražen Cancelem Martial a rozhodčí Oliver bez váhání odpískal pokutový kop. K němu se postavil sám faulovaný hráč a s přehledem penaltu proměnil.

Ani jeho dvoubrankový přínos však nezměnil nic na vysoké prohře United, který se po dnešním utkání nachází na šesté příčce. Naopak Citizens se posouvají na druhé místo za londýnský Arsenal.

Více informací k zápasu

West Ham United - Wolverhampton Wanderers 2:0

01.10.2022 18:30

Góly: 29. Gianluca Scamacca, 54. Jarrod Bowen

West Ham United vyhrál domácí zápas devátého kola Premier League s Wolverhamptonem Wanderers 2:0. Skóre otevřel Gianluca Scamacca, klid domácím po přestávce dodal Jarrod Bowen.

Parádní přihrávkou našel Thilo Kehrer v šestnácté minutě Jarroda Bowena, jehož ránu vyrazil brankář Sá jen ke Gainlucu Scamaccovi, který v gólové příležitosti selhal. Nemusel však být dlouho zklamaný, protože po půlhodině hry už se mu skórovat podařilo. Jarrod Bowen se dostal do pokutového území, jenže podklouzl. Míč s trochou štěstí doputoval k domácímu útočníkovi, který s halfvoleje poslal nádhernou střelu k tyči, na kterou Sá nedosáhl. Pro třiadvacetiletého Itala jde o první gól v Premier League.

Wolves mohli vyrovnat chvíli před poločasovou pauzou. Goncalo Guedes střílel, ale jeho pokus Hammers zblokovali. Míč se poté dostal na nohu Rayana Ait-Nouriho, avšak ten místo nekompromisního napálení míče přihrával ještě před bránu, kde už hosté o balon přišli. A tak znovu úřadovali domácí, konkrétně v 54. minutě. West Ham otočil hru přes Tomáše Součka na pravou stranu, tam se do hry zapojil nejlepší hráč na hřišti Jarrod Bowen, který si poradil s Ait-Nourim a vyslal nechytatelnou ránu k přední tyči.

Diego Costa mohl ještě zdramatizovat z pohledu hostí vývoj utkání. Krásným centrem jej totiž našel Adama Traoré, jenže hlavička Španěla mířila těsně vedle brankové konstrukce. O tři minuty později byl znovu ústřední postavou bývalý útočník Atlética Madrid, jenže jeho gól kvůli ofsajdu nemohl platit. West Ham už v závěru nedopustil žádné komplikace a připsal si velmi důležité tři body. Další ztráta už by totiž pro kladiváře byla kritická.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Brentford FC 0:0

01.10.2022 16:00

Góly: -

Bournemouth si jen rozdělil body s Brentfordem, v nudném utkání bez větších šancí se diváci nakonec nedočkali ani jedné branky.

Bournemouth zažívá tristní vstup do sezony a především jeho defenzivní práce je naprosto nedostatečná. Před tímto zápasem dostal Bournemouth už hrozivých 19 branek, což je druhý nejhorší výkon v lize! Začátek utkání se nesl v poklidném tempu, až ve 20. minutě měl sudí Bramall víc práce. Domácího obránce Zemuru zastavil ve skluzu neopatrný Ajer a sudí se šel podívat na video. Ani to ale penaltu neodhalilo.

Ajer, evidentně podpořený vlastní chybou, se ke konci jinak nudného prvního poločasu vyšrouboval do vzduchu nejvýš ze všech a přesný pas od Meeho uklidil jen těsně nad bránu! Pár čísel dělilo Brentford od toho, aby brankář Neto kapituloval.

Domácí celek se po změně stran přeci jen trochu zvedl a minimálně akce Taverniera stála za gól. Jenže hlavičku naskakujícího Lermy po centru od Smithe vykopl přímo z brankové čáry obránce Mee. Jinak to ale byla zoufalá nuda. Dvakrát se sice dostal do šance Ivan Toney, ale ani jednu z nich neproměnil v gól.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Chelsea FC 1:2

01.10.2022 16:00

Góly: 7. Odsonne Édouard - 38. Pierre-Emerick Aubameyang, 90. Conor Gallagher

Crystal Palace v souboji londýnských celků prohrál v devátém kole Premier League s Chelsea 1:2. Domácí šli do vedení po gólu Odsonneho Edouarda, hosté však vývoj nejprve zásluhou Pierra-Emericka Aubameyanga vyrovnali a v poslední minutě rozhodl Conor Gallagher.

Domácí Eagles překvapili favorizovanou Chelsea a už v sedmé minutě se ujali vedení. Na pravé straně dostal prostor k odcentrování Jordan Ayew a v pokutovém území našel spoluhráče Odsonneho Edourda, který nekompromisně poslal balon za Kepova záda. Hosté ihned zahájili plán na odvetný krok, když Havertz našel Mounta, jehož hlavičkový pokus jen těsně minul domácí bránu. Netrvalo dlouho a ke dvěma ranám se dostal Raheem Sterling, jenž nejprve trefil blokujícího obránce a podruhé zamířil do tyče.

Graham Potter musel nervózně očekávat, jak hlavní sudí ve 34. minutě rozhodne ohledně hry rukou Thiaga Silvy. Po prohlédnutí záznamu a konzultaci s VAR se však rozhodl pouze pro žlutou kartu, kterou původně udělil. Blues však ještě před přestávkou dokázali vyrovnat. Na hranici pokutového území vyhrál velmi důležitý hlavičkový souboj Thiago Silva, balon nasměroval na Pierra-Emericka Aubameyanga, který nekompromisně skóroval z otočky.

Ve druhém poločase to dlouho vypadalo, že se toto londýnské derby obejde bez vítěze, Chelsea ale nakonec byla proti. K balonu se totiž za pokutovým územím dostal Conor Gallagher, který napřáhl k nádherné ráně a vymetl horní růžek Guaitovy brány. Pro Eagles hodně krutý závěr po výborně odbráněné druhé polovině zápase s papírově favorizovaným sokem.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Newcastle United 1:4

01.10.2022 16:00

Góly: 88. Bobby Reid - 11. Callum Wilson, 33. Miguel Almirón, 43. Sean Longstaff, 57. Miguel Almirón

Newcastle si udělal z obrany Fulhamu dobrý den a nasázel za záda brankáře Lena čtyři kousky. Hodně mu přitom pomohlo brzké vyloučení domácího záložníka Chalobaha už v osmé minutě utkání.

Newcastle a jeho ambiciózní projekt zatím možná nabízí výrazné herní zlepšení a manažer Howe může být po této stránce spokojen, ale výsledky by přeci jen měly být lepší. Fulhamu se naopak po stránce výsledků daří vysoko nad očekávání a před zápasem mu v tabulce patřilo vyšší místo než jeho sobotnímu sokovi. Úvod zápasu ale domácím vůbec nevyšel.

Už v páté minutě pořádně zahrozili hosté, konkrétně Sean Longstaff, jehož dělovku musel brankář Leno odrážet s vypětím všech sil. Vaz ale domácím srazila vlastní nedisciplinovanost. Chalobah naprosto zbytečně zajel kolíky do Longstaffa a sudí se po poradě s VARem rozhodl mladého univerzála rovnou vyloučit!

A s Fulhamem bylo ještě hůř v minutě jedenácté, když Trippierův centr tečoval před bránou Jacob Murphy na zadní tyč, kam si naběhl zkušený útočník Callum Wilson a ten už dostal míč snadno do sítě. Jeho zásah ještě zkoumalo video, ale došlo k názoru, že o ofsajd se nejednalo.

Straky svého hostitele přehrávaly a byly mnohem efektivnější. Což brzy dokázaly proměnit v další trefu. Bruno Guimarães nádherným lobem vyšachoval domácí obranu a našel před bránou Miguela Almiróna a paraguayský záložník krásnou ranou z první překonal marně zasahujícího německého brankáře.

První půle vyšla Strakám naprosto fantasticky, protože se jim ještě před jejím završením povedlo vstřelit další gól. Pouhé dvě minuty před odchodem do šaten se do vzduchu pověsil Sven Botman a poslal do tyče, od níž se balon odrazil do hřiště. Tuhle situaci vytušil Sean Longstaff a pohodlně propálil všechno před sebou - 3:0.

Ani druhý poločas neznamenal změnu k lepšímu, prim hráli pořád hosté. Po levé straně hřiště odvážně proběhl Joe Willock, který dokázal ještě přesně odcentrovat. Jeho pobídka letěla až na zadní tyč, kde ji do sítě usměrnil dnes již jednou úspěšný Miguel Almirón. Zkušený hráč se dvacet minut před koncem radoval z hattricku, jenže radost mu zkazil pomezní sudí a VAR.

Ani brankář Nick Pope ale nakonec neudržel čisté konto. V 88. minutě totiž byl překonán po jednoduché akci Kebana, který centrem do vápna našel Bobbyho Decordovu-Reida, jenž stanovil konečný výsledek na domácí porážku o tři góly.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Brighton & Hove Albion 3:3

01.10.2022 16:00

Góly: 33. Roberto Firmino, 54. Roberto Firmino, 63. Adam Webster (vl.) - 4. Leandro Trossard, 17. Leandro Trossard, 83. Leandro Trossard

Parádní přestřelku nabídl duel devátého kola Premier League mezi domácím Liverpoolem a Brightonem, který skončil 3:3. Hosty dvěma góly poslal do vedení Leandro Trossard, vyrovnání zařídil Roberto Firmino. Reds dokonali obrat díky vlastní brance Adama Webstera, výhru jim však hattrickem ukradl Trossard.

Hostující Brighton zaskočil Anfield hned ve čtvrté minutě. Domácí předvedli ukázkovou žákovskou chybu při rozehrávce, když balon nabídli Brightonu. Ten poté doputoval až k pozdějšímu hrdinovi odpoledne Leandru Trossardovi, jehož rána skončila přesně u tyče, Alisson na ni nedosáhl. Domácí měli hned dvě příležitosti, aby skóre zápasu rychle vyrovnali. Nejprve se po závaru ve vápně dostal balon až k Firminovi, jenže v rozhodujícím momentu mu odskočil od nohy, a tak zakončit nedokázal. Dvě minuty na to si hodně zahrával s osudem brankář Sánchez, na kterého dotíral Mohamed Salah a domácí gólman jej svým výkopem trefil. Naštěstí pro Seagulls však míč skončil v zámezí.

Poté se hra otočila na druhou stranu, kde se do obrovské šance dostal Danny Welbeck. Ten se do zakončení dostal po centru Marche, jenže jeho hlavička mířila jen do rukavic Alissona. Ani následná technická střela Mohameda Salaha si cestu mezi tři tyče nenašla. V osmnácté minutě se tak hosté mohli radovat z navýšení vedení. Přes Dannyho Welbecka a Sollyho Marche se balon dostal k Leandru Trossardovi, který vypálil ke vzdálenější tyči a kromě domácího publika zaskočil i samotného Alissona.

Ve 35. minutě se domácím podařilo snížit. Výborně si naběhl Mohamed Salah, který poté sklepl vysoký pas na Roberta Firmina, na něhož už čekala snadná práce. Zívala na něj totiž prázdná brána. Gól sice nejprve kvůli ofsajdu neplatil, VAR však poté odhalil, že se pomezní sudí mýlil. Vyrovnání zařídil po přestávce opět brazilský útočník. Luis Díaz perfektně vystihl moment přihrávky a předložil míč Robertu Firminovi na hranici šestnáctky. Ten ještě udělal kličku a přidal svůj druhý gól.

Horor Brightonu se dokonal v 63. minutě. Liverpool dokázal využít svůj velký tlak a zvládl otočit nepříznivé skóre ve svůj prospěch. Centr Luise Díaze si do vlastní brány ramenem srazil Adam Webster, kterého okamžitě přišli podpořit jeho spoluhráči. Seagulls se však nedokázali smířit s tím, že by odjeli bez bodu a vytvořili si poměrně zajímavý tlak. Čtvrt hodiny před koncem se k hlavičce dostal Danny Welbeck, zakročit však dokázal Alisson. To už se mu ale nepovedlo v 84. minutě, když parádní ránu pod břevno vyslal Leadro Trossard a dokonal hattrick. V nastaveném času ještě Alexander-Arnold střílel z přímého kopu po faulu Welbecka těsně vedle.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Everton FC 1:2

01.10.2022 16:00

Góly: 49. Joe Aribo - 52. Conor Coady, 54. Dwight McNeil

Southamptonu se sice zdařilo po dvouzápasovém půstu skórovat, ujal se vedení, o to ale záhy přišel, během krátké chvíle inkasoval dvakrát a jednobrankové manko následně nedohnal. Tři trefy se vešly do rozmezí pěti minut, před ani po tomto období se jinak skóre směrem kupředu nehnulo. Everton mimochodem protáhl sérii neporazitelnosti v Premier League na číslo šest.

Do první vážnější možnosti se propracovali domácí, k Adamsovi totiž přistoupil pozdě stoper Tarkowski, takže southamptonský útočník zakončil, nicméně střelecký úhel mu dobře zmenšil vyběhnuvší brankář Pickford. Everton byl v rámci prvního dějství nejblíže vstřelené brance ve 39. minutě, Maupay hlavičkoval z bezprostřední blízkosti, nicméně gólman Bazunu se stihnul přesunout na správné místo, takže jeho protivník mu v podstatě posílal míč přímo do rukavic.

Krátce po přestávce přišla na řadu první změna skóre. Juan Larios pronikl středem hřiště, poté předkládal přihrávku doleva na Adamse, jenž na hranici šestnáctky pobídnul Ariba, a ten svou levačkou propálil Pickforda. Jenže radost The Saints nevydržela moc dlouho, a to konkrétně pouhopouhé tři minuty, než se i hosté dopracovali ke svému prvnímu gólu. Onana v poměrně nelehkém postavení uměl sklepnout merunu pro Coadyho, a ten opravdu lehce zaskóroval. A v 54. minutě The Toffees definitivně rozhodli o svém vítězství, to když centr Iwobiho propadl až k volnému McNeilovi, jenž po bleskovém zpracování zamířil nekompromisně za Bazunua. Southampton mohl urvat aspoň bod v samém závěru, Čaleta-Car se na vzdálenější tyči objevil docela nehlídaný, avšak v koncovce se mu vůbec nezadařilo a zamířil pouze těsně nad břevno.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Tottenham Hotspur 3:1

01.10.2022 13:30

Góly: 20. Thomas Partey, 49. Gabriel Jesus, 67. Granit Xhaka - 31. Harry Kane (pen.)

Arsenal v zápase devátého kola Premier League porazil Tottenham Hotspur 3:1. Za domácí se prosadili Thomas Partey, Gabriel Jesus a Granit Xhaka, za hosty z pokutového kopu Harry Kane. Spurs dohrávali poslední půlhodinu bez vyloučeného Emersona.

Gunners se svého soupeře rozhodně nezalekli a hned ve třetí minutě řádně prověřili připravenost gólmana Huga Llorise. Do pokutového území zamířil centr z pravé strany, balonu se ujal Gabriel Martinelli a vyslal prudkou ránu k bližší tyči. Francouzský brankář ve službách Spurs dokázal míč reflexivně nasměrovat alespoň na tyčku, od které už zamířil do zámezí. Své umění musel o deset minut později předvést na druhé straně i Aaron Ramsdale, když pas ze strany lehce tečoval Richarlison a domácí strážce brány musel rychle zasahovat.

Zanedlouho ještě mířil Granit Xhaka těsně vedle, ve dvacáté minutě už se ale domácí ujali vedení. Kanonýři obléhali pokutové území a snažili se najít skulinku pro centr, nakonec se po přihrávce Whitea dostal balon k Thomasi Parteymu, který zpoza vápna vyslal nádhernou technickou střelu přesně do horního růžku, na kterou Hugo Lloris nedosáhl. Domácí záložník si podle trenéra Artety přenesl do utkání svou střeleckou formu z tréninku.

Po půlhodině hry si však domácí zkomplikovali nadějně rozehranné utkání. Richarlison si dělal v pokutovém území prostor na střelu, když jej k zemi poslal Gabriel a hlavní rozhodčí odpískal pokutový kop. Toho se ujal Harry Kane, který nic nevymýšlel a vypálil doprostřed brány, což Ramsdale nečekal a skočil ke své pravé tyčce. Remízový stav vydržel až do přestávky díky Llorisovi, který vychytal Gabriela Jesuse po jeho parádním průniku do pokutového území.

Gunners vstoupili do druhého poločasu o poznání lépe než jejich městský rival a ve 49. minutě si vzali vedení zpět na svou stranu. Z pravé strany se do vápna odvážně dostal Bukayo Saka, jehož tvrdou přízemní střelu vyrazil Lloris pouze do chumlu hráčů před sebou. Tam se nejlépe zorientoval Gabriel Jesus, který ukázal charakter střelce a napálil balon do poloprázdné branky. Za chvíli mohl brazilský útočník přidat další zářez, jeho hlavička však tentokrát mezi tři tyče nemířila.

Cestu Tottenhamu za bodovým ziskem na Emirates Stadium velmi zkomplikoval v 62. minutě Emerson Royal. Ten totiž úplně zbytečně přejel na soupeřově polovině kolíky kotník Gabriela Martinelliho a po zásluze vyfasoval rovnou červenou kartu. Trenér Conte tomu ani nemohl uvěřit. Arsenal tuhle hloupost potrestal téměř okamžitě. Po kombinaci prostředkem hřiště se balon dostal až ke skvěle hrajícímu Granitu Xhakovi, který si jej připravil na levačku a prudkou ránou překonal Llorise. Ten své spoluhráče ještě v závěru podržel, když vyrazil povedený pokus Tierneyho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC870120:821
2.Manchester City862029:920
3.Tottenham Hotspur852119:1017
4.Brighton & Hove Albion742114:814
5.Chelsea FC741210:1013
6.Manchester United740311:1412
7.Newcastle United825112:811
8.Fulham FC832313:1511
9.Liverpool FC724118:910
10.Brentford FC824215:1210
11.Everton FC82427:710
12.Leeds United723210:109
13.AFC Bournemouth82336:199
14.Aston Villa82246:108
15.West Ham United82155:97
16.Southampton FC82158:137
17.Crystal Palace71338:116
18.Wolverhampton Wanderers81343:96
19.Leicester City811614:224
20.Nottingham Forest81166:214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (611)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele