Preview zápasů Ligy národů - neděle 25.9.

25.09.2022, 09:36, aktualizováno 25.09.2022, 09:36
Previews
Několika zápasy dnes pokračuje nabitý program Ligy národů. V elitní Lize A se lze těšit na derby Beneluxu mezi Nizozemskem a Belgií, přičemž Francie se v Dánsku bude na dálku vyhýbat potupnému sestupu na úkor Rakouska, které potřebuje vyhrát proti Chorvatsku. Liga B dnes odpočívá, zatímco v Lize C se už prakticky o nic nehraje. Lotyšsko chce uspět v Andoře a potvrdit svůj posun z Ligy D...
Liga A - skupina 1
Rakousko - Chorvatsko  (neděle 20:45)
Na závěr skupiny 1 Ligy A bude k vidění velmi pikantní duel ve Vídni. Domácí Rakousko po solidním vstupu momentálně nevyhrálo čtyřikrát za sebou a nyní se pokusí odvrátit sestup do Ligy B proti vedoucímu Chorvatsku. To naopak vévodí celé skupině s deseti body a hodlá si zajistit postup do závěrečného play-off o celkové prvenství v Lize národů. Hosté jsou považováni za jasné favority a navíc mají svému soupeři co vracet.

Družina okolo trenéra Zlatka Daliče utrpěla jedinou senzační prohru hned na úvod právě s Rakouskem, jelikož v Osijeku zaznamenala potupný neúspěch v poměru 0:3. Od té doby však předvádí parádní výkony, protože po nerozhodném výsledku s největším favoritem z Francie (1:1) dvakrát porazila ambiciózní Dánsko (1:0, 2:1) a mezitím si odvezla hodně nečekanou výhru 1:0 z Paříže právě nad Francií.

S deseti body je momentálně první o bod před Dánskem, a pokud v neděli ve Vídní vyhraje, tak si s definitivní jistotou zajistí první příčku. Na té může zůstat i v případě, že získá stejný počet bodů jako Dánové v souběžně hraném duelu v Kodani. Rakušané po úspěchu se svým nadcházejícím rivalem remizovali s Francií (1:1), jenomže naposledy prohráli na její půdě 0:2 a předtím v klíčových střetnutích nevyzráli ani jednou na Dánsko (1:2, 0:2).

V tuto chvíli zaostávají za zemí "galského kohouta" o jeden bod, a jestliže se chtějí udržet mezi elitní šestnáctkou, tak vzhledem k bilanci vzájemných duelů musí vyhrát a navíc doufat, že Francouzi v Kodani nevyhrají. "Naše situace je velmi komplikovaná a šance na záchranu není velká, my se ovšem nevzdáváme a ještě se o ní popereme. Karty teď sice nemáme rozdané nejlépe, ale věřím, že Chorvatsko můžeme porazit, i když musíme předvést fantastický výkon," má jasno německý stratég rakouské reprezentace Ralf Rangnick.

Ten se před závěrečným cyklem Ligy národů musí vypořádat s četnými absencemi a klíčové ztráty jsou v jeho výběru znát. Po utkání s Francií trápí zažívací potíže levého obránce Ulmera, kvůli zranění nenastoupí ani Weimann a navíc v úplně nejlepší kondici nejsou obránce Alaba s důležitým forvardem Arnautovičem. Po zranění kolenních vazů se dlouhodobě zotavuje Kalajdžič, naopak karetní trest si již odpykal stoper Danso.

Jeho protějšek Dalič zřejmě nenasadí ofenzivního špílmachra Ivana Perišiče, jenž musel střídat v 71. minutě minulého utkání s Dánskem, avšak jinak může využít kompletní kádr. "Je to pro nás poslední a nejdůležitější zápas tohoto roku. Rakousko se teď potýká s mnoha problémy a hrozí mu sestup, nicméně v červnu jsme poznali, že umí být nesmírně nebezpečné. Všem musím poděkovat za to, jak se z této prohry oklepali, a teď už zbývá udělat poslední krok ke splnění našeho velké cíle," pochválil své svěřence natěšený Dalič.
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Pentz - Trimmel, Lienhart, Danso, Wober - Sabitzer, Schlager, Siewald, Baumgartner - Onisiwo, Gregoritsch
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Juranovič, Gvardiol, Sutalo, Sosa - Modrič, Brozovič, Kovačič - Majer, Kramarič, Oršič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.20 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dánsko - Francie  (neděle 20:45)
Francie se minule trochu vzpamatovala a zabrala, ale pořád ještě existuje vážné riziko, že spadne o úroveň níž. I proto potřebuje vyhrát v Dánsku, což ale nebude snadný úkol. Dánové v minulém kole přišli o první příčku a budou jí chtít zpátky.

Svěřenci trenéra Kaspera Hjulmanda minule nepodali optimální výkon. Měli velkou šanci udělat rozhodný krok k postupu do Final Four, ale namísto toho padli. Pokud by dokázali s Chorvatskem alespoň remizovat, měli by postup nadále ve svých rukou i před posledním utkáním skupinové fáze tohoto ročníku.

Jenže ve 49. minutě poprvé inkasovali a i když se jim povedlo díky Eriksenovi srovnat, tak jejich radost trvala pouhé dvě minuty. O 100 vteřin později totiž strhl výhru na domácí stranu záložník Lovro Majer a Chorvatsko slavilo. Dostalo se totiž na první místo a jeho náskok na Dány činí jeden bod. Vše je tedy otevřené i před posledním kole.

Dánsko nepodalo špatný výkon, ale trenér Hjulmand nemohl být spokojen. Na tiskové konferenci po zápase zmínil: "Máme se ještě hodně co učit. V rozhodujících chvílích jsme volili špatné řešení, nelíbila se mi naše ofenzivní fáze. Možná jsme brzy po vstřelení gólu dostali pocit, že se nám nemůže nic stát. O pouhé dvě minuty jsme ale soupeři dali dost prostoru a on toho využil. Pořád jsme ale ve hře o postup a dokud existuje šance na něj, budeme bojovat," nevzdává se padesátiletý kouč.

Dánsko by si moc přálo zopakovat poslední duel s Francií, který mu sedl výtečně. Dánové vyloupili Francii, i když po brance Benzemy prohrávali. Za vše děkovali útočníkovi Andreasovi Corneliusovi, který se postaral o obě branky a velký obrat byl na světě. Od té doby se Dánům povedlo vyhrát ještě dvakrát proti Rakousku, Chorvatsko ale bylo už nad jejich síly v obou duelech.

Zápas s Chorvatskem vynechal pro nemoc oceňovaný záložník Jesper Lindstrøm, ale trenér Hjulmand věří, že teď už hráče Frankfurtu bude mít k dispozici. Francie naopak ztratila v minulém kole dva hráče, dvě velké opory. Kvůli zranění museli ze hry obránce Jules Koundé a brankář Mike Maignan, přičemž ani jeden z nich se nedá dohromady včas na duel s Dány. Místo nich naskočili náhradníci Aréola se Salibou a nevedli si špatně.

Tým trenéra Didiera Deschampse porazil o dvě branky Rakušany, konečně se prosadili Mbappé s Giroudem a díky nim Francie poprvé bodovala naplno. Jinak je to z její strany velmi podprůměrné vystoupení. Francie je na předposledním místě a stále jí reálně hrozí sestup. S takovou palebnou silou dát za pět duelů jen pět branek, to je obrovský prostor pro zlepšení.
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Andersen, Christensen, Kjaer - Kristensen, Højbjerg, Delaney, Maehle - Eriksen, Damsgaard - Dolberg
Francie - pravděpodobná sestava:
Aréola - Saliba, Varane, Badiashile - Clauss, Fofana, Tchouaméni, Mendy - Griezmann - Mbappé, Giroud
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.30 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko53115:510
2.Dánsko53027:59
3.Francie51225:55
4.Rakousko51135:74
Liga A - skupina 4
Nizozemsko - Belgie  (neděle 20:45)
K postupu do Final Four v rámci Ligy národů má daleko blíže Nizozemsko, i Belgie ale stále ještě živí malou šanci, jak se na závěrečný turnaj propracovat. Hosté by však museli na závěr opravdu hodně zabrat, neboť jim nehraje do karet horší vzájemná bilance s tímhle soupeřem, aktuální skóre, avšak především bodový sumář. Dosud získali na své konto o tři body méně.

De Rode Duivels může dostat mezi nejlepší čtyřku vítězství v Amsterdamu, navíc ne jen tak ledajaké. Právě hned úvodní utkání této skupiny jasně určilo ráz a směr, kudy by chtěl soubor Oranje plout, a Belgii venku skolil hned o tři branky. Příliš se nečekalo, že by mohlo dojít až na tak jednoznačný výsledek. Avšak právě i ten zřejmě hnal Nizozemce kupředu, právě ten je nakopl k dalším třem vítězstvím a jednomu zaváhání, lépe řečeno remíze s Polskem. Bohatě se tak může pyšnit současnou první příčkou, kterou může teoreticky ohrozit už jenom aktuální protivník. A protože o pořadí rozhoduje v Lize národů vzájemná statistika, musejí Belgičané oplatit svému sousedovi porážku z června, a to ve stejném gardu. Takže vyhrát také o tři góly.

Domácí zatím přece působí o něco lépe než jejich největší rival, zaznamenali na své konto též více vstřelených branek, méně inkasovaných, a vážně by si svou pozici neradi kazili na samý závěr. Byť po papírové stránce je čeká bezpochyby ta těžší zkouška, situaci mají pořád pevně ve svých rukou oni. "My nicméně budeme cílit jasně na vítězství," nechtěl spekulovat o žádné teorii, že Nizozemsku bude stačit prohrát, jen tomu nesmí být nějakým zásadnějším rozdílem, nizozemský lodivod Louis Van Gaal. "Za rohem je totiž přece světový šampionát a je lepší na něj cestovat jako ten neporažený. Přesně tak jsem hráčům promlouval do duše," pokračoval.

Oba týmy se na tenhle souboj navnadily velmi dobře, Nizozemci venku uměli porazit Polsko, Belgičané zase doma přetlačili Wales. Tenhle duel by zkrátka měl představovat pravý vrchol čtvrté skupiny áčkové ligy a minimálně při nedělním programu bude bez větších příkras tím z nejsledovanějších vůbec. Pro oba týmy ze stejného regionu Beneluxu se navíc jedná určitě o hodně prestižní záležitost. Nejen po fotbalové stránce mají k sobě obě země velmi blízko. "Já jsem třeba část svého mládí v Nizozemsku strávil," řekl belgický obránce Toby Alderweireld. "Právě tam jsem načal svou profesionální kariéru a vyhrával tam své první trofeje. Pro mě se jedná fakt o hodně prestižní záležitost. Musíme být tvrdí, nekompromisní. Víme, jak složité je proti takovému konkurentovi vyhrát, navíc o tři branky, musíme se ale o tento počin pokusit."

Belgie v podstatě nemá co ztratit. Buď se jí opravdu podaří senzační revanš, nebo zůstane při svém a vlastně sportovně uzná, že Nizozemsko působilo v tomto ročníku Ligy národů přece o něco stabilněji. "Chceme vyhrát," ubezpečil fandy hostující stratég Roberto Martínez, že jeho parta prahne po pomstě. "Máme v hlavách stále tu porážku z Bruselu. Pro nás se navíc jedná i o perfektní přípravu před MS v Kataru. Ano, pořád můžeme myslet na Final Four, především ovšem chci vidět ukázkový přístup k zápasu. Doufám, že soutěž zakončíme úspěšně," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.70 - 2.80
více informací
Wales - Polsko  (neděle 20:45)
Polsko si minule zkomplikovalo situaci, když nestačilo na favorizované Nizozemce. Porážka znamená, že jejich ohrožení sestupem je stále reálné. V přímém boji o záchranu si to Poláci rozdají s domácí Walesem, který se ještě nevzdal snu o záchraně.

Wales má sice lepší skóre než Poláci, ale taky má o tři body méně. Pořád totiž čeká na první výhru v Lize národů, doposud se mu povedlo nasbírat jen jediný bod! Trenér Robert Page se s týmem dočkal čtyř porážek, i když to herně vždycky vypadalo vyrovnaně. U všech porážek Velšanů rozhodla jedna jediná branka.

V minulém kole to dopadlo stejně, Wales nestačil o jedinou branku na Belgičany. První poločas mu sice nevyšel, ale po změně stran se Pageovi chlapci odvázali k lepšímu výkonu. Výsledkem ale bylo jen snížení útočníka Kieffera Moorea. A moc dobré statistiky nemá Wales ani ve vzájemných duelech s Polskem. Tyto dva národy na sebe narazily už osmkrát, ale Wales se z výhry radoval jen jednou. A už je to hodně dávno, psal se totiž rok 1973!

Jinak se Polákům povedlo vyhrát už pět posledních duelů v řadě. Což by Wales chtěl teď napravit, jak dodává trenér Page. "Jsme si vědomi náročného utkání a složité situace, ve které teď jsme. Mrzí mě naše výsledky, protože můžu říct, že po herní stránce se nám daří a naše hra se mi líbí. Jen není tak efektivní. Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli, každý náš hráč musí odevzdat maximum sil. Bude to náročné, ale ne nemožné," dodává kouč Page.

Vzhledem k výsledku s Belgií se před Velšany otevírá jediná možnost - musí Poláky bezpodmínečně porazit, aby se vyhnuli pádu z Ligy A. Zároveň by se tím dobře připravili na blížící se utkání s USA, již v rámci světového šampionátu v Kataru.

Naštěstí pro domácí není Polsko ani náhodou v dobré kondici. Pět vstřelených branek, 12 inkasovaných. To z nich po stránce skóre dělá nejhorší tým ve skupině. Polsko navíc nedokázalo vytěžit vůbec nic ze dvou domácích duelů a nevstřelilo v nich ani jednu branku. Nejprve prohrálo s Belgií a pak i s Nizozemskem. Trenéra Czesława Michniewicze může alespoň těšit fakt, že se mu v minulém duelu nikdo nezranil.
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Cabango, Rodon, Norrington-Davies - Roberts, Morrell, Smith, Williams - Johnson, James - Moore
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Bednarek, Glik, Kiwior - Frankowski, Krychowiak, Linetty, Zalewski - Zieliński, Szymanski - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.07 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko541013:613
2.Belgie531111:710
3.Polsko51135:124
4.Wales50146:101
Liga C - skupina 1
Faerské ostrovy - Turecko  (neděle 20:45)
V první skupině Ligy C už před závěrečnými zápasy není o co hrát a všichni čtyři účastníci se tak pokusí s letošním ročníkem Ligy národů důstojně rozloučit. Největší favorit z Turecka naplnil papírové předpoklady a až do minulého vystoupení s Lucemburskem si vedl naprosto suverénně. Nicméně i divoká remíza s Lucemburskem (3:3) mu nakonec stačila k jistotě prvního místa, jelikož si právě před tímto protivníkem vytvořil nedostižný pětibodový odstup. Hostující výběr loni hodně nečekaně spadl z Ligy B, ve skupině "smrti" s Maďarskem, Ruskem a Srbskem nakonec smolně obsadil poslední čtvrté místo i se ziskem solidních šesti bodů. Jeho jasným cílem tak tedy byl okamžitý návrat do druhé výkonnostní kategorie a tento cíl bez větších potíží splnil. V úvodních čtyřech duelech totiž vybojoval plný počet dvanácti bodů, ani jednou neinkasoval a celkové skóre 14:0 hovoří za vše. Proti Lucemburskou potřeboval získat alespoň bod a to se mu díky pozdní brance střídajícího İsmaila Yükseka nakonec povedlo. "Náš výkon tentokráte nebyl optimální a udělali jsme mnoho chyb, které nepatří na reprezentační scénu. Na druhou stranu jsme splnili úkol a všem hráčům musím za odvedené výkony poděkovat. Pevně věřím, že se v příštím ročníku Ligy B neztratíme," zhodnotil celý cyklus německý trenér tureckého národního týmu Stefan Kuntz. Ten vzhledem k aktuální situaci pravděpodobně bude experimentovat se sestavou a dá šanci těm hráčům, kteří pravidelně nenastupují. To samé se ale může stát i ve výběru Faerských ostrovů. Domácí se chtěli hlavně zachránit a to se jim povedlo, protože mají na kontě pět bodů a jistojistě skončí třetí. Před poslední Litvou drží dostatečný čtyřbodový náskok, naopak na druhé Lucembursko ztrácejí tři body a mají horší bilanci vzájemných duelů. Turecku určitě mají co vracet, neboť v červnu v Istanbulu s ním prohráli vysoko 0:4.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Nielsen - Sorensen, Askham, Vatnhamar, Davidsen - Bjartalio, Andreasen, Joensen, M. Olsen - Edmundsson, K. Olsen
Turecko - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Bulut, Kabak, Söyüncü, Yilmaz - Under, Kahveci, Yuksek, Akturkoglu - Dursun, Akgun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.50 - 5.59 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lucembursko - Litva  (neděle 20:45)
První skupina céčkové úrovně vyřešila svoje hlavní otázky už s předstihem. Je jasné, že Litva se o udržení aktuálního levelu bude muset prát v dodatečné baráži, aby nespadla do nejnižšího déčka, Lucembursko naopak po divoké remíze v Turecku nezdramatizovalo bitvu o postup do béčkové ligy. Oba celky finální střetnutí Ligy národů budou hrát pod daleko menším tlakem.

V minulých zápasech zkrátka Litva i Lucembursko živily naděje na úspěch. Ovšem ani jeden z nich na něj nakonec nedosáhl. Hosté ztrácejí na třetí, bezpečnou příčku již nestažitelné čtyři body, i kdyby domácí nyní prohráli se svým protivníkem, ze druhé pozice se níže neposunou, poněvadž mají lepší bilanci s Faerskými ostrovy. Hlavně je jim ale hodně líto, že už nemohou usilovat o umístění nejvyšší, Turky prostě ze samého čela tabulky matematicky sesadit nelze.

Svěřenci trenéra Luca Holtze doplatili především na mizernou domácí bilanci, neuzmuli totiž před vlastními fanoušky jediné vítězství. A o to se bezpochyby budou pokoušet na závěr proti Litvě, která po hrubě nezvládnutém červnovém programu před pár dny alespoň urvala svoje premiérové body v Lize C. "Musím poděkovat všem hráčům. Snažili jsme se za každou cenu vyhrát," hodnotil nedávné měření sil z Vilniusu hostující lodivod Reinhold Breu, pro něhož se jednalo o debut na lavičce Rinktine. "Je třeba všechno dobře zanalyzovat. Stále musíme tvrdě pracovat. Pevně doufám, že se zotavíme a budeme nachystaní na Lucembursko," pokračoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 3.96 - 7.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko541017:313
2.Lucembursko52218:78
3.Faerské ostrovy51225:95
4.Litva50142:131
Liga C - skupina 3
Ázerbájdžán - Kazachstán  (neděle 18:00)
Na úvodní duel zářijového programu Ligy národů si oba celky rozhodně stěžovat nemohly. A notně povzbuzeny tak vstoupí do vzájemného měření sil, jež může už jen kosmeticky upravit jejich konečný bodový zisk, a v případě Ázerbájdžánu ještě znamenat pád o jednu příčku níže. Ten v zápase s jistě prvním Kazachstánem bude hájit před Slováky pozici vicemistra skupiny.

Ve čtvrtek si Kazaši zapsali jeden ze svých největších historických úspěchů, vítězství nad jistě posledním Běloruskem jim zaručilo postup v této soutěži do vyšší úrovně, tedy do Ligy B. "Já chci poděkovat hlavně všem za podporu. V uplynulých třech měsících se mi vše vážně hezky poslouchalo," uculoval se kouč Magomed Adijev. "Doufám, že tahle pohádka ještě nekončí, že v Astaně bude znovu plný dům. Chci vás ujistit, že budeme hrát srdcem tak jako doposud."

Pokud Ázerbájdžánci získají v závěrečném kole více bodů než Slovensko, které doma narazí na Bělorusko v souběžně hraném klání, uchovají si své současné postavení v tabulce. I pro ně se jednalo o poměrně solidní průběh v rámci Ligy národů, vyhnuli se totiž s předstihem baráži a naplnili své hlavní ambice. Dokonce boj o druhé místo je jen jakýmsi bonusem. "Jsme moc rádi, že jsme vyhráli. Myslím, že naše budoucnost bude dobrá," povídal v Trnavě po vítězném utkání Gianni De Biasi, trenér Milli komanda, jenž míní Kazachstánu oplatit prohru z června.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.02 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Bělorusko  (neděle 18:00)
Atmosféra kolem domácí reprezentace není aktuálně vůbec dobrá. Slovensko zkrátka čelí velké kritice, jak se obecně prezentovalo v letošním ročníku Ligy národů, a zásadní obavy o budoucnost podpořila také minulá porážka s Ázerbájdžánem. Pokusit se alespoň posunout na druhou příčku tabulky je nyní jeho prvořadým cílem v závěrečném střetnutí proti Bělorusku.

Všechny klíčové otázky má třetí skupina céčkové ligy vyřešené. Překvapivě se o level výše posunul Kazachstán, do baráže naopak spadnul výběr kouče Georgije Kandraceua, který stále čeká na svou první výhru v této soutěži. Slováci jsou aktuálně až třetí, a pokud chtějí skončit aspoň druzí, musejí doufat, že Ázerbájdžán v souběžně hraném klání doma s Kazachy nebude úspěšnější, či stejně úspěšný, jako oni. Situaci nemají ve svých rukou. A hlavně musejí odvést daleko lepší výkon než před pár dny, aby se o sukces mohli pokusit. Nemají, bohužel pro ně, na své straně širokou veřejnost. Ta nevěří, že příchod nového trenéra Francesca Calzony bude znamenat zásadní změnu k lepšímu. Ital prožil opravdu dost mizerný debut v minulém mači.

Domácí tak jako tak budou na srbské půdě plnit roli favorita. Přece jenom vyrukují na zatím nejhorší tým uskupení, který v červnu skolili těsně o gól, a to tehdy ještě pod vedením Štefana Tarkoviče, jenž byl následně po prohře s Kazachstánem definitivně odvolán. "Chtěli bychom navázat na to pozitivní, co bylo k vidění v předešlém utkání, především ze druhého poločasu," uvedl Calzona. "Opakuji ještě jednou, že pro mě byla druhá půle s Ázerbájdžánci tím jediným světlým momentem. Rádi bychom změnili naši hru po taktické stránce, na ni je potřeba hodně zapracovat. Od Běloruska očekáváme, že se bude prezentovat defenzivním fotbalem. Je tedy jasné, že naším úkolem bude prolomit soupeřův val. Zároveň ovšem musíme zůstat ostražití. Neutrální půda ve finále může být výhodou, protože nebudeme pod takovým tlakem," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 3.91 - 7.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kazachstán54108:313
2.Ázerbájdžán52124:47
3.Slovensko52034:56
4.Bělorusko50232:62
Liga D - skupina 1
Andorra - Lotyšsko  (neděle 15:00)
Zdálo se po čtyřech úvodních zápasech, že Lotyšsko v září pouze dokončí dobře rozdělanou práci a v pohodě si nadobro zaručí první příčku v tabulce. A i když souboj s Moldavskem jeho postavení nedostal vyloženě do horšího, bude muset teď na půdě Andorry aspoň bodovat, aby se na prvním místě pevně udržel, a nemusel se tak ohlížet na souběžně hraný duel v Kišiněvě.

Od druhých Moldavanů dělí hosty dva body, a i kdyby nastalo jejich očekávané vítězství nad dosud bezduchým Lichtenštejnskem, Lotyši na Pyrenejském poloostrově nevyhráli a došlo by třeba na shodu bodů, do Ligy C by stejně proklouznul pobaltský soubor kvůli lepší vzájemné bilanci. Porazit každopádně mužstvo kouče Kolda Álvareze na jeho půdě nebude představovat snadný úkol. Andořané určitě neupustí od své urputné a tvrdé hry, a i díky těmto dovednostem byli před vlastními fanoušky po dvou utkáních v tomto ročníku Ligy národů stále neporaženi.

Lotyšsko míní na pár dnů starý nezdar s Moldavskem co nejrychleji zapomenout. "Atmosféra na stadionu byla senzační. I proto nás velmi mrzí, že jsme postup do céčka nepotvrdili právě během tohoto utkání," hlesl hostující stratég Dainis Kazakevičs. "Především v první půli jsme nepůsobili kompaktně. V Moldavsku jsme byli efektivní, ale teď jsme po obrátce v koncovce strádali. Za oba obdržené góly neseme všichni plnou odpovědnost. Dost špatně jsme bránili."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.16 - 3.33 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moldavsko - Lichtenštejnsko  (neděle 15:00)
Lichtenštejnsko doufá v první body tohoto ročníku Ligy národů a pokusí se je získat v Moldávii. Kdysi se jim cesta do Kišiněva už povedla, ale tentokrát jsou domácí jasným favoritem. Moldavsku totiž nedělá problém sbírat body.

Moldavský kouč Serhej Cleșcenco, sám někdejší úspěšný fotbalista, může mít ze svých hochů velkou radost. S jedenácti přesnými zásahy historicky nejlepší střelec národního týmu dokázal vtisknout týmu jasnou tvář a herní styl, kterým si Moldavsko získává fanoušky. Za posledních pět soutěžních duelů prohrálo Moldavsko jediný, jinak tři z nich vyhrálo.

Naposledy se ve čtvrtek večer vrátilo coby vítěz z Rigy a i proto se nyní nalézá na skvělém druhém místě za prvním Lotyšskem. Jeho náskok snížilo na pouhé dva body. S Lichtenštejnskem sehrálo zatím tři soutěžní duely a jejich bilance je vzácně vyrovnaná. Jedna remíza, jedna porážka a jedna výhra.

Lichtenštejnsko dokázalo vyhrát právě na půdě Moldavska, před osmi lety v Kišiněvě. To byly ještě časy, kdy Moldavsko získalo za 10 utkání tehdejší kvalifikace na MS pouhé dva body. Lichtenštejnsko je na tom teď ještě hůř, se skóre 1:9 je bez bodů.
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Celeadnic - Craciun, Bolohan, Armas - Revenco, Ionita, Rata, Reabciuk - Motpan - Damascan, Nicolaescu
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Buchel - Malin, Hofer, M. Wolfinger - Graber, Frommelt, Luchinger, Goppel - Hasler, Meier - N. Frick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 5.80 - 16.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lotyšsko540111:412
2.Moldavsko53118:610
3.Andorra52125:67
4.Lichtenštejnsko50051:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
FC Porto FC

Komu věříte nejvíc ze vyhraje Francie, Chorvatsko nebo Nizozemsko?

Reagovat
eder

Moldavsko!

Reagovat
Seydou Doumbia

tak takový kurz je zbytečný sázet, pokud to Portak myslel takhle

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Seydou Doumbia

to jsou všechno takový posraný zápasy že tam fakt nejde tipovat francie doma prohrála s dánskem, chorvati prohráli doma s rakouskem, nizozemci zase mají zraněný hráče proti skoro stejně silnému soupeři...

Reagovat
eder

Asi tak, nejatraktivnější duel je pro mne NL-Belgie, ale ta zranění a neforma některých hráčů (Např.VVD) nejspíš udělá svoje...

Reagovat
Seydou Doumbia

taky pro mě nejataktivnější duel oranje a budu čučet na derby snad to zvládnou i bez klíčových hráčů

Reagovat
Hafna

Francie, jako jedinou z těchto tří ji mám na tiketu.

Takže jako jediná nevyhraje

Reagovat
Hafna

Reagovat
O.Giroud

Hrozna zostava, na Rusnaka som sa tesil a zas pozerat na Pekarika, ktory nehral ani sekundu. Kucka nemam slov, ale toho som aj cakal a Satka zas miesto Valjenta, ten musi na treningoch hrat ako hrac Realu Madrid.

Reagovat
Emmett Brown

Valjent > Gyomber > Šatka

Každý zápas pozriem na zostavu a vidím v nej Šatku

Reagovat
Modroočko

V týchto dvoch zápasoch je úplne mimo aj obrana pod taktovkou Škriniara. Azerbajdžan a Bielorusi sa dokopy asi 5x dostali do našej šestnástky, z toho tri góly.

Reagovat
Greny

Jestli Slováci prohrají i dneska tak skončí v lize národů bod od sestupu do decka

Reagovat
smazaný uživatel

To už by jim snad z ex-SSSR chyběli do sbírky přemožitelů jen ti největší exoti jako Kyrgyzstán nebo Tádžikistán

Reagovat
Neutron

Ako hrame?

Reagovat
Fakt

Zatím v 92 minutě 1:1.

Reagovat
Modroočko

Ako Španielsko z Wishu.

Reagovat
Noustress

V držaní lopty 30m od súperovej bránky a v prihrávkach dozadu sme majstri sveta

Reagovat
Neutron

Zalostne

Reagovat
John Obi Mikel

No čekal jsem, že tu skupinu Slováci jasně vyhrajou, ne že ze šesti utkání zvítězí dvakrát.

Reagovat
eder

Je mi bratrů Slováků docela líto. Stali se obětí spiknutí bývalých sovětských satelitů...

Reagovat
Neutron

Nemusi, su tam kde si zasluzia byt. Nech je to zrkadlom prace toho vytreteho skulaveho debila na cele zvazu.

Reagovat
fabec1222

Pome Rakousko, ať Francie vypadne Dánsko by mohlo bejt překvápko na MS, třeba na TOP3

Reagovat
Modroočko

ak vyhrajú svoju skupinu, majú veľký potenciál. V osemfinále pravdepodobne Mexiko, ktoré má podľa vlastných fanúšikov najslabšie obdobie za posledných 30 rokov (stále to podľa mňa bude stačiť na Poľsko), vo štvrťfinále impotentné Anglicko alebo Senegal. Všetko priechodní súperi.

Reagovat
penepi

pred 4 rokmi mi tip na čierneho koňa s Chorvátmi vyšiel, tento rok to tiež vidím na Dánov, tak som zvedavý

Reagovat
Greny

A za 4 roky USA

Reagovat
penepi

to je velmi dobre možné. Ale očakávam tiež výrazný vzostup Portugalska a Španielska, potenciálne tiež Holandska

Reagovat
Neutron

Odkedy su tu vlastne Dani tak oblubeny?

Reagovat
eder

U nás se říká: "chlastáš jak Dán", tak asi proto...

Reagovat
eleven11

Odkedy vyhrali ME,kde boli povolaní z "dovoleniek"po vylúčení yugošky

Reagovat
Neutron

Tolko tento web nie je

Reagovat
eleven11

Web síce nie,ale sú spomienky

Reagovat
Neutron

no lenze ja sa pytam odkedy su konkretne na tomto webe tak oblubeni, ze ich ty mas rad 30 rokov je sice velmi mile a dojemne, ale na to sa nepytam a pytam sa preto, ze v minulosti ich tu velmi moc nikto neriesil a odrazu bum...

Reagovat
eleven11

Tak na to ti neodpoviem aj keď neviem či sú tu natoľko oblúbený https://www.eurofotbal.cz/reprezentace/dansko/fanousci/ ,oproti Anglicku https://www.eurofotbal.cz/reprezentace/anglie/fanousci/ a pritom neviem čo také obľúbené môže byť na anglickích nekopoch

Reagovat
Neutron

ja zas neviem preco sem tahas Albion, ked to nie je predmetom mojej otazky

navyse skor myslim, ze viacero ludi v diskusiach im tu zjavne praje a na to ich nemusis mat v oblubenych...

Reagovat
eleven11

OK Moja otázka znie,prečo máš Anglicko ako obľúbené?

Reagovat
Neutron

je to jedina repre, ktoru dlhodobo sledujem, hoci bohuzial v poslednom case to uz nie je ako kedysi. Ci ako Slovak by som tam mal mat Slovensko? Neviem o co ti ide. Mam rad PL, a mam rad ich repre. Viem, ze vacsina z diskutujucich ste tu proti nim dost vysadeni, ale to je hlavne vas problem

Reagovat
eleven11

Však v pohode,každý si fandí komu chce,mne boli Dáni sympatickí už na ME 1984

Reagovat
Neutron

v poriadku ako vravim ja proti Danom nic nemam, okrem Bendtnera mi tam nikto nejak extra nevadil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele