Preview zápasů Ligy národů - neděle 5.6.

05.06.2022, 08:40
Previews
Portugalská reprezentace (© AFP)
Liga národů pokračuje dalšími devíti zápasy a nás bude nejvíce zajímat to, jak si povede česká republika proti Španělsku, současně s tím budou bojovat i Portugalci se Švýcary. Švédsko v severském derby poměří síly s Norskem, Srbsko nastoupí proti Slovinsku...
Liga A - skupina 2
Česko - Španělsko  (neděle 20:45)
Čeští reprezentanti v neděli nastoupí proti trojnásobným mistrům Evropy Španělům k druhému ze šesti zápasů skupiny A2 třetího ročníku Ligy národů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se pokusí navázat na čtvrteční úvodní vítězství 2:1 nad Švýcarskem a v Edenu obrat o body dalšího favorita. V samostatné historii ale reprezentace v pěti vzájemných zápasech uhrála se Španělskem jen jednu remízu.

Český tým je po prvním kole skupiny v čele tabulky, neboť loňští finalisté Ligy národů Španělé na úvod remizovali s dalším celkem z Pyrenejského poloostrova Portugalskem 1:1. Reprezentanti v červnu netradičně odehrají hned čtyři zápasy. Po duelu se Španělskem nastoupí 9. června v Portugalsku a o tři dny později se představí v odvetě ve Španělsku. Cílem českého celku je udržení ve skupině A, kterou opustí nejhorší mužstvo v tabulce.

Šilhavého svěřenci hrají elitní úroveň Ligy národů poprvé, v předchozích dvou ročnících působili ve skupině B, odkud předloni postoupili. Soutěž do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát bude vybráno 12 celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, a ty čeká play off o zbylá tři místa na šampionátu. Jelikož český celek figuruje v elitní úrovni A, má velkou naději, že ho minimálně baráž o mistrovství nemine.

Šilhavého výběr porazil Švýcary, byť trenér postrádal hned 14 hráčů včetně nejlepšího útočníka Patrika Schicka. "Máme velkou radost, že se nám podařilo se Švýcarskem vyhrát. Každý dobrý zápas se soupeři z této top kvality dodává sebevědomí, je to taková vzpruha do dalších utkání. Věříme, že i tohle nám pomůže do druhého zápasu," řekl v on-line rozhovoru s novináři asistent trenéra Jiří Chytrý.

Reprezentanti očekávají v neděli ještě těžšího soupeře. Španělé dlouhodobě patří k evropské špičce, byť nejlepší období prožívali hlavně kolem roku 2010, kdy ovládli světový šampionát. Mistrovství Evropy vyhrál pyrenejský tým v letech 1964, 2008 a 2012. Na loňském Euru došlo Španělsko do semifinále, tedy o kolo dál než český celek. Na rozdíl od Šilhavého svěřenců jihoevropská země postoupila na podzimní mistrovství světa v Kataru.

"Minimálně co se týče kombinačních schopností, je Španělsko ještě o level výš než Švýcaři. Prakticky v každém utkání i s těmi nejsilnějšími soupeři je Španělsko dominantní v držení míče a dokáže si vytvořit řadu příležitostí. Čekáme náročný zápas na koncentraci. Oni dokážou měnit tempo hry. Chvíli je to jakoby taková uspávací taktika, a pak se tempo obrovsky rozjede," řekl Chytrý na adresu Španělů, v jejichž kádru je několik hráčů z Barcelony a vítěze Ligy mistrů Realu Madrid.

"Budeme muset být jednak velmi dobře takticky připraveni, vykrývat klíčové prostory a vzájemně se zajišťovat a ještě udržet koncentraci. Nesmíme ani na chvíli polevit, jinak by nás okamžitě potrestali. Chceme minimálně zopakovat výkon jako proti Švýcarsku," dodal Chytrý, jehož tým doma už desetkrát po sobě neprohrál.

Oba celky se naposledy utkaly na Euru 2016, kde Španělsko gólem v závěru zvítězilo nad svěřenci tehdejšího trenéra Pavla Vrby 1:0. V pěti vzájemných zápasech od rozdělení federace český tým dosáhl jen na jednu remízu, dal jediný gól a čtyřikrát po sobě prohrál.

Španělé ztratili jediný z posledních devíti zápasů, ve čtvrtek poprvé po čtyřech duelech nezvítězili. "S hrou proti Portugalsku jsem více než spokojený. Vytvořili jsme si šance na to, abychom přidali druhý gól, ale bohužel v závěru jsme inkasovali na 1:1. S Čechy to bude zase úplně jiný zápas. Budou proti nám hrát jinak než Portugalsko a určitě nám způsobí potíže," řekl španělský kouč Luis Enrique.

Čeští trenéři i vzhledem k nezvyklému počtu čtyř zápasů během 11 dnů zatím váhají nad tím, jakou proti Španělům nasadí sestavu. V posledních třech duelech zvolili systém s třemi stopery. Jubilejní 50. start za reprezentační "áčko" si může připsat kapitán Tomáš Souček.

"Jedna věc je, že kluci zahráli proti Švýcarsku dobře, to je super. Za normálních okolností by byla cílem stabilizace týmu, a ne tolik změn. Ale čekají nás čtyři velice těžké zápasy. Včerejší utkání nás stálo spoustu sil, navíc kluci to měli každý jinak s koncem sezony. Budeme muset zjistit stav kádru, jak na tom kdo je, a pak se rozhodneme," doplnil Chytrý.

Utkání má v neděli výkop v Edenu ve 20:45.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kúdela, Brabec, Zima - Coufal, Souček, Sadílek, Matějů - Jankto, Kuchta, Hložek
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Simón - Carvajal, Martínez, P. Torres, Alonso - Koke, Busquets, Rodri - M. Llorente, Morata, Olmo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.38 - 3.86 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portugalsko - Švýcarsko  (neděle 20:45)
Nelichotivý vstup do Ligy národů za sebou mají Švýcaři, kteří v pravděpodobném zápase o záchranu prohráli v Česku. Nyní se pokusí napravit dojem proti Portugalsku, které na úvod ve Španělsku remizovalo.

Minulou misi v podobě kvalifikace na mistrovství světa mohou oba celky považovat za úspěšnou, ačkoliv překvapivě lépe na ni budou vzpomínat v zemi helvétského kříže. Tam za sebou totiž nechali i Itálii a svou skupinu opanovali, naopak Portugalci překvapivě zaostali za Srbskem a museli se probíjet přes baráž. Osud jim však přál a díky selhání Itálie se Severní Makedonií měli poměrně snadnou cestu v podobě Turecka a právě balkánské země.

Vítěz historicky prvního ročníku Ligy národů v té minulé těsně zaostal za Francií a do play-off se nedostal, rovněž letos ho čeká pravděpodobně souboj do posledního kola se Španělskem. Vzájemný zápas v Seville lépe začali domácí, které poslal do vedení Morata, v závěru ovšem na konečných 1:1 srovnal Horta.

V základní sestavě mužů z Iberského poloostrova chyběl Cristiano Ronaldo, jenž odehrál jen necelou půlhodinu. Dle trenéra Santose příčina absence nebyla ani zdravotní, ani výkonnostní: "Bylo to taktické rozhodnutí. Doufali jsme, že by Cristiano mohl po poločase přijít do hry a rozhodnout zápas. Rozhodně to nemělo nic společného s Cristianovou formou, o tom se vůbec nebavíme. Usoudili jsme, že v tomhle zápase bude lepší nasadit jiné hráče," okomentoval situaci trenér mistrů Evropy z roku 2016.

Švýcaři si v březnovém okně mohli zahrát dva přáteláky, ve kterých příliš nezazářili. Nejprve prohráli v Anglii, doma pak jen remizovali s Kosovem. A náladu si nespravili ani ve čtvrtek v Edenu, kde Čechům podlehli 2:1. Po Kuchtově brance sice dokázal před pauzou srovnat Okafor, vše ale rozhodl nešťastný Sowem tečovaný centr.

Tyto tradiční fotbalové země jsou relativně častými soupeři a bilance z tohoto tisíciletí je vyrovnaná. Alpská reprezentace slavila na domácím evropském šampionátu roku 2008 a v úvodním zápase kvalifikace o MS 2018, odvetu zvládli Portugalci stejně jako na den přesně před třemi lety semifinále Ligy národů. Tam řádil Cristiano Ronaldo, který skóre otevřel a dvěma zásahy v závěru utkání rozhodl poté, co z penalty srovnal Ricardo Rodríguez.

Utkání na lisabonském Estádio José Alvalade začne v neděli ve 20.45, hlavním sudím bude Izraelec Orel Grinfeeld. Asistovat mu budou na čarách jeho krajané Roy Hassan a Idan Yarkoni, za video usedne Němec Pascal Müller.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Cancelo, Pepe, Pereira, Guerreiro - Silva, Neves, Fernandes - Jota, Ronaldo, Leao
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Wildmer, Schär, Elvedi, Rodríguez - Shaqiri, Freuler, Xhaka, Zuber - Seferović, Okafor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.69 - 5.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Česko11002:13
2.Španělsko10101:11
 Portugalsko10101:11
4.Švýcarsko10011:20
Liga B - skupina 4
Srbsko - Slovinsko  (neděle 20:45)
Úvodní kolo letošního ročníku Ligy národů přineslo hned několik překvapivých výsledků a jeden z nich se urodil ve čtvrtek v Bělehradě, kde favorizované Srbsko i kvůli nespočtu neproměněných možností podlehlo konkurenčnímu Norsku nejtěsnějším poměrem 0:1 a do Ligy B tak nevstoupilo zrovna nejlépe. Nyní se pokusí poprvé bodovat proti Slovinsku, které naopak nebylo produktivní proti Švédsku a podlehlo mu 0:2.

Tento souboj z "Balkánského poloostrova" určitě bude mít specifický náboj, jelikož další porážka by pro oba výběry znamenala velké komplikace. Slovinci jsou v této těžké skupině považováni za největší outsidery a odvrátit sestup do Ligy C pro ně nebude vůbec snadné. Naopak Srbové by i přes úvodní neúspěch ještě rádi zabojovali o přesun do nejprestižnější Ligy A, k tomu však potřebují v neděli zvítězit.

Svěřenci trenéra Dragana Stojkoviče zažili s Norskem na vlastní kůži střelecké schopnosti hvězdného Erlinga Hålanda, jenž vsítil jedinou trefu po necelé půl hodině hry. V následujícím průběhu si sice vytvořili dostatek vyložených šancí, ale ztroskotali na vynikajícím brankáři Nylandovi. Na mezinárodní scéně tak prohráli již podruhé v řadě, protože předtím v březnové přípravě podlehli Dánsku 0:3.

Srbsko se přitom potřebuje dostat do obstojné formy, jelikož zvládlo náročnou kvalifikaci o letošní MS v Kataru, když ve skupině A za sebou nechalo i giganta z Portugalska. "Proti Norsku jsme dominovali, ovšem pokud neproměníte gólové příležitosti, tak proti takovému soupeři nemůžete myslet na vítězství. Z tohoto zápasu se hodláme poučit a pevně věřím, že se proti Slovinsku vrátíme na vítěznou vlnu," řekl Stojkovič s optimistickými vyhlídkami.

Slovinci se proti Švédům trápili a na pozornou defenzívu soupeře jednoduše nenašli recept. Nyní se v Bělehradě dá očekávat o něco útočnější podívaná, ale především ze strany domácího týmu, který navíc bude chtít konečně potěšit fantastické fanoušky. Stojkovič se opět bude muset obejít bez důležité opory Vlahoviče, nejvíce tedy bude spoléhat na kanonýra anglického Fulhamu Mitroviče. Jeho protějšek Matjaž Kek mnoho změn v sestavě zřejmě neudělá, největší hvězdou je brankář Jan Oblak působící ve španělském Atléticu Madrid.
Srbsko - pravděpodobná sestava:
V. Milinkovic-Savič - Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič - Lazovič, Lukič, Gudelj, Kostič - Tadič, S. Milinkovič-Savič - A. Mitrovič
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Mevlja, Bijol, Blazič - Stojanovič, Cerin, Kurtič, Sikosek - Zajc - Šeško, Šporar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.20 - 8.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švédsko - Norsko  (neděle 20:45)
Švédsko i Norsko své vstupy do Ligy národů na Balkánském poloostrově zvládly. Zatímco prvně jmenovaný venku skolil Slovinsko, druhý uspěl na půdě Srbska. Skandinávské derby je tak zastihlo v solidním rozpoložení, přičemž případná druhá výhra by mohla aspoň na pár dnů stabilizovat jejich postavení na čele. Poslední čtyři vzájemné duely ovšem dopadly smírem.

A vyrovnané měření sil, podobně jako tomu bylo v roce 2019 při kvalifikaci na EURO 2020, se dá očekávat i teď. Domácí každopádně před tímto střetnutím postihla opravdu jedna velká nepříjemnost. Z nominace byl totiž vyřazený Carl Starfelt, který minulý zápas ve Slovinsku kvůli zranění nedohrál. Právě on měl patřit k základním stavebním kamenům švédské obrany. A zrovna jeho zdravotní trable přišly na řadu v hodně nevhodnou dobu, připomeneme-li fakt, že Norové mnohdy spoléhají výhradně na ofenzivní kvality svého ofenzivního klenotu Erlinga Haalanda, jenž mimochodem ve čtvrtek svým jediným gólem rozsekl právě utkání v Srbsku.

Už takhle přitom domácí stratég Janne Andersson postrádá například svého kapitána Victora Lindelöfa. "Absence Starfelta pro nás představuje poměrně problematickou situaci," hlesl šéf lavičky Blagult. "On je fakt nesmírně důležitou součástí týmu. Dokonce i když nemá tolik zkušeností. Vždy chcete mít v sestavě obránce, kterého znáte a na kterého jste zvyklý," mínil.

Norský kouč Stale Solbakken má naopak pro tento reprezentační cyklus k dispozici prakticky nejsilnější možné složení. Rozhodně netrpí obecně takovými ztrátami, jako jeho konkurent ze sousedství. "Nemáme moc času zabývat se tím, jak jsme si vedli proti Srbsku. Jediné, co se bude v neděli počítat, je další vítězství," burcoval kabinu hostující lodivod. "Švédsko je doma asi pasováno do role favorita. Na druhou stranu v takové pozici byli i Srbové. Nijak mě tedy tohle téma nezajímá. Musíme odvést svou práci a uvědomit si útočné kvality našeho soupeře. Isak, Kulusevski, Forsberg nebo Elanga, na ty všechny je prostě potřeba dát si velký pozor."
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Krafth, Milosevic, Nilsson, Gudmundsson - Olsson, Svanberg, Forsberg - Kulusevski, Quaison, Claesson
Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Pedersen, Strandberg, Östigard, Meling - Normann - Hauge, Ödegaard, Berge, Thorsby - Haaland
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.16 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Švédsko11002:03
2.Norsko11001:03
3.Srbsko10010:10
4.Slovinsko10010:20
Liga C - skupina 2
Kypr - Severní Irsko  (neděle 18:00)
Letošní ročník Ligy národů nabere hned v červnu zběsilé tempo, jelikož během pouhých čtrnácti dnů odehrají téměř všechny účastníci čtyři zápasy. Severní Irsko i Kypr se představily ve čtvrtek a už v neděli na ně čeká vzájemný souboj. Oba dva rozhodně mají co napravovat, jelikož ve svém úvodním utkání prohrály a teď by chtěly získat první body. Za mírného favorita bude považován ostrovní výběr, ale jednoduché to mít určitě nebude.

Kypru se v posledních letech příliš nedaří, neboť vůbec nezvládl uplynulý ročník Ligy národů a nepovedla se mu ani kvalifikace o světový šampionát 2022. Z deseti zápasů totiž dokázal zvítězit jen jednou a celkově posbíral nicotných pět bodů, které mu ve skupině H vynesly až pátou pozici s pěti body a jen díky lepší bilanci vzájemných zápasů skončil před poslední Maltou. V LN ve třetí výkonnostní kategorii skončil ve skupině 1 poslední se čtyřmi body.

Kvůli tomu musel bojovat o udržení v baráži a nakonec si poradil s konkurenčním Estonskem po výsledcích 0:0 a 2:0, díky čemuž nesestoupil do "nejhorší" Ligy D. V prvním střetnutí tohoto ročníku narazil na Kosovo a nakonec mu podlehl po výsledku 0:2. Jeho nadcházející rival však také momentálně nezáří a v žádném případě to nevypadá, že by zopakoval účinkování na velké akci z roku 2016, kdy na ME ve Francii dokráčel až do osmifinále.

Kvalifikaci o MS v Kataru nezvládl podle svých představ a k postupu měl daleko. V Lize národů suverénně sestoupil z Ligy B, protože obsadil beznadějně poslední čtvrtou příčku se dvěma body a za třetím Rumunskem zaostal o propastných šest bodů. Letos přivítal Řecko a po bezkrevném ofenzivním výkonu mu podlehl 0:1. "Bohužel jsme nebyli dostatečně aktivní a soupeř nás potrestal, za svůj výkon jsme si bodovat nezasloužili. Pokud chceme porazit Kypr, tak se musíme výrazně zlepšit," uvedl kriticky kouč Severního Irska Ian Baraclough.
Kypr - pravděpodobná sestava:
Michail - Katelaris, Panagiotou, Gogič - Antoniou, Artymatas, Kastanos, Papoulis, Ioannou - Pittas, Sotiriou
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Peacock-Farrell - Bradley, Ballard, Evans, McNair, Lane - Saville, McCann - Whyte, Lafferty, McGinn
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.43 - 3.16 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kosovo - Řecko  (neděle 20:45)
Ve čtvrtek vedli výběry Kosova a Řecka do prvních ostrých soubojů noví trenéři, kteří mají za sebou u obou nároďáků vlastně stejně dlouhou chvíli. A zatímco domácí stratég Alain Giresse uspěl na půdě Kypru, ten hostující, tedy Gus Poyet, dovedl svůj mančaft k výhře v Severním Irsku. Start do Ligy národů se tak oběma týmům, jež teď narazí právě na sebe, zkrátka vyvedl.

Druhou skupinu céčkové ligy aktuálně vede kosovský celek, pouze ale vlivem o chlup lepšího skóre, než má aktuálně ten řecký. "Na Kypru jsme podstoupili opravdu hodně složité utkání," hodnotil francouzský lodivod ve službách Dardanët. "Směr naší hry nebyl dobrý, udělali jsme v prvním poločase hodně technických chyb. Ovšem v tom druhém jsme se již plně soustředili na naše přednosti, abychom se dostali do své kůže. První půle se mi nelíbila. Finální výsledek je ale pozitivní, rozhodně nám přidal na sebevědomí. Už se však musíme chystat na Řecko."

Také to pro rok 2022 zvolilo zahraniční akvizici na lavičku, nicméně na samém jihu Evropy není tato skutečnost žádnou neobvyklou záležitostí. Fernando Santos, Claudio Ranieri, Sergio Markarián, Michael Skibbe a John van 't Schip, ti všichni se už vystřídali na řecké střídačce. A hosté tak trochu doufají, že zrovna Poyet by mohl po posledních mnoha neplodných letech nastartovat novou éru, jakou na začátku nového století vybudoval legendární Otto Rehhagel. "Líbilo se mi, jakým způsobem jsme v Severním Irsku vyhráli," těšilo ho. "Opravdu jsme se hodně snažili. Jsem na hráče pyšný. S Kosovem nás ovšem čeká úplně odlišné utkání," dodal.
Kosovo - pravděpodobná sestava:
Muric - Kastrati, Rrahmani, Fazliji, Aliti - Berisha, Dreševič, Kololli - Rashica, Muriqi, Zeneli
Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Rota, Mavropanos, Chatzidiakos, Tsimikas - Bouchalakis, Kourbelis - Limnios, Bakasetas, Masouras - Giakoumakis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.34 - 3.03 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kosovo11002:03
2.Řecko11001:03
3.Severní Irsko10010:10
4.Kypr10010:20
Liga C - skupina 4
Gibraltar - Severní Makedonie  (neděle 18:00)
Severní Makedonie se ve čtvrtek na úvod nové sezóny Ligy národů představila v Bulharsku a uhrála cennou remízu. Jenže trenér Blagoja Milevski s konečným výsledkem nebyl vyloženě spokojený, a tak bezpochyby bude chtít své mužstvo povést k prvnímu vítězství v tomto klání. Na půdě Gibraltaru, jenž na úvod jasně nestačil Gruzii, bude plnit roli jednoznačného favorita.

Hosté vlastně patří v tomto čtyřčlenném uskupení mezi žhavé kandidáty na postup do béčkové ligy. Když o tuhle výsadu mohli usilovat v minulé Lize národů, priorita se přesunula na baráž v rámci kvalifikace na EURO 2020, jež dopadla úspěšně. Nakonec v notně okleštěné sestavě nestačili venku na Arménii, které nakonec první příčku přepustili. Teď se mohou každopádně pokusit o proklouznutí na vyšší úroveň znovu. A reálně se jim přisuzují docela slušné šance.

A byť se na první pohled nezdá býti plichta z Razgradu jako nějaký vyloženě špatný rezultát, na straně balkánského výběru zavládlo zklamání. "Myslím si, že moje mužstvo bylo na hřišti jasně lepším týmem," řekl Milevski. "Kontrolovali jsme hru, vytvořili jsme si dobré možnosti. Na druhou stranu jsme působili uvolněně, taková skutečnost mě samozřejmě dost těší," dodal.

Družina kouče Julia Césara Ribase si po vstupu do céčkového módu představovala rozhodně zářnější vystoupení v úvodním měření sil v Gruzii. Jenže schytala hned čtyřbrankový debakl. Jestli se míní vyhnout baráži a nestrachovat se přesunu zpátky do déčka, bude muset předvést bez příkras pochopitelně daleko lepší výkon, a to nejen pro aktuální střetnutí. Zatím Gibraltar ve dvou případech z roku 2018 se Severní Makedonií padl, tehdy rovněž v rámci Ligy národů.
Gibraltar - pravděpodobná sestava:
Coleing - Sergeant, R. Chipolina, Lopes, Wiseman, J. Chipolina - Coombes, Ronan, Annesley, Casciaro - Styche
Severní Makedonie - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Aškovski, Ristevski, Musliu, Alioski - Bardhi, Elmas, Nikolov - Čurlinov, Ristovski, Trajkovski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 24.70 - 10.10 - 1.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bulharsko - Gruzie  (neděle 20:45)
Snadnou práci měli na úvod Ligy národů Gruzínci, kteří tak neprohráli již šestkrát za sebou. Naopak Bulharsko už téměř stejnou dobu čeká na úspěch, pokusit se o nej může ve vzájemném zápase.

Po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa muži z jihovýchodu Evropy nestačili v přátelských duelech na Katar a Chorvatsko, do Ligy národů ve čtvrtek vstoupili remízovým výsledkem. Proti Severní Makedonii byli herně horším celkem, díky Despodovovi se ovšem dostali do vedení a hosté po pauze jen srovnali Ristovským.

Gruzínci měli výrazně přesvědčivější start. Gibraltar jasně přehráli a díky gólům čtyř různých střelců zvítězili 4:0. V součtu se třemi přátelskými zápasy a závěrem kvalifikace o světový šampionát tak čekají na přemožitele už šest zápasů, naposledy padli na začátku října proti Řecku.

V září na sebe tito dva soupeři narazili v přátelském zápase, v němž slavili vítězství 4:1 Bulhaři. Předchozí střety se datují ke kvalifikaci do Jižní Afriky, Gruzie z nich tehdy vytěžila jediný bod a skončila v tabulce úplně poslední.

Utkání na Národním stadionu Vasila Levského v Sofii začne v neděli od 20.45, dozorovat na něj bude makedonský rozhodčí Igor Stojčevski. Na čarách mu budou pomáhat krajané Daniel Vasilevski se Slagjanem Markoskim, čtvrtým rozhodčím je Bulhar Ivajlo Stojanov.
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Mihaylov - Turitsov, P Hristov, A Hristov, Nedyalkov - Kostadinov, Chochev - Milanov, Nedelev, Despodov - Minčev
Gruzie - pravděpodobná sestava:
Loria - Kakabadze, Kashia, Khocholava - Lobjanidze, Mekvabishvili, Aburjania, Giorbelidze - Chakvetadze, Kvaratskhelia - Mikautadze
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 2.86 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gruzie11004:03
2.Bulharsko10101:11
 Severní Makedonie10101:11
4.Gibraltar10010:40
Liga D - skupina 2
San Marino - Malta  (neděle 15:00)
První duel ve druhé skupině déčkové ligy nenabídl žádné překvapení, Estonsko doma vyhrálo nad San Marinem, dostalo se na první místo tabulky, a aby se na něj dotáhla Malta, musí proti celku z Apeninského poloostrova zareagovat stejným způsobem. V souboji dvou evropských trpaslíků si nesmí dovolit zaváhat, pokud hodlá s Estonci usilovat o postup do céčkové ligy.

Protože Malta oproti svým dvěma konkurentům měla volno, střihla si ve středu přátelák proti Venezuele. Na vlastní půdě padla o gól, v konečném účtování se nejednalo o žádnou velkou tragédii. I s ohledem na nepříjemnosti, o nichž před tímto kláním mluvil trenér Devis Mangia. "Abych byl upřímný, čekal jsem, že hráči budou v daleko lepší fyzické kondici," prozrazoval. Takové zprávy samozřejmě nejsou pozitivní, obzvláště připomene-li ten fakt, že tenhle cyklus je nezvykle náročný. Jeho svěřenci podstoupí během pár dnů ještě další tři soutěžní střetnutí.

Výběr kouče Fabrizia Costantiniho, jenž mimochodem v Tallinnu prožil svou prvotní ostrou premiéru na lavičce San Marina, ve čtvrtek padl o dva góly. V mnoha statistických sumářích ovšem natolik nezaostal za pobaltským soupeřem, jak by se dalo předem očekávat. I nyní tak bude jeho hlavním cílem soupeře co nejvíce potrápit. "Nepamatuji se, že by byl po celý druhý poločas náš brankář jakkoli nečinný," překvapilo nového stratéga La Serenissimy. "Je teď čas, abychom sklízeli úspěchy díky fotbalu, jaký produkujeme. Jsem fakt maximálně spokojený."
San Marino - pravděpodobná sestava:
E. Benedettini - Man. Battistini, Palazzi, Fabbri - Tomassini, A. Golinucci, Mic. Battistini, Mularoni, Rinaldi - Vitaioli - Hirsch
Malta - pravděpodobná sestava:
Bonello - S. Borg, Pepe, Z. Muscat - J. Mbong, Guillaumier, Vella, Camenzuli - P. Mbong, Teuma, Satariano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.10 - 5.12 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Estonsko11002:03
2.Malta00000:00
3.San Marino10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Agent krycí jméno JARMOL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele