Preview zápasů Ligy národů - pátek 3.6.

03.06.2022, 09:12
Previews
Didier Deschamps (© AFP)
Liga A dnes nabízí hned tři zápasy, všechny jsou na programu večer a rozhodně bude na co se dívat. Belgie hraje doma s Nizozemskem, Francie hostí Dánsko a Chorvatsko si to rozdá s Rakouskem. Slovensko se představí proti Bělorusku...
Liga A - skupina 1
Chorvatsko - Rakousko  (pátek 20:45)
Skupina A 1 slibuje velmi zajímavou podívanou, protože z osudí vypadly týmy Francie, Dánska, Chorvatska a Rakouska. Poslední dva zmiňované se proti sobě postaví v Osijeku už v pátek večer a Rakušané konečně chtějí svého soka porazit.

Doposud se spolu oba týmy utkaly ve třech případech, paradoxně se pokaždé hrálo na půdě Rakušanů a ještě nikdy se jim nepovedlo svého soupeře porazit. Teď se vydávají do Chorvatska, konkrétně navštíví Osijek. A domácí budou mít velkou motivaci si trochu vylepšit renomé. Zatím se jim totiž v Lize národů moc nevede.

Minule získali Chorvati jen pouhé tři body za celých šest zápasů své skupiny a stali se jedním z největších zklamání uplynulého ročníku. Prohráli tři poslední duely v řadě. Na druhou stranu, Chorvatsko se na Ligu národů připravilo pohodlnou výhrou nad silnými Bulhary. V hodně emotivním utkání jsme viděli penaltu a rovnou dvě vyloučení. Tentokrát ale řeší několik nepříjemností.

Jedna z nich je ta, že se od týmu odpojil hlavní kouč. Zlatku Dalićovi totiž nedávno zesnul nečekaně otec, takže se trenér národního týmu vrátil domů, aby byl s rodinou a měl čas to vstřebat. Z rodného Livna by se sice měl vrátit po pohřbu včas, aby stihl utkání, ale přeci jen je otázka, v jakém rozpoložení zkušený kouč bude.

Zkušený bek Borna Barišić před utkáním zmínil: "Rakušany velmi dobře známe, ať už při příležitosti vzájemných duelů, nebo když jsme v nedávné době viděli hrát. Je to skvělý tým, velmi kompaktní, který hraje chytře. Nás to nesmí vyvést z míry, protože máme vlastní zbraně a na stadionu nás poženou vlastní diváci kupředu. Jsem si jistý, že s nimi jakožto s dvanáctým hráčem budeme hrát ve velkém nasazení," dodal obránce skotských Rangers.

Chorvatsko se jistě velmi těší na nadcházející mistrovství světa v Kataru, kam postoupilo z prvního místa po vydařeném kvalifikačním cyklu. Takže trenér Dalić bude chtít červnové a záříjové duely Ligy národů využít i jako ostrý test před velkým fotbalovým svátkem.

Ohledně absencí, ani jedna strana jich moc nemá. Trochu pod drobnohledem bude duo z Realu Madrid stojící na opačných stranách barikády, Alaba s Modrićem, kteří nebyli po finále Ligy mistrů úplně fit.

Rakušané mají před sebou jednu novinku. Jedná se o první ostrý duel pod vedením nového kouče, v Manchesteru ještě donedávna zaměstnaného trenér a konzultanta Ralfa Rangnicka. Muž s vizí vystřídal na lavičce Rakouska předchůdce Fodu a vedení svazu si od tohoto kroku slibuje nový vítr v národním týmu. Foda skončil poté, co se Rakousko přes baráž s Walesem nedostalo na mistrovství světa.
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livaković - Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Juranović, Modrić, Brozović, Kovačić, Barišić - Kramarić, Brekalo
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Lindner - Lainer, Lienhart, Posch, Alaba - Schlager, Laimer, Baumgartner - Arnautović, Kalajdžić, Sabitzer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.36 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Dánsko  (pátek 20:45)
Poté, co se Francii nedobře vedlo na EURO 2020, si následně úřadující mistři světa napravili reputaci a triumfovali loni v říjnu v historicky druhém ročníku Ligy národů. Obhájit prvenství je pro tuhle světovou velmoc jasnou prioritou a hned první duel její schopnosti hodně prověří. Narazí totiž na Dánsko, které kvalifikační cyklus na světový šampionát s bravurou zvládlo.

Oba celky před tímto kláním hlásí dvě citelné ztráty. Zatímco dánský nároďák se bude muset obejít bez svého kapitána a aktuálně nejzkušenějšího reprezentanta vůbec, čili Simona Kjaera, jenž v prosinci absolvoval operaci kolena a sezóna pro něj skončila, Les Bleus postrádají toho nejdůležitějšího muže trenérského štábu, a to hlavního lodivoda Didiera Deschampse. Tomu totiž nedávno zemřel otec, psychicky ho přitom událost natolik zasáhla, že úvodní klání Ligy národů vynechá. Kormidla se tak chopí jeho asistenti, v čele by přitom měl stát Guy Stéphan.

Francouzi jsou pasováni do role největších favoritů v rámci prvního uskupení Ligy A. Ne že by týmy Dánska či Chorvatska na první pohled představovaly po papírové stránce ty nejtěžší protivníky, nevyzpytatelné a nepříjemné soupeře nicméně bezpochyby ano. "Od úterý jsem s Didierem na telefonu. Evidentně je hodně smutný. Ale je také silný. A vrátí se k nám brzy," rozpovídal se Stéphan o tragédii u Deschampsů. "Musíme respektovat, že teď smutní. Je se svou rodinou, která ho potřebuje," dovysvětlil důvody, proč hlavní šéf nyní nebude přítomný.

Obě mužstva si v letošním roce užijí srandy až až. Nejenže se potkají dvakrát na této frontě, zároveň je totiž los svedl také do základní skupiny nadcházejícího turnaje v Kataru. "Celkem nás tedy čekají tři zápasy za jeden rok. A právě díky této skutečnosti nás Dánové daleko lépe poznají," nebyl úplně nadšený Stéphan. "Dánsko je zbytečně podceňované, v žebříčku FIFA je před Rakouskem, Německem nebo Švédskem. Má velmi solidní mužstvo a dobré hráče."

Svěřenci trenéra Kaspera Hjulmanda nemusejí hledat bariéry, proč by nemohli na této scéně jakkoli uspět. Loni v létě se prokousali do semifinále evropského mistrovství, na to světové postoupili s devíti vítězstvím z desíti, přičemž body ztratili až na samotný závěr se Skotskem. "Podstoupíme šest utkání proti špičkovým mančaftům. A těšíme se," ujišťoval hostující kouč. "Nikdy jsme ještě nezažili situaci, kdy bychom museli absolvovat čtyři zápasy během deseti dnů. Je tak před námi velká hádanka. Budeme se snažit ji vyřešit, jak nejlépe budeme umět, abychom hráče nevysílili, aby působili svěže a především v maximální intenzitě," podotýkal.
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Varane, Kimpembe, L. Hernandez - Pavard, Kanté, Tchouaméni, T. Hernandez - Griezmann - Benzema, Mbappé
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Wass, Christensen, Vestergaard, Maehle - Höjbjerg, Delaney, Eriksen - Skov Olsen, Dolberg, Poulsen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 3.75 - 5.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie00000:00
 Dánsko00000:00
 Chorvatsko00000:00
 Rakousko00000:00
Liga A - skupina 4
Belgie - Nizozemsko  (pátek 20:45)
Páteční večer nabídne taky souboj dvou tradičních těžkých vah evropské kopané. Do belgického Bruselu se podívá Nizozemsko a stejně jako jeho hostitel se pokusí ještě vylepšit své dosavadní putování nedávno zřízenou mezinárodní soutěží.

Belgii i Nizozemce čekají v následujících týdnech, kdy má většina fotbalistů obyčejně dovolenou, celkem čtyři zápasy Ligy národů. Oba týmy byly nalosovány do skupiny A 4 spolu s Polskem a Walesem a je jasné, že právě tyto dva týmy by si to podle papírových předpokladů měly rozdat o postup.

Belgičané v sezoně 2020/2021 začali velmi solidně, skončili ve své skupině na prvním místě a dotáhli to až do semifinále. Tam si s nimi ale poradila Francie, pozdější vítěz celé Ligy národů. Nakonec z toho ale nebylo ani třetí místo, protože pak Belgičané nestačili na Italy, kteří vyhráli 2:1. Takže belgické mužstvo má rozhodně co zlepšovat, neboť bývá pravidelně řazeno po bok těch největších favoritů na vítězství, ať už se jedná o jakoukoli trofej či soutěž.

Hlavním favoritem na postup budou i v Lize národů. Tým trenéra Roberta Martíneze se potká s Nizozemci, pak si dvakrát zahraje s Polskem a na konci se postaví proti Velšanům. Už bude ale zřejmě tak trochu sledovat i stavbu týmu pro nadcházející mistrovství světa, kde ho ve skupině čeká Kanada, Maroko a Chorvatsko.

A trenér Martínez bere Ligu národů jako velmi dobrý test. "Liga národů postupně nabírá na prestižnosti a s blížícím se koncem jsme viděli, jak nadšení i zapojení týmů vrcholilo. Je dobré, že se tento turnaj bude hrát před mistrovstvím světa, protože je to ostrý test našich schopností a zároveň možnost, jak vyzkoušet nové hráče v týmu i proti těm největším soupeřům. Naposledy jsme chtěli třetí místo, což nám nevyšlo, takže tento ročník se budeme chtít ještě zlepšit."

Martínez po očku sleduje dění kolem svého hlavního střelce, Romelu Lukaka, který nezažívá zrovna plodné období. A navíc se velmi často hovoří o jeho možném návratu do Interu Milán. Každopádně ale Martínez nebude mít k dispozici zraněného Thibauta Courtoise, což je velká ztráta. Zkušený brankář podával v této sezoně fantastické výkony, byť ke konci dohrával s velkým sebezapřením. Mimo hru je i urostlý obránce Jason Denayer.

Louis van Gaal, který vede nizozemskou reprezentaci už potřetí, za ten rok s týmem udělal poměrně velký pokrok. Od začátku srpna minulého roku, kdy byl představen médiím, neprohrál s národním týmem jediný zápas. Ze sedmi soutěžních utkání jen dvakrát remizoval, ve zbylých pěti případech bral vždy plný počet bodů, takže si jeho tým zajistil účast na mistrovství světa.

I před Ligou národů si kouč Van Gaal klade nemalé cíle. "Hned na úvod proti nám stojí velmi silný soupeř, který po několika měsících neaktivity prověří naše schopnosti. Líbí se mi práce s národním týmem a myslím, že se nám náš plán zatím daří. Ale pořád jsme teprve na začátku. Tohle je šance, jak dát prostor i méně využívaným hráčům a najít optimální tým pro mistrovství."

V Lize národů silní Nizozemci minule zrovna nezářili, protože z šesti utkání se jim povedlo vyhrát pouze polovinu a skončili o jeden bod za vedoucí Itálií, což budou tentokrát chtít zlepšit.
Belgie - pravděpodobná sestava:
Casteels - Alderweireld, Boyata, Vertonghen - Meunier, Tielemans, Witsel, Carrasco - E. Hazard, Lukaku, De Bruyne
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Flekken - De Ligt, Van Dijk, Aké - Dumfries, Berghuis, Koopmeiners, F. de Jong, Blind - Weghorst, Memphis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.56 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko11002:13
2.Belgie00000:00
 Nizozemsko00000:00
4.Wales10011:20
Liga C - skupina 3
Kazachstán - Ázerbájdžán  (pátek 16:00)
Kazachstán i Ázerbájdžán patří z dlouhodobého hlediska k evropskému podprůměru v rámci fotbalových úspěchů na mezinárodním poli. Hned první zápas třetího ročníku Ligy národů by přitom mohl prověřit, jestli budou moci v této skupině konkurovat třeba jasně favorizovanému Slovensku, nebo zda se spíše budou dle očekávaní rvát pouze o udržení se na céčkové úrovni.

Pro oba celky by tak tenhle vzájemný mač mohl představovat klíčový artikl, neboť o finálním pořadí v této soutěži rozhoduje bilance ze vzájemných zápasů. Byť je samozřejmě na takovéto předpoklady ještě brzy, tohle měření sil bezpochyby ukáže, v jakém rozpoložení aktuálně oba mančafty v podstatě jsou. A dodejme, že ve třetí skupině mezi nimi ještě figuruje Bělorusko.

Zatímco Ázerbájdžán i nadále povede trenér Gianni De Biasi, Kazachstán se rozhodl pro tento reprezentační cyklus pro nového trenéra. A po krátké anabázi Andreje Karpoviče se kormidla chopil Magomed Adijev. "Já jsem nenominoval žádné náhradníky. Nechci určovat, že někdo je zde jen jako rezerva. Všechny, co tu mám, můžou očekávat, že budou v základní sestavě," povídal domácí kouč. "Samozřejmě musíme počítat s faktem, že hrát čtyři duely za deset dnů je pro nás velkou výzvou. Složité i bude vypořádat se změnou časových pásem při cestování."
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackyj - Malyj, Maročkin, Älip - Bystrov, Vasiljev, Tagybergen, Kuat, Süjimbaev - Jaqsylyqov, Aimbetov
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Mähämmädälijev - Salahly, Hagverdi, Mustafazadä - Medvedev, Mahmudov, Israfilov, Garajev, Bajramov - Nazarov, Šejdajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 2.86 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bělorusko - Slovensko  (pátek 20:45)
Bělorusko se na stadionu Karađorđe ve městě Novi Sad utká se Slovenskem, kterému se minulý ročník Ligy národů moc nepovedl. Slováci budou chtít o kategorii výš a výběr trenéra Štefana Tarkoviče bude ve svém prvním utkání mírným favoritem.

Bělorusko nebude hrát tohle utkání doma, UEFA vzhledem k jeho zapojení do válečného konfliktu na Ukrajině ustavila nové místo konání. Bude jím srbská Vojvodina, konkrétně stadion Karađorđe. Svěřenci trenéra Kondratěva se proti Slovensku postavili v nedávné historii dvakrát a oba týmy si připsaly po jednom vítězství.

Bělorusové momentálně nejsou ve špatné formě, poslední tři přátelská utkání se jim podařilo vyhrát. Jenže předtím měli za sebou bídnou kvalifikaci na mistrovství světa, v níž si připsali jedno vítězství z osmi zápasů a nashromáždili za celou dobu v české skupině jen tři body. To jim stačilo až na poslední místo. Slováci oproti tomu získali o jedenáct bodů víc! Tentokrát je ale čeká velké cestování.

Slovenský obránce Peter Pekarík, který zažil nedávné záchranářské práce s Herthou Berlín, se po skončení reprezentační kariéry Marka Hamšíka stal nejzkušenějším hráčem Slovenska v momentálním výběru. A i když toho má za sebou hodně, tak sám přiznává, že podobně náročné cestování na reprezentačním srazu ještě nikdy nezažil. Slovensko nejprve cestuje do Srbska a pak se dvakrát utká s Kazachstánem.

V rozhovoru pro slovenský denník Sport Pekarík uvedl: "Takový sraz jsem za patnáct let ještě nezažil a už asi ani nezažiju. Ale nedá se nic dělat, musíme to vzít do úvahy, v hlavě se nějak nastavit na to nekonečné cestování a zvládnout to i tak. Kvalitou patříme do Ligy B, ale to musíme dokázat především na hřišti," uvědomuje si zkušený univerzál.

Slovensko si na mistrovství světa rovněž nezahraje, protože ve skupině skončilo až třetí. Naposledy si ale v přátelském utkání poradili s Finskem, do jehož sítě se trefili Ondrej Duda s Erikem Jirkou. Zápas Ligy národů mezi Běloruskem a Slovenskem dostala na starosti zkušená francouzská rozhodčí Stéphanie Frappart.
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Pavljučenko - Švecov, Judenkov, Paljakov - Pjachenin, Seljava, Jablonski, Ebong, Bachar - Sedko - Solovej
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Rodák - Pekarík, Hancko, Škriniar, Valjent - Lobotka, Kucka - Duda, Hrošovský, Rusnák - Weiss
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.73 - 3.67 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovensko00000:00
 Bělorusko00000:00
 Ázerbájdžán00000:00
 Kazachstán00000:00
Liga D - skupina 1
Lotyšsko - Andorra  (pátek 18:00)
Lotyšsko i Andorra dlouhodobě patří mezi outsidery a jejich letošní působení v Lize D rozhodně není velkým překvapením. Domácí výběr se ve své samostatné historii probojoval na evropský šampionát pouze jednou a to v roce 2004, kde v základní skupině narazil i na Českou republiku, ovšem od té doby měl k účasti na dalším velkém turnaji poměrně daleko. Nyní bude plnit úlohu favorita proti jednomu z největších trpaslíku evropské části.

V posledních dvou letech vedl lotyšskou reprezentaci Dainis Kazakevičs a příliš úspěšný nebyl. Jeho tým před dvěma lety vyhořel v Lize D a skončil až třetí se ziskem sedmi bodů, za druhou Maltou zaostal o dva body a za vítěznými Faerskými ostrovy dokonce o bodů pět. Právě v tomto ročníku se utkal s Andorrou, která se dvěma body obsadila poslední čtvrté místo, a po úvodní senzační bezbrankové remíze zvítězil na její půdě vysoko po výsledku 5:0.

Výběr z východní Evropy se momentálně nachází v celkem přijatelné formě, jelikož neprohrál již čtyřikrát v řadě. Zhruba před půl rokem uhrál senzační nerozhodný výsledek 0:0 s vysoce favorizovaným Norskem a poté zvítězil nad Gibraltarem (3:1), v březnové přípravě nejprve remizoval s Kuvajtem (1:1) a následně porazil konkurenční Ázerbajdžán (1:0).

Andorra v nedávné kvalifikaci o MS 2022 v Kataru narazila na San Marino a v obou případech ho porazila (2:0, 3:0). Navíc před třemi měsíci zvládla přípravné duely se Svatým Kryštofem a Nevisem i Grenadou (v obou případech 1:0) a do tohoto úvodní utkání letošního ročníku LN bude taktéž vstupovat v dobrém rozpoložení.
Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Steinbors - Savalnieks, Cernomordijs, Dubra, Jurkovskis - Emsis, Zjuzins, Kamess, Ciganiks - Ikaunieks, Gutkovskis
Andorra - pravděpodobná sestava:
Gomes - Alavedra, García, Llovera, Cervos, Rubio - Rebes, Vales, Pujol, Alaez - Martínez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 3.92 - 7.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Moldavsko  (pátek 20:45)
Dva fotbaloví outsideři, kteří nikdy moc nemohli myslet na postup na nějaký velký šampionát, se už v pátek utkají na trávníku Rheinpark Stadion. Lichtenštejnsko přivítá hosty z Moldavska, kteří by se rádi zase posunuli o úroveň výš.

Moldavsko totiž ještě v minulém ročníku hrálo v lize C. Jenže nezvládlo duely o udržení a po penaltách ve druhém utkání přenechalo záchranu Kazachstánu. Takže spadlo do ligy D a co nejdřív se bude chtít dostat zase výš. Moldavsko má za sebou další změnu trenéra, neboť reprezentační lavičku opustil po jedenácti zápasech bez výhry trenér Engin Firat, jehož nahradil Roberto Bordin. Ten ve dvanácti zápasech vyhrál aspoň jednou, ale i tak byl nahrazen Serhejem Cleșcencem.

Ten překvapivě vynechal Artura Ionitu, hráče se zkušenostmi z italské Serie B, kde hraje za Benevento. V domácím dresu si může svůj 45. zápas za reprezentaci připsat brankář Benjamin Büchel.

Lichtenštejnsko opět spoléhá na bratry Frickovi, kteří se perou na hrotu útoku. V počtu branek ale mají co dohánět za nejlepším střelcem výběru, kapitánem Nicolasem Haslerem. Nejde ale o ohromující čísla, protože Hasler dal zatím jen pět branek! Což o lichtenštejnském fotbale vypovídá dost...
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Büchel - Yildiz, S. Wolfinger, Malin, Grunenfelder, Hilti - Sele, Meier, Hasler - Y. Frick, N. Frick
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Namasco - Pošmac, Bolohan, Dumbravanu - Revenco, Cojocaru, Rata, Reabciuk - Caimacov, Ginsari - Nicolaescu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.62 - 3.52 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lichtenštejnsko00000:00
 Moldavsko00000:00
 Andorra00000:00
 Lotyšsko00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Xavi

Co tam dela Bělorusko?

Reagovat
Vopi11

Woody Harrelson na fotce mám ho rád, jen nechápu souvislost

Reagovat
John Obi Mikel

Slováky někde dávaj?

Reagovat
Kixi Syhimour

Zajímavé výsledky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele