Preview zápasů Ligy národů - pondělí 13.6.

13.06.2022, 08:50
Previews
Karim Benzema a Kylian Mbappé (© AFP)
Francie si v odvetě s Chorvatskem brousí zuby na první výhru. Dánsko přivítá Rakousko, a pokud zvítězí, bude mít jistotu, že zůstane na čele skupiny. Izrael se ve druhé výkonnostní kategorii představí na Islandu. Slováci si v Lize C brousí zuby na první místo, v cestě stojí Kazachstán, jemuž budou chtít oplatit předchozí porážku...
Liga A - skupina 1
Dánsko - Rakousko  (pondělí 20:45)
Tato skupina Ligy A má asi zatím nejnečekanější průběh ze všech skupin, jelikož na posledním sestupovém místě se nachází vysoce favorizovaná Francie, a čtvrté kolo tak výrazně napoví o ambicích jednotlivých národních týmů. V tomto pondělním utkání na sebe narazí Dánsko s Rakouskem a za mírného favorita bude považován severský výběr, ovšem nás jižní soused svými výkony určitě překvapuje a bez šance na bodový zisk rozhodně není.

Dánové prošli jako nůž máslem svou kvalifikační skupinou o nadcházející MS 2022 v Kataru, když v úvodních devíti duelech vyhráli a na jejich suverénním prvenství nic nezměnila ani závěrečná porážka se Skotskem (0:2). Po první polovině tohoto ročníku Ligy národů jsou v první skupině na vedoucí příčce se šesti body, protože senzačně vyhráli 2:1 v Paříži nad Francií a pak stejným poměrem uspěli také ve Vídni proti nadcházejícímu protivníkovi.

Teprve před pár dny zaznamenali úvodní zaváhání, neboť ve svém premiérovém domácím utkání přivítali Chorvatsko a kvůli brance Maria Pašaliće zhruba v polovině druhého dějství mu podlehli 0:1. "Naším cílem je první místo zajišťující play-off o celkové vítězství a po dvou fantastických výkonech s Francií i Rakouskem nás porážka proti Chorvatsku nesmírně mrzí, navíc jsme se skvělým fanouškům neodvděčili jediným vstřeleným gólem," řekl trochu zklamaně trenér Kasper Hjulmand.

Chorvaté navíc nastoupili proti jeho svěřencům bez velkých hvězd Luky Modriće s Mateem Kovačićem a o to byla nejtěsnější porážka překvapivější. Nyní Hjulmand věří, že si proti Rakousku spraví náladu. "Náš soupeř v prvním vzájemném zápase prokázal své kvality a v žádném případě si nemyslím, že by měl horší kádr než my. Na druhou stranu bychom rádi využili fantastické podpory a všechny příznivce nehodláme zklamat podruhé za sebou," dodal závěrem Hjulmand.

Rakušané se oproti Dánům na světový fotbalový svátek nedostali, v naprosto stejné skupině za ním zaostali o propastných jedenáct bodů a celkové čtvrté místo bylo velkým zklamáním. V LN nejprve šokovali Osijek a Chorvaty zdolali hladce 3:0, po neúspěchu s Dánskem se minule postarali o další senzaci a s Francií remizovali 1:1. "Tato skupina je nesmírně vyrovnaná a každý bod může hrát klíčovou roli. My jsme opět dobře připravení, ale v Kodani nás čeká pořádný kus práce," myslí si německý kormidelník Rakouska Ralf Rangnick.
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Wass, Christensen, Nelsson, Kristensen -Billing, Højbjerg, Eriksen - Damsgaard, Cornelius, Skov Olsen
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Lindner - Lainer, Trauner, Danso, Friedl - Laimer, Seiwald, Schlager, Sabitzer - Arnautović, Baumgartner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.55 - 4.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Chorvatsko  (pondělí 20:45)
Dva získané body po třech odehraných kolech je pořádně slabé číslo pro obhájce prvenství z Ligy národů. Francie zatím ani náhodou nenaplňuje svoje ambice, lépe řečeno roli favorita skupiny, a pokud ještě chce usilovat o celkový triumf, vítězství je potřeba urvat co nejrychleji. Nějaké zaváhání s Chorvatskem zkrátka nepřipadá v úvahu.

Znovu je třeba podotknout, že domácí kouč Didier Deschamps nemá tuhle soutěž jako úplnou prioritu. A několikrát se v podstatě nepřímo vyjadřoval, že klíčovým vyústěním celého tohoto reprezentačního cyklu i toho následného zářijového, posledního před startem MS v Kataru, je pro něj osahat si všechny varianty a vybrat vhodnou nominaci na velký turnaj. Avšak zřejmě ani on sám si nemyslel, že by jeho družina působila tak mdle, jako doposud. Vždyť pokud by Liga národů končila nyní, sestupovali by Les Bleus do béčkové úrovně, poněvadž okupují až poslední čtvrtou příčku. Přesto stále ještě nemusejí skládat zbraně, od první pozice je totiž dělí čtyřbodový rozdíl, který se dá dohnat. Do karet jim po plichtě v Rakousku naposledy hrála i ta skutečnost, že do té chvíle stoprocentní Dánové padli v souběžně hraném utkání s Chorvaty.

Že se Francouzi vážně natolik nepodivují nad svými současnými rezultáty, dokazuje i ten fakt, že Deschamps míchá s vlastními sestavami velmi razantně. Byť nynější program je nezvykle dlouhý oproti jiným reprezentačním srazům, rošád je možná opravdu až příliš. I proto se země galského kohouta jako jediná z první skupiny áčkové ligy nedočkala zatím jediného vítězství. "Musíme se teď napevno ujistit, že nasbíráme co nejvíce sil," uvedl francouzský šéf lavičky. "Rádi bychom tenhle cyklus zakončili pozitivně a soupeře skolili. Nepanikařím poté, co jsme plichtili ve Vídni. Nezískali jsme sice tři body, jak jsme chtěli, a bezpochyby nemáme žádnou vrcholnou formu, ale na druhou stranu jsme dopřáli více prostoru některým mladším hráčům."

Oba celky se střetly nedávno ve Splitu, a ačkoli se zdálo, že hosté mají souboj pod kontrolou, nakonec očekávanou výhru neuzmuli. A jako by Chorvatsko velmi cenný bod nakopl do další mise v Kodani, kde, trochu překvapivě, porazilo do té doby neomylného rivala, který předtím vyloupil slavné Stade de France i Ernst-Happel-Stadion. Zatím se Chorvatům ošklivě nedařilo jen na samý úvod nového ročníku Ligy národů, doma jasně nestačili na Rakušany. "Doufám, že ukážeme stejné nasazení, budeme běhaví, agresivní, motivovaní a mít stejný přístup jako v našich předchozích dvou vystoupeních," přál by si hostující lodivod Zlatko Dalić. "Když se takto prezentujeme, věříme, že můžeme vždy dosáhnout nějakých lepších výkonů. Už jsme si dokázali, že něčeho takového jsme schopni, a to i proti nejsilnějšímu mužstvu na světě. Vždyť v minulých třech střetnutích proti Francii jsme byli pokaždé velmi blízko velkému úspěchu."

Netradiční červnový termín Ligy národů je pro mnohé velkou přítěží. Francii se třeba dotýká asi i více než ostatních nároďáků, poněvadž má v kádru v drtivé většině takové hráče, kteří ve svých klubech z top evropských lig pravidelně nastupují. Pro ně rozhodně není snadné se ještě po pořádně náročných sezónách soustředit též na tuhle frontu. "Mě nenaštve nic. Já se dokážu přizpůsobit," nestěžoval si Deschamps. "Všichni jsou prostě unavení, snažíme se tak podnikat určité úpravy, zkoušet něco nového. Tenhle náš postoj je pro budoucnost důležitý," vysvětlil.
Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koundé, Konaté, Kimpembe - Clauss, Guendouzi, Rabiot, Digne - Griezmann - Mbappé, Nkunku
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Stanišič, Erlič, Šutalo, Sosa - Brozovič, Kovačič - Pašalič, Modrič, Brekalo - Budimir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.20 - 6.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko32014:36
2.Rakousko31115:34
3.Chorvatsko31112:44
4.Francie30213:42
Liga B - skupina 2
Island - Izrael  (pondělí 20:45)
Izrael se po nedávném vítězství na půdě Albánie okamžitě vyhoupnul v tabulce druhé skupiny béčkové ligy na vedoucí pozici, a to právě před Island, proti němuž nyní bude své postavení hájit. A jestli se domácí hodlají po červnovém reprezentačním srazu vyhoupnout před svého soupeře, budou muset urvat svou první výhru v Lize národů. Doposud jen dvakrát remizovali.

Pro všechny tři celky v tomto uskupení je zkrátka velkou výhodou, že ještě před startem této soutěže bylo vyřazeno Rusko, které by bylo pasováno jednoznačně do role největšího favorita na postup o level výš. Po dvou odehraných kolech k němu má zatím nejblíže Izrael, který se ještě nikdy mezi áčkovou elitou neobjevil. "Jsme velmi rádi, že jsme v Tiraně uspěli a získali potřebné sebevědomí," povídal hostující kouč Alon Hazan.

"Konkurence, v níž se nacházíme, je dost vyrovnaná. Pokaždé musíme dokazovat, že sem patříme. Snažíme se hrát právě takový fotbal, který nám umožní mít situaci pod vlastní kontrolou. Chceme být vždycky kreativní a atraktivní bez ohledu na skutečnost, kdo proti nám vyrukuje. Ničeho se nebojíme. Od začátku jsme přijmuli úplně jiné myšlení, jsme skromnější a pracovitější. Dříve jsme hledali nezdary všude možně, dnes myslíme daleko pozitivněji," těšila ho i celkově lepší atmosféra v kabině.

Mužstvo trenéra Arnara Vidarssona zatím během tohoto reprezentačního srazu zaznamenalo jedinou výhru, nicméně pouze v posledním přátelském měření se San Marinem. Přitom aby si po minulých několika neplodných letech napravilo reputaci, potřebovalo by rozhodně zabrat také v soutěžním utkání. Liga národů by pro Island mohla představovat jakousi cenu útěchy, ale asi jen v případě, pokud za sebou nechá v pořadí Albánii i Izrael. "Analyzovali jsme si náš první zápas doma s Islandem. A vysvětlili si, kdy ho nesmíme pouštět do hry," doval Hazan.
Island - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Sampsted, Bryn. Bjarnason, Magnússon, D. Ólafsson - Helgason, Bir. Bjarnason, Haraldsson - Sigurdsson, S. Gudjohnsen, Thorsteinsson
Izrael - pravděpodobná sestava:
Marciano - Dasa, Miguel Vítor, Goldberg, Menahem - Dor Peretz, Abu Fani, Glazer - Abada, Dabbur, Solomon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.28 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Izrael21104:34
2.Island20203:32
3.Albánie20112:31
4.Rusko00000:00
Liga C - skupina 3
Kazachstán - Slovensko  (pondělí 16:00)
Dost nečekaného lídra má po třech kolech třetí skupina céčkové ligy. Kazachstán jako jediný ze čtyřčlenného uskupení ještě neprohrál, a to i právě proto, že před pár dny senzačně uzmul tři body na půdě Slovenska. To se tedy v Nur-Sultanu nyní míní revanšovat a po červnovém termínu dostat na čelo tabulky právě před svého soka. Musí mu každopádně porážku oplatit.

Domácí jsou zatím velkým vzezřením letošního ročníku Ligy národů. Příchod nového kouče Magomeda Adijeva mužstvo evidentně notně oživil a u vytržení jsou taktéž samotní fandové, kteří mají údajně tenhle zápas vyprodat. Objevují se rovněž ty spekulace, že solidní výkony nadchly i samotného prezidenta země Kasyma-Žomarta Kemelulyho Tokajeva, který by si tenhle duel také neměl nechat ujít. "Když jsem tuhle práci bral, mí známí se podivovali, proč se pouštím do trénování tak slabého týmu. Můžu jen povědět, že jsem na své hráče nesmírně hrdý," povídal Adijev. "Máme skvělé výsledky a cítím, že nám celý národ přeje," uculoval se.

Právě po klání v Trnavě došlo na velký třesk ve slovenské reprezentaci. Vyhozen byl totiž šéf lavičky Štefan Tarkovič, takže poslední duel v Ázerbájdžánu vedli asistenti Samuel Slovák a Marek Mintál, jež se kormidla chopí též v Kazachstánu. "Je mi líto, že Tarkovič přišel o svůj post. Přál bych si, aby si našel rychle nové místo. Moc dobře vím, jak je naše řemeslo těžké," vzkazoval Adijev.

"Slovensko je stále jednoznačným favoritem celé skupiny. Tuhle roli plnilo před prvním utkáním a nejinak tomu je i před tím aktuálním. Takto už jsem mluvil i po našem vítězství v Trnavě. Naposledy dokázal náš soupeř vyhrát v Ázerbájdžánu a ukázal, jak kvalitní kádr má. Má dobrý útok, působí organizovaně, má prostě svou sílu. Pokud jde o jeho slabiny, o těch mluvit nebudu. Nemyslím si však, že po taktické stránce bude hrát jinak," zakončil.
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackyj - Achmetov, Maročkin, Älip - Qajirov, Tagybergen, Darabaev, Süjimbaev - Astanov, Orazov - Aimbetov
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Rodák - Pekarík, Šatka, Škriniar, De Marco - Schranz, Lobotka, Kucka, Haraslín - Almási, Rusnák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.51 - 3.54 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Ázerbájdžán - Bělorusko  (pondělí 18:00)
Nabitý červnový cyklus letošní Ligy národů dospěl do svého závěrečného kola a to teď před dvěma zbývajícími zářijovými duely hodně napoví o vývoji ve skupinách. V tomto utkání skupiny 3 Ligy D půjde o přímou záchranu a za mírného favorita bude považován domácí Ázerbájdžán, který má na kontě jediný bod a je poslední čtvrtý. Hosté doposud posbírali o bod více a jsou třetí, na druhý Kazachstán mají manko propastných čtyř bodů.

Domácí výběr nevyhrál na mezinárodní scéně již třináctkrát za sebou a tuto nelichotivou bilanci bude chtít konečně zlomit právě v pondělním klání. V dosavadních třech střetnutích Ligy národů ještě ani jednou neskóroval, jelikož po porážce na půdě Kazachstánu (0:2) a bezbrankové remíze právě se svým nadcházejícím rivalem přivítal v pátek největšího favorita ze Slovenska a kvůli brance Vladimíra Weissa zhruba čtvrthodiny před koncem prohrál 0:1.

Bělorusové vinou současného válečného konfliktu na Ukrajině nemohli odehrát své domácí utkání na vlastní půdě a za vděk museli vzít azyl v srbském Novém Sadu. Ze tří případů ani jednou nevyhráli a boj o záchranu si tedy výrazně zkomplikovali. Nejprve se střetli se Slovenskem a podlehli mu 0:1, naposledy díky zlepšenému výkonu přitlačili do té doby stoprocentní Kazachstán a po trefě Vladislava Malkevyče z 84. minuty s ním remizovali 1:1.

Pětašedesátiletý italský trenér ázerbájdžánského národního týmu Gianni De Biasi rád volí taktiku 3-5-2 a není příliš pravděpodobné, že by na tomto systému něco měnil, oproti souboji se Slovenskem by zahajovací sestava mohla zůstat prakticky stejná. Také jeho protějšek Georgi Kondratiev často aplikuje podobný herní systém, nicméně pravidelně ho střídá s rozestavením 3-4-3 a navíc oproti De Biasimu praktikuje v každém zápase častou rotaci základní jedenáctky.
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Mähämmädälijev - B. Husejnov, Mustafazadä, Hagverdi - Medvedev, Mahmudov, Silvestre, Nazarov, Garajev, Salahli - Dadašov, Šejdajev
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Pavljučenko - Chadarkevič, Volkov, Judenkov - Ševčenko, Jablonski, Gromko, Malkevič - Bykov, Bogomolski, Ebong
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 2.79 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kazachstán32104:17
2.Slovensko32012:16
3.Bělorusko30211:22
4.Ázerbájdžán30120:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
frezi

načo to ja vlastne pozerám

Reagovat
vladino10

Reagovat
Pharrell

Reagovat
O.Giroud

Zas zacneme dobre a potom spravime chybu ako proti Azerbajdzanu akurat teraz sme z toho dostali gol a zosrali sme sa uplne.

Reagovat
Karci64

Seabatrýznenie? Neboj nie si vtom sám, trpíme viacerí

Reagovat
osobnostx

To znám...Mysli na budoucnost, jistě máte mnoho slibných talentů......

Reagovat
vladino10

Reagovat
Blbos_Dlaha

to bolelo

Reagovat
Selänne

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
branik85

Strasni komici, by ma zaujimalo co bolo taktikou na dnesny zapas

Reagovat
fenixLFC

pobavit nezaujatych, utrapit fanusikov?

Reagovat
Modroočko

Okej, prvý polčas úplná katastrofa, ale druhú časť druhého polčasu vôbec belgický rozhodca nezvládol, Kazachstan cielene zdržoval pri každom súboji už od 70. minúty a nebol absolútne žiaden dôvod neuznať Kuckov gól. Rozhodca dosť naletel na kúskovanie hry a filmovanie, hoci Dudova červená bola bez debaty, otázna bola tá prvá žltá pri teátre kazašského útočníka.

Po taktickej stránke inak absolútne nezvládnutý zápas v podaní Slováka. Znížime v 51. minúte a namiesto toho, aby sme tam cca od šesťdesiatej dali čerstvé krídla a útočníka, dá až v 70. minúte Strelca a v 80. Almásiho? Totálny amaterizmus. Škoda, že sa neujali Kuckove a Pekaríkove bomby, každopádne dnes nám zápas prehrala tragická obrana a zlá taktika, keď sme sa vrátili do zápasu.

Reagovat
O.Giroud

Nechcel som dnes riesit rozhdodcu, ale zaver fakt totalne nezvladol a miesto aspon nejakeho tlaku sme akurat mali chut kazdeho na ihrisku zabit a ani sa im necudujem, ja ked ukazoval tie karty nasim asi by som mu jednu napalil. A striedania fakt nezvladnute, nechapal som a ked som zas videl Strelca, ja fakt neviem co on ma za kontakty, ze stale dostava sance. Po zapase s Maltou v u21 mal byt vyhodeny zo zrazu.

Reagovat
Benfica

tak práveže ten druhý gól bol neuznaný správne. Proste nemôže drgnúť do protihráča, dať gól a myslieť si, že bude platiť..

Reagovat
Modroočko

Kontakt bol absolútne minimálny a nafilmovaný v súlade s tým, čo Kazachstan predvádzal posledných 25 minút.

Reagovat
Benfica

neviem, videl som len od začiatku druhého polčasu po neuznaný gól.. či tomu pádu pridal neviem, ale faul tam bol určite..

Reagovat
penepi

Nebol.

Reagovat
Coutinho10

a baraz o MS -> Australia vs Peru nikde

Reagovat
Mrvinho

Komu to přeješ?

Reagovat
Coutinho10

uprimne ani nevim....Australie je klasika a na MS se rad na ne divam, je to zpestreni a Peru je pro nas celkem neokoukany tym a na MS mel taky dobry zapasy a i je bych tam rad videl, takze se asi nedokazu rozhodnout, mozna o trochu vic Australie

Reagovat
blaugrana

to prene*rovanie fra repre veru nepomohlo ..prekypuje to tam ocividne egom a Mmoney to ma asi pod palcom aj tam...strasne co predvadzaju

Reagovat
Seydou Doumbia

příjde mi že tam je největší problém ted v té extrémní kvalitě kádru...však oni by mohli postavit tři top výběry na MS a nikdo by se nedivil brutální upgrade za deset let

https://www.eurofotbal.cz/euro-2012/francie/soupiska/

Reagovat
blaugrana

tam nie je ziadny system...keby prevzal Pep fra repre, tak by z toho spravil masineriu

Reagovat
Seydou Doumbia

tam příjde změna až po ms, kdy dešampa vyhodí asi

Reagovat
Kily

těžko říct, svaz by mu na vyřešení problémů v obraně nedal několik set milionů liber na půl roku, aby koupil posily a pak stejně selhala defenzíva jako tehdy proti Tottenhamu. Navíc by neměl čas na práci a Francouze by nový systém mašinérie učil jednou za tři měsíce, což je celkem málo

Reagovat
smazaný uživatel

tak hlavne se jim uplne rozpadla/je zranena ta hlavni osa tymu, o kterou se opirali: varane, umtiti, pogba, kante, griezmann.

hlavne griez to je otres a upadek, s nim odesel herni lidr a mozek te hry, benzema, ktery by to ted mel vzit na sebe, je oproti nemu ve forme, uplne k hovnu. a ti soucasni zaloznici nesahaji kantemu na vrcholu a pogbovi kdyz ma formu ani po kotniky, trebaze jsou individualne taky dobri, ti dva tomu pridavali bojovnost a momenty geniality.

Reagovat
celeb

momentalne neexistuje na svete repre s lepsim vyberom hracov ako Franticu. Napriek tomu hraju este horsie pod svoje moznosti nez my

Reagovat
Mirek na tenisu

Fra-Cro pochodový fotbal. Záloha Fra absolutně bez invence Chorvati to zaparkovali ale dobře kombinují. Aby ne. Luka, Kovačič, Brozovič...

Reagovat
smazaný uživatel

australie hnus, tomu dementovi v brane mel dat minimalne zlutou, za to nesportovni chovani, porad mu jen cosi domlouval, ale vubec k nicemu to nevedlo takze zase uplne trapni kopaci, co si odehraji tri zapasy a uhrajou max bod.

chtel bych teda jeste jednou videt, ten moment kdy advincula trefil tyc, z predniho zaberu mi prislo, ze ten blbecek v brane byl pred carou celkem jasne

Reagovat
Seydou Doumbia

austrálie to je takové skotsko, irsko, wales podobná odpad repre taky mi to při té penaltě přišlo sporný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele