Preview zápasů Ligy národů - pondělí 26.9.

26.09.2022, 09:30
Previews
Wembley Stadium (© AFP)
Pondělní program Ligy národů nabídne zápas Anglie proti Německu, tradiční rivalové však už to mohou pojmout jako přípravu na mistrovství světa, protože již nemají o co hrát. Na prvním místě skupiny se nachází Maďarsko, které bude hájit náskok v přímém souboji s Itálií. Rumunsko bude proti postupující Bosně a Hercegovině na dálku bojovat o záchranu s Finskem...
Liga A - skupina 3
Anglie - Německo  (pondělí 20:45)
Liga národů představovala pro Anglii jednu velkou katastrofu. Po pěti kolech ještě na svoje konto nepřipsala jediné vítězství, definitivně zpečetila svůj pád do béčkové ligy a stále čeká na jakýkoli gól zaznamenaný ze hry. O částečně udobřování s fanoušky se tak pokusí v dalším prestižním mači s Německem, pro nějž rovněž tahle soutěž nepředstavovala úspěšné období.

Když se Angličané v posledním červnovém klání museli sklonit před Maďarskem, přičemž ze svojí sítě lovili hned čtyři branky, hodně na povrch vyvstávaly ty otázky ohledně budoucnosti kouče Garetha Southgata. Přece by ovšem nebylo nejlepší, kdyby jen pár měsíců před startem světového šampionátu přišel na řadu citelný zásah do tohoto postu. Každopádně poté, co The Three Lions před pár dny definitivně zpečetili svůj pád o patro níže, přičemž zase nevsítili za devadesát minut jedinou branku, se židle pod anglickým lodivodem ještě více zakývala. Sám Southgate přiznal, že pokud neuzme požadované výsledky na turnaji v Kataru, určitě nemusí být dodržena platnost stávajícího kontraktu, který má v současné chvíli trvat až do roku 2024.

Samozřejmě že další fatální nezdary, které přišly na řadu s Ligou národů, by logicky mohly stát Southgata pracovní místo. "Nejsem hloupý," povídal. "Vím, že moje působení se bude hodnotit na základě nynějšího MS v Kataru. Smlouvy jsou ve fotbale irelevantní, můžete je podepsat na tři, čtyři roky, klidně i pět let, ale pokud vaše vystoupení nejsou dobrá, přijímáte skutečnost, že je čas se rozejít. Nejsem natolik arogantní, abych si jen tak usmyslel, že díky nějakým termínům, na nichž jsme se dříve dohodli, jsem nedotknutelný a naprosto chráněný."

Zatímco domácí se ze dna pořadí již vymanit nemůžou, porážka s Itálií byla klíčovou, co se rozluštění této hádanky týče, pak Německo ještě může zabojovat o druhou pozici. Ta ovšem představuje jen slabou cenu útěchy, výběr trenéra Hansiho Flicka chtěl rozhodně usilovat o postup na závěrečný turnaj. Jenže toho se prostě dočkat nemůže. V Lipsku proti neústupným Maďarům neodvedl žádný famózní výkon, bezpochyby pak ne takový, aby svého soupeře na plné čáře přejel. I Němci tak, podobně jako Angličané, zaznamenávali v kole číslo pět pouze bodový neúspěch, který nadobro zamával s jeho nadějemi na první příčku. "Ta prohra přišla na řadu v pravý čas," viděl i určitá pozitiva hostující stratég. "Především první poločas nám totiž úplně otevřel oči. Musíme vyvodit závěry a příště hrát daleko, daleko lépe," dohodnotil.

Představení Nationalelf během červnového období reprezentačního zápolení nebylo ideální. A vlastně se v nedávném souboji s Maďarskem potvrdilo, že ani nyní nejsou Němci v top formě, v jaké by se chtěli prezentovat především za několik týdnů při svojí účasti mezi dvaatřicítkou nejlepších. "Jeden neúspěch nás na kolena nesrazí," ubezpečil Flick. "Zkrátka máme budíček, je jedině dobře, že nám zazvonil teď. Je lepší trpět teď než na světovém šampionátu. Čekám nicméně, že každý hráč na sobě bude tvrdě pracovat. Jedině tak získáme sebedůvěru a kvalitu, jakou potřebujeme. Pro každého je tak povinnost vydat ze sebe proti Anglii maximum. A pak musíme za každou cenu využít všech šest týdnů k přípravě. Musíme být proti Anglii lepší."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.32 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maďarsko - Itálie  (pondělí 20:45)
Pořádně nečekanou zápletku si na závěr Ligy národů připravila třetí skupina áčkové úrovně. Ve vážně tvrdé konkurenci se totiž po pěti kolech nejlépe prosadilo Maďarsko, které se může dostat na závěrečný turnaj, pokud podnikne úspěšně i krok číslo šest. Jen nesmí doma prohrát s Itálií, a udrží se tak na první příčce tabulky. V opačném případě ho jeho protivník předskočí.

Porazit každopádně Magyarok na jejich půdě představuje pokaždé velmi náročná úkol. Už se o této skutečnosti přesvědčilo Německo, které na v Puskás Aréně pouze remizovalo, a Anglie, která dokonce v Budapešti neuzmula ani bod. Domácí jsou navíc notně povzbuzeni o minulou výhru z Lipska. Právě ta jim pomohla uchovat aktuální vedení v tabulce, a mít tak situaci před oním klíčovým střetnutím plně ve svých rukou. "Vždycky bylo mým obrovským snem hrát za maďarský nároďák. Zahrát si tedy na dvou evropských šampionátech a vést ho jako kapitán je tedy pro mě velká čest," uvedl domácí útočník Ádám Szalai, jehož trefa před pár dny zřídila Maďarům skalp německého soupeře. "V posledních letech prožíváme fantastické okamžiky."

Právě Itálie je zatím jediným protivníkem, která připravila výběru kouče Marca Rossiho onu jedinou porážku, v Ceseně tehdy Gli Azzurri zvládli především moc dobře první poločas. Aby se ještě mohli vyhoupnout z druhé příčky, musejí podobné vystoupení zopakovat, alespoň po té výsledkové stránce. "Hrát v Maďarsku není nikdy snadné," potvrzoval obecně známý fakt hostující stratég Roberto Mancini. "Náš rival může počítat i s remízou, takže šance obou týmů vidím fakt padesát na padesát. Protože jsme součástí jakési skupiny smrti, je skutečně fajn, že jsme součástí závěrečných bojů o první příčku. Podnikneme nějaké změny v sestavě, uvidíme ještě, v jaké formě a rozpoložení mí hráči budou. Musíme být trpěliví, útočit a co nejlépe své šance využívat. I obrana ale bude důležitá, Maďaři budou chtít před vlastními fandy vyhrát."

Italové v případě neúspěchu mohou dokonce spadnout až na třetí pozici v tabulce, záleží však, zda Německo venku skolí Anglii. Oba tyhle výběry dělí v tabulce jen dva body. "Stále ještě vyhodnocujeme ten nejúčinnější způsob, který by mohl na Maďary platit," podotkl Mancini. "Nicméně rozhodně musíme být v ofenzívě daleko aktivnější než proti Anglii," zakončoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.20 - 3.29 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko53118:310
2.Itálie52216:78
3.Německo51318:66
4.Anglie50231:72
Liga B - skupina 3
Černá Hora - Finsko  (pondělí 20:45)
Finsko se nedávno neprobojovalo na světový šampionát a nyní v závěrečném utkání Ligy národů bude mít co dělat, aby se udrželo v Lize B. Doposud totiž zvítězilo pouze jednou a s pěti body se nachází na třetím místě jen o bod před posledním Rumunskem. Pokud teď nevyhraje v Podgorici nad Černou Horou, tak reálně může sestoupit do Ligy C. Domácí jsou sice zachráněni, ale určitě nehodlají zklamat domácí fanoušky.

Černohorci se v pátek představili na půdě Bosny v přímém souboji o první místo zaručující postup do elitní Ligy A, jenomže po porážce 0:1 definitivně přišli o naději, neboť jim patří druhá příčka s nedostižným čtyřbodovým mankem. Na druhou stranu jim nahrál nerozhodný výsledek Finska s Rumunskem (1:1), protože i přes případnou porážku s finským vyzyvatelem nejhůře obsadí třetí pozici.

Na jednu stranu tedy nemají tak velkou motivaci jako seveřané, avšak určitě by rádi udrželi současné druhé místo a k tomu jim stačí získat bod. Své jediné dvě výhry získali proti Rumunsku (3:0, 2:0), v červnu v Helsinkách prohráli kvůli dvěma trefám Joela Pohjanpala z prvního poločasu po výsledku 0:2. Hosté k této výhře přidali dva nerozhodné výsledky a k jistotě udržení druhé výkonnostní kategorie musí získat minimálně stejný počet bodů jako Rumunsko s Bosnou.

Trenér Markku Kanerva si dobře uvědomuje, že definitivní záchranu zajistí jeho výběru pouze vítězství. "Nechceme se ohlížet na výsledek utkání v Bukurešti, nicméně víme, že uspět v Černé Hoře bude obtížný úkol. Náš soupeř chce skončit druhý a nedá nám nic zadarmo, proti nám navíc může hrát i nervozita. I přesto však hodláme zvítězit a na hřišti necháme úplně všechno," prohlásil hostující stratég odhodlaně.
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Vešovič, Vujačič, Tomaševič, Radunovič - Osmajič, Jankovič, Sčekič, Haksabanovič - Savičevič, Jovetič
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Alho, Ivanov, Jensen, Vaisanen, Uronen - Kairinen, Kamara - Valakari - Pohjanpalo, Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 2.96 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rumunsko - Bosna a Hercegovina  (pondělí 20:45)
Ve skupině 3 Ligy B je sice rozhodnuto o postupujícím, ovšem ještě se musí vyřešit jeden otazník a tím je, kdo sestoupí do Ligy C. Nejblíže k pádu o patro níže má zatím Rumunsko, které ovšem díky vybojované remíze na půdě jediného konkurenta z Finska (1:1) udrželo naději na záchranu. Na závěr letošního ročníku Ligy národů přivítá Bosnu, která sice ještě neprohrála, ale už postoupla do nejvyšší výkonnostní kategorie a nemá o co hrát.

Vzhledem k aktuální situaci tak bude v tomto "balkánském derby" považován za mírného favorita domácí výběr. Ten doposud vyhrál pouze jednou a to právě doma nad Finskem (1:0), jinak kromě již zmiňovaného nerozhodného výsledku dvakrát nestačil na Černou Horu (0:2, 0:3) a na půdě svého nadcházejícího rivala prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1. V tabulce se nachází na čtvrtém místě se čtyřmi body a za třetím Finskem zaostává o jediný bod.

V tuto chvíli má se svým severským protivníkem lepší bilanci vzájemných utkání, jenže k udržení mu nemusí stačit ani pondělní výhra a situaci tak nemá ve svých rukách. Pokud totiž Finové uspějí v Černé Hoře, tak i s případným ziskem sedmi bodů sestoupí, protože právě s Černou Horou mají horší bilanci vzájemných duelů. Hosté doposud získali jedenáct bodů a účast mezi elitní šestnáctkou si zajistili v pátek díky těsné výhře 1:0 nad Černohorci.

"Ve Finsku jsme měli vyhrát. Remíza nám sice ještě dává naději, nicméně jsme chtěli mít situaci ve svých rukách. Porazit Bosnu totiž nebude vůbec snadné a ani tento cenný skalp vůbec nemusí stačit. Momentálně se však musíme soustředit pouze na náš výkon, a když uspějeme, tak se můžeme ohlížet na výsledek z Podgorici," uvedl s určitou nervozitou rumunský trenér Edward Iordănescu.

Ten bude muset sáhnout k minimálně jedné nucené změně v základní jedenáctce, protože karetní trest si musí odpykat Marius Marin. V bosenském výběru se dá očekávat mnohem větší obměna zahajovací sestavy. Kvůli trestu za žluté karty určitě nenastoupí Miralem Pjanič, místo hvězdného kanonýra Edina Džeka by se mohl objevit na trávníku Smail Prevljak.
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Radu - Ratiu, Rus, Nedelcearu, Bancu - R. Marin, Baluta, Tanase - Man, Alibec, Sorescu
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Dedič, Hadzikadunic, Sanicanin, Kolašinac - Bešič, Hadziahmetovič - Stevanovič, Gojak, Demirovič - Prevljak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.33 - 4.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina53207:411
2.Černá Hora52126:47
3.Finsko51226:65
4.Rumunsko51132:74
Liga C - skupina 4
Gibraltar - Gruzie  (pondělí 20:45)
V pondělí večer se na Victoria Stadium v Gibraltaru utkají dva týmy, jejichž osud už je dávno zpečetěn. Domácí Gibraltar by se rád dočkal první výhry v tomto ročníku, jenže mu k tomu los určil nejtěžšího soupeře. Dorazí nedostižná Gruzie.

Gibraltar by moc rád zopakoval nebo ideálně překonal tři roky staré utkání s Gruzií, v němž sahal po bodu. V tom utkání sice brzo prohrával o dva góly, ale během druhé půle dokázal manko úplně smazat. Nakonec se přeci jen potvrdila nadřazenost Gruzie a hosté pár minut před koncem zvítězili, ale pořád se jednalo o nejlepší výkon Gibraltaru v dějinách jeho soubojů s Gruzií.

V ostatních čtyřech případech totiž Gibraltar pokaždé prohrál o několik branek a nikdy soupeři žádnou nedal. Podobně je na tom i nyní. Skupina trenéra Julia Cesara Ribase inkasovala v pěti zápasech už 16 branek a trefila se jen dvakrát. Gruzie je na tom úplně opačné - její obrana byla pokořena jen dvakrát, zatímco hyperaktivní útok vedený talentovaným křídelníkem Neapole Kvaracchelijou zatížil soupeřova konta už čtrnácti góly.
Gibraltar - pravděpodobná sestava:
Coleing - Chipolina, Lopes, Sergeant, Wiseman - Valarino, Torilla, Walker - Pozo, Casciaro, Ronan
Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardashvili - Chočolava, Kašija, Kvirkvelia - Citaišvili, Kvekveskiri, Aburjania, Kakabadze - Kvaracchelija, Zivzivadze, Davitašvili
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 19.60 - 7.78 - 1.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Severní Makedonie - Bulharsko  (pondělí 20:45)
Ve skupině 4 Ligy C je s předstihem rozhodnuto o všech důležitých věcech a nyní půjde jen o to, kdo skončí na druhém místě tabulky. V o něco výhodnější pozici se nachází domácí Severní Makedonie, která má na kontě sedm bodů, zatímco bulharský celek získal o jeden bod méně a patří mu třetí příčka. V tomto pikantním duelu z Balkánského poloostrova tak hosté potřebují zvítězit, zatímco domácím stačí i remíza.

Výběr ze Severní Makedonie zažil v posledních letech obrovský progres, jelikož se probojoval na EURO 2020. Poté se po druhém místě ve skupině představil i v dodatečné baráži o nadcházející MS v Kataru a od postupu nebyl daleko. Nejprve totiž naprosto šokoval Itálii a z její půdy si odvezl senzační vítězství 1:0, jenomže v závěrečném vystoupení již nestačil na vysoce favorizované Portugalsko a v Portu prohrál 0:2.

Letos v Lize národů dvakrát porazil Gibraltar (2:0, 4:0) a se svým příštím rivalem uhrál v Razgradu nerozhodný výsledek 1:1. Díky tomu usiloval i o první příčku zaručující postup do Ligy A, jenomže po úvodní porážce 0:3 s rozjetou Gruzií podlehl stejnému soupeři v pátek v Tbilisi po výsledku 0:2. Na vedoucí tým proto momentálně ztrácí nedostižných šest bodů a o patro výše se tedy nepodívá.

Bulhaři sice prohráli jen jednou, neboť doma utrpěli debakl s Gruzií (2:5), ale svou vůbec první výhru zaznamenali až před pár dny s posledním Gibraltarem a díky vysoké výhře 5:1 si tak zajistili záchranu v Lize C. Oproti Severní Makedonii jsou v o něco lepším rozpoložení, avšak vybojovat tři body ve Skopje určitě nebude snadné. Od poloviny června vede Bulharsko nový trenér Mladen Krstajić a bosenský rodák zatím neutrpěl jedinou prohru. Kromě páteční výhry zaznamenal nerozhodné výsledky s Gibraltarem (1:1) i s Gruzií (0:0).
Severní Makedonie - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Todoroski, Velkovski, Musliu, Alioski - Aškovski, Bardhi, Spirovski, Elmas - Ristovski, Trajkovski
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Naumov - Hristov, Antov, Nedjalkov - Turicov, Gruev, Krastev, Petkov - Despodov, Stefanov, Kirilov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.43 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gruzie541014:213
2.Severní Makedonie52127:67
3.Bulharsko51319:86
4.Gibraltar50142:161
Liga D - skupina 2
San Marino - Estonsko  (pondělí 20:45)
Druhá skupina déčkové ligy musí vyřešit už pouze jediný rest, a ten už ty hlavní otázky řešit nebude. Estonsko je totiž po minulém vítězství nad Maltou postupujícím do céčkové úrovně, a na půdě San Marina bude bojovat jen o dosavadní stoprocentní bilanci v Lize národů. Domácí by si naopak chtěli po třech porážkách napravit reputaci a pokusit se uzmout cenný rezultát.

Svěřenci trenéra Thomase Häberliho zvládli před pár dny důležitý úkol, před vlastními fandy jim stačila i remíza s Maltou, nakonec se však radovali z vítězství. A na Apeninský poloostrov tak pocestují v pohodě a dobré náladě. Svého protivníka by ovšem neměli podceňovat, pokud chtějí uzmout očekávané vítězství. Vždyť třeba v roce 2014 na jeho půdě senzačně plichtili.

Tehdy se jednalo o pořádně překvapivý úspěch San Marina, které vůbec poprvé v historii na své konto získalo nějaký bod v rámci evropských kvalifikací. "V každém zápase, do kterého vstupujeme, věříme, že můžeme vyhrát," povídal domácí stratég Fabrizio Costantini. "Když jsme v Estonsku hráli v červnu, ve skutečnosti jsme byli rovnocenným soupeřem ve druhém poločase. Jsme moc rádi, že taková střetnutí podstupujeme. Těšíme se, myslíme pozitivně."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.50 - 6.06 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Estonsko33006:29
2.Malta42025:46
3.San Marino30030:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
eder

Hunové smáznou i nabubřelé Taliány!

Reagovat
FORZAMILAN

Reagovat
Greny

Černá Hora do toho dneska vstoupila dost ostře

Reagovat
Greny

Plus ten terén na kterým hrají... Jasná volba pro dnešní vecer

Reagovat
Coutinho10

Gulacsi ze nezustal jak Mendy lezet i presto, ze ho dohral ten Ital daleko vic

Reagovat
Modroočko

OT: Podľa Merčiaka hráme v novembri prípravu v Čiernej Hore a doma s Čile...kvalitní súperi, ak sa to potvrdí, a na Čile by som aj išiel, hoci má sa vraj hrať 20.11., presne v deň otváracieho zápasu MS.

Reagovat
Salfovic

Co je to za blbost s tím termínem? Vždyť v průběhu MS by se nic jiného hrát nemělo.

Reagovat
Modroočko

Info z RTVS, zatiaľ ešte nepotvrdené. Podľa mňa sa tiež v tom termíne nebude hrať.

Reagovat
Mirek na tenisu

HUN - ITA 0:1 poločas. Zatím slabý výkon Maďarů.

Reagovat
FuchBlaha

Harry je parodia na obrancu

Reagovat
masly008

*fotbalistu

Reagovat
eder

Není Harry jako Harry...

Reagovat
fabec1222

Harry, jdi na střídačku

Reagovat
Coutinho10

Anglie, to je navrat do zapasu

Reagovat
Coutinho10

dokonce i obrat, skoda tech ostatnich zapasu

Reagovat
Greny

Škoda, že to klukům takhle nejde i v Chelsea

Reagovat
masly008

zrovna sterling zahrál jak v chelsea většina ofenzívních hráčů

Reagovat
Coutinho10

Pope

Reagovat
eder

A má Pope Popiči... Ale pořád lepší než Pigford.

Reagovat
masly008

trochu rozdíl oproti tomu co potom vytáhl Stegen na Saku

Reagovat
jenage

I ten zákrok na penaltu byl dost pofidérní.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele