Preview zápasů Ligy národů - sobota 24.9.

24.09.2022, 08:57
Previews
Erling Håland (© AFP)
Česko hraje doma s Portugalskem a po závěrečném hvizdu ho bude zajímat i výsledek z Pyrenejského poloostrova, tam se střetnou Španělé se Švýcary. Srbsko hostí Švédsko, další ostrovní derby přinese souboj Skotska a Irska...
Liga A - skupina 2
Česko - Portugalsko  (sobota 20:45)
Čeští reprezentanti v sobotu nastoupí k předposlednímu z šesti zápasů skupiny A2 Ligy národů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se ve vyprodaném Edenu pokusí zaskočit favorizované Portugalsko s nejlepším střelcem reprezentační historie Cristianem Ronaldem a evropským šampionům z roku 2016 oplatit červnovou venkovní porážku 0:2 z Lisabonu.

Český tým si už může s předstihem zajistit záchranu v elitní skupině A, kterou hraje ve třetím ročníku soutěže poprvé. Šilhavého svěřenci by k tomu vedle vítězství nad Portugalskem potřebovali také příznivý výsledek souběžně hraného duelu ve Španělsku, které by doma nesmělo prohrát se Švýcarskem.

Všechny jiné výsledky by znamenaly, že se rozhodne až v úterním posledním zápase skupiny ve Švýcarsku. Výběr helvétského kříže aktuálně ztrácí na český celek z posledního místa tabulky bod. Zatímco nejhorší tým elitní divizi A opustí, vítěz skupiny postoupí do Final Four. Portugalci, kteří v roce 2019 ovládli první ročník Ligy národů, mají na druhém místě tabulky bodové manko na vedoucí Španělsko.

"Chceme se udržet v elitní skupině a pokračovat zde v dalším cyklu Ligy národů. Soustředíme se hlavně na první zápas s Portugalskem, musíme podat co nejlepší výkon a porvat se o tři body," řekl novinářům záložník Antonín Barák.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, se v play off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhodne i o složení výkonnostních košů pro los kvalifikace, který proběhne 9. října. Šilhavého tým aktuálně figuruje na rozmezí prvního a druhého koše.

Česko v samostatné historii dosud nastoupilo proti Portugalsku čtyřikrát. Na Euru 1996 slavně zvítězilo 1:0, ale poté třikrát prohrálo. V červnu v Lisabonu rozhodl domácí favorit dvěma brankami už do poločasu. Kanonýr Ronaldo se neprosadil, skórovali Joao Cancelo a Goncalo Guedes.

"Je toho poměrně hodně, co musíme zlepšit. Třeba klid na balonu, více si vážit míče, když ho máme, brejkové situace dohrát do šancí," řekl křídelník Václav Černý. "Portugalsko je určitě favorit, mužstvo je plné velkých jmen. Na druhou stranu hrajeme doma, jsme v dobrém rozpoložení a myslím, že zde máme všechny důležité hráče. S každým se dá hrát, když se tým dobře připraví po taktické stránce a když to většině hráčů v den zápasu sedne," uvedl Barák.

Portugalsko, které na rozdíl od Česka postoupilo na blížící se mistrovství světa do Kataru, má ve svém středu řadu hvězd především z Premier League a nad všemi ční Ronaldo. Sedmatřicetiletý kanonýr a pětinásobný držitel Zlatého míče má coby nejlepší střelec historie národních týmů na kontě 117 branek. Po letních spekulacích o odchodu z Manchesteru United ale není v ideální formě, v úvodu anglické ligy nepatřil do základní sestavy "Rudých ďáblů" a v osmi soutěžních duelech sezony skóroval jen jednou.

"Všichni se na něj těšíme. Po začátku sezony a peripetiích v přípravě bude mít proti nám velkou chuť. Přijde mi, že když nedá gól, je vždy frustrovaný. Věřím, že se nám ho společnými silami podaří uhlídat i podruhé. Portugalský tým ale není jen Ronaldo, obrovskou kvalitu má na všech pozicích," řekl brankář Tomáš Vaclík.

Ronalda čeká zajímavý souboj s českým útočníkem Patrikem Schickem, který stejně jako on dal na loňském mistrovství Evropy pět branek. Portugalec ovládl střeleckou tabulku díky tomu, že měl jednu asistenci navíc.

Český tým opět spoléhá na domácí prostředí, kde už jedenáctkrát po sobě neprohrál. V červnu v Edenu uhrál vítězství 2:1 nad Švýcarskem a remízu 2:2 se Španělskem a získal tam všechny dosavadní čtyři body ve skupině.

"Je pravda, že se nám doma tyhle velké zápasy většinou podařilo nějakým způsobem zvládnout. Dnes už hlavně tady na té reprezentační úrovni úplně tak velké rozdíly nejsou. I když to třeba podle jména vypadá jednoznačně, na konci většinou bývají výsledky těsné. Myslím, že znovu uvidíme vyrovnané utkání," mínil Schick.

Zápas ve vyprodaném Edenu začne v sobotu ve 20:45.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zima, Brabec, Jemelka - Coufal, Souček, Barák, Ševčík, Zelený - Schick, Hložek.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Dalot, Danilo, Dias, Mendes - Fernandes, Neves, B. Silva - Leao, Ronaldo, Jota.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.98 - 3.63 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Španělsko - Švýcarsko  (sobota 20:45)
Španělsko má situaci ohledně prvenství ve druhé skupině áčkové ligy plně ve svých rukou. Na svém kontě má o jeden bod víc než Portugalsko, které je těsně za ním, a o svou výhodu určitě nemíní přijít po aktuálním klání se Švýcarskem. To je zatím posazené na dně tabulky, avšak od nesestupové třetí pozice ho dělí titěrný rozdíl, který se ještě v září rozhodně pokusí smazat.

Pokud se urodí očekávané výsledky v rámci tohoto kola, o všem podstatném by se mělo mezi všemi celky rozhodnout až na samý závěr, tedy příští úterý. Je jasné, že zatímco Španělé mají jednoznačné choutky na kvalifikaci do Final Four a své ambice od začátku naplňují, Švýcaři se chtějí hlavně udržet mezi elitou. Oba mančafty zřejmě v posledním zápase budou opravdu čekat ony klíčové souboje v letošním ročníku Ligy národů, tedy v její základní části. La Roja se představí na půdě Portugalska, A-Team před domácími fanoušky přivítá Českou republiku.

Již nějakou dobu se spekuluje, jak dlouho ještě u španělského nároďáku vydrží Luis Enrique. Domácí kouč má platnou smlouvu jen do konce tohoto roku, a není tak jasné, zda se účastní případného závěrečného turnaje této soutěže, kdyby se Španělsku zdařilo uchovat první místo. "Jsem tady a teď. Takto jsme se domluvili, nic dalšího neřeším," nechtěl otvírat žádné otázky na toto téma dvaapadesátiletý kouč. "Nebojím se každopádně ničeho, co by se mohlo stát po duelu se Švýcarskem. Nic se nezměnilo. Mám zkrátka vlastní dohodu se svazem," dodával.

Nedávno se z vítězství na basketbalovém evropském šampionátu radovali z vítězství Španělé. A sám Luis Enrique by rád ve šlépějích svých sportovních kolegů pokračoval. "My doufáme, že dokážeme zopakovat podobné výkony," ubezpečoval. "Mám k dispozici tým, který ví, jak hrát s míčem i bez něho. Máme za sebou suprový týden, hráči na tréninku tvrdě makali. Jsem tak optimistický před tímto střetnutím. Proti Švýcarsku nás každopádně nečeká nic snadného. Soupeř totiž hraje taktéž o záchranu, takže bude ještě motivovanější," důrazně varoval kabinu.

Po třech úvodních utkáních se Švýcaři krčili se třemi porážkami a pouhým jedním vstřeleným gólem u země. Pak ovšem z ničeho nic přišla na řadu výhra nad Portugalskem, která zásadně oživila jejich naděje na udržení se na tom nejvyšší úrovni Ligy národů. "Stojí nyní před námi jedno z nejlepších mužstev na světě," povídal bez příkras hostující lodivod Murat Yakin. "Na startu jsme si nevedli dobře, dokázali jsme ovšem dobře vyvodit všechny závěry. A poté přece došlo ke zlepšení, hlavně v domácím souboji se Španělskem. Dobře si uvědomujeme, o co se bude hrát. Vím, že máme kvalitu na záchranu v Lize A. A záleží jen na nás, jestli se povede."
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Unai Simón - Carvajal, Eric García, Pau Torres, Jordi Alba - Gavi, Sergio Busquets, Pedri - Pablo Sarabia, Álvaro Morata, Ferran Torres
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez - Freuler, Xhaka, Sow - Shaqiri, Seferovic, Embolo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.18 - 7.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko42206:38
2.Portugalsko42117:27
3.Česko41124:74
4.Švýcarsko41032:73
Liga B - skupina 1
Arménie - Ukrajina  (sobota 15:00)
Ukrajině nevyšel start do zářijového cyklu Ligy národů a překvapivě vysoko prohrála ve Skotsku. Tím přišla o první místo ve skupině a chce ho co nejdřív zpátky. Šanci na výhru jí poskytne další sok, protože v sobotu odpoledne se Ukrajinci podívají do Arménie.

Domácí Arménie má šanci odlepit se ode dna tabulky. Momentálně má na kontě jen pouhé tři body a její pouť Ligou národů se jí zatím vůbec nedaří. Hned na úvod nového ročníku sice Arménie dokázala vyhrát, když si doma díky trefě Aduarda Spercjana poradila s Irskem a trochu šokovala širší veřejnost. Jenže pak už zase upadla do známých kolejí a ve všech dalších třech duelech shodně prohrála.

Ve dvou z nich dokonce nedala ani jednu branku. Což by ofenzivní záložník Tigran Barseghjan chtěl změnit. "Máme v útoku problémy, pokud jde o zakončení. Chybí nám velmi často větší klid a musíme v tomhle ohledu přidat. Potřebovali bychom být trochu víc cyničtí. Ale věřím, že se nám to podaří zlepšit a už s Ukrajinou ukážeme, že se nebojíme žádného soupeře," dodal hráč Slovanu Bratislava.

Poslední duel Arménii nevyšel a v jejím průběhu sbírali hráči velmi často karty. Dva z nich byli dokonce vyloučeni - Kamo a Arman Hovhannisjanové. Ani jednoho z nich ale teď kouč stejně nepovolal. Harojan se Spercjanem rovněž hrát nebudou, nasbírali totiž příliš žlutých karet. Hostům schází velká opora, zraněný univerzál Zinčenko.

Ukrajinci za sebou mají první duel nového cyklu Ligy národů se Skotskem, ale asi by na něj nejraději zapomněli. Ve Skotsku totiž dostali tři branky a propadli se v tabulce na druhé místo. Teď chtějí pozici lídra zpátky a k tomu musí Arménii porazit.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Jurčenko - Dašjan, Hambardzumjan, Voskanjan, Mkojan, Hakobjan - Grigorjan, Babajan, Bajramjan - Zelarajan, Barseghjan
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Trubin - Karavajev, Bondar, Matvijenko, Mykolenko - Zubkov, Sydorčuk, Malinovskyj - Jarmolenko, Jaremčuk, Mudryk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.78 - 4.08 - 1.54
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Skotsko - Irsko  (sobota 20:45)
V sobotu večer bude k vidění pravý ostrovní duel a oběma týmům půjde o hodně. Domácí Skotsko se v Hampden Parku pokusí navázat na překvapivou výhru nad Ukrajinou a udržet si první příčku. Irové zase nechtějí čekat na možnou výhru Arménie, která by je mohla uvrhnout na poslední místo.

Skotsko má za sebou už jeden duel tohoto cyklu Ligy národů a povedl se mu na výbornou. Doma v Hampden Parku se tým trenéra Stevea Clarkea utkal s Ukrajinou, do té doby lídrem tabulky. Ani ty nejoptimističtější hlasy ale nemohly čekat tak jednoznačný výkon. Domácí díky skvělému závěru nasázeli Ukrajině tři branky a v podstatě za celý zápas nebylo o jejich dominanci pochyb.

Výsledek ve spolupráci s minulým utkáním proti Arménii znamenal, že Skotsko má nejlepší ofenzivu v tabulce, prosadilo se už devětkrát. Na Iry si ale Skotsko musí dávat dobrý pozor a trenér Clarke si je toho dobře vědom.

"Jsem strašně rád za to, jak jsme utkání s Ukrajinci zvládli. Každý, kdo šel na hřiště, ukázal pevnou vůli a odvahu, všichni hráči si zaslouží uznání. Nesmíme ale usnout na vavřínech, protože s Irskem nás čeká hodně náročné utkání. Irové hrají podobný fotbal jako my, dobře nás znají a umí podat dobrý týmový výkon."

Domácí se musí obejít bez Pattersona, který se zranil v utkání s Ukrajinci. Ani hosté nepřijedou kompletní, protože jim chybí dvojice Caoimhin Kelleher a Darragh Lenihan. Pokud chce Irsko ještě pomýšlet - aspoň hypoteticky - na to, že by postoupilo o level výš, pak musí svého soka jednoznačně porazit. Na skotské půdě se jim to ale povedlo jen jednou za posledních 60 let. Naposledy v červnu ale dali Skotům tři branky.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Hickey, McKenna, Hendry, Tierney - McGregor, McTominay - Armstrong, McGinn, Christie - Dykes
Irsko - pravděpodobná sestava:
Bazunu - O'Shea, Collins, Egan - Doherty, Cullen, Molumby, Knight, McClean - Hogan, Parrott
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.08 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko43019:49
2.Ukrajina42115:47
3.Irsko41124:34
4.Arménie41032:93
Liga B - skupina 2
Izrael - Albánie  (sobota 20:45)
Druhá skupiny Ligy B nemá dle papírových předpokladů úplně nejsilnější složení a kvůli válečnému konfliktu z ní navíc vypadl největší favorit Rusko. O lákavou vstupenku do nejvyšší výkonnostní kategorie se tedy pere trio Izrael - Island - Albánie, a zatím je na tom nejlépe první jmenovaný. Izraelci totiž ve třech odehraných utkáních ani jednou neprohráli a s pěti body vévodí tabulce o dva body před Islandem.

Jestliže se jim nyní v Tel-Avivu podaří vyzrát na nevyzpytatelnou Albánii, tak je o účast mezi elitní "šestnáctkou" již nikdo nepřipraví. Výběr vedený trenérem Alonem Hazanem se hned dvakrát rozešel smírně s Islandem po shodném výsledku 2:2 a mezitím nečekaně uspěl v Tiraně, jelikož zvítězil nejtěsnějším poměrem 2:1. Případná remíza v sobotním utkání Izraeli nestačí, museli by totiž čekat na závěrečný výkon Islandu v Albánii.

Hosté mohou hrát bez větších nervů, i když ve dvou případech ani jednou nevyhráli. Vzhledem k vyloučení Ruska totiž nikdo z této skupiny Ligy B nesestupuje. Po úvodní ambiciózní remíze na Islandu (1:1) neudrželi proti Izraeli poločasové vedení a porážka 1:2 byla zklamáním. Nicméně i oni stále mohou postoupit do Ligy A - buď dvakrát vyhrají, nebo porazí Izrael o dvě a více branek a následně se alespoň rozejdou smírně s ostrovním vyzyvatelem.

Hazan se bude muset obejít bez důležitého útočníka Manora Solomona, neboť ten si po svém letním přesunu do anglického Fulhamu vážně poranil koleno. K dispozici není ani zkušený kanonýr Eran Zahavi a reprezentační kariéru nedávno ukončila jiná opora Munas Dabbur. Jistotu startu navíc nemá ani další ofenzivní pilíř sestavy Shon Weissman ze španělského Valladolidu a Izrael tak má v tomto ohledu velmi omezené možnosti. Naopak karetní trest si už odpykal záložník Eden Kartzev.

Albánie nemůže využít služeb obránce Berata Djimsitiho (Atalanta), dále Odiseho Roshiho s Keidim Barem a na trávníku se k tomu neobjeví ani zraněný forvard anglického Watfordu Rey Manaj.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Marciano - Dasa, Vitor, Goldberg, Leidner - Natcho, Kartsev, Glazer - Atzili, Baribo, Abada
Albánie - pravděpodobná sestava:
Beriša - Ismajli, Veseli, Ajeti - Balliu, Abraši, N. Bajrami, Asllani, Hysaj - Uzuni, Broja
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.20 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Izrael31206:55
2.Island30305:53
3.Albánie20112:31
4.Rusko00000:00
Liga B - skupina 4
Slovinsko - Norsko  (sobota 18:00)
Slovinsko má jednu z posledních šancí, jak se ještě udržet nad vodou. Pokud by teď zaváhalo, zřejmě by se příště stěhovalo o úroveň níž. Problém je v tom, že Slovince tentokrát prověří hodně náročný soupeř. Do Lublaně totiž dorazí Norsko.¨

Slovinsko je jediným týmem ve skupině, který se za čtyři dosud hrané duely ještě nedočkal ani jednoho vítězství. Pouze zaznamenal dvě remízy, což je pro ambiciózní celek potupa. Stačí mu to až na poslední místo v tabulce. Slovinci se musí nutně zlepšit, pokud chtějí pomýšlet na setrvání v této lize.

A dobře to ví i mladý obránce italského Udinese Jaka Bijol. V rozhovoru pro klubový web prohlásil: "Máme před sebou obrovskou výzvu. Chceme ukázat, že jsme to ještě nezabalili a že se pokusíme o vítězství. Dokud existuje aspoň teoretická šance, budeme bojovat. Osobně se hodně těším na kvalitní útočníky našeho soupeře. Věřím, že to bude skvělé utkání a doufám, že se nakonec budeme radovat."

Slovinci se opírají o několik zajímavých hráčů. Brankářskou veličinu v podobě Jana Oblaka z Atlética není třeba představovat. Za zmínku ale stojí i Miha Zajc s dalším talentem z Udinese Sandim Lovrićem. Velká pozornost ale bude upřena na největší naději slovinského fotbalu, útočníka Benjamina Šeška, od příštího roku hráčem RB Lipska.

Norsko má také svého kanonýra a tohle jméno má ve světě fotbalu už teď obrovský zvuk. Erling Håland dokazuje i v reprezentaci, že má opravdu zabijácké sklony. Ve čtyřech duelech nasázel už pět branek a vede tabulku střelců celé Ligy národů. Slovinské obránce soudě dle jeho formy nečeká nic snadného. Norsko i díky hráči Manchesteru City vede tabulku s deseti body a má skvěle nakročeno k postupu.
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Karničnik, Bijol, Mevlja, Brekalo, Šikošek - Zajc, Cerin, Kurtić - Šeško, Verbić
Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Ryerson, Strandberg, Østigård, Bjorkan - Ødegaard, Berge, Thorsby - Elyounoussi, Håland, Sørloth
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.18 - 3.41 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Srbsko - Švédsko  (sobota 20:45)
Srbský reprezentační tým po překvapivém postupu na MS v Kataru z prvního místa ve skupině zkouší vybojovat i účast v elitní výkonnostní kategorii Ligy národů, nicméně v tuto chvíli není v úplně nejlepší pozici, a jestliže si chce udržet reálnou naději, tak teď musí doma porazit trápící se Švédsko. Naopak severský vyzyvatel do Ligy A určitě nepostoupí a naopak bude mít co dělat, aby si zachoval příslušnost ve stávající Lize B.

Domácí výběr doposud vybojoval sedm bodů, když po domácí porážce s vedoucím Norskem (0:1) přehrál doma Slovinsko (4:1) a poté vyhrál ve Stockholmu (1:0), ovšem následně nedokázal vyloupit Lublaň a i přes nadějné vedení 2:0 získal pouze bod za nerozhodný výsledek 2:2. V tabulce skupiny 4 má tedy sedm bodů a je druhý o tři body za Norskem - momentálně má tak jedinou jistotu a tou je záchrana.

Švédové zvítězili jen jednou a to hned na úvod ve Slovinsku (1:0), jinak dvakrát nestačili v severském "derby" na Norsko (1:2, 2:3) a jejich situace není úplně růžová. Na kontě mají tři body a za svým sobotním rivalem zaostávají o propastné čtyři body, před posledním Slovinskem jsou o pouhý bod. O jejich osudu se pravděpodobně rozhodně na závěr v domácím prostředí právě se Slovinskem, pokud tedy v Bělehradě překvapivě nevyhrají a Slovinci nestačí na Nory.

Hosté na rozdíl od Srbska na světový šampionát nepostoupili - úvodní kolo baráže s naší reprezentací sice zvládli (1:0 v prodloužení), jenomže poté nedokázali najít recept na Polsko a jejich sen se rozplynul po porážce 0:2. "Stojí proti nám nesmírně kvalitní soupeř, který ve třech předchozích případech prohrál o jediný gól a trochu ho provází smůla. Mnozí nás považují za favority, ale já spíše očekávám velmi vyrovnaný průběh. Naším úkolem je najít recept na skvělou švédskou defenzívu," řekl s opatrností v hlase srbský lodivod Dragan Stojković.

Ten se bude muset obejít bez zraněného Nikoly Milenkoviče z italské Fiorentiny, jeho protějšek Janne Andersson postrádá útočníka anglického Newcastlu Alexandera Isaka. Švédsko nebude mít k dispozici své fanoušky, jelikož vedení svazu se rozhodlo nedat žádné dostupné vstupenky do prodeje. "V naší situaci nás zajímá pouze výhra, jinak se budeme muset plně koncentrovat na závěrečný souboj se Slovinskem. Srbsko má však velmi kompaktní tým a ve známém prostředí téměř neprohrává," pronesl Andersson s respektem.
Srbsko - pravděpodobná sestava:
V. Milinkovič-Savič - Pavlovič, Veljkovič, S. Mitrovič - Lazoviž, Lukič, Gudelj, Kostič - S. Milinkovič-Savič, Tadič - A. Mitrovič
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Andersson, Lindelof, Hien, Augustinsson - Kulusevski, Olsson, Svanberg, Forsberg - Elanga, Gyokeres
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.41 - 4.11
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Norsko43106:310
2.Srbsko42117:47
3.Švédsko41035:63
4.Slovinsko40223:82
Liga C - skupina 2
Severní Irsko - Kosovo  (sobota 18:00)
Severnímu Irsku se po minulém sestupu z Ligy B nedaří ani ve třetí výkonnostní kategorii a nyní není daleko od toho, aby muselo bojovat o Ligu C v dodatečné baráži. Ve čtyřech utkáních totiž ani jednou nevyhrálo a se dvěma body se krčí na třetím místě tabulky jen o skóre před posledním Kyprem. Nyní přivítá Kosovo, které je druhé se šesti body a už nemůže postoupit do Ligy B, nicméně prohrát určitě nechce.

Výběr z Britského souostroví nejprve prohrál doma s Řeckem (0:1) a poté se rozešel smírně bez branek s Kyprem. Následně nedokázal uspět právě na půdě svého nadcházejícího rivala (2:3) a naposledy v domácím prostředí jen remizoval s Kyprem (2:2). I kdyby nyní dokázal Kosovo porazit, tak o jeho osudu tak či tak rozhodne úterní střetnutí na Kypru a to za žádných okolností nebude snadné.

"Naše situace není jednoduchá a dává všem pocit, že se jedná o důležité utkání o postup na EURO nebo na MS. V sázce je opravdu hodně. Nikdo nebere tento duel na lehkou váhu, protože je o co hrát. Před losováním o další ME 2024 si navíc potřebujeme zlepšit národní koeficient, abychom zvýšili naše šance na postup. V tuto chvíli sice cítíme frustraci ze špatné formy, ale nyní pevně věřím, že konečně zvítězíme," vyjádřil se domácí kouč Ian Baraclough.

Jeho svěřenci nevyhráli v Lize národů předlouhých čtrnáct zápasů v řadě, Baraclough tak zřejmě výrazně obmění základní jedenáctku. Kosovo sice dvakrát nestačilo na Řecko (0:1, 0:2) a kvůli šestibodovému manku i horší bilanci vzájemných duelů tedy nemůže myslet na první místo, i přes jistotu udržení v Lize C však bude chtít udržet stávající postavení. Francouzský kouč Kosova Alain Giresse postrádá jednu ze svých hlavních opor Valona Berišu.
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Carson - Spencer, McNair, Evans, Brown - Evans, Saville - Lavery, Davis, McMenamin - Magennis
Kosovo - pravděpodobná sestava:
Murič - Rrudhani, Rrahmani, Kryeziu, Aliti - Domgjoni, Hadergjonaj - Rashica, Muslija, Bytyqi - Muriqi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.14 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kypr - Řecko  (sobota 20:45)
V posledních několika letech Řecko nemělo moc důvodů k radosti. Když naposledy zavítalo na velký turnaj, psal se rok 2014, od té doby v kvalifikačních cyklech či v nově vzniklé Lize národů paběrkovalo. Červnový program ale nabídl v jeho podání zásadní zlepšení, které by si velmi nerad kazil v tom zářijovém. A na půdě Kypru chce potvrdit roli jasného lídra skupiny.

Už po čtyřech zápasech se Řekové dostali k postupu do béčkové úrovně této soutěže a jako první z celého evropského pelotonu zaznamenali progres o level výše. Zatím se balkánskému celku náramně vyplácí příchod nového trenéra Guse Poyeta, jenž se chopil kormidla teprve na začátku tohoto roku. Uruguayec ihned zaznamenal sukces, na který dlouho řecký fotbal čekal.

A zatímco hosté tak mohou dohrát zbývající dvě klání v poklidu a bezpečí, domácí mají zcela opačné starosti v Lize národů. Vážně jim totiž hrozí pád o patro níže, pokud tedy zůstanou na aktuální poslední pozici v tabulce a spadnou jakožto jeden ze čtyř nejhorších týmů končících na čtvrtých místech Ligy C do následné baráže. A po odchodu kouče Nikose Kostenogloua si na pomoc přivzali nového kouče, kterým se stal Temur Kecbaia. Ten byl doposud především spjatý s Anorthosisem, jedním z nejznámějších kyperských klubů. Teď ho čeká vážně ostrá premiéra. Úkol má pouze jediný, a to dostat se na třetí příčku před Severní Irsko, a vyhnout se tak baráži s někým z déčkové ligy. Předehnat ještě druhé Kosovo se nyní jeví spíše nereálně.

Domácí kabina si zatím příchod Gruzínce, který kyperské fotbalové prostředí zná vážně moc dobře, nemůže vynachválit. Alespoň tedy ne záložník Grigoris Kastanos. "On je naší novou motivací," povídal. "Cítíme se všichni parádně, všechno je vidět i na tréninku. A doufám, že se nám bude dařit přímo v utkání. Dosud jsme výsledky neměli, chceme být rozhodně lepší."
Kypr - pravděpodobná sestava:
Demetriou - Katelaris, Gogič, Korrea - Pittas, Kyriakou, Kastanos, N. Ioannou - Christofi, Papoulis - Sotiriou
Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Baldock, Mavropanos, Hatzidiakos, Tsimikas - Bakasetas, Siopis, Bouchalakis - Chatzigiovanis, Douvikas, Masouras
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.83 - 3.64 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Řecko44007:012
2.Kosovo42025:56
3.Severní Irsko40224:62
4.Kypr40222:72

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Coutinho10

Kacharaba v zakladu Ukrajiny

Reagovat
Seydou Doumbia

a žádný brazilský hráč v základu teda co

Reagovat
Coutinho10

nemám je úplně nasledovaný ten jejich kádr, ale to spíš bylo v minulosti...myslím, že to bude ubejvat směrem do budoucna

Reagovat
Zajda

COYBIG!

Reagovat
Greny

Norsko by mohlo vyhrát a budu spokojeny

Reagovat
LAM

Repre

Jeden hrací den a jsme bez dvouch nejlepších stoperů

Reagovat
Seydou Doumbia

v piči no...týden před repre pauzou a po 1 repre zápase se dojebalo tolik hráčů jen z mých repre...depay,koopmeiner, de jong, maignan, kunda, theo, kamara, depay, digne...v piči no

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele