Preview zápasů Ligy národů - sobota 4.6.

04.06.2022, 10:52, aktualizováno 04.06.2022, 10:52
Previews
Roberto Mancini (© AFP)
Sobotní program Ligy národů přinese šlágr mezi Itálií a Německem, do hry se v Maďarsku dostane i Anglie. V lize B vstoupí do nového ročníku Irsko či Finsko, cestu za návratem do druhé nejvyšší soutěže zahájí proti Faerským ostrovům Turecko...
Liga A - skupina 3
Maďarsko - Anglie  (sobota 18:00)
Maďarsko, podobně jako na EURO 2020, vyfasovalo v Lize národů nadstandardně těžkou skupinu. Porvat se o udržení se na nejvyšší áčkové úrovni v konkurenci Německa, Itálie a Anglie představuje předem opravdu dost náročný úkol. Svou pouť teď započne proti třetímu jmenovanému, pro něhož tahle soutěž představuje také přípravu před světovým šampionátem.

Pokud každopádně domácí budou evropské giganty trápit totožně jako na turnaji nejlepších týmů starého kontinentu z loňského roku, mají se všichni tři jeho rivalové bezpochyby na co těšit. Především bouřlivé budapešťské prostředí svěřencům kouče Marca Rossiho tehdy velmi svědčilo, oba červnové domácí duely přitom absolvuje právě v Puskás Aréně. Jenže bohužel pro Nemzeti Tizenegy, kotel nejvěrnějších přítomný nebude. UEFA totiž Maďarsko potrestala za projevy rasismu na loňském mistrovství Evropy a nařídila sehrát dvě jeho následná utkání bez diváků. Na druhou stranu Maďarská fotbalová federace využila tu výjimku pro organizované dětské skupiny, stejně jako loni v září pražská Sparta v duelu základní skupiny Evropské ligy proti glasgowským Rangers, čili na tribunách údajně bude fandit až na třicet tisíc dětí včetně doprovodu. "My doufáme, že britský tisk ocení, že na zápas pozveme alespoň je," přál by si domácí stratég. "Myslím si, že naši příznivci dostali neprávem nálepku rasistů," pokračoval.

Jestli hodlá Anglie usilovat o první příčku v tabulce, a tedy o postup k závěrečným bojům o celkové prvenství v Lize národů, neměla by si v tomto případě dovolit zaváhat. Tohle utkání pro něj představuje papírově jednu z lehčích překážek oproti těm, jaké ji čekají s Německem a Itálií. "Každý trénink a každý mač je důležitý. Sestava se bude točit. A vždy, když vstoupím na hřiště, chci udělat dojem na trenéry. Před MS v Kataru je před námi už jenom šest střetnutí, na nachystání se moc času nezbývá," uvedl hostující útočník a kapitán v jednom Harry Kane.

Anglický lodivod Gareth Southgate pochopitelně již nyní přemýšlí, koho do západní Asie na přelomu listopadu a prosince nakonec vezme. A Liga národů mu minimálně může posloužit jako pevný nástroj pro ulehčení výběru kompletní nominace. Maďarsko mimochodem Anglii neporazilo v patnácti po sobě jdoucích duelech od MS v roce 1962. "Věřím, že si děti, které budou tohle klání sledovat, uvědomí, proč ony takovou možnost mají," vzkazoval Southgate.
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Lang, Orbán, At. Szalai - Fiola, Nagy, Schäfer, Styles - Sallai, Szoboszlai - Ád. Szalai
Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - James, Stones, Maguire, Trippier - Rice, Bellingham - Saka, Mount, Grealish - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.36 - 4.74 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Itálie - Německo  (sobota 20:45)
Největší lákadlo pátečního programu nového ročníku Ligy národů se uskuteční v italské Boloni, kde domácí reprezentace na úvod přivítá odvěkého rivala z Německa. Favorit tohoto šlágru skupiny 3 nejvyšší výkonnostní kategorie se hledá jen velmi těžko, ovšem v o něco lepším rozpoložení přeci jen bude hostující výběr. Itálie totiž ve středu sehrála neúspěšný zápas premiérového ročníku Finalissima, ve kterém jasně nestačila na Argentinu.

Vůbec první historický "Superpohár" mezi nejlepším celkem Evropy a Jižní Ameriky se odehrál na legendárním stadionu Wembley v Londýně a svěřenci slavného trenéra Roberta Manciniho inkasovali hned dvakrát během prvního poločasu, třetí trefu pak obdrželi v samém závěru. "Tato porážka nás samozřejmě nesmírně mrzí a je nám jasné, že proti Německu musíme změnit hned několik věcí," uvedl s jasným plánem Mancini.

Italové před necelým rokem ovládli odložené ME, když v Londýně zvládli penaltový rozstřel s domácí Anglií a na evropský trůn znovu usedli po dlouhých třiapadesáti letech. Od té doby se jim však příliš nedaří. Kromě jasné porážky s Argentinou nedokázali postoupit na nadcházející MS 2022 v Kataru, jelikož se jim nepovedla závěrečná fáze kvalifikace a pak v dodatečné baráži naprosto senzačně prohráli se Severní Makedonií (0:1).

Na světovém fotbalovém svátku proto budou chybět již podruhé za sebou, což je pro "Squadru azzurru" obrovská blamáž. "Od evropského šampionátu se nám nedaří dávat góly a my musíme v nejbližší době najít co možná nejúčinnější řešení. V tuto chvíli skládáme ten správný tým, který by nám všem opět dělal radost. Pokud teď chceme Německo porazit, tak je potřeba hrát téměř bez chyb," dodal vzápětí sedmapadesátiletý Mancini.

Domácí celek v uplynulém ročníku LN ovládl svou skupinu a kvalifikoval se do závěrečného play-off o celkový triumf, po semifinálové porážce se Španělskem (1:2) se však musel spokojit s 3. místem díky výhře nad Belgií ve shodném poměru. Německo dlouhodobě patří na fotbalové scéně mezi největší světové giganty, a i když se z posledního velkého triumfu radovalo v roce 2014 na MS v Brazílii, tak aktuálně disponuje lepší formou než Itálie.

V uplynulém roce skončila dlouholetá éra Joachima Löwa, který opustil trenérskou lavičku po úctyhodných patnácti letech. Ten odešel po neúspěšném ME, kdy byli Němci vyřazeni již v osmifinále po porážce 0:2 s Anglií. Kormidla se vzápětí ujal současný stratég Hansi Flick, jenž v letech 2019 - 2021 vedl slovutný Bayern Mnichov a v roce 2020 s ním ovládl Ligu mistrů, evropský Superpohár i Mistrovství světa klubů.

Německo pod jeho vedením dokráčelo na letošní MS konané v Kataru bez ztráty kytičky, v sedmi vítězných střetnutích navíc pouze dvakrát inkasovalo. V posledním ročníku Ligy národů skončilo ve skupině 4 na druhé příčce s devíti body za vítězným Španělském a prestižní play-off mu tedy uteklo jen o vlásek.

"Velice nás těší, že můžeme otestovat naše kvality proti posledním finalistům ME Anglii a Itálii. Takovýto turnaj je přesně to, co momentálně potřebujeme. Je důležité, abychom udělali další krok a co nejlépe se připravili na MS. Našim jednoznačným cílem v Lize národů je vyhrát skupinu, i když to nebude vůbec jednoduché," prohlásil odhodlaně Flick. Ten se musí obejít bez zkušených harcovníků Ter Stegena s Draxlerem, Mancini nemá k dispozici Immobileho, Chiesu, Berardiho, Verrattiho ani Zaniola.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Spinazzola - Barella, Locatelli, Tonali - Politano, Scamacca, L. Pellegrini
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum - Kimmich, Goretzka - Müller, Havertz, Sané - Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.57 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie00000:00
 Německo00000:00
 Anglie00000:00
 Maďarsko00000:00
Liga B - skupina 1
Arménie - Irsko  (sobota 15:00)
Irsko v posledních letech strádá a nenaplňuje své hlavní ambice, a to i přesto, že na papíře se jeho nominace nachází v docela pevných mantinelech. A například především poslední Liga národů pro něj dopadla solidní blamáží, kterou určitě nehodlá opakovat v ročníku nynějším. Na úvod narazí na Arménii, která v béčkové úrovni bude působit vůbec poprvé ve své historii.

Zatím domácím tato soutěž vyloženě sedí, v obou sezónách totiž zaznamenali postup na vyšší level. Avšak ruku na srdce, béčko představuje přece ještě tvrdší kalibr. Ukrajina i Skotsko, jež se v tomto uskupení rovněž nacházejí, přece platí, i společně s Irskem, k daleko ostřílenějším výběrům na mezinárodní scéně. Mužstvo kouče Joaquína Caparróse jednoduše bude plnit roli toho, kdo může jenom překvapit, zisk alespoň třetí příčky by pro něj měl znamenat tajný cíl.

Pouhé tři body naposledy v Lize národů vybojovali Irové, měli přitom jediné štěstí, že ještě hůře dopadli Bulhaři, jež získali o jeden bod méně, jinak by se dnes pitvali v céčku. Nikterak přitom nezářili ani v nedávném kvalifikačním cyklu o postup na MS 2022. Hosté by zkrátka co nejrychleji potřebovali vylézt ze stínu, pod jaký se dostali. "Musíme svoje síly dobře rozložit do aktuálních čtyř zápasů," připomínal dost nezvykle náročný program irský lodivod Stephen Kenny. "Pokud někoho ztratíme, je třeba se ujistit, že máme jiné adekvátní možnosti," dodal.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Jurčenko - Hambardzumjan, Harojan, Mkojan, Hovhannisjan - Barseghjan, Spercjan, Udo, Bajramjan - Bičachčjan, Adamjan
Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Collins, Duffy, Egan - Coleman, Cullen, Hendrick, McClean - Ogbene, Robinson, Knight
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.96 - 3.39 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina00000:00
 Skotsko00000:00
 Irsko00000:00
 Arménie00000:00
Liga B - skupina 3
Finsko - Bosna a Hercegovina  (sobota 18:00)
Oba celky se ještě na konci loňského roku praly v jedné skupině o postup na MS v roce 2022 do Kataru. A nutno podotknout, že neúspěšně, Finsko skončilo třetí, Bosna a Hercegovina až čtvrtá. Teď si svoje zápolení o pár měsíců později zopakují znovu, a to v rámci Ligy národů. V poměrně dost vyrovnaném uskupení by určitě mohly usilovat o vsunutí se do áčkové ligy.

Když se hosté s překvapivou pompézností v roce 2014 prokousali na světový šampionát do Brazílie, očekávalo se, že v dalších kvalifikačních cyklech by mohli hrát daleko důstojnější roli, než v jaké byli po rozpadu Jugoslávie. Jenže další účast na velkém turnaji se nekonala. Je třeba podotknout, že alespoň v prvním ročníku Ligy národů zaznamenali solidní úspěch a ve druhém si zahráli na nejvyšším levelu. Z něho však okamžitě spadli zase do béčkové úrovně.

Stále se v Bosně a Hercegovině mohou těšit z výkonů Miralema Pjaniče a Edina Džeka, tedy dvou suverénně nejzkušenějších hráčů nároďáku, kteří zatím konec v reprezentačním dresu neoznámili. "Chceme získat v tomto období dvanáct bodů," vzkázal vysoké ambice hostující obránce Dennis Hadžikadunič. "Člověk by prostě měl být optimista a takto přemýšlet," mínil.

Obě mužstva na sebe narazila v roce 2021 s bilancí jedné remízy a jednoho vítězství Finska. Oplácet tak co svému soupeři má rozhodně balkánský výběr. "Finsko má dobrý tým, ostatně my také," dodával Hadžikadunič. "Když budeme hrát stejně jako v minulosti proti některým špičkovým mužstvům, myslím si, že můžeme porazit každého. Jen je potřeba takové výkony zopakovat, abychom získali sebejistotu, a pak věřím, že u nás nedojde k žádným problémům."
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Alho, L. Väisänen, S. Väisänen, O'Shaughnessy, Uronen - Lod, Kamara, Schüller - Pohjanpalo, Pukki
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Ahmedhodžič, Saničanin, Čivič, Kolašinac - Bešič, Pjanič, Gojak - Krunič, Stevanovič - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.02 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Černá Hora - Rumunsko  (sobota 20:45)
Třetí skupina béčkové ligy vypadá na první pohled velmi vyrovnaně. A je nakonec otázkou, kdo bude usilovat o postup do té ačkové a kdo nakonec o záchranu na této úrovni. Černá Hora i Rumunsko by přitom nějaký úspěch bezpochyby potřebovaly. Zatímco domácí na svůj velký turnaj od osamostatnění se od Srbska stále čekají, hosté se ho už dvakrát v řadě nezúčastnili.

Lépe řečeno tomu nadcházejícímu v Kataru nebudou přítomni a EURO 2020 se jich taktéž netýkalo. A jelikož pod oba tyto nezdary byl podepsaný kouč Mirel Radoi, rozhodlo se vedení rumunského nároďáku pro změnu na postu hlavního trenéra. Ačkoli Edwardovi Iordanescuovi je teprve čtyřicet tři let, má za sebou poměrně bohatou kariéru na lavičkách klubů převážně z domácích vod. Nominovaný na post šéfa lavičky byl letos v lednu, stihl zatím dvě přátelská utkání proti Řecku a Izraeli s bilancí porážky v prvém případě a remízy v tom druhém. Takže až nyní ho čeká soutěžní premiéra. "Kdo pro tenhle tým neudělá všechno, nebude v něm. My prostě musíme změnit naše celkové myšlení," naznačil, že možná míní podniknout revoluční kroky. "První podmínkou je, že každý ze sebe bude muset vydat maximum," vzkázal hráčům.

Černá Hora si po dvou sezonách v béčkovém zápolení Ligy národů poprvé zahraje o stupínek výše. V roce 2020 totiž předčilo ve skupině Lucembursko, Ázerbájdžán i Kypr. Každopádně teď se bude muset hlavně vypořádat s absencí Stefana Saviče, pilíře defenzivních řad, jehož limituje poraněná noha. "Čeká nás hodně zápasů ve velmi krátkém časovém úseku. Každý si už plánoval dovolenou, ale nemůžeme dělat nic," povídal domácí stratég Miodrag Radulovič.
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Vešovič, Tomaševič, Vujačič, Radunovič - Marušič, Vukčevič, Hakšabanovič, Osmajič - Bečiraj, Jovetič
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Nita - Manea, Chiriches, Rus, Bancu - R. Marin, Olaru - Mihaila, Cicaldau, Maxim - Puscas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.57 - 3.08 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina00000:00
 Finsko00000:00
 Rumunsko00000:00
 Černá Hora00000:00
Liga C - skupina 1
Litva - Lucembursko  (sobota 18:00)
Litva ani Lucembursko nepatří mezi kandidáty na postup do Ligy B a v konkurenci silného Turecka spíše budou bojovat o setrvání v Lize C. V tomto úvodním utkání se dá očekávat nesmírně vyrovnaný průběh, i když za mírného favorita bude považován hostující vyzyvatel. Ve skupině 1 se ještě nacházejí Faerské ostrovy, které postoupily do třetí výkonnostní kategorie z Ligy D, a oba sobotní soupeři by chtěli skončit alespoň před tímto výběrem.

Domácí tým se tradičně představí ve Vilniusu, ovšem před vlastními fanoušky se mu dlouhodobě příliš nedaří. Z předchozích deseti utkání totiž dokázal zvítězit pouze dvakrát, naposledy si překvapivě poradili v kvalifikaci o MS 2022 s Bulharskem po výsledku 3:1. Litevci v předchozím ročníku Ligy národů přeci jen uhájili příslušnost v Lize C, protože ve skupině 3 obsadili třetí místo s osmi body a sestupující Kazachstán za sebou nechali o body čtyři.

"Red Lions" si ve stejné výkonnostní kategorii vedli ještě o něco lépe. Skupinu 1 zakončili na velmi solidní druhé pozici s deseti body a dokonce dlouho bojovali o postup do Ligy B s Černou Horou, za kterou nakonec zaostali o tři body. Třetí Ázerbájdžán a sebou nechali o čtyři body a poslední Kypr o bodů šest.

Litevský trenér Valdas Ivanauskas se bude muset obejít bez svého důležitého středního obránce Vaitkunase, který nenastoupí kvůli zranění, místo něho by se měl v zadní řadě objevit Girdvainis nebo Utkus. Hosté opět budou nejvíce spoléhat na střelecké schopnosti Rodriguese, klíčovou roli by mělo hrát i bratrské duo Sebastien Thill - Olivier Thill. Lucembursko neprohrálo s Litvou ve třech vzájemných utkáních za sebou, v předchozí kvalifikaci o evropský šampionát s ní vybojovalo čtyři body (2:1 a 1:1).
Litva - pravděpodobná sestava:
Šetkus - Baravykas, Satkus, Girdvainis, L. Klimavicius, Milasius - Lasickas, Slivka, Golubickas, Novikovas - A. Klimavicius
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Bohnert, Chanot, Gerson, Pinto - Martins, Barreiro - S. Thill - O. Thill, Sinani - Rodrigues
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.45 - 3.17 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turecko - Faerské ostrovy  (sobota 20:45)
Reprezentace Turecka nezvládla poslední ročník Ligy národů a v konkurenci Maďarska, Ruska i Srbska obsadila v Lize B poslední čtvrté místo se šesti body, což pro ní znamenalo nelichotivý pád do třetí výkonnostní kategorie. Teď v ní bude plnit úlohu jasného favorita, protože se postupně střetne s Litvou, Lucemburskem a Faerskými ostrovy a cokoli jiného než prvenství ve skupině 1 by bylo považováno za velký neúspěch.

Tradiční účastník evropských šampionátů započne svou pouť za návratem do Ligy B proti Faerským ostrovům, a i když houževnatý protivník nedá svou kůži zadarmo, tak karty jsou rozdané jasně. Německý kouč domácího výběru Stefan Kuntz se v tomto cyklu už bude muset obejít bez svého legendárního střelce Buraka Yilmaze, šestatřicetiletý kanonýr totiž nedávno ukončil svou bohatou reprezentační kariéru.

Nicméně zastoupit by ho měl Enes Ünal. Ten letos řádil v dresu španělského Getafe a se šestnácti trefami se stal suverénně nejlepším střelcem týmu, hlavně jeho góly dovedly CF k vytoužené záchraně. Turecko ještě v březnu usilovalo tako o účast na MS 2022 v Kataru, jenomže los baráže k němu nebyl vůbec příznivý. Hned v prvním utkání zavítal na půdu vysoce favorizovaného Portugalska a v Portu byl nakonec vyřazen po porážce 1:3.

Faerské ostrovy v uplynulém ročníku LN působily v Lize D a trochu překvapivě se jim podařilo postoupit, když ovládly skupinu 1 s dvanácti body o tři body před druhou Maltou. Oba dva sobotní protivníci se spolu ještě nikdy v historii neutkali a čeká je tak vzájemná premiéra. Turecko v přípravě přivítalo Itálii a podlehlo jí 2:3, ostrovní tým nejprve remizoval bez branek s Gibraltarem a pak těsně udolal Lichtenštejnsko (1:0).
Turecko - pravděpodobná sestava:
Cakir - Kabak, Demiral, Soyuncu - Celik, Ozcan, Calhanoglu, R Yilmaz - Under, Akturkoglu - Unal
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Nielsen - Joensen, Faero, Askham, Nattestad, Davidsen - Agnarsson, S Vatnhamar, Hansson, Bjartalio - Olsen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 10.30 - 32.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko00000:00
 Lucembursko00000:00
 Litva00000:00
 Faerské ostrovy00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Má vůbec smysl tohle hrát??

Hráče to nezajímá, diváky taky ne, funkcionáři jsou z toho nas....

Reagovat
Ichbin Kobalt

pro Italy to asi smysl ma,bo hrajou čim dal huř,jsem zvědav dnes , jestli nedaji gol a bude hrat Jorgino ,tak mě jebne už z nich

Reagovat
Dominator

namiesto toho by sa zrejme hrali obycajne priatelske zapasy, ci?

Reagovat
Shevchenko

No určitě bychom nehráli 4 přáteláky na konci sezóny.

Reagovat
smazaný uživatel

No já nevím, když jsem viděl sestřihy, tak byly plné stadiony a dobrá atmosféra i na zápasech Estonska apod. Takže bych asi nemluvil za všechny.

Reagovat
Ichbin Kobalt

no a je to hned lepši ,bez těch kopyt, Jorgino a spol

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele