Preview zápasů Ligy národů - úterý 14.6.

14.06.2022, 08:57
Previews
Memphis Depay (© AFP)
Dvanácti zápasy bude v úterý večer uzavřen červnový blok Ligy národů a pestrá je nabídka v elitní společnosti, kde se hrají čtyři duely. Anglii čeká souboj s Maďarskem, Německo nastoupí proti Itálii, Nizozemsko změří síly s Walesem a Polsko hodlá dát zapomenout na několik dní starý debakl z Belgie...
Liga A - skupina 3
Anglie - Maďarsko  (úterý 20:45)
Na začátku tohoto ročníku Ligy národů se jednalo o poměrně velký poprask. Maďarsko totiž po šedesáti letech skolilo Anglii, která v Budapešti výrazně zaostala za svými očekáváními. A v podstatě se tak jasně potvrdilo, že v maďarské metropoli se body zkrátka nezískávají vůbec lehce, o čemž se přesvědčilo před pár dny i Německo. Teď Angličané mají šanci na revanš.

A vzpruhu by The Three Lions bezpochyby potřebovali, poněvadž zatím v tomhle červnovém termínu nijak nezáří. Nezískali na své konto jediné vítězství a po třech kolech se nacházejí až na poslední čtvrté příčce třetí skupiny áčkové ligy. Od prvotního nezdaru proti Maďarsku se jim nezdařilo porazit ani Němce, ani pak doma Italy. Tříbodový odstup je každopádně dělí od vedoucí pozice, ztráta tedy není nijak velká a samozřejmě mají příležitost ještě zaútočit též na postup na závěrečný turnaj. Neměli by si však dovolit jakkoli zaváhat napodruhé s největším outsiderem tohoto čtyřčlenného uskupení. "Samozřejmě chceme vyhrát tenhle zápas. Zároveň ovšem máme dlouhodobě i jiné cíle, kterých se teď snažíme dosáhnout," řekl domácí lodivod Gareth Southgate. "Pořád mám k dispozici hráče, kteří jsou svěží, kteří mají energii. Čeká nás nyní taktická bitva, mnoha týmům se už proti Maďarům hrálo velmi těžko, oni mají opravdu dobou partu. Mám každopádně též fantastické mužstvo. Všichni mají velkou touhu nosit dres Anglie, pracovat každý den na tréninku. Mám velké štěstí, že jsou tak oddaní," moc ho těšilo.

Hosté jsou, podobně jako ve všech utkáních této soutěže, v níž po losu schytali hodně tvrdou konkurenci, pasováni znovu do role toho, kdo může pouze překvapit. Zatím si počínají vážně slušně, nacházejí se na druhém místě, urvali celkem čtyři body. "Jsme šťastní, že jsme tady, že se znovu můžeme potkat s Anglií," byl nabuzený před posledním vystoupením před letními prázdninami maďarský trenér Marco Rossi. "Narazíme na jednoho z nejlepších protivníků na světě. Doufáme, že na hřišti odvedeme maximum a budeme mu působit problémy. Nemyslím si, že Angličané podniknou nějaké zásadní změny v sestavě. Už proti nám vypadali silně, ale i proti Němcům a Italům. Třeba my si tolik rotovat se základní jedenáctkou dovolit nemůžeme, nemáme totiž stejnou sílu jako ostatní. Někteří hráči jsou navíc ještě mladí a potřebují čas."
Anglie - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Walker, Maguire, Guehi, Trippier - Ward-Prowse, Rice - Saka, Bellingham, Grealish - Kane
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Lang, Orbán, At. Szalai - Nego, Á. Nagy, Schäfer, Z. Nagy - Sallai, Szoboszlai - Ád. Szalai
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.65 - 13.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Itálie  (úterý 20:45)
Německo zatím suverénně selhává a veškerá očekávání nechává daleko za sebou. Tým trenéra Hansiho Flicka po třech zápasech pořád čeká na první výhru a jeho herní projev fanoušky zatím moc nepotěšil. V úterý večer se na domácí půdě Borussia-Parku v Mönchengladbachu pokusí poprvé vyhrát proti lídrovi skupiny z Itálie.

Oba týmy se proti sobě postavily už mnohokrát a velmi často z toho byla hodně dramatická podívaná. Historie je plná jejich vzájemných soupeření, která nabídla dostatek emocí, branek i oslav a zklamání. I nyní se dá očekávat zajímavá podívaná s hvězdami na obou stranách. A co napravovat mají zejména domácí hráči, kterým tento ročník Ligy národů zatím absolutně nevychází.

Nejprve se hráči Die Mannschaft utkali právě s Itálií a vzešla z toho remíza 1:1. Pak se ale Němcům postavila Anglie a byl z toho další bod. Nejhorší utkání ale Německo zažilo minule, když hrálo s Maďary. Ti pro něj představovali toho nejslabšího soupeře a zdánlivě snadné tři body, které by mu v tabulce hodně pomohly. Ale z Budapešti se stala nedobytná tvrz, protože i kvůli hodně negativnímu úvodu se Němci zmohli jen na jeden gól a nakonec si s Maďary body jen rozdělili.

Flickův tým tak pořád čeká na první výhru a momentálně se nachází na třetím místě ve skupině, o dva body za první Itálií. Proti Maďarsku sice Němci nehráli špatně, ale zejména v útoku je trápila až žalostná koncovka. Timo Werner ani Kai Havertz nedokázali produkovat slušnější šance a obrana Maďarů si s několika zajímavými počiny uměla poradit bez větších potíží.

O absenci střelce vypovídá i to, že Němci mají gólový průměr jedné branky na utkání. Trenér Flick ale svému týmu před Italy věří. "Je pravda, že jsme zatím nepředváděli takové výkony, jaké jsme si představovali. Ale pokud nás má nedostatek produktivity potkat, tak je to lepší teď, než na šampionátu. Často nám chybí větší suverenita před bránou soupeře, větší chladnokrevnost v zakončení, ale věřím, že to brzy zlomíme a začneme dávat víc branek."

I s ohledem na to, kolik zápasů mají jeho svěřenci v nohách, bude trenér Flick zřejmě koketovat s myšlenkou, že nasadí několik nových tváří. Navíc menší svalové potíže trápí dvojici Marco Reus a Serge Gnabry. Odhadovat základní jedenáctku Itálie je ale ještě náročnější, protože trenér Mancini zatím docela úspěšně míchá kartami, jak se mu zachce.

Italové prochází velkou generační obměnou, která zasahuje všechny řady na hřišti. Mancini už poslal domů několik starších borců a nahrazuje je novými, neokoukanými tvářemi. V posledním zápase si například skvěle vedl obránce Federico Gatti, který si proti Angličanům připsal svůj debut za italské áčko.

Dobře si vedl i mladý záložník Davide Frattesi nebo jeho kamarád a kolega ze Sassuola Gianluca Scamacca. Nováčci proti zkušené Anglii rozhodně nezklamali a díky konečnému bodu si pojistili první místo.

A kouč Roberto Mancini jim vysekl poklonu. "Nové tváře se hned zapojily do hry a nikdo z nich nevykazoval nějaké známky nervozity. U Gattiho se mi líbil jeho svědomitý přístup, opravdu to odpracoval poctivě a nedal soupeřům šanci k větším akcím. Ale celý tým podal skvělý výkon, mrzet nás může snad jen nepříliš produktivní koncovka. Teď nás čekají Němci a to bude další hodně zajímavý střet."
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Klostermann, Süle, Rüdiger - Hofmann, Kimmich, Gündoğan, Raum - Sané, Müller - Werner
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Florenzi, Mancini, Bastoni, Dimarco - Frattesi, Tonali, Barella - Pellegrini, Scamacca, Gnonto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.59 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie31203:25
2.Maďarsko31113:34
3.Německo30303:33
4.Anglie30211:22
Liga A - skupina 4
Nizozemsko - Wales  (úterý 20:45)
Nizozemsko po fantastickém vstupu do nového ročníku Ligy národů zaváhalo v domácím prostředí s Polskem (2:2) a teď si po pár dnech znovu před vlastními fanoušky bude chtít spravit náladu proti podceňovanému Walesu. Oranjes momentálně vévodí čtvrté skupině se ziskem sedmi bodů a před druhou Belgií i třetím Polskem jsou o body tři, naopak výběr z Britských ostrovů ve třech utkáních ani jednou nevyhrál a je poslední čtvrtý se dvěma body.

Svěřenci trenéra Louise van Gaala ovládli svou kvalifikační skupinu o nadcházející MS 2022 v Kataru a se třiadvaceti body skončili na vedoucí příčce o dva body před druhým Tureckem, dobrou formu si přenesli také do tohoto červnového cyklu. Nejprve zavítali do Bruselu a derby zemí "Beneluxu" naprosto ovládli, protože zvítězili vysoko po výsledku 4:1. Následně zavítali do Cardiffu a se svým úterním rivalem měli mnohem více práce.

Zhruba pět minut po přestávce se dostali do vedení, a i když ve druhé nastavené minutě obdrželi vyrovnávací trefu, tak za další dvě minuty přeci jen rozhodli o svém úspěchu díky trefě Woutera Weghorsta. Naposledy se střetli s polskou družinu bez odpočívajícího Roberta Lewandowskiho a museli dotahovat dvoubrankové manko. To se jim celkem brzy povedlo a dokonce mohli otočit vývoj, jenže v nastaveném čase neproměnil penaltu Memphis Depay.

"Kdybychom měli na kontě devět bodů, tak by první místo zaručující play-off o celkové vítězství bylo mnohem blíže. I tak máme situaci ve svých rukách a věříme, že si v tuto chvíli udobříme naše skvělé fanoušky. Před nadcházejícím světovým šampionátem navíc nechceme upadnout do nějaké krize a úterní porážka je proto nepřípustná. Rádi bychom se vrátili k výkonu s Belgií a pevně věřím, že se nám to povede," uvedl s jasným cílem sedmdesátiletý Van Gaal.

Velšané kromě bojů v LN museli ještě v červnu absolvovat také odloženou baráž o MS a byli v ní úspěšní. V březnu si nejprve poradili s Rakouskem (2:1) a poté dokázali porazit i Ukrajinu nejtěsnějším poměrem 1:0, díky tomu se probojovali na vrcholný fotbalový svátek poprvé od roku 1958. Těsně předtím prohráli v Polsku 1:2 a po již zmiňované shodné porážce právě s Nizozemskem zaskočili favorizovanou Belgii (1:1).

Trenér "Draků" z Walesu Rob Page se v tomto střetnutí zřejmě bude muset obejít bez Joa Allena, jenž střídal kvůli zranění již v prvním poločase duelu v Cardiffu a nahradit by ho pravděpodobně měl Aaron Ramsey. "Při takto náročném průběhu není překvapivé, že se někteří hráči zraní, ale každý se s tím musí vypořádat po svém. Do kádru jsme se snažili zařadit mnoho mladých hráčů a z tohoto hlediska vidím obrovské množství pozitiv. Nizozemsko samozřejmě respektujeme, ale nikoho se nebojíme," pronesl Page s úsměvem.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Timber, De Ligt, De Vrij - Dumfries, Berghuis, De Jong, Koopmeiners, Blind - Janssen, Depay
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Gunter, Rodon, Mepham - Thomas, Ampadu, Smith, C. Roberts - Ramsey, Johnson - Bale
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.36 - 7.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Belgie  (úterý 20:45)
Belgie byla před začátkem čtvrté skupiny Ligy A považována za jednoho z největších favoritů na vítězství, ovšem ve třech duelech zvítězila pouze jednou a svou situaci si tak výrazně zkomplikovala. Dosavadní jediný úspěch zaznamenala právě se svým úterním protivníkem, kterého deklasovala vysoko 6:1. Domácí Poláci mají na kontě taktéž čtyři body a stejně jako jejich rival zůstávají ve hře o prvenství, nicméně musí se ohlížet i za sebe.

Hosté se nyní ve Varšavě určitě budou snažit udržet reálnou naději na vedoucí pozici Nizozemska, za kterým momentálně zaostávají o tři body. Hned v prvním vzájemném utkání mu podlehli jasně po výsledku 1:4, naposledy nenašli recept ani na Wales a z Cradiffu si odvezli pouze remízu 1:1. Polsko v březnu zvládlo klíčovou barážovou bitvu o postup na MS 2022 do Kataru, když po úvodním "volnu" s Ruskem zdolalo Švédsko 2:0.

Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze budou obhajovat bronzovou pozici z MS před čtyřmi roky v Rusku, protože ve své kvalifikační skupině E ani jednou neprohráli a s dvaceti body za sebou nechali právě druhý Wales o pět bodů. Belgie v úvodním vzájemném střetnutí s Polskem prohrávala kvůli vstřelené trefě hvězdného Roberta Lewandowskiho, nicméně pak rozjela nevídaný ofenzivní koncert a během pouhých padesáti minut skórovala hned šestkrát.

"Nedá se očekávat stejný průběh jako na naší půdě, soupeř určitě bude pečlivěji bránit a má velkou motivaci nám vysokou porážku vrátit. Bude to pro nás výzva, neboť udržet na uzdě jednoho z nejlepších hráčů světa Roberta Lewandowskiho je vždy nesmírně náročné. Před začátkem se od nás hodně čekalo a naším jasným cílem bylo být na špici, my tam ovšem nejsme," prohlásil s mírným zklamáním v hlase osmačtyřicetiletý Martínez.

Domácí v minulém klání s Nizozemskem nechali odpočívat svou největší hvězdu, teď se však dá předpokládat, že se do základní jedenáctky vrátí, stejně jako Kamil Glik a brankář Wojciech Szczesny. Martínez taktéž zřejmě nasadí nejsilnější možné složení, které má k dispozici, jenomže kvůli lehkému zranění nemají jistotu startu Dedryck Boyata či Axel Witsel.

Polský lodivod Czesław Michniewicz, jenž vede národní tým od konce ledna letošního roku, doufá, že jeho svěřenci tentokráte dosáhnou na mnohem příznivější výsledek. "Porazit Belgii se nepovede příliš často, my jsme její ofenzivní sílu poznali na vlastní kůži. Po druhé inkasované trefě jsme se sesypali a udělali mnoho chyb, které takovýto soupeř umí potrestat. Na druhou stranu mu vyšlo vše, na co sáhl. Společně jsme si prošli náročnou cestou na mistrovství světa a teď na něj hodláme odjet v nejlepším možném rozpoložení."
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczęsny - Cash, Glik, Bednarek, Puchacz - Szymański, Góralski, Żurkowski, Zalewski - Zieliński - Lewandowski
Belgie - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Castagne, Alderweireld, Vertonghen, Saelemaekers - Praet, Tielemans, T. Hazard - Januzaj, E. Hazard - Batshuayi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.44 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko32108:47
2.Belgie31118:64
3.Polsko31115:94
4.Wales30123:51
Liga B - skupina 1
Arménie - Skotsko  (úterý 18:00)
Skotsko zatím během tohoto reprezentačního cyklu nemá moc důvodů k radosti. Nejenže svůj prvotní cíl, tedy postoupit na MS v Kataru přes baráž, nesplnilo, zároveň také žádné parádní výkony neodvedlo ani v Lize národů. Červnový program zakončí na půdě Arménie, která má zatím na svém kontě také tři body, to když už doma dokázala překvapit jiný ostrovní výběr.

Irsko tehdy na samý úvod padlo senzačně v Jerevanu nejtěsnějším možným způsobem, od té doby každopádně celek ze Zakavkazska jasně nestačil venku jak na Skoty, tak naposledy i na Ukrajinu. Rád by tedy po dvou porážkách v řadě zabral, především by se výrazně potřeboval zlepšit v ofenzívě, neboť během posledních dvou nezdarech ani jednou neskóroval. Pokud by přišel na řadu i další neúspěch, citelněji by oslabil svou pozici v boji o záchranu na béčkové úrovni, která je jeho tajným přáním. "Víme, že náš soupeř má velmi dobrý tým, že připravený bude po fyzické i psychické stránce," uvedl arménský stratég Joaquín Caparrós. "Ale uděláme vše, co je v našich silách, aby byli naši fanoušci šťastní. Budeme hrát celým svým srdcem."

Hosté se musejí revanšovat hlavně po minulém vystoupení z Dublinu. Irové vážně neměli se Skoty nějaké slitování a velmi nečekaně svého rivala z Britských ostrovů skolili o tři branky. "Velký škraloup," ušklíbl se Steve Clarke, kouč skotského nároďáku. "Vlastně jsme se sami sebe ptali, jak jsme mohli takhle působit. Tenhle duel je pro nás důležitý, protože v září se pak ještě chceme porvat o prvenství v tabulce. Jestli odvedeme svou práci, měli bychom vyhrát."
Arménie - pravděpodobná sestava:
Jurčenko - Hambardzumjan, Mkojan, Harojan, Mkrčjan, A. Hovhannisjan - Bajramjan, Grigorjan, Spercjan - Barseghjan, Bičachčjan
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Souttar, Hendry, McKenna - Ralston, Gilmour, McTominay, Hickey - Armstrong, Christie - Brown
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.35 - 3.84 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Ukrajina - Irsko  (úterý 20:45)
Kdyby se podařilo Ukrajině zvládnout baráž o MS v Kataru, musela by určitě svoje červnové vystoupení hodnotit nadmíru pozitivně. Liga národů jí totiž zatím vychází perfektně, a pokud zásadně nepokazí ani poslední střetnutí před letními prázdninami, o vedoucí příčku v tabulce jí zajisté nikdo nepřipraví. Irsko každopádně přicestuje do Lodži povzbuzené o skalp Skotska.

Na třináctý pokus se naposledy v rámci této soutěže povedlo Irům získat své historicky první vítězství. A nutno podotknout, že v poměrně velkém stylu, v bitvě o Britské ostrovy si totiž poradili hladce o tři branky. Jejich výkon byl velkým kontrastem oproti předchozím dvěma mačům v Arménii a právě doma s Ukrajinci. Mdlá představení střídalo jedno moc povedené.

Na nedávné měření sil z Dublinu s celkem z východu Evropy nemůžou vzpomínat svěřenci trenéra Stephena Kennyho v dobrém. Ve finále tahali za kratší konec, a jestli hodlají soupeři porážku oplatit, potřebují být minimálně stejně aktivní, odvážní a zkonsolidování jako před pár dny proti Skotsku. "Hodně jsme sledovali duely Ukrajiny a budeme na ni připravení více než dost," ujišťoval irský brankář Caoimhín Kelleher. "Na našem hřišti působila velmi slušně a myslím, že jinak tomu nebude ani teď. Pokud ale vyhrajeme, budeme zpátky ve hře o první příčku. Takže doufáme, že v úterý to klání právě takovým způsobem zvládneme," dodával.

Pro Ukrajinu bude nejdůležitější sebrat zbytky sil a správně zregenerovat. Jestliže pro většinu nároďáků představuje série čtyř zápasů v řadě nezvykle velkou porci, pak domácí podstoupí od prvního června již pátý v pořadí. "Kdybychom vyhráli všechny, pak bychom si zahráli také na světovém šampionátu," připomínal ukrajinský šéf lavičky Oleksandr Petrakov. "Teď však nehrajeme fotbal jen sami za sebe, ovšem i za celou zemi. A chtěli bychom všem obyvatelům přinést co nejvíce radosti," připomínal stále probíhající válečný konflikt, kvůli němuž se zase musejí Ukrajinci smířit s konáním duelu jen v neutrálním prostředí, stejně jako proti Arménii.
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Lunin - Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Kačaraba - Jarmolenko, Malinovskyj, Sydorčuk, Šaparenko, Zinčenko - Dovbyk
Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Collins, Lenihan, O'Shea - Browne, Molumby, Hendrick, Knight, McClean - Robinson, Parrott
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.31 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina22004:06
2.Irsko31023:23
3.Skotsko21012:33
4.Arménie31021:53
Liga B - skupina 3
Bosna a Hercegovina - Finsko  (úterý 20:45)
Velmi napjatá je zatím situace ve třetí skupině béčkové ligy. A takový scénář se vlastně dal předem očekávat. Všechny čtyři nároďáky mohou ještě postoupit na první příčku, ale i skončit jako poslední a spadnout dokonce na tu sestupující. Aktuálním lídrem je po třech odehraných kolech zatím Bosna a Hercegovina, která svou vedoucí pozici bude hájit ve střetu s Finskem.

Balkánský výběr zůstává jako jediný neporažený, i proto je o bod vpředu před svým nynějším konkurentem, jenž svou premiérovou porážku v tomto ročníku Ligy národů utrpěl naposledy v Rumunsku, které do té doby neuspělo ani v jednom z předchozích dvou klání. Přitom celek ze Skandinávie vykázal v úvodních dvou utkáních s Bosnou a Hercegovinou i Černou Horou velmi povedené výkony, uzmul remízu a výhru, jenže před pár dny nevsítil ani jednu branku.

Hostující stratég Markku Kanerva si byl moc dobře vědomý, že jeho mužstvo v útoku vážně nehrálo v Bukurešti žádný prim. "Musíme zapracovat na maximum tak, abychom góly uměli dávat," viděl prostor pro zlepšení. "Proti nynějšímu protivníkovi jsme ovšem v ofenzívě byli produktivní a máme dobré vzpomínky. Takže doufám, že tentokráte budeme lepší," přál si.

Od roku 2019 na sebe obě reprezentace narazily už pětkrát, znají se opravdu velmi dobře. A zatím mají jen o něco lepší bilanci Finové, jež dvakrát zvítězili, dvakrát plichtili a jen jednou prohráli. "Fakt jsme toho spolu za poslední léta prožili docela dost," povídal domácí trenér Ivajlo Petev. "Pro mě je pokaždé nejdůležitější, že mí hráči dělají všechno, co po nich žádám. Každý duel je každopádně speciální. A stejně jako tehdy i teď bude klíčový pouze výsledek."
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Sušič, Hadžikadunič, Saničanin, Kolašinac - Hadžiahmetovič, Pjanič, Prcič - Stevanovič, Džeko, Duljevič
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Alho, L. Väisänen, Ivanov, Jensen, Uronen - Nissilä, Schüller, Kamara - Pohjanpalo, Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.24 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rumunsko - Černá Hora  (úterý 20:45)
Pořádnou úlevu museli naposledy pocítit fotbalisté Rumunska. A především pak nový lodivod Edward Iordanescu, který si v duelu s Finskem připsal na své konto premiérové vítězství na poli Ligy národů. Najednou se tak jeho družina reálně vrátila do bojů o vyšší příčky, přičemž jen o pozici výše se nyní nachází jeho aktuální soupeř. Černé Hoře domácí mají co oplácet.

Obě družstva se totiž potkala na samý úvod tohoto reprezentačního cyklu, a protože svěřenci trenéra Miodraga Raduloviče vykázali daleko lepší produktivitu, dočkali se výhry. Jenže od té chvíle už jiný tříbodový rezultát nezaznamenali. Špatně si počínali ve Finsku, v dalším utkání s Bosnou a Hercegovinou jen plichtili, přičemž se zase v jejich podání určitě nekonalo žádné dechberoucí vystoupení. "Přijeli jsme do Bukureště pro pozitivní výsledek. Rozhodně se tady nehodláme pouze bránit," vzkazoval černohorský stratég. "Tenhle zápas může totiž o lecčems rozhodnout. Vše máme ve svých rukou a tuhle kontrolu si hodláme udržet až do září," dodal.

Pokud se Rumunům podaří po skalpu Finska prorazit naplno taktéž teď, poprvé se vyhoupnou ze samotného dna tabulky a nechají za sebou právě Černou Horu. Pochopitelně že tenhle fakt je vábným lákadlem po poněkud rozpačitém startu do nového ročníku Ligy národů. Mužstvo po úvodních dvou prohrách čelilo docela četné kritice. "Každý, kdo něco podobného zažil, si někdy musel položit otázku, jestli má zapotřebí snášet všechny ty urážky a ponižování," uvedl Iordanescu. "Přiznám se, že i já jsem se nachytal při hledání takovýchto odpovědí. A ve finále jsem si řekl, že mi ta práce prostě stojí za vše. Působím totiž v nároďáku a moje láska k němu je velká. Jsem připravený přijímat cokoliv. Můžeme společně utvářet krásnou budoucnost."
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Nita - Manea, Chiriches, Rus, Bancu - Olaru, M. Marin - Sorescu, Maxim, Tanase - Puscas
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - M. Vukčevič, Šipčič, Tomaševič, Radunovič - Vešovič, Jankovič, Raičkovič, Jovovič - Mugoša, Bečiraj
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.28 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina31203:25
2.Finsko31113:24
3.Černá Hora31113:34
4.Rumunsko31021:33
Liga C - skupina 1
Lucembursko - Faerské ostrovy  (úterý 20:45)
Skupině C1 vládne téměř suverénně a drtivě Turecko, které dalo dvanáct branek a nedostalo ještě ani jedinou. Ale hned za ním se krčí v souboji o druhé místo Lucembursko a Faerské ostrovy. A právě tyto dva týmy se proti sobě postaví v úterý večer.

Mnohem lépe tenhle minisouboj vyznívá právě pro domácí Lucembursko. Tomu se povedlo vyhrát už dva ze tří zápasů a ještě k tomu se skóre 3:0. Až naposledy Lucembursko narazilo, protože se mu nepovedlo utkání s Turky. Ti byli nad síly svěřenců trenéra Luce Holtze a po gólech Çalhanoğlua s Dursunem si Turci připsali oprávněně tři body. Domácí mohou na trávník Stade de Luxembourg vyběhnout v plné sestavě.

Horší to mají hosté z Faerských ostrovů. Hned tři hráči se totiž dostali na černou listinu kvůli kartám. Faerské ostrovy sice dělí od domácího Lucemburska jen tři body, ale je fakt, že los je čeká těžší. Ty tři body si připsali v minulém kole, když senzačně porazili Litvu. A to ještě museli otáčet nepříznivě se vyvíjející skóre.
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Martins, Chanot, Pinto, Carlson - Sanches, Barreiro, Martins, S. Thill - Sinani, Rodrigues
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Nielsen - Rolantsson, Nattestad, Vatnsdal, Davidsen - Bjartalid, Vatnhamar, Andreasen, A. Olsen - K. Olsen, Johannesen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.14 - 8.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turecko - Litva  (úterý 20:45)
Tento úterní zápas má jasného favorita i outsidera. Domácí Turecko je totiž zatím stoprocentní, ve třech dosavadních duelech vždy snadno dokráčelo k vítězství a tabulku první skupiny Ligy C opanuje s úctyhodným skóre 12:0. Naopak Litevci prozatím nezískali ani bod a jsou blízko k tomu, aby museli bojovat o udržení stávající výkonnostní kategorie v březnové baráži příštího roku. Jejich skóre 1:10 je navíc opravdu hrozivé.

Domácí výběr po překvapivém sestupu z Ligy B potvrzuje svou očekávanou dominanci, jelikož si nejprve snadno poradil s Faerskými ostrovy (4:0), pak se postaral o ofenzivní koncert ve Vilniusu a právě svého nadcházejícího protivníka deklasoval vysokým poměrem 6:0. Naposledy zavítal do Lucemburska a po dalším vyrovnaném výkonu zvítězil 2:0, v útočné fázi svého soupeře téměř k ničemu nepustil.

Litva nejprve prohrála s Lucemburskem (0:2) a v pátek se nedokázala oklepat z debaklu s Tureckem. V Tórshavnu proti největšímu konkurentovi v boji o záchranu sice brzy vedla, ovšem záhy na to inkasovala vyrovnávací trefu a pak obdržela rozdílovou branku v samém závěru prvního poločasu. Po změně stran se sice snažila tlačit, jenomže její akce většinou končily ve finální fázi a k ničemu nebezpečnému se tak nedostala až do závěrečného hvizdu.

Německý lodivod turecké reprezentace Stefan Kuntz varuje před podceněním soupeře. "Každý trenér s tím má zkušenosti a dobře ví, že i malá nepozornost může razantně změnit náladu v týmu. Jsem přesvědčen, že všichni hráči odvedou standardní výkon a budou si plnit své povinnosti, motivaci stále máme obrovskou. Pokud totiž zvítězíme, tak náš cíl budeme mít na dosah," uvedl Kuntz s mírnou opatrností v hlase.
Turecko - pravděpodobná sestava:
Cakir - Kadioglu, Demiral, Soyuncu, Celik - Tokoz, Sinik, Calhanoglu - Under, Dervisoglu, Dursun
Litva - pravděpodobná sestava:
Bartkus - Barauskas, L. Klimavičius, Sirvys, Baravykas - Megelaitis, Slivka - Černych, Novikovas, Lasickas - A. Klimavičius
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 13.60 - 38.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko330012:09
2.Lucembursko32013:26
3.Faerské ostrovy31022:63
4.Litva30031:100
Liga D - skupina 1
Moldavsko - Andorra  (úterý 18:00)
Oba úterní soupeři mají po polovině tohoto ročníku Ligy národů naprosto shodnou bilanci jedné výhry, remízy i prohry, a teď ve vzájemném měření sil v Kišiněvě budou usilovat o to, aby si ještě zachovali reálnou naději na postup do vyšší Ligy C. Tu si udrží pouze vítěz, nerozhodný výsledek by totiž pravděpodobně vytvořil nedostižnou sedmibodovou mezeru na vedoucí Lotyšsko. V tuto chvíli jsou považováni za mírné favority Moldavané.

Ti odstartovali tento červnový cyklus velmi dobře a z Lichtenštejnska si odvezli všechny tři body po vítězství 2:0. Nicméně pak nenašli úspěšný recept právě na defenzivu nadcházejícího protivníka a pouze s ním remizovali v bezbrankovém poměru. Naposledy nezvládli zřejmě nejdůležitější zápas s Lotyšskem, se kterým se pustili do přestřelky a tu prohráli po výsledku 2:4. V tabulce jsou proto na druhé pozici se čtyřmi body o skóre před třetí Andorrou.

Hosté započali svou pouť v Rize a i přes srdnatý výkon odjížděli domů s prázdnou (0:3), i když po statistické stránce svého soupeře dokonce přehrávali a hned dvakrát nastřelili brankovou konstrukci. V pátek přivítali podceňované Lichtenštejnsko a díky dvěma trefám v závěrečné čtvrthodině nakonec zvítězili 2:1. Moldavsko se určitě pokusí přerušit svou dlouhou nelichotivou bilanci šesti porážek v řadě za sebou na vlastní půdě.

V domácím kádru se nedá očekávat příliš změn v sestavě oproti předchozímu průběhu, naopak Andořané se zřejmě znovu budou muset obejít bez Marca Valese, jenž přišel o duel s Lichtenštejnskem kvůli zranění, které si způsobil v průběhu úvodního dějství právě s Moldavskem.
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Railean - Posmac, Armas, Bolohan - Revenco, Motpan, Caimacov, Rata, Reabciuk - Nicolaescu, S. Platica
Andorra - pravděpodobná sestava:
Gomes - Rubio, Llovera, Alavedra, Rebes, Cervos - Alaez, X.Vieira, Pujol, Bernat - Rosas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 3.50 - 6.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Lotyšsko  (úterý 20:45)
Lichtenštejnsko se v úterý večer pokusí zakončit tento cyklus Ligy národů co nejlépe, i když horkým favoritem budou opět hosté. Lichtenštejnsko totiž prohrálo posledních devět duelů v řadě a dalo v nich jen jeden gól. Lotyšsko naopak usiluje o pátou výhru v řadě.

Trenér Martin Stocklasa ochotně vzal práci u reprezentace, u níž se výhra v zápase rovná takové bombě jako vítězství celého světového šampionátu i velkých týmů. Lichtenštejnsko nejenže pravidelně prohrává, ale dostává i pravidelně na frak. Jeden vstřelený gól za posledních devět zápasů o tom dokonale svědčí. Lichtenštejnci ho dali právě v minulém kole do sítě Andorry, ale ani to jim na body nestačilo.

Lotyšsko naopak předvádí velmi vyrovnané a solidní výkony. Vyhrálo všechny tři dosavadní duely v Lize národů a usadilo se pevně na prvním místě. V těch třech zápasech se mu povedlo nastřílet už osm branek a jen dvě inkasovalo. Domácí si zřejmě budou muset poradit bez zraněného Wolfingera, zatímco hosté možná obmění vítěznou sestavu z minula o Alvise Jaunzemse.
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Büchel - Malin, Beck, Grunenfelder - Meier, Luchinger, Graber, Netzer - Sele, Hasler, Frick
Lotyšsko - pravděpodobná sestava:
Steinbors - Savalnieks, Dubra, Cernomordijs, Jurkovskis - Jaunzems, Zjuzins, Tobers, Ikaunieks - Uldrikis - Gutkovskis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.78 - 5.05 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lotyšsko33008:29
2.Moldavsko31114:44
3.Andorra31112:44
4.Lichtenštejnsko30031:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (67)

Přidat komentář
adalbertus

2-4,3-6 Hajrá!

Reagovat
Seydou Doumbia

Nezná ho někdo? Celkem velkou hodnotu má. Nějaký generační talent jako u nás Hlož?

https://www.transfermarkt.com/khvicha-kvaratskhelia/profil/spieler/502670

Reagovat
Selänne

Jeden z nejtechničtějších hráčů v Evropě. Tenhle magor je schopný mít 10 driblinků za poločas.

Reagovat
Seydou Doumbia

takže bílý Saint Maximin?

Reagovat
Selänne

Něco takového.

Reagovat
RadekVonCZE

Hajrá Magyarország

Reagovat
Benfica

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Modroočko

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři

Orbán

Reagovat
Benfica

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
gazza62

Maďaři ,Orbán Doni772 ,LGBTQRST BLM !!!

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Modroočko

Reagovat
John Obi Mikel

Německo

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaros

Reagovat
Seydou Doumbia

Anglie sestup do B pls

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Itálie

Reagovat
Kixi Syhimour

Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicko a Francúzsko do B ligy by bola sranda

Reagovat
Greny

Pokud by to tak dopadlo očekávám reformu ligy narodu

Reagovat
Benfica

No Nemcov od béčka jedna zachránila

Reagovat
smazaný uživatel

Skupiny po 5 by byla blbost, takže by asi udělali v áčku víc skupin. Takže by tam šlo 24 týmů, dalších 24 by hrálo v béčku a v céčku by byli San Marino, Gibraltar, Lichtenštejnsko a Slovensko.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
blaugrana

Hrdy Albion

Reagovat
mimi_united

Anglický hype o nejakej zlatej generácii končí

Ligu ťahali, ťahajú a budú ťahať cudzinci

Reagovat
Modroočko

Na konci náročnej sezóny a štvorzápasového bloku v Lige národov je trochu predčasné ich odpisovať.

Reagovat
mimi_united

Z ligy sú tuším vždy unavení len anglickí hráči

Reagovat
Benfica

zatiaľ všetky turnaje boli po náročnej sezóne.. to je blbá výhovorka..

Reagovat
Modroočko

Je asi dosť rozdiel medzi záverečným turnajom, na ktorý sa tímy pripravujú niekoľko týždňov, a Ligou národov, ktorú len tak mimochodom nasekajú do jedenástich dní na konci sezóny. Tá motivácia a dôležitosť je neporovnateľná.

Reagovat
Benfica

jasné nie sú to MS ani ME.. ale povedať, že sa na to vysrali ok však vyhovoriť sa dá aj na prikrátky trávnik..

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Akinfeev

It's coming home letos skončilo dřív než jsem čekal

Reagovat
Salfovic

Ria, Ria, Hungária !

Reagovat
O.Giroud

Hajra bratia, spojme sa

Reagovat
Abbe Faria

Slovan Poszony ?

Reagovat
O.Giroud

nem tudom

Reagovat
Abbe Faria

tak predpokladam, ze protoze je Madaru vic, prejmenovalo by se to na Slovensku jak to bylo driv

Reagovat
eleven11

Pozsony

Reagovat
kvasha16

anglicko wtf

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

italie, anglie, ticos to je nadhera

Reagovat
Akinfeev

Dejte jim bůra

Reagovat
Modroočko

Poklona pred maďarskými výkonmi, no je to tím, ktorý sa vie nahecovať na favorita a potom v regulérnych kvalifikáciách prehráva s labdákmi typu Albánsko, dostáva debakle od Poľska a má problém dať gól outsiderovi. Vlaňajšie Euro a táto Liga národov je pre nich veľká prestíž, ale trúfnem si povedať, že túto LN tímy ako Anglicko, hlavne po náročných sezónach, vypúšťajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos vypustí a příště místo Německa přijede Černá Hora nebo Slove.. Kazachstán

Reagovat
Benfica

jasné všetci vypúšťajú Anglicko, Francúzsko, Slovensko.. aspoň je čím ospravedlniť neúspech..

Reagovat
fenixLFC

vsetci nie ale vidis ze kopec repre na to vyslovene serie. pomiesane zostavy, debilne vysledky, kritika od najvacsih hviezd o tom ze to je uplne zbytocna sutaz, najma na konci sezony. to ma teraz este mensi zmysel nez zvycajne a to aj zvycajne je vyznam nulovy

Reagovat
Benfica

kto kritizoval De Bruyne? Curtois? proste hanba.. striebro z Eura bolo maximum..

Reagovat
fenixLFC

de bruyne, van dijk urcite...detialnejsie som to nesledoval ale tych co to najma takto na konci oznacuju za zybtocnost je viac. neviem o akom striebre hovoris pretoze nenarazam na ziaden konkretny tim ako ospraveldnenie, ale obecne na vnimanie tejto podradnej sutaze

Reagovat
Benfica

no to máme 3 hráčov..

podradnej súťaže jasné, od niekoho kto by zrušil repre futbal čo čakať

Reagovat
fenixLFC

repre futbal by som zrusil, ano. ale toto je este podradnejsie a zbytocnejsie nez cokolvek ostatne

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

BOŽSKÉ MAĎARSKOOOOOO

Reagovat
REPLIKATOR

Anglie a Itálie

Reagovat
Greny

Bych se nedivil kdyby Southgata teď v panice odvolali a dokonce si myslím že by to udělat měli s ním se nikam neposunou

Reagovat
Seydou Doumbia

Wales dal Holandsku 2x vyrovnávající gol v 92 minutě a přesto oba duely prohrál

Reagovat
Abbe Faria

opicakovy oslavy jsou prednejsi nez soustredeni se na dohrani matche

Reagovat
Seydou Doumbia

dal gol, zbytek ho nemusí trápit

Reagovat
stas87

Tak to by som nikdy necakal, ze sa dozijem dna, kedy Madarsko rozstriela kopacov na ich ihrisku. A Nemecko da manitu talianom. Obrovska skoda toho, ze nemci neudrzali vedenie 1-0 proti kopacom, ten zostup pre nich by bol uz velmi realny. Ked nie kopaci, tak snad zabozruti potiahnu do B tiez.

Reagovat
Seydou Doumbia

To mají za to že nehrál Megvajr v základu

Reagovat
Abbe Faria

za stavu 0:3 tam sel s tim, ze uz to aspon ubrani, no neubranil

Reagovat
Modroočko

Guardian píše o najvyššej domácej prehre od roku 1928, plus pre Maďarov prvé víťazstvo v Anglicku od pamätného 6:3 v roku 1953.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak díky za LN jasný zbytečná soutěž po sezoně odpad a kdesi cosi ale dobrá prdel takhle po sezoně ještě si pár dni užít nějaký ten fotbálek byla to prdel

Reagovat
gazza62

Výborně Duhoví šílenci a BLM klekačtí rasisti dostali výprask!Tak je to správně!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele