Preview zápasů Ligy národů - úterý 7.6.

07.06.2022, 08:39
Previews
Kai Havertz (© AFP)
Na velkou bitvu se mohou v úterý večer těšit fanoušci Ligy národů, v dalším vystoupení proti sobě nastoupí Německo a Anglie. Itálie bude měřit síly s Maďarskem, dnes se hraje celkem šest utkání...
Liga A - skupina 3
Německo - Anglie  (úterý 20:45)
Anglickému týmu se premiéra v tomto ročníku Ligy národů vůbec nepovedla a šokujícím způsobem přenechal všechny tři body Maďarům. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea mají šanci na odčinění téhle smolné chvíle v dalším utkání, kdy se postaví Němcům. Ani ti nejsou ve zcela ideální formě.

Trenér Hansi Flick se pokoušel namotivovat své hráče, aby dali do zápasu maximum, ale jeho snahy se nesetkaly s takovým úspěchem, jaký by si někdejší úspěšný kouč mnichovského Bayernu asi představoval. Premiéra německému týmu taky moc nevyšla, protože z Itálie si Die Mannschaft odvezl jen bod. A to musel utkání ještě dotahovat, protože nepříliš sehranou ekipu poslala do vedení trefa nové desítky, Lorenza Pellegriniho.

Jen o tři minuty později se ale prosadili i aktivní Němci a děkují za to univerzálovi Kimmichovi. Německo mnoho šancí zahodilo a celkově si počínalo velmi uspěchaně, ale aspoň neprohrálo. Tím natáhlo sérii zápasů bez porážky už na deset utkání. Naposledy padlo na Euru 2020 v osmifinále. A kdo že ho to porazil? Správně, Anglie.

Německý výběr, trochu pozměněný oproti tomu týmu, který prohrál s Anglií, by moc rád postoupil do finálových bojů Ligy národů. Což se mu v dosavadních dvou ročnících nepovedlo ani jednou. Kromě toho Němci pilují taktiku na nadcházející mistrovství světa v Kataru a doufají, že na poslední účinkování takového formátu dají zapomenout. Ostatně, asi jen těžko to může být horší, než když v roce 2018 vypadli už ve skupině.

Trenér Flick věří, že tentokrát si jeho hoši povedou mnohem lépe. "Máme za sebou první utkání a moc se nám nepovedlo. Itálie byla hodně zajímavým soupeřem, nasadila dost hráčů, kteří obvykle nehrají, takže nebylo snadné se na ně připravit. Vedla si velmi dobře, ale velký díl odpovědnosti za ztrátu bodů leží na nás. Proměnili jsme jen malý zlomek vypracovaných šancí a to je něco, na čem musíme důsledně pracovat. Na šampionátu se nám něco takového nemůže stávat."

Angličanům se proti Německu poměrně daří, ale na německé půdě si výhru připsali jen třikrát. Hodně nepovedený duel, na který Němci dlouho nemohli zapomenout, se odehrál v září 2001 na mnichovském Olympiastadionu. Domácí v kvalifikaci na mistrovství světa utrpěli od Angličanů hrozivý debakl 1:5.

Flick může být spokojený aspoň s tím, že si proti Itálii nikdo z jeho hráčů nic neudělal, takže mimo hru zřejmě zůstane jen jen Marco Reus, který má svalové potíže. Angličané mají těch problémů mnohem víc. Už o poločase byl minule střídán novic James Justin a kromě něj je ve hvězdách i start Guéhiho s Tomorim, zatímco Phil Foden se stále zotavuje z nákazy koronavirem.

První duel nového ročníku Ligy národů bylo utkání, na které by Angličané nejradši zapomněli. Maďarsko jim připravilo tak nechutnou uvítanou, že se z ní bude hrdý Albion muset rychle vzpamatovat. Naděje na finále totiž musela porážka 0:1 od outsidera hodně nahlodat. Maďarsko vyhrálo nad Anglií díky trefě Szoboszlaie poprvé po dlouhých šedesáti letech!

Angličané prohráli první utkání od bolestivého finále posledního Eura, kdy nestačili na Italy. Trenér Gareth Southgate a Liga národů, to není spojení, které by Anglii přinášelo zrovna dobré výsledky. V minulém ročníku vyhrál jen čtyři z šesti duelů, dvakrát prohrál.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum - Gündogan, Kimmich - Gnabry, Müller, Musiala - Havertz
Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - James, Stones, Maguire - Alexander-Arnold, Rice, Phillips, Saka - Sterling, Kane, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.29 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Itálie - Maďarsko  (úterý 20:45)
Třetí skupina Ligy A slibuje vzhledem k výsledkům prvních zápasů nesmírně zajímavou podávanou a druhé kolo hodně napoví o ambicích jednotlivých výběrů. Úřadující mistři Evropy z Itálie nyní přivítají Maďarsko a budou považováni za jasné favority, svého houževnatého protivníka však rozhodně nemohou podcenit. Nováček nejvyšší kategorie totiž nejprve zaskočil vysoce favorizovanou Anglii a zdolal ji nejtěsnějším poměrem 1:0.

Domácí tým zahájil červnový program proti Argentině a premiérová Finalissima mu vůbec nevyšla, jelikož prohrál 0:3. Následně si však spravil náladu proti Německu, se kterým dokonce chvíli i vedl, nicméně ani konečná remíza 1:1 rozhodně není k zahození. Italové od úspěšného ME 2021 výrazně omladili kádr a po výsledkové stránce se trápí, nicméně i tak svou kvalitu určitě mají.

Hostující vyzyvatel se v uplynulém ročníku Ligy národů představil v Lize B a skupinu 3 senzačně ovládl, i když konkurence Ruska, Srbska a Turecka byla obrovská. V šesti případech prohrál pouze jednou a na konto si připsal hned tří vítězství, díky tomu skončil na první příčce s jedenácti body a druhé Rusko za sebou nechal o tři body. Svou vzrůstající formu potvrdil s již zmiňovanou Anglií, jediný gól utkání vsítil Dominik Szoboszlai z pokutového kopu.

"V zápase s Anglií se nám povedlo celkem často držet míč a ve stejném duchu bychom rádi pokračovali proti Itálii. Samozřejmě nás čeká další náročný zápas, ale vedle posledních finalistů evropského šampionátu a nesmírně silného Německa nic jiného ani čekat nemůžeme. Opět zkusíme naplnit taktický plán a věříme, že znovu budeme úspěšní," prohlásil s odhodláním v hlase lodivod Maďarska Marco Rossi.

Pro něho bude mít tento souboj velmi speciální náboj, rodák z italského Durenta totiž místní fotbalovou scénu velice dobře zná. "Naši hráči samozřejmě čerpají z mých informací a mají mírnou výhodu, na druhou stranu se reprezentace Itálie za poslední rok hodně změnila a mé zkušenosti tak nemusí nic znamenat," dodal Rossi s dávkou opatrnosti. Oproti střetnutí v Budapešti nemůže nasadit Kleinheislera, pro něhož tento cyklus skončil vinou poraněného kolene.

Trenér favorita Roberto Mancini zřejmě neudělá příliš změn v sestavě oproti vystoupení s Německem, v červnovém programu už nemůže počítat s dlouholetým kapitánem Giorgiem Chiellinim, jenž uplynulou středu ve Wembley s Argentinou odehrál svůj poslední 117. reprezentační zápas a poté ukončil kariéru. Kromě něho chybějí Immobile, Chiesa, Berardi, Verratti či Zaniolo.

"Do základní sestavy jsme zařadili několik nových hráčů, a proto bude chvíli trvat, než si na sebe zvyknou. Maďarsko zasloužené porazilo Anglii, po fyzické stránce je na tom opravdu dobře a navíc směrem dopředu umí být nebezpečné. Nečekám snadné utkání, ale i přesto chceme zvítězit," řekl s respektem sedmapadesátiletý Mancini.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Florenzi, Mancini, Bastoni, Biraghi - Cristante, Tonali, Frattesi - Politano, Scamacca, Raspadori
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Lang, Orban, At. Szalai - Nego, A. Nagy, Schafer, S. Nagy - Sallai, Szoboszlai - Ad. Szalai
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.05 - 7.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko11001:03
2.Itálie10101:11
 Německo10101:11
4.Anglie10010:10
Liga B - skupina 3
Finsko - Černá Hora  (úterý 18:00)
Zklamání zavládlo ve finském nároďáku poté, co v samém závěru ztratil tři body v souboji proti Bosně a Hercegovině, naopak spokojenost mohla zavládnout po prvním kole nového ročníku Ligy národů v Černé Hoře poté, co doma skolila Rumunsko. Hosté tak v Helsinkách budou usilovat o udržení vedoucí příčky v tabulce, domácí naopak mají možnost ji uzmout.

Aby ovšem Huuhkajat mohli doběhnout na takovou metu, musejí bez příkras svého soupeře ve svém druhém domácím zápase po sobě porazit. Před pár dny neodvedli špatný výkon, jen prostě těsné vedení neudrželi až do samého konce. "Přesně taková utkání přinášejí neúspěchy v posledních pasážích," hlesl krátce po skončení finský stratég Markku Kanerva. "Jako tým jsme bojovali, vydali jsme ze sebe všechny síly. Výhra byla blízko. Takže jsem naštvaný."

Další celek z Balkánského poloostrova by měl představovat podobně nepříjemnou překážku jako Bosna a Hercegovina. Hosté navíc nemají důvod si na severu Evropy nevěřit, Rumunsko díky slušnému druhému poločasu skolili zaslouženě. Hlavně si počínali velmi organizovaně a disciplinovaně v defenzivních činnostech. "Udělám ovšem nyní výrazné změny v sestavě," prozrazoval černohorský lodivod Miodrag Radulovič. "Nesmíme se totiž chytit do systému tohoto cyklu, který je z hlediska programu zcela smrtící. Kdybychom hráli ve stejném složení jako proti Rumunsku, myslím si, že by něco takového předznamenávalo velkou katastrofu."

Černá Hora nemá ty nejvyšší ambice, tedy snažit se třeba o postup do áčkového levelu této soutěže, nicméně konkurence je zrovna v této skupině na první pohled tak vyrovnaná, že stěží odhadnout, v jaké důsledky může úvodní zdar nad Rumuny vyústit. "Přijeli jsme sem s hodně dobrou náladu a sebevědomí. Máme právo pomýšlet na pozitivní výsledek," dodal Radulovič.
Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Granlund, L. Väisänen, Ivanov, O'Shaughnessy, Uronen - Lod, Lam, Taylor - Forss, Pukki
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Milovič, Šipčič, Tomaševič, Radunovič - Marušič, Božovič, Ščekič, Hakšabanovič - Osmajič - Bečiraj
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.15 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bosna a Hercegovina - Rumunsko  (úterý 20:45)
První střetnutí v novém ročníku Ligy národů nevyšlo Bosně a Hercegovině ani Rumunsku ideálně. Zatímco však domácí nakonec vydřeli alespoň bod ve Finsku, hosté prohráli na půdě Černé Hory. Především hostující stratég Edward Iordanescu bude mít velkou motivaci uspět, jeho úvodní premiéra v ostrém soutěžním utkání totiž rumunské fandy nadchnout nemohla.

Od roku 2010, tedy za posledních dvanáct let, se Rumuni účastnili velkého turnaje jen jednou. A na EURO 2016 tehdy žádnou díru do světa neudělali. I nadále se zkrátka marně snaží patřit aspoň k lepšímu evropskému průměru. Takovou situaci hodlá bezpochyby změnit Iordanescu, který vlastně žádá všechny o čas. "V tuhle chvíli jsem pracoval s týmem zhruba patnáct dnů. Mohu vás ujistit, že jsem extrémně oddaný svému povolání, jsem důsledný a poctivý. Ovšem zároveň nejsem žádný kouzelník," uvedl po úvodním nezdaru v této soutěži. Co mu rozhodně nehraje do karet, to byl výkon, jakým se jeho svěřenci prezentovali. Nebyl vůbec povedený. "Nemohu hned něco napravit. To špatné se tu dělo roky a roky, nic se nezmění ze dne na den. Vím, co jsem zde zdědil po svých předchůdcích Cosminovi Contraovi a Mirelovi Radoiovi."

Bosna a Hercegovina je přece v o něco větší pohodě, i když ani tenhle balkánský celek během soboty nijak výrazně nezářil. V Helsinkách se mu zdařilo urvat alespoň bod v samém závěru. "Rumunskou ligu sleduji, ta země je mi velmi blízká," povídal bulharský stratég Ivajlo Petev ve službách domácího nároďáku. "Náš soupeř měl vždy špičkový kádr, znám devadesát devět procent jeho hráčů. My se nicméně musíme soustředit pouze sami na sebe a cílit na vítězství."
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Sušič, Saničanin, Ahmedhodžič, Čivič - Bešič, Pjanič, Duljevič - Prevljak, Džeko, Krunič
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Nita - Manea, Chiriches, Burca, Bancu - Maxim, Cretu, Mitrita - Ivan, Alibec, Tanase
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.31 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora11002:03
2.Bosna a Hercegovina10101:11
 Finsko10101:11
4.Rumunsko10010:20
Liga C - skupina 1
Faerské ostrovy - Lucembursko  (úterý 20:45)
Faerské ostrovy ani Lucembursko nejsou ve skupině 1 Ligy C považováni za favority na postup, jelikož hlavním kandidátem na návrat do Ligy B je silné Turecko, nicméně v tuto chvíli má o něco větší šanci se poprat o první místo Lucembursko. To totiž zvládlo svůj úvodní duel ve Vilniusu a díky dvěma trefám Danela Sinaniho zdolalo domácí Litvu 2:0, zatímco Faerské ostrovy neměly šanci v Istanbulu a právě Turecku podlehly vysoko 0:4.

Domácí výběr postoupil do třetí výkonnostní kategorie z uplynulého ročníku Ligy národů, když ovládl první skupinu Ligy D s dvanácti body a druhou Maltu za sebou nechal o tři body. Nyní tak bude jeho jednoznačným úkolem záchrana a v konkurenci Lucemburska či Litvy rozhodně není bez šance. Proti úternímu rivalovi sice bude považován za mírného outsidera, ale uspět určitě může.

Ostrované vyhráli v předchozích deseti utkáních jen dvakrát - v kvalifikaci o MS 2022 nad Moldavskem (2:1) a pak v přátelském měření sil s Lichtenštejnskem (1:0), jinak ovšem zaznamenali hned sedm porážek. Hosté před úspěchem nad Litvou prohráli třikrát v řadě, v předchozím ročníku LN působili v Lize C a skončili na parádním druhém místě se ziskem deseti bodů jen o tři body za postupující Černou Horou.

Oba dva soupeři se spolu naposledy utkali před více než dvanácti lety, v roce 2010 se rozešli smírně v bezbrankovém poměru. Ani jeden z trenérů oproti sobotnímu zápasu zřejmě neudělá příliš změn v základní sestavě.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Nielsen - Rolantsson, Askham, Faero, Davidsen - Andreasen, G. Vatnhamar - Joensen, S. Vatnhamar, Hansson - Johannesen
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Martins, Chanot, Carlson, Pinto - Rodrigues, Sinani, Martins, Barreiro, Borges Sanches - Muratovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.11 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Litva - Turecko  (úterý 20:45)
Minulá Liga národů dopadla pro Turecko opravdu katastrofálně, nicméně v novém ročníku již naplno podniká kroky k opětovnému návratu do béčkové ligy. V prvním kole se nijak zásadně nepárala doma s Faerskými ostrovy a svou vedoucí příčku v tabulce hodlá stvrdit také na půdě Litvy. Ta naopak před pár dny před vlastními fanoušky nestačila o dva góly na Lucembursko.

Hosté jsou v první skupině céčkové úrovně jednoznačnými favority. A pokud by se nekonal jejich postup o level výše, jednalo by se o velkou senzaci. Litevci mají naopak zcela odlišné starosti, ti se budou chtít vyhnout poslední příčce, a tedy baráži, v níž by hrozil pád do ligy písmena D. "Turecko je oproti nám na úplně jiné pozici. Má opravdu velmi kvalitní hráče," neschovával se nijak za roli outsidera domácí záložník Arvydas Novikovas. "Pokusíme se ale bojovat ze všech sil. Mohu slíbit, že si budeme počínat agresivněji než proti Lucembursku."

Pro oba výběry bude představovat tenhle duel také generálku před následným zápasem, který může být pro splnění jejich cílů klíčový. Zatímco Turecko vyzve venku Lucemburčany, právě s nimiž by mělo soupeři o čelo tabulky, Litva pocestuje na sever Evropy na Faerské ostrovy, jež by stejně jako pobaltský nároďák velmi rády usilovaly o vyhnutí se samotného dna pořadí.

Obě reprezentace na sebe ještě nikdy v historii nenarazily ani v přátelském měření sil. Ačkoli Turecko v posledních letech přece sbírá nějaké úspěchy poněkud stěží, nečeká se zkrátka nic jiného než jeho vítězství. "Uvidíme, jak obstojíme proti tomu silnému soupeři. Turecký fotbal každý zná," řekl Novikovas, jenž mimochodem působí na klubové bázi v tureckém Erzurumu.
Litva - pravděpodobná sestava:
Šetkus - Mikoliunas, Girdvainis, Utkus, Barauskas - Matulevičius, Slivka - Černych, Novikovas, Kazlauskas - Laukžemis
Turecko - pravděpodobná sestava:
Cakir - Ayhan, Söyüncü, Kabak, R. Yilmaz - Celik, Toköz, Kökcü, Aktürkoglu - Dursun, Dervisoglu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.70 - 5.62 - 1.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko11004:03
2.Lucembursko11002:03
3.Litva10010:20
4.Faerské ostrovy10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
adalbertus

Hajrá!

Reagovat
Benfica

Reagovat
Pharrell

Dnes vyhraje Německo

Reagovat
Pablos

2x Klose hlavou

Reagovat
smazaný uživatel

V tý italský nominaci je kvality jak v hovnech medu

Reagovat
smazaný uživatel

to je málo nebo moc

Reagovat
mimi_united

Snáď ich Musiala zostrelí

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Marv

No při zápase Finska jsem si málem vydloubal oči, příšerný fotbal. To mě nenapadlo, že večer uvidím ještě něco o třídu horšího.. zdlouhavý rozehrávky, minimum šancí, spousta faulů, polehávání, dokonce i zdržování var řeší jasnej ofsajd dvě minuty, frajer se nechá třikrát ošetřit, aby stejně vystřídal, Anglie za celou půlku nepřelezla půlku jinak než nějakým zoufalým nakopem..

Reagovat
smazaný uživatel

jn

Reagovat
mimi_united

Na MS snáď vyletia v skupine. Buď tí anglickí hráči naozaj nevedia hrať futbal alebo im Southgate ordinuje antifutbal

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Seydou Doumbia

aby někdo na tom ms postoupil do play off...odepisuje se tu chorvatsko, francie, anglie, belgie...

Reagovat
smazaný uživatel

dobře ti tak, nemáš na to koukat

Reagovat
DieryVonry

Až nečekaně nudný zápas Albionu s Die Manschaftem.. Góly mezi těmito tými statisticky příliš nepadají.. ale Gereth je snad ještě větší konzerva, než Hodgson s Capellem. Šanci mladým třeba i dá, ale tvář jejich fotbalu je k . Na to jakou májí zase generaci je to až nepochopitelný.. Euro bylo maximum, bohužel..

Reagovat
bakasa

Jak toto může být penalta? Tak jsou ti rozhodčí úplný kun’y? Roztrhat licence, doživotně zakázat pískat.

Reagovat
Coutinho10

lol, jak se tam Bellingham vyblil

Reagovat
Seydou Doumbia

chtěl ukízat co si myslí o té repre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele