Primeira Liga - preview 12. kola: Braga favoritem proti Vizele

26.11.2021, 10:57, aktualizováno 30.11.2021, 08:33
Previews
Estádio Municipal de Braga (© AFP)
Braga je v tuto chvíli mimo pohárové pozice, nachází se až na šestém místě a to hodlá rychle napravit. V dohrávce dvanáctého kola k tomu bude mít ideální příležitost, na vlastním trávníku hostí čtrnáctou Vizelu...
SC Braga - FC Vizela  (úterý 21:15)
Braga také v tomto ročníku přeci jen zaostává za vedoucím triem Porto - Benfica - Sporting a v tuto chvíli to vypadá, že může mít i potíže udržet "tradiční" čtvrté místo. Domácí celek je momentálně šestý se ziskem devatenácti bodů a na čtvrtý Estoril ztrácí dva body, v případě úspěchu ho tedy může předskočit. Nyní přivítá nováčka Vizelu, jenž je jasným remízovým králem nejvyšší portugalské soutěže a s deseti body se nachází na patnácté pozici.

SC mimochodem bojuje o postup do osmifinále Evropské ligy, avšak poslední duel na půdě dánského Midtjyllandu mu vůbec nevyšel a kvůli inkasované brance v samém závěru nakonec prohrálo 2:3. V tabulce skupiny F mu patří druhá pozice s devíti body a k přímé účasti mezi šestnáctkou nejlepších ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži bude potřebovat na závěr zdolat vedoucí srbskou Crvenou Zvezdu.

V předchozích třech ligových zápasech hned dvakrát zvítězilo, jenomže naposledy před více jak třemi týdny utrpělo obrovský debakl 1:6 v Lisabonu a rozhodně má co napravovat. "Samozřejmě nás to mrzelo, ale udělali jsme mnoho chyb a nesmírně silný soupeř je potrestal. Na tento neúspěch už nemyslíme, soustředíme se jen na utkání s Vizelou a věříme, že to pro tentokráte dobře dopadne," prohlásil optimisticky trenér Bragy Carlos Carvalhal.

Ten nebude mít k dispozici čtveřici zraněných Carmo - Tormena - Sequeira - Al Musrati, hosté postrádají pouze Juliãa. FC v dosavadním průběhu porazilo jen ve 2. kole Tondelu (2:1), jinak má na kontě hned sedm nerozhodných výsledků z posledních osmi případů. Minule se rozešlo smírně s rozjetým Estorilem (1:1), o týden dříve hrálo nerozhodně ve stejném poměru s konkurenčním Famalicãem. S Bragou se ještě nikdy ve své historii neutkalo a čeká ho tak proti ní premiéra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.88 - 8.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estoril Praia - CD Santa Clara  (pondělí 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.06 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CS Marítimo - Paços Ferreira  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 2.99 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - CD Tondela  (neděle 19:00)
Sporting v loňském ročníku po hodně dlouhém čekání překvapivě dosáhl na mistrovský titul a také letos jasně naznačuje, že stejný cíl hodlá zopakovat. V dosavadní ligové sezóně ještě ani jednou neprohrál, v jedenácti duelech vybojoval velmi solidních devětadvacet bodů za devět výher a dvě remízy, v tabulce je proto druhý jen o skóre za vedoucím Portem a bod před třetí Benficou. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Tondele.

CP se v této sezóně daří na všech frontách, momentálně dokázalo zvítězit již jedenáctkrát za sebou a navíc ve středu navíc hodně nečekaně postoupilo do osmifinále Ligy mistrů. Porazit totiž dokázalo favorizovaný německý Dortmund v poměru 3:1 a je nad slunce jasné, že mezi šestnáctku nejlepších půjde z druhého místa skupiny C. V lize se naposledy představilo před více než třemi týdny a dokázalo porazit Ferreiru (2:0).

Trenér Rúben Amorim doufá, že se jeho svěřenci nespokojí s velkým úspěch na evropské scéně a k utkání s Tondelou přistoupí maximálně zodpovědně. "Jsme stále na začátku velice dlouhé cesty, proto v žádném případě nemůžeme slavit. Postup do osmifinále Ligy mistrů je sice velký úspěch, ale v následujícím průběhu nás ještě čeká plno práce. Teď přivítáme Tondelu a soupeře musíme respektovat, jinak bychom mohli tvrdě narazit."

Hosté po velmi špatném začátku přeci jen stabilizovali své výkony a v minulých pěti zápasech zvítězili hned třikrát, naposledy zvládli přestřelku s Marítimem (4:2) a tabulkou se proto vyhoupli na deváté místo s jedenácti body. Na nedělního rivala se jim příliš nedaří, protože s ním prohráli třikrát v řadě a ani teď se jim příliš šancí na úspěch nedává.

Tondela navíc řeší jeden velký nefotbalový problém, jelikož kvůli pozitivnímu testu na covid-19 nebude k dispozici trenér Pako Ayestarán společně s trojící hráčů Salvador Agra - Babacar Niasse - Manu Hernando. Na marodce se k tomu nacházejí Gonçalves s Borgesem, na trávník se dále nepodívá Quaresma. Amorim v tuto chvíli postrádá Jovaneho Cabrala s Rubenem Vinagrem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.76 - 17.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - Vitória SC Guimarães  (neděle 21:30)
Porto po jedenácti odehraných kolech okupovalo v Primeira Lize první příčku, pouze ale díky lepšímu skóre, než má aktuálně druhý Sporting, a zásluhou jednoho bodu navíc oproti dalšímu úhlavnímu rivalovi, tedy třetí Benfice. I proto si nemůže dovolit zaváhat, potřebuje především zapomenout na nezdar z Ligy mistrů, aby mohl nynější mač proti Vitórii co nejlépe zvládnout.

Jenom dva výsledkové výpadky zaznamenali Dragoes v rámci portugalské nejvyšší soutěže. V současné chvíli disponují sérií šesti ligových vítězství v řadě, před vlastními fandy z pěti případů pětkrát vyhráli, svého aktuálního protivníka skolili v posledních pěti zápasech, pokud do statistik zahrneme i Tacu da Liga, a jednoznačně tak jsou teď stavěni do pozice favorita.

Před pár dny Porto nestačilo venku na Liverpool, v závěrečném kole tedy bude muset bojovat o postup do osmifinále. Situaci každopádně má ve svých rukou. "Měl jsem trochu obavy, že si v Lize mistrů nebudeme tvořit šance. Potřebovali bychom je jen lépe proměňovat," přál by si domácí stratég Sérgio Conceicao. "Těší mě, že jsme v útoku poměrně hodně aktivní," zmínil.

Mužstvo kouče Pepy naposledy vypadlo z Portugalského poháru, na ligové frontě si ovšem jinak počíná velmi solidně a atakuje místa zaručující pohárovou Evropu pro příští ročník. A právě u nich by se celek z Guimaraese rád držel co nejdéle. "Koukáme vždy na kvality našeho soupeře. Soustředíme se však na svou práci, kterou je potřeba odvést," povídal domácí kouč.

Vitória jako by zkraje sezóny jaksi neuměla vítězit, v úvodních sedmi ligových kolech totiž uzmula pouze jediný tříbodový rezultát, nicméně v uplynulých čtyřech duelech slavila výhru hned třikrát. "Hosté jsou v Portugalsku historickým klubem, jenž má vášnivé fanoušky. Nikdy není snadné hrát proti celkově konkurenceschopným mužstvům," zakončil Sérgio Conceicao.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.12 - 11.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - Portimonense SC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.48 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Arouca - Boavista FC  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.13 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CF Os Belenenses - SL Benfica  (sobota 21:30)
Zkraje listopadu, ještě před reprezentační přestávkou, se naposledy do hry v rámci Primeira Ligy dostala aktuální vedoucí trojice. A jako první se po delší odmlce představí Benfica, která při sobotním večeru zavítá na půdu nedalekého Belenenses. Pokud hosté zvládnou očekávaně malé lisabonské derby, alespoň dočasně se před Sporting a též Porto posunou do čela tabulky.

Poslední střetnutí v rámci portugalské nejvyšší soutěži vyšlo As Águias opravdu fantasticky. Před vlastními fanoušky doslova deklasovali Bragu, které nasázeli hned šest branek. Od té doby pak sehráli ještě dva zápasy. Větší problémy neměli v Tace de Portugal s Pacosem de Ferreira a následně v Lize mistrů urvali důležitou, hodně cennou remízu na půdě Barcelony.

Výsledek z Katalánska totiž znamená, že mají reálnou možnost proklouznout do osmifinále, i když nemají situaci ve svých rukou. Na závěr každopádně doma přivítají papírově nejslabšího účastníka, a to Dynamo, zatímco Barca venku narazí na nejsilnějšího, tedy na mnichovský Bayern. Benfica by si nyní nerada kazila reputaci po solidním vystoupení na evropské scéně.

Samozřejmě že proti B-SAD bude plnit roli favorita. Družina kouče Filipeho Candida, který je v klubu od konce října jako náhrada za Petita, se pohybuje na spodních patrech, doposud urvala jediné vítězství. Pod novým velením nicméně ze čtyř utkání, a to včetně toho v rámci Portugalského poháru, prohrála pouze jednou, a to před mezinárodní pauzou s Portimonense.

Je však otázkou, jestli se nakonec souboj těchto dvou celků vůbec uskuteční, neboť domácí údajně hlásí čtrnáct nakažených obávaným onemocněním COVID-19. Pokud ano, jednalo by se o velkou senzaci, kdyby Benfica nakonec opravdu neuspěla. "V Barceloně jsme odvedli skvělý výkon. Jsme přesvědčení, že teď můžeme vyhrát," vzkázal hostující trenér Jorge Jesus.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 53.00 - 18.10 - 1.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moreirense FC - Gil Vicente FC  (pátek 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.13 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto1192028:729
2.Sporting CP1192017:429
3.SL Benfica1191127:728
4.Estoril Praia1155116:920
5.SC Braga1154217:1419
6.Portimonense SC1152410:917
7.Vitória SC Guimarães1144313:1016
8.Gil Vicente FC1134413:1313
9.CD Tondela1140717:2112
10.Paços Ferreira112549:1411
11.Boavista FC1125414:2011
12.FC Famalicão1124516:1710
13.FC Arouca1124511:1710
14.FC Vizela111739:1610
15.Moreirense FC1115512:208
16.CF Os Belenenses111557:158
17.CS Marítimo1114610:177
18.CD Santa Clara111377:236

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To fakt hraje Belenenses v 9 lidech?

Reagovat
bayern987

Reagovat
Benfica

Jop.. robili vsetko preto aby sa hralo a nakoniec im ostalo len 9 hracov z 34..

Reagovat
Benfica

po polcase sa zdohadali ze mali radsej poziadat o odlozenie

Reagovat
Benfica

No nic, asi najdivnejsi zapas aky som kedy videl..

Tak sa zda, ze prezident B-sad podcenil situaciu a kruto sa to vyplatilo jemu aj celej lige.. sice mi je sympaticke ked sa niekto snazi spravit vsetko preto, aby veci klapli.. ist do zapasu s 9 hracmi proti Benfice si ziadalo urcite vela odvahy.. nakoniec prezident po polcase siel so slzami do satne..

Btw liga sa k tomuto nejak nevyjadrovala, neviem ci mohli s tym nieco spravit ked sam klub do toho zapasu chcel ist..

Btw 2 Benfica do toho zapasu ist musela, inak by B-Sad bral 3 body, lebo problem nebol na nasej strane..

Btw 3 chcel by som vediet ci sa fans originalneho Belenenses z toho tesia..

Ponaucenie s toho vypliva asi, ze ak je v nejakom time spread covidu tak by asi trebalo odlozit zapas aj ked hra Benfica nie len ak sa to tyka Sportingu a Porta..

Uz len snad ti 9 hraci nemali koronavirus v sebe a neboli prenasaci, aby zasa nebol spread v nasej kabine..

Reagovat
smazaný uživatel

"originalneho Belenenses" ?

Můžeš to, prosím, nějak rozvést? Díky.

Reagovat
Benfica

Jasne.. par rokov dozadu existoval len jeden Belenenses, ale jedna cast vedia chcela z klubu spravit akciovu spolocnost, ale sefovia nedosli k zhode. Tento prezident ale vytvoril novu znacku Belenenses SAD, ale ostalo mu len pravo na futbalovych hracov

Originalny sa rozhodli, ze ok postavime si novy tim a zacali hrat odspodu z okresov, teraz hraju 4 ligu. Avsak ostalo im pravo na logo, majetkove prava na stadion a aj takmer vseci fans + timy v hadzanej a futsale.

Preto napriklad ten B-sad ma ine logo a nehra na svojom stadione.. lebo ostal im vo vlastnictve len futbalovy tim

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé, mockrát díky.

Reagovat
Benfica

V pohode

Reagovat
eleven11
Reagovat
Seydou Doumbia

moc zajímavý

Reagovat
Benfica

stále čakám, kedy táto paródia na Belenenses vypadne z ligy.. letos snáď už

Reagovat
Seydou Doumbia

a kdy vlastně se ten rozpad stal?

Reagovat
Benfica

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Benfica

Fake Belenenses vznikol v lete 2018

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele