Primeira Liga - preview 4. kola: Benfica může jít do čela tabulky

27.08.2021, 10:23, aktualizováno 29.08.2021, 09:21
Previews
Julian Weigl a radost hráčů Benfiky (© AFP)
Benfica zatím jako jediná neztratila v portugalské lize ani bod. Pokud zvládne nedělní duel s Tondelou vyšvihne se zpět do čela tabulky. Hrají se však i další tři utkání. Braga například hostí na svém stadionu Vitórii SC Guimarães...
SL Benfica - CD Tondela  (neděle 19:00)
Lisabonská Benfica se v minulé sezóně musela sklonit před městským rivalem Sportingem a nakonec dosáhla na druhé místo zaručující závěrečné předkolo Ligy mistrů, v tomto ročníku se už po třech letech chce vrátit na ligový trůn. Domácí favorit je prozatím suverénní, ve třech zápasech neztratil ani bod a momentálně je čtvrtý, nicméně po dohrávce s Tondelou se může vrátit na vedoucí příčku. Jeho nadcházející soupeř by rád skončil v horní polovině tabulky.

Benfica taktéž zvládla svůj dílčí cíl a tím byl postup do nejprestižnější evropské klubové soutěže. V play-off narazila na nizozemské PSV a po úvodní výhře 2:1 jí k postupu do základní skupiny stačila bezbranková remíza v odvetě. "Všichni jsme věděli, že v Eindhovenu nás čeká spousta práce a těší mě, že jsme k tomu přistoupili opravdu zodpovědně. Výkon v defenzívě byl dobrý a nakonec to stačilo," řekl s úsměvem ve tváři kouč Jorge Jesus.

Ten se v nedělním střetnutí opět bude muset obejít bez švýcarského kanonýra Seferoviče, na trávníku se určitě neobjeví Pinho s Ferrem a jistotu startu nemá ani Gonçalves, kterého by na pravé straně obranné řady mohl nahradit André Almeida. "Nyní nás čeká naprosto odlišný zápas a my rozhodně musíme být aktivnější, Tondela určitě bude spoléhat na brejkové a standardní situace. Je potřeba hrát se stejným nasazením jako v předchozím průběhu," pronesl Jesus směrem k nadcházejícímu vystoupení.

Tondela vstoupila do dalšího ročníku skvěle a snadno si poradila s ambiciózní Santa Clarou (3:0), pak ale nezvládla duel na půdě nováčka Vizely (1:2) a před týdnem naprosto vyhořela s konkurenčním Portimonense (0:3). Na Benficu se jí z dlouhodobého hlediska nedaří, ve dvanácti vzájemných duelech s ní zvítězila pouze jednou. I teď bude mít k dispozici téměř kompletní výběr, chybí totiž pouze Dantas.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 9.89 - 25.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - Vitória SC Guimarães  (neděle 19:00)
Braga dlouhodobě přeci jen zaostává za duem Porto - Benfica a v loňském ročníku navíc jasně nestačila ani na Sporting. Naopak jen tak tak uhájila čtvrtou pozici zaručující základní skupinu Evropské ligy. Letos na ligové scéně taktéž nezáří, na druhou stranu vybojovala ve třech duelech solidních šest bodů a nyní se své konto pokusí rozšířit proti nebezpečné Vitórii. Ta se po nepovedeném začátku začíná dostávat do formy.

Domácí výběr nejprve začal v Marítimu a mohl se radovat z vítězství 2:0, pak ale nedokázal vyzrát právě na obhájce mistrovského titulu Sporting a podlehl mu po výsledku 1:2. Naposledy si přeci jen spravil chuť s Moreirense a po divokém průběhu ho přehrál v divokém poměru 3:2. Celek z Guimarãese nejprve nestačil na Portimonense (0:1), následně vybojoval nerozhodný bezbrankový výsledek s Estorilem a poté nedal šanci nováčkovi z Vizely (4:0).

Domácí kouč Carlos Carvalhal nemůže využít služeb Carma, Castra a Sequiery. "Samozřejmě nás nečeká jednoduchý zápas, náš protivník se dlouhodobě pohybuje v horních patrech tabulky a určitě má své kvality. Musíme se hlavně připravit na jeho kvalitní standardní situace a je potřeba proměňovat nabídnuté příležitosti. Pevně věřím, že to zvládneme," prohlásil s optimismem v hlase pětapadesátiletý Carvalhal.

Hostům se na nedělního protivníka z dlouhodobého hlediska nedaří, neboť s ním prohráli již pětkrát po sobě, v loňské sezóně po výsledcích 0:3 a 0:1. V tomto střetnutí nemohou využít služeb Varely a Amoaha.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.59 - 4.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Vizela - Boavista FC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.17 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - FC Arouca  (sobota 19:00)
Po ztrátě z minulého víkendu hodlá FC Porto opět začít vyhrávat a v cestě stojí nováček FC Arouca, posilněná výhrou nad Famalicãem. Hosté to budou mít na Estádio do Dragão nesmírně složité, ale třeba se jim povede zopakovat kousek z roku 2016. Tehdy tam slavně poprvé vyhráli a zatím naposledy.

Zpátky na portugalský trůn bude chtít v letošní sezoně FC Porto a po slibném začátku přišla ve 3. kole první ztráta - na hřišti CS Marítima se zrodila remíza 1:1. Netřeba panikařit, jedna ztráta ještě nic zásadního neznamená.

Porto se hodlá vrátit na vítěznou vlnu a v souboji s Aroucoum jsou veškeré triumfy na jeho straně. Domácí prostředí, lepší forma i výrazně kvalitnější kádr. Draci ve vzájemných zápasech dominují, s výjimkou již zmíněného roku 2016. V minulé sezoně FC Porto dvakrát suverénně vyhrálo. Doma o tři góly, venku dokonce o čtyři.

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa budou na utkání dobře naladění, zvláště po čtvrtečním losu Ligy mistrů, který jim do cesty postavil prestižní skupinu s Atléticem Madrid, Liverpoolem a AC Milán. Papírově se sice dávají Portu asi nejmenší šance, ale pořád jde o čtvrtfinalistu posledního ročníku, který mimo jiné vyřadil i Juventus.

FC Arouca nebude mít na Estádio do Dragão co ztratit a naopak může jenom překvapit. Po úvodní porážce s Estorilem padla dle očekávání i v Lisabonu s Benficou, ale pak si spravila chuť a nad Famalicãem získala své první tři body do tabulky.

Arouca je v nejvyšší lize nováčkem. V baráži o nejvyšší portugalskou soutěž dvakrát porazila Rio Ave a jejím hlavním cílem je záchrana. Absence hlásí pouze FC Porto. Sérgio Conceição nebude moci využít služeb Grujiće a Marchesína.
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Costa - Wendell, Mbemba, Pepe, Mário - Díaz, Uribe, Costa, Otávio - Taremi, Martínez
FC Arouca - pravděpodobná sestava:
Castro - Thales, Velázquez, Basso, Quaresma - Valderrama, Silva, Moreira - Bukia, Silva, Arsénio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.74 - 15.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - Sporting CP  (sobota 21:30)
Obhájce titulu i aktuální lídr tabulky Sporting cestuje za dalšími body do Vila Nova de Famalicão. Hosté loni obsadili deváté místo, ale s mistrem ani jednou neprohráli a navzdory mizernému vstupu do soutěže si věří.

Famalicão mělo povedený ročník 2020/2021, ale do toho nového nevykročilo zrovna správnou nohou. Tři zápasy - tři porážky. Před týdnem přitom zadělalo na tři body, protože od 23. minuty vedlo nad Aroucou 1:0, když se trefil Bruno Rodrigues. Arouca ale po hodině hry vyrovnala a v 89. minutě strhla vítězství na svojí stranu. Famalicão si na první body musí ještě počkat, jenomže vyhlídky nejsou moc růžové, když přijede suverénní Sporting.

Portugalský šampion se už brzy bude moci těšit ze zápasů Ligy mistrů. Čtvrteční los mu do cesty postavil složitou skupinu s Borussií Dortmund, Ajaxem a Besiktasem. Postup ze skupiny je pak hlavním cílem. Vedení ještě hodlá v přestupovém období posílit kádr a jako poslední úlovek získalo na hostování z anglického Evertonu brankáře Joãa Virgínia.

Co se týče portugalské ligy, tady je lisabonský celek vládcem. Sporting navázal na poslední ročník a v prvních třech kolech pokaždé zvítězil. Uspěl s Vizelou, Bragou i Belenensesem. Tři body se budou chtít od Sportingu i v jeho čtvrtém vystoupení na půdě Famalicãa, i když minulá sezona varuje. Sporting ani v jednom měření sil překvapivě nevyhrál. Ve Vila Nova de Famalicão remizoval 2:2, doma potom 1:1.

Domácímu týmu bude chybět zraněný Heriberto Tavares, jinak se zdá být kompletní. Sporting je na tom stejně a i Rubén Amorim má k dispozici celý kádr, s výjimkou Gonzala Plata, který trénoval individuálně.
FC Famalicão - pravděpodobná sestava:
Júnior - Penetra, Riccieli, Batubinsika - Lima, Pepe, Assuncao, Figueiras - I. Rodrigues, Pablo, B. Rodrigues
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Adán - Inácio, Coates, Feddal - Esgaio, Nunes, Palhinha, Mendes - Pote, Paulinho, Cabral
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.61 - 3.92 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CF Os Belenenses - Moreirense FC  (pátek 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.56 - 3.18 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estoril Praia - CS Marítimo  (pátek 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.04 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP33007:19
2.SL Benfica33006:19
3.Estoril Praia32105:17
4.FC Porto32105:27
5.Portimonense SC32014:16
6.SC Braga32016:46
7.Boavista FC32015:36
8.Gil Vicente FC32014:26
9.Vitória SC Guimarães31114:14
10.CS Marítimo31113:44
11.CD Tondela31024:53
12.Paços Ferreira31023:63
13.FC Arouca31022:53
14.FC Vizela31022:83
15.Moreirense FC30125:71
16.CD Santa Clara30122:71
17.FC Famalicão30032:60
18.CF Os Belenenses30031:60
Ostatní zápasy
29.08. 21:30CD Santa Clara - Gil Vicente FC
29.08. 21:30Portimonense SC - Paços Ferreira

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele