Proč finále DFB-Pokalu otřáslo německým fotbalem?

27.05.2022, 10:58
Názory a komentáře
Navzdory hře proti oslabenému soupeři se Freiburg nedočkal první velké trofeje. V penaltovém rozstřelu na berlínském Olympiastadionu prokázali větší odolnost hráči Lipska. Poprvé ve své historii se tak naopak radoval klub, který se na fotbalové mapě Německa vyjímá. Což většina společnosti jen těžko akceptuje.

Podpora před finále německého poháru byla rozdělena jasně: nejen Bádensko-Württembersko tlačilo Sport-Club za velkým úspěchem. Podpora na adresu Freiburgu létala ze všech stran. Aby taky ne, bavíme se totiž o středně velkém klubu, jenž věru nemá mnoho nepřátel. Spíše disponuje řadou tichých obdivovatelů, kterým se na SCF líbí kontinuální práce, budování a rozvoj identity, vztah k regionu, z něhož pochází a zapracování vlastních mladíků do A mužstva. A když to celé vede charismatický Christian Streich, pak Freiburg opravdu nelze nemít rád.

Kdo ovšem vyjádřil podporu Lipsku? Jednoduše nikdo. Dokonce sami obyvatelé největšího saského města váhají, zda se na stranu kontroverzního mužstva přidat. RasenBallsport Lepzig se na vrcholové scéně pohybuje již šestým rokem, pořád ale zůstává izolován ve své lipské bublině. Případně se mu daří lákat sympatizanty až za hranicemi Bundesrepublik, nikoliv v jednotlivých spolkových zemích.

O příběhu Lipska a jeho komplikovaném vztahu s reáliemi německé kopané jste již nejspíš slyšeli. Přesto se sluší připomenout, proč Roten Bullen všichni tak nenávidí. Protože doteď šlo saský fotbalový experiment jakž takž ignorovat. Posbíral sice několik bundesligových placek, učinil již průlom v Lize mistrů, avšak na jakýkoliv blyštivý pohár si až do 21. května 2022 nesáhnul.

Teď už se ale bude RB Lipsko z historie jen těžko mazat. Figuruje v seznamu vítězů DFB-Pokalu po boku svých hlavních kritiků. Je tedy definitivně jedním z nositelů německého fotbalového odkazu?

Lipsko a Fuschl am See

Uplynulo jen pár měsíců od velkolepého vtrhnutí Hoffenheimu na bundesligovou scénu, při němž si pozorovatelé lámali hlavu nad tím, zda mají prvoligovou vesnici obdivovat či zatracovat. Teprve se připravovaly oslavy mistrovského titulu ve Wolfsburgu, který rovněž představuje jakousi anomálii. A na pozadí toho všeho se zrodil budoucí uchvatitel, mocnější než oba zmínění "cizinci".

V roce 2009 stálo Lipsko teprve na začátku dlouhé cesty, už tehdy ale mnozí - i kvůli zmíněným úspěchům Hoffenheimu a Wolfsburgu - zvedali varovný prst. V Sasku vznikalo něco podivného. Něco, co nemělo nic společného s tamními zavedenými značkami Lokomotive a Chemie. Něco, co zjevně vůbec nehledělo na zapuštěné kořeny a sledovalo pouze vlastní prosperitu a zisk.

Už nedlouho po založení nového klubu se fanoušci Lokomotive i Chemie sešli, aby vyjádřili nesouhlas s existencí konkurenta. I když konkurenta... poměrně rychle bylo jasné, že celky nadále nesoucí těžkosti z transformace východního Německa v 90. letech se s RB nemohou vůbec měřit. Avšak to je právě jádro pudla: nemohou se s ním měřit z důvodu bezohlednosti a nerespektování pravidel. Psaných i nepsaných.

Od samotného začátku není pochyb o tom, co fotbalové Lipsko prodává. Hraje v Red Bull Areně, v dresech, v nichž proti sobě běží dva rudí býci, kteří jsou ve stejné pozici zobrazeny i na klubovém logu. Sami si po sudokopytnících ostatně říkají Roten Bullen. Spojitost s městem, potažmo Saskem? Minimální. Linka mnohem spíš míří do rakouského Fuschl am See, kde sídlí centrála slavné výrobny energetických nápojů.

RB Lipsko zkrátka v prvé řadě představuje prostředek, díky němuž může rakouská firma propagovat svůj kultovní výrobek. Ostatní účastníci Bundesligy samozřejmě nehrají ve zcela čistých dresech a na stadionech, jejichž názvy neodkazují na sponzora (s výjimkou obou berlínských mužstev - Herthy i Unionu), nicméně tak daleko jako Red Bull zatím nikdo nezašel. Zatímco jinde mají prostor i jiné značky, v Lipsku narazíte výlučně na rudé býky. Red Bull si svůj monopol pečlivě hlídá.

Narazil jen v případě pojmenování klubu, neboť pravidla Bundesligy neumožňují výskyt jména sponzora v názvu oddílu. I s tím si ale Red Bull poradil. Implementace zkratky RB má dle oficiálního vysvětlení odkazovat na účelově vytvořené spojení RasenBallsport. S pochopením slova tápou sami Němci, takže si v ničem nepomůžeme ani krkolomným překladem "travnatý míčový sport". Reálně se ale používá jen RB Lipsko. A všichni dobře ví, nač zkratka poukazuje. Rozhodně ne na nějaký RasenBallsport.

Pozoruhodný marketingový trik by v jiných odvětvích sklidil ovace, v Německu se ovšem většinou potkává s odporem. Reálně tak RB fandí víceméně jen na dvou místech: v Lipsku samotném, kde je dav po hladových letech vděčný za boje na nejvyšší úrovni, a ve Fuschl am See, odkud je saský tým prakticky řízen. Což je zřejmě vůbec ten nejhorší defekt, jímž Red Bull píchá do vosího hnízda.
"Jedinečný klub" - Freiburg ve finále DFB-Pokalu prokázal hrdost a zároveň popíchl Lipsko


Umění dialogu? Děkujeme, neovládáme

Vstupování silných mimofotbalových hráčů do struktur kopané za cílem komerce už považujeme za jev již zcela normální a běžný. Německo není v tomto směru výjimkou. Kolem takového Bayernu se točí Deutsche Telekom, Adidas, Allianz nebo Qatar Airways. Navzdory nelibosti fanoušků mají na chod klubu výrazný vliv.

Avšak nikoliv neomezený. Pravidlo 50+1 uchovává pro fanoušky možnost být součástí vize a plánů milovaného mužstva. Příznivci klubu jsou totiž obvykle také jeho členy. A jako členové si uchovávají 51% podíl (proto 50+1) akcií daného klubu. Drží tak (minimálně) těsnou většinu, v některých bundesligových klubech však fanoušci-členové disponují vyšším než 51% podílem.

Takový mandát pak rezultuje v silnou pozici při vnitřních rozhodovacích procesech. Zpravidla se odráží v cenách vstupného, které je v Bundeslize oproti jiným elitním ligám zpravidla nižší, neboť částku si určují sami příznivci při hlasování. Zatímco jinde se majoritní vlastník žene za co nejvyššími výnosy, ať už mu na stadion chodí kdokoliv, v Brémách či Stuttgartu usilují především o záchovu co nejlepšího požitku nejen z dění na hřiště, ale též v ochozech. Do nich se tak snáze dostanou ti, kteří se starají o dechberoucí atmosféru. Kterou pak Bundeslize ostatní soutěže závidí.

Pravidlo 50+1 musí (až na tři specifické výjimky) dodržovat každý bundesligový účastník. Tedy Lipska nevyjímaje. Přesto fanoušci do saského mančaftu jen stěží proniknou tak jako jinde. Přesněji řečeno do něj neproniknou vůbec, načež si klubové vedení určuje svůj osud samo. Přesto pravidlo 50+1 respektuje. Alespoň formálně.

Lipsko stejně jako další bundesligová mužstva nabízí klubové členství, na které ovšem dosáhne pouze úzká skupina vyvolených. Budeme-li konkrétní, dosáhne na něj pouze pár desítek zaměstnanců Red Bullu. A pokud byste se náhodou chtěli do struktur RB prodrásat, bude vás taková sranda stát mnohonásobně víc než v jiných německých městech. Klub=firma zkrátka dělá vše pro držení svého monopolu.

Model, jenž v Německu nemá obdoby, mohou smělí obhájci bránit s argumentem, který říká, že pokud Red Bull vede klub ku prospěchu, není důvod k obavám. Fanouškovská základna se kolem něj stejně vybudovala, přičemž nelze říct, že by stadion oněměl. Lipsko má - alespoň na první pohled - normální kotel za bránou, příznivci si tak mohou na tribunách juchat, jak se jim zlíbí...

...dokud nedojde na politiku. Řada německých fanouškovských táborů dává hlasitě najevo svůj odpor vůči krajně pravicovým uskupením, aktivní je v tomto směru například Frankfurt. Také Lipsko se svého času chtělo na totožnou notu naladit protestem proti tamní odnoži extremistického hnutí PEGIDA. Jenže klub zakázal vstup na stadion fanouškům nesoucím transparent, který poukazoval na neonacistické pozadí kritizovaného sdružení. To, co je jinde s lidským pochopením tolerováno, představuje pro vedení RB tabu.

Generální ředitel Lipska Oliver Mintzlaff se přitom nedávno pro Bild.tv rozplýval, kterak má RB "extrémně rodinně-přátelskou fanouškovskou základnu". To ale platí zřejmě jen pro vztahy uvnitř oné základny. Proč v takovém rodinném prostředí nelze vést dialog s hlavními představiteli oddílu? Proč jako přátelé nezasednou společně k jednání?

Protože jednání přináší těžkosti, nutnost kompromisu. Poskytnutí určitých svobod fanouškům by mohlo vést k nepříjemné konfrontaci s ostrou kritikou. A tak zatímco v Bayernu lze navzdory silné pozici sponzorů brojit proti partnerství se společností pošlapávající lidská práva, Lipsko zůstává ve své bublině. Pohoda, klídek.
Protest fanoušků Bayernu proti vlastnímu vedení. O něčem takovém si v Lipsku mohou jen nechat zdát


RB jako AfD

Zmíněný zákaz protestu proti extremistické formaci ještě nemusí znamenat, že RB sympatizuje s krajní pravicí. Obdobnou populistickou rétoriku ovšem rádo taky umně využívá. Dánský útočník klubu Yussuf Poulsen prohlásil v časopisu Spiegel, že "většina východoněmeckých fanoušků podporuje nás". Šéf RB Mintzlaff pak v již citovaném příspěvku pro Bild.tv uvedl: "Jsme číslo jedna v Durynsku, Sasku i Sasku-Anhaltsku".

Podle Poulsena i Mintzlaffa je tak RB reprezentantem východoněmecké kopané i celé někdejší NDR. Což evokuje myšlenku, že celá kritika Lipska je založena na protivýchodoněmeckých náladách. Jsme zkrátka jiní, ale jsme na to hrdí. Lišíme se od establishmentu a zastupujeme poražené z procesu reunifikace Německa. Takové asociace zní skoro jako část prohlášení politické strany Alternativy pro Německo (AfD), která s východoněmeckou otázkou často pracuje. Jsou takové asociace divoké? Možná, proč pak ale mají Poulsen s Mintzlaffem vůbec potřebu zaštiťovat se dalšími spolkovými zeměmi z NDR? Proč nestačí budovat jen saskou identitu?

Je tedy přinejmenším komické, jak RB verbálně přebírá vůdčí roli regionu, jehož historii absolutně nesdílí. Se založením v roce 2009 nemůže Lipsko vůbec nic vědět o finančních těžkostech klubů jako Hansa Rostock, 1. FC Magdeburg nebo Dynamo Drážďany. Zní to vyloženě urážlivě i vůči oběma lipským tradičnějším značkám, Lokomotive a Chemie. Ve skutečnosti mají Roten Bullen mnohem víc společného s opačným pólem, tedy kapitalistickým západem. Díky němu parazitují na území, v němž se tradičním klubům může o podobných finančních možnostech pořád jen zdát.

Možnost jakkoli se odlišit je ale zkrátka příliš lákavá na to, aby jí šlo odolat. Nakonec tak dochází k situaci, kdy Lipsko přímo vyžaduje, aby se dočkalo kritiky. A tak se návodně ptá, proč se nesouhlasné hlasy koncentrují právě v Sasku a už ne tolik v Leverkusenu, Wolfsburgu a Hoffenheimu. Tedy u trojice, která pravidlo 50+1 nectí ani formálně, což RB na rozdíl od nich dělá.

Nenechme se ovšem zmást, protože taková prohlášení mají pramálo společného s realitou. Ve skutečnosti totiž sklízí kritiku i Leverkusen s Wolfsburgem a Hoffenheimem. Zvlášť po loňském prohlášení Spolkového kartelového úřadu, podle něhož by se pravidlo 50+1 mělo uplatňovat u všech bez výjimky. Takže nejen Lipsko musí odrážet dotěrné útoky tradicionalistů.

Přesto je dobré jednotlivé případy odlišit. Bayer Leverkusen a VfL Wolfsburg vznikly jako dělnické kluby z prostředí farmaceutické firmy, respektive automobilky. Pravidlo 50+1 se jich netýká díky splnění podmínky nepřetržitého financování klubu po dobu nejméně 20 let, přičemž jméno sponzora v oficiálním názvu bylo s Leverkusenem spjato dávno před zavedením regulace. Finanční podmínku splnil také mecenáš Hoffenheimu Dietmar Hopp, jenž TSG z většiny ovládá podobně jako Bayer kontroluje Leverkusen a Volkswagen zase Wolfsburg.

Takže vlastně ano, RB Lipsko je skutečně unikátním projektem. A za dílčí věci si i zaslouží pozornost. Například za až vědecký přístup k výchově hráčů a propracované struktuře spřátelených klubů, které nicméně dotuje pořád ten samý gigant. Nebo za inovativní herní prvky a pohledný styl, jímž každoročně obohacuje Bundesligu i evropské soutěže.

Ale do německého prostředí se vůbec nehodí. A je třeba si to neustále připomínat. Obzvlášť u začátku sběru trofejí, jimiž by se mohlo legitimizovat. Ne, pořád je to stejný parazitující Red Bull.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (103)

Přidat komentář
Bowie

pecka, oplati sa citat aj clanky

Reagovat
Jason_

Reagovat
Firkraag

Taky jsem zhřešil a četl

Reagovat
smazaný uživatel

Článek jsem nečetl, diskuze zatím o ničem

Reagovat
ratusek

Reagovat
Rezan

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Zark

To by se na západě stát nemohlo

Reagovat
okokolo

Pokud toto pravidlo nezavede UEFA ve všech ligových soutěžích (což je sci-fi), týmy s pravidlem 50+1 budou znevýhodněny například proti anglickým týmům. A to je problém, protože finanční bonusy z pohárových soutěží nejsou nezanedbatelné. Omezovat toky peněz do sportu je prostě nesmysl.

Reagovat
cologneFC

Nikto nič neobmedzuje. Môžu dať peniaze ako sponzor. Ale nie ako majiteľ, ktorý môže robiť s klubom čo chce.

Reagovat
okokolo

Reagovat
ttopi

Tohle UEFA udělat nemůže. Ty kluby hrají primárně svou domácí soutěž a tam si udává pravidla každý svaz. Nebo jak by sis to představoval?

Reagovat
okokolo

Vždyť píšu v závorce, že je to sci-fi. Nicméně jedna nepravděpodobná cesta je přes podmínku, že pouze týmy s pravidlem 50+1 se mohou účastnit pohárových soutěží. Jsem samozřjmě proti.

Reagovat
ttopi

To by se jim ta LM slušně rozpadla. Vedlo by to opět jen k Superlize a v takovém případě bych už asi ani nebyl proti

Reagovat
Vopi11

Super článek

Reagovat
Vasil

Reagovat
irik

Scheiss RBL

Reagovat
db18

Reagovat
GjøvikFF

RB Lipsko je sice umělotina, ale je to aspoň zcela nový klub, který dává svobodný rozhodovací prostor na to jim fandit/nefandit. Neznásilnili původní tradiční klub, jako se to stalo nebohé Austrii Salzburg.

Reagovat
Kily

taky to ale zkoušeli, znásilnit nějaký klub

Reagovat
okokolo

Mě jen mrzí, že to nebylo Dynamo Dresden

Reagovat
eleven11

to by im neprešlo,našťastie

Reagovat
Kily

bylo, naštěstí byli okamžitě posláni do míst, kam světlo nesvítí

Reagovat
okokolo

Je pravda, že 3. liga je mnohem lepší, než ta první. Člověk se nenervuje. A taky ušetří.

Reagovat
Realita

Každý klub musel někdy nějak začít. RB to holt napadlo až v 2009 nebo kdy...

Reagovat
fenixLFC

Narazil jen v případě pojmenování klubu, neboť pravidla Bundesligy neumožňují výskyt jména sponzora v názvu oddílu.

cloveku tak napadne jedna leverkusenska vynimka...

Reagovat
PBLead

Jono, pokrytci. Ono těch klubů je víc, třeba takhle z hlavy mě napadá Carl Zeiss Jena, byť ta 1. Bundesligu nehraje.

Reagovat
ondrasch77

To samé, co píšu k Bayeru.

Reagovat
fenixLFC

a ano, vidim ten odkaz v clanku. vynimka ktora je totalne alibisticka. ked bude red bull v lipsku 20 rokov tak sa bude moct premenovat na redbull? ked chceli byt s tym dosledny tak mali pozadovat aj po byeru aby sa premenoval.

clanok ako taky sice zaujimavy ale ta druha polovica je nonsens. je mi jasne ze to je nazor ale to je tak asi vsetko. je schopny hrat dobre, je ozivenim a rozsirenim konkurencie. hraju vacsinou zaujiamvy futbal. takze do nemecka sa hodi. mne je jasne ze sa to tradicionalistom nebude pacit ale otazka nie je ci sa pravidlo 50+1 zmeni, ale kedy...

Reagovat
smazaný uživatel

ako by sa ti páčilo RB Liverpool?

Reagovat
fenixLFC

keby liverpool vznikol ako napr. B&M Liverpool tak je mi to uplne jednoa moc klubov co by zmenili nazov so sponzrom mi ani nenapada takze tvoje prirovnanie nedava zmysel

Reagovat
eleven11

No ale RB to práve presadzuje,preto neuspeli v St.Pauli,Düsseldorfe,1860 Munich ani u Sachsen Lipsko!

Reagovat
Rudnevs

Casino Salzburg, Radio CD Kremser SC, Mcdonalds Vienna, SV Marc’o polo Ried, SC Interwetten.com, SK Puntigamer Sturm Graz, Redbull Salzburg… v Rakúsku sú na zmeny mena sponzory.

Reagovat
Rudnevs

V Rakúsku sú na zmeny mena experti * samozrejme

Reagovat
Kily

jsem si říkal, co to je za skrytý překlep, dokonce jsem si kvůli tomu po skoro měsíci vyčistil brýle

Reagovat
okokolo

Reagovat
andrew96

Nene, po 20 letech financování může Red Bull definitivně být majoritním akcionářem, avšak sponzora do názvu implementovat nemůže. Leverkusen méno Bayer nosil ještě před vznikem a zavedením 50+1, proto je mu to dovoleno. Bayer Leverkusen existuje přes 100 let.

Reagovat
eleven11

Reagovat
ratusek

Reagovat
ttopi

Z textu je to celkem pochopitelné, ale ne pro každého no...

Reagovat
bobis21

On je totiž rozdíl v tradičním klubu se 120 letou historií, který ten název měl dávno předtím, že nějaká Bundesliga vůbec existovala.

Navíc Bayer není sponzor, Bayer je normálně vlastník. Kdyby to Red Bull byl taky, nejspíš by se tak jmenovat mohli i oni. Jenže RB právě znásilnil pravidla a dělá, že vlastník není.

Reagovat
ondrasch77

Jenže tam je to o tom, že byl klub založen původně zaměstnanci Bayeru a proto se na ně vztahuje vyjímka.

Reagovat
Beči

Lipsko sice vzniklo uměle, ale na stranu druhou se mi líbí, jak to Red Bull vede. Nejsou to žádné přepálené nákupy, naopak nakupují velmi inteligentně a ještě lépe prodávají. A opravdu reálně, každý klub musel nějak vzniknout. Já proti Lipsku ve finále vůbec nic nemám.

Reagovat
fenixLFC

na to dostnaes odpoved ze v nizsich ligach minali sumy ktore si zvysok nemohol dovolit...

Reagovat
eleven11

a nie je to tak?

Reagovat
fenixLFC

je ale je to uplne irelevantne.ked ma niekto peniaze, nech ich ivenstuje ked ma o to zaujem, nevidim na tom nic zle

Reagovat
Beči

Reagovat
Salfovic

Já jen doufám, že jsi nikdy nekritizoval Chelsea a City kvůli majitelům.

Reagovat
fenixLFC

nekritizoval

Reagovat
fenixLFC

respektive mozno kedysi davno, ale inak dlhodobo som predsa aj proti FFP

Reagovat
Eichel

Reagovat
Rudnevs

Prirovnal by som to asi k tomu, jak ked niekto vyrube stromy a postavi tam nejake bytovky. Teoreticky na to svojim spôsobom suhlas maju a ked maju prachy, tak mozu zacat bussiness. Ale ludia ich za to nebudu mat radi. Ja viem, ze kluby nie su zive ako stromy a v tom toto prirovnanie hapruje, ale princip je podobny, ze tym nicia kulturne dedicstvo nemeckeho futbalu. Ja to nejak moc nehrotim, vsak viem, ze doba ide vpred a realisticky uznavam, ze proste bohuzial to takto musi byt, ale samozrejme vzdy fandim proti nim a netesi ma, ked vyhraju nieco velke, zvlast proti klubom ako Freiburg.

Reagovat
okokolo

Je to spíš jako když ve spustlém městě poostavíš kultivovaný park. Sice nepatří občanům města, ale zato je pěkně udržovaný firmou, protože tam pronajímá prostory restauracím a ty zase skvěle vaří a mají čisté záchody, protože jinak by tam lidi nechodili. Tohle je trochu přesnější příměr.

Reagovat
eleven11

Si strašne povrchný,konzumný človek.

Reagovat
Kily

moderní fanoušek, který k fandění potřebuje skvělé hráče, první ligu, výhry a hraní o trofeje, "napumpujte tam prachy a jsem váš"

Reagovat
okokolo

Mám rád kvalitu.

Reagovat
okokolo

Mýlíš se.

Reagovat
smetos

Tam si to muzes dovolit pac ty ztraty, kdyz se nejaci hraci nepovedou, nejak zamaznes. Naopak hrat na spici bundesligy a jeste kazdou sezonu dobre prodavat nemusi zvladnout kazdy. Tim ale nechci vyvracet, co tvrdis ty. Prostredky meli a porad maji skoro neomezene

Reagovat
okokolo

On ten kapitalismus má něco do sebe.

Reagovat
mistr129

Reagovat
ratusek

Reagovat
Wambasen

Reagovat
Bobřík1

Reagovat
Salfovic

Odpornej klub, kdyby aspoň do toho rvali ještě víc peněz, aby mohli konkurovat Bayernu.

Reagovat
smazaný uživatel

Môcť by mohli, ako aj Leverkusen, Wolfsburg či Hoffenheim. Ale kto vie, či by s tým Veľký Otecko z Bayernu súhlasil. Lebo v Nemecku je iba jeden klub a všetko musí byť tak ako to chce Veľký Otecko. Ostatní len pritakávajú. Asi ako v Španielsku. Tam keby mala Barcelóna aj 8 miliárd dlhov, tak aj tak by bola v 1.lige a pravdepodobne by po nich nikto nič nechcel. Lebo je to Barcelóna. Tak sa z nej všetci teraz posereme.

Reagovat
esmuellert

Reagovat
Čenda

Super nadpis, neviděl někdo článek?

Reagovat
smazaný uživatel

A dobre to veru robí RB. Chcú mať klub, chcú do neho tlačiť groše, tak čo budú počúvať nemčúrov aj s ich 50+1. Aj ja mať také peniaze a chcem klub, tak by som nemienil nechať fanúšikov riadiť klub. Veď to je nonsens. Ani firmu nezaložím preto, aby ju riadil nejaký Edo alebo Igor, či nejaká Veronika.

Reagovat
okokolo

Reagovat
Jason_

Mne vadi to co propaguji je to zdraviu škodlivé.....

Reagovat
Bobřík1

Tak to propaguje většina sponzorů sportu, nejen fotbalu - Coca cola, McD, různý sázkovky,...

Reagovat
Čenda

visit Rwanda pico

Reagovat
okokolo

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
O.Giroud

a ani to nedava kridla

Reagovat
lampas

Ale když si člověk dá den předtím osm piv, tak druhý den v práci tento produkt umím celkem ocenit.

Reagovat
Bobřík1

Dřív jsem tyhle nové kluby bez historie moc rád neměl, ale teď už je mi jasné, že každý klub musí nějak vzniknout a měli bychom být rádi, že někdo má chuť do sportu dávat peníze a tím se celý fotbal posunuje dále. A je lepší, když vybudují nový klub od píky než když převezmou a přetvoří již existující klub.

Reagovat
eleven11

Reagovat
Bobřík1

Důvod?

Reagovat
eleven11

Ale oni nezačali hrať v 12.lige,ale od 5. a znevážili všetko čoho sa nemecký fotbal dlhodobo drží!

Reagovat
Bobřík1

Tak to i spoustu týmů v české lize nezačlo hrát od okresu, ale od nějaký vyšší ligy.

Reagovat
eleven11

príklad?

Reagovat
Bobřík1

Slovácko, Olympia Radotín, Povltavská FA.

Reagovat
eleven11

tie kluby nevznikli ako nové,len sa premenovali alebo spojili a hlavne sa nedajú porovnávať podmienky v Nemecku a vzbyku Europy.

A hlavne tvoje: A je lepší, když vybudují nový klub od píky než když převezmou a přetvoří již existující klub.ale nech si "žijú",ma v podstate "vrcholový" fotbal nezaujíma

Reagovat
mistr129

No a Lipsko taky vzniklo spojením se s jiným klubem ne?

Jinak mě právě připadá nejbizarnější to, že jsou lidi proti Lipsku vysazení kvůli německé tradici, tamním podmínkám apod... Takže když by si třeba rakouský majitel takhle založil/koupil klub ve Francii, tak by to byl sympaťák, ale protože to udělal o pár set kilometrů jinde, tak je to nechutný?

Když už, tak bych viděl spíš problém ve vedení německého fotbalu, že to dopustilo. Lipsko samo o sobě ale kráčí sympatickou cestou.

Reagovat
eleven11

Tu v podstate nejde o Lipsko,to bolo až x-té v poradí,keď ich ostatný odmietli,ale o RB

Ten projekt nevznikol na športovom základe,ale na generovanie peňazí.Môžeš namietať,že aj veľkokluby ich generujú,ale oni vznikli primárne ako športové-futbalové kluby!

Reagovat
andrew96

Nevím, jestli je nutné se pohybovat v černo-bílém "sympaťák-nesympaťák". Každopádně pokud by se rozhodl nerespektovat zvyklosti, obcházet pravidla, tak by po takovém majiteli šli i tam, řekl bych.

Reagovat
mistr129

Neříkám že to musíme brát černobíle, já nejsem nějakým fanouškem Lipska, ve finále jsem fandil Freiburgu, ale zároveň se mi líbí, jak ten fotbal dělají. Což je pointa mého příspěvku - pro posouzení, jestli ho dělají dobře, nebo špatně (teď myslím co do sympatičnosti), by nemělo mít vliv, jestli ten klub mají v Německu nebo třeba Francii.

Samozřejmě by pravidla měli dodržovat, ale jestli dobře chápu, tak se technicky vzato pohybují v mantinelech ne? Jestli jsou ta pravidla správně nastavena, když to takhle jednoduše "obcházejí", to už je otázka spíš na DFB nebo Bundesligu.

Reagovat
andrew96

Otázka, kterou si německý fotbal klade několik posledních let. Možná se v mantinelech vychytrale pohybují při vstupu, hřiště si však rozšiřují na výstupu kumulací moci v rukou jediného akcionáře. Minimálně je takové jednání morálně pochybné.

Reagovat
bobis21

Ty pořád nechápeš, že je problém v tom, jak Lipsko obchází pravidla? Kdyby to udělali v souladu s pravidly, nikdo by jim nic nevyčítal.

Reagovat
okokolo

Reagovat
DidusIneptus

Kdo nemá rád fotbal, nemůže mít rád RB Lipsko. Fotbal je kolektivní sport a bez soupeřů nejde hrát. Ať žije fotbal, ať žije RB Lipsko! Sláva vítězům, čest poraženým!

Reagovat
okokolo

Reagovat
Spalovač šancí

Pravidlo 50+1 se mi nelíbí

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
pesky passer-by

Zas až tak ním neotriaslo.

Reagovat
dominios

Clanok uplne, ale uplne skvely. Ale nieco mi tam predsa len chyba a teda to, ze velmi vela ludi (primarne samozrejme v nemecku) a hlavne inym klubom vadi aj to, ze Lipsko pri vzniku vychcalo s pravidlami a vyhlo sa najnizsim sutaziam, ktore de-facto ako novy klub nesportovo preskocilo.

Ano, da sa argumentovat tym ze ten team prakticky hned skocil rovno do LM tak je to dobre a bolo by to zbytocne, ale prave ten nemecky tradicionalizmus opat raz zaplakal. Pretoze ak by si to cele naozaj vybojovali cisto len sportom, ked by uz nemali sympatie, tak by aspon znasali menej hejtov. Samozrejme, politicko/majetnicke pomery (dokonale popisane v clanku) im to este stazuju.

Ovela horsie je, ze ja sam ich nemam rad a nepaci sa mi, "co" resp. "ako" vytvorili. Naburava to hodnoty na ktorych je nemecky futbal zalozeny. Ale problem je, ze do frasa, ale robia to dobre. Cisto po sportovej stranke. Neminaju zas tolko penazi, ako ine bohate kluby (asi budu v uzsej spicke nemecka, ale svetovo su stale uplne ze nic), ale majy dobre vysledky a aj ich hra je povacsinou (ak zabudneme na minulu jesen) atraktivna. Koniec koncov robia nemcom dobre meno v kontexte vychovy hracov (aj ked maju aj viacero zahranicnych samozrejme) ale aj vo forme reprezentaice a pomahaju zbierat body do koeficientu. A zvysuju tlak napr. na taky Bayern, mozno z dlhodobeho hladiska viac, nez take megalomanske vecne druhe BvB. A ted babo rad co s nimi, pretoze nakoniec ich nemecky futbal jednoducho potrebuje, ale "stare krivdy" uz proste nikdy nezmazu a nikdy nebudu mat plne sympatie...

Reagovat
okokolo

*

Reagovat
okokolo

Ten tvůj poslední odstavec není o tom, co s Lipskem, ale o tom, že BL potřebuje otevřít pravidla tak, jak je to v PL. Lipsko jen nastavilo zrcadlo tradici, která začíná být přežitá. Německo, jako nejbohatší stát Evropy by mělo mít i nejbohatší ligu, ve které by hráli ti nejlepší hráči.

Reagovat
okokolo

* odpověď pro dominios

Reagovat
dominios

a comu by to pomohlo? to si vazne myslis ze je to len o peniazoch? ze cely futbal (sport) ma byt len o tom, aby si arabi a iny mecenasi kupovali hracky? aby boli cenovky a platy hracov este viac zvratene?

nie, nemyslim si

nech sa aj nemcom nedari vyhravat LM ci EL (btw co ten Bayern 2020? alebo Frankfurt teraz?), nema cenu z toho urobit "bohatu" ligu

to je mokry sen hracov playstation, "futbalovych manazerov" a kadehocho

naopak, svet potrebuje pochopit o com ten sport vlastne je a urobit spiatocku vsade vo svete - aj v takom anglicku...

ano, s tymto nazorom som v mensine, kludne si podte do mna kopat, ale sucasny stav je proste neudrzatelny a ja sa radsej budem pozerat na hracov ktorym klub nie je ukradnuty, na stadiony plne realnych fanusikov a nie zbohatlikov, kde sa fandi a miluje klub a nechodi sa len minat stovky libier a robit si svojky... nie, dakujem, neprosim a nechce to cele nemecko

Reagovat
eleven11

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele