Rok v Ligue 1 aneb Tak šel čas

01.06.2016, 13:35
Fejetony
Ještě než se na stránkách EuroFotbalu rozjede plnohodnotný seriál k letošnímu Euru, přinášíme vám exkluzivní pohled do zákulisí uplynulých deseti měsíců v Ligue 1. Rozdělili jsme celkem 21 zvláštních cen. Příjemnou zábavu!

Pohled na konečnou tabulku francouzské nejvyšší soutěže může klamat. Na první pohled se toho od minulé sezony příliš nezměnilo - první tři místa zůstávají totožná, Saint-Étienne jde do Evropské ligy, na sestupových příčkách trůní dva ze tří nováčků a doplňuje je tým, od kterého to všichni tak nějak čekali (Remeš). Jenže chyba lávky. Ligue 1 byla letos nesmírně zajímavou soutěží. Připravili jsme si pro vás stručný sumář toho, co se po dobu oněch deseti měsíců ve Francii vlastně dělo.


Srpen


Novou sezonu ve francouzském fotbale slavnostně 'odpálil' trenér Montpellieru Rolland Courbis, který prohlásil, že jeho cílem je zaútočit na poháry. Připouštěl sice, že odchod Lucase Barriose tým nejspíš oslabí, ale jeho náhradu viděl v Kévinu Bérigaudovi, který přišel už v létě 2014. Také prohlásil, že Bérigaud je dobrý útočník, i když ne každý může být tak dobrý jako Mario Balotelli, čímž si vysloužil cenu EF za nejkrásněji pasivně-agresivní výrok měsíce.

Montpellier prohrál v prvním kole doma s Angers 0:2; nováček v zápase vybojoval 134 míčů a vyprodukoval 14 střel. To byla skvělá zpráva hlavně pro anglická média, která měla dávno v zásobě legrační titulek Don't Look Back in Angers, a teď ho mohli všichni najednou použít. Rolland Courbis prohlásil, že je zklamaný.

Cenu pro největší přeřeknutí měsíce získal Marcelo Bielsa, který se po generálce s Juventusem (2:0) omylem nechal slyšet, že je s týmem spokojen, jednání o nové smlouvě jsou prakticky hotova a cílem Marseille je útok na trofeje. Ve skutečnosti chtěl říct 'Všichni mě se*ete, balím to a jedu domů do Argentiny', což se stalo až po úvodní domácí porážce s Caen.

"Proč nemám rád Marcela Bielsu? Protože je to vůl," konstatoval prezident MHSC Louis Nicollin. Argentincův nástupce Míchel v prvním zápase porazil Troyes 6:0, aniž by věděl, že právě prožil vrchol své marseilleské kariéry. V souboji nováčků Gazélec Ajaccio uhrál historicky první bod v Troyes (0:0). Layvin Kurzawa řekl, že z Monaka nikam nejde, a odešel do Paříže. Ta potom porazila Monaco na jeho půdě 3:0 a Layvin Kurzawa se zašklebil.

Září


Zvláštní cenu za surrealismus měsíce získává Olivier Guégan, kouč Remeše, který po výhře 1:0 nad Lille prohlásil: 'Vyhráli jsme tento zápas s osmnácti hráči.' Dodnes nikdo neví, co tím měl na mysli; my se přikláníme k tzv. Coelhově teorii, která říká, že nejlepší způsob, jak přilákat publikum, je plácat buddhisticky znějící hovadiny. Lille mimochodem prohrálo 0:1 i s Nantes, a to navzdory rekordnímu počtu centrů (46); ukázalo se, že centry do vápna bez typické devítky nejsou ideální taktikou proti týmu, jehož stopeři svými proporcemi a pohyblivostí připomínají Stonehenge.

Toulouse mělo po sedmi kolech na kontě pět červených karet a osmnáct bodů poztrácených z vedoucí pozice. Oficiální facebooková stránka klubu uveřejnila fotku, na které obrátila tabulku vzhůru nohama. Asi aby fanoušci viděli, jak vysoko mohlo Toulouse být, kdyby jeho hráči nebyli labilní prasata.

Míchelovo Marseille porazilo doma Bastii 4:1, což byla jeho poslední výhra na Vélodrome na dalšího tři čtvrtě roku. Nice porazilo Saint-Étienne a Bordeaux souhrnným skóre 10:2. Lyonský Nabil Fékir potvrdil svoji pozici klubového trendsettera: na jaře se rozehrál do životní formy a ostatní ho napodobili. Teď se zranil a ostatní ho taky napodobili.

PSG díky chybě Kevina Trappa poprvé ztratilo (2:2 s Bordeaux). Angličtí novináři se zaradovali, protože měli už dávno v zásobě humorný titulek 'It's a Trapp!'. Montpellier dal v pátém kole konečně gól, po prohře 1:2 se Saint-Étienne ale stále zůstával bez bodu a Rolland Courbis obhájil svoji cenu pro nejkrásněji pasivně-agresivní výrok tvrzením: "Jestli je má pozice v ohrožení? Tím se nezabývám. Pokud mě někdo nahradí, popřeju mu hodně štěstí. Určitě dosáhne mnohem lepších výsledků."

Říjen


První Le Classique ovládlo PSG, které doma porazilo Marseille 2:1; poprvé v historii zvládlo šestý vzájemný zápas za sebou a Zlatan se dvěma góly stal nejlepším střelcem klubových dějin (110 branek). Na konci října mělo PSG na čele už sedmibodový náskok. Nuda. Na dalších příčkách se naštěstí děly mnohem zajímavější věci. Třeba v Ajacciu si vzpomněli, jaký vlastně hrají sport, přestali okopávat brambory a porazili rozjeté Nice 3:1.

Nejprve cena za optimismus měsíce - vyhrává ji nejmenovaný člen marseilleského PR týmu, který vypustil do světa zprávu, že Abou Diaby je už skoro zdravý. Temperamentní Míchel se nenechal zahanbit a naprosto zničil konkurenci v kategorii o kreativní logický úsudek měsíce: Marseille se po domácí remíze 1:1 s Lorientem propadlo na 16. místo, na což Španěl zareagoval následujícím sylogismem:

Předpoklad 1: Naším cílem bylo zvítězit a
Předpoklad 2: neinkasovat, tudíž
Konkluze: jsme spokojení, protože jsme byli lepší a měli 20 střel.


Jestliže každý člověk je smrtelný, a jestliže Sokrates je člověk, máme lepší držení míče.

Montpellier konečně bodoval, Rolland Courbis ale nebyl s remízou 0:0 proti Bordeaux příliš spokojen. Prohlásil totiž, že by klub měl zaměstnat kněze, protože 'kabinu doprovází temnota'. Pokud se tak skutečně stalo, potom tento služebník Boží nejspíš odflákl svoji práci a seslal temnotu na kouče Nantes Michela Der Zakariana: Les Canaris nejprve museli přerušit zápas v Nice kvůli vichřici, načež hnili na tamním letišti do půl druhé ráno a čekali, až noční hlídač dojí svoji bagetu a pustí je dovnitř. Sám Der Zakarian poté onemocněl; oficiální communiqué mluvilo o 'mysteriózní chorobě', protože trenér byl podle doktorů zcela zdráv, ale stěžoval si na strašnou migrénu. Montpellierští kněží jsou hardcore.

Pasivně agresivní cenu tentokrát uzmul prezident Bordeaux Jean-Louis Triaud, jemuž se nelíbily porážky s Nice a Lorientem. Před zápasy proti Montpellieru, Ajacciu a Troyes prohlásil: "Řekl jsem hráčům: Vážně chcete být těmi, kteří dopřejí těmhle zoufalcům první výhry v sezoně? Je to jen na vás. Pokud chcete, aby se vám celá Francie smála, tak prosím. Vaše volba."

Listopad


Prvním obětovaným trenérem sezony se stal Hervé Renard z Lille. Vaz mu zlomila domácí plichta 1:1 s Bastií; po zápase prohlásil, že to, co jeho hráči předvedli, nebyl fotbal. O pár hodin později se prezident Michel Seydoux nechal slyšet, že Renard nenaplňuje realistické klubové cíle. Nedivíme se. Hrát fotbal zní jako realistický cíl pro fotbalový klub.

Listopad se stal měsícem falešných nadějí: Yoann Gourcuff se vrátil do Rennes a doufal, že vydrží zdravý. Marseille poprvé v sezoně vyhrálo dvakrát v řadě, jenže pak se bohužel muselo vrátit do Marseille. Lyon ovládl podzimní Derby du Rhone, když díky Lacazetteho hattricku porazil Saint-Étienne 3:0. Byl to jeho poslední podzimní triumf. Nejspíš pomsta montpellierského kněze pro ty, kteří se na sociálních sítích smáli saint-étienneskému forvardovi Robertu Berićovi, že si v zápase urval koleno.

Gazélec ovládl korsické derby na půdě Bastie (2:1) a vyhrálo už počtvrté za sebou. Kouč Thierry Laurey to připisoval vnitřnímu semknutí kabiny poté, co se v klubu dozvěděli o tragické smrti fanouška Freda Rossiho. Tím získává cenu pro nejvíc šokující výrok měsíce. Do té doby nikdo netušil, že má Gazélec nějaké fanoušky.

Zlatan se stal podesáté švédským fotbalistou roku; ve své řeči nezapomněl pochválit PSG, hlavně ale Zlatan, protože jedině Zlatan dělá PSG PSG. "Hráči, kteří přicházejí teď, to mají jednodušší. Tento klub respektuji, ale když jsem do něj přestoupil, spousta věcí nefungovala. Společně jsme ale postavili skvělý tým. V PSG je jen jeden opravdový boss, a tím je Zlatan," prohlásil Zlatan, načež ve svém 100. zápase v pařížském dresu zlomil rekord v počtu asistencí za jeden kalendářní rok (11), zajistil PSG podzimní titul (v rekordním čase) a celkově se na hřišti choval jako Zlatan. Získává proto naši cenu pro největšího Zlatana měsíce.



Ostře sledovaný souboj o druhé místo mezi Caen a Angers (0:0) se svojí atraktivitou umístil někde mezi sledováním schnoucí zdi a čekáním na déšť v Súdánu. Vyhráli ti, kteří odešli včas domů.

Pasivně agresivní cenu poprvé získal kouč Rennes Philippe Montanier, jehož svěřenci remizovali doma s Bordeaux 2:2, přestože v nastavení kopali penaltu. "Je to velká smůla, ale takový je fotbal. Na tréninku dokážu proměnit penaltu i já, ale chápu, že Giovanni Sio byl nejspíš unavený," pronesl. Klasik.

Prosinec


Rolland Courbis nejspíš od října začal polykat valium, protože cirkusácké tiskovky vystřídalo 17 bodů během devíti kol a listopadová výhra 4:2 v Lyonu. Jenže potom trenér opět promluvil. "Máme sice nejlepší formu po PSG, to ale neznamená, že porazíme Ajaccio," pronesl filozoficky, načež prohrál doma s Ajacciem 0:2.

Podzimní souhrn rekordů PSG: Nejvyšší náskok v půlce sezony (19 bodů). Nejvíce získaných bodů (51). Nejdelší série ligových zápasů bez porážky v klubové historii (28). Největší podíl výher minimálně o tři branky během jednoho kalendářního roku (50% všech zápasů). Nejvíce gólů během kalendářního roku (99). Nejlepší ligový střelec klubové historie (Zlatan). Nejlepší střelec půlsezony (Zlatan). Největší Zlatan (Zlatan). Nejnudnější klub sezony (PSG).

Cenu za kreativní řešení problémů dostává bordeauxský Nicolas Pallois, který obdržel disciplinární trest na čtvrt roku. Provinil se tím, že se stal nejspíš prvním fotbalistou, který i po vystřídání se zraněným kotníkem zvládl inkasovat červenou kartu a napadnout rozhodčího.

Předvánoční týdny zastihly všechny tři nováčky v rozdílné formě: zatímco Gazélec neprohrál devětkrát v řadě a Angers zkazilo Lyonu rozlučku se starým Stade Gerland (2:0), Troyes nedokázalo ani jednou zvítězit a po debaklu 0:3 v Toulouse odvolalo dlouholetého kouče Jeana-Marka Furlana. Toho nahradil Mohamed Bradja, kterého vystřídal Pascal Robin, a pak už všichni ztratili přehled. Prostě vždycky někdo přišel na tiskovku, řekl 'Prohráli jsme' a zase odešel.

Ještě den před Vánocemi měli lyonský Hubert Fournier a starý známý Rolland Courbis formálně jistou pozici. Protože ale Vánoce jsou časem míru, lásky a odpuštění, byl Fournier přes svátky vyhozen a Courbis zničehonic rezignoval. Fourniera nahradil dosavadní kouč juniorky Bruno Génésio, Courbisovu roli převzali Pascal Baills a Bruno Martini.

Guingamp. (Nic zvláštního, jenom jsme chtěli poprvé v článku říct Guingamp.)

Leden


Druhou půlku sezony slavnostně odstartoval Lyon, který v prvních dvou soutěžních zápasech nejprve vyřadil nějaké kominíky z Coupe de France a poté inauguroval zbrusu nový stadion domácí ligovou výhrou 4:1 nad Troyes. Škoda, že to nedokázal opakovat v jubilejním stém derby na Geoffroy-Guichard. Saint-Étienne jej porazilo 1:0 navzdory 34% držení míče a radující se fanoušci poničili fasády svého vlastního města (podle rovnice 'prohráli jsme = bordel', 'vyhráli jsme = větší bordel').

Bastia propustila kouče Ghislaina Printanta; na jeho místo usedl Francois Ciccolini s asistenty Hervé Seklim a Benoitem Tavenotem. Čili lidi, které nikdo nezná. Ciccolinimu je nutno přičíst k dobru, že hned zkraje svého angažmá opanoval cenu pro největšího flegmatika měsíce, když po výhře 1:0 nad Lyonem prohlásil: "Dostali jsme zase červenou, ale na to už jsme zvyklí. Lyon byl lepší, logicky by měl vyhrát a v devíti z deseti případů by se tak stalo. Dnes ne, což je fajn."

PSG už v této fázi sezony ponižovalo zbytek ligy takovým způsobem, že i v souboji s druhou nejlepší obranou z Angers zvítězilo 5:1 a Blaise Matuidi si připsal tři asistence. Monaco naopak s Angers prohrálo 0:3 a Toulouse porazilo 4:0, aby na sebe taky strhlo nějakou pozornost. Kolbeinn Sigthórsson dal gól.

Leden byl ale ve skutečnosti měsícem Rollanda Courbise. Staré přísloví říká 'vyhodíš ho dveřmi, vrátí se oknem' - a pro tohohle veterána to platí trojnásob. Poté, co Courbis sám rezignoval na post trenéra v Montpellieru, objevil se nějakou záhadou v Rennes jako 'poradce' prezidenta René Ruella. Ten jej následně pověřil úkolem najít nového trenéra, protože Philippe Montanier zaznamenal za tři roky nulový progres a právě vypadl z Coupe de France s druholigovým Bourgem. Courbis hledal, hledal, až našel - sebe. Za tuto strategickou výhybku získává naši cenu pro zaměstnance měsíce.

Courbis ale není jen vyčůraný jak díra do sněhu; okamžitě se ukázalo, že jeho rétorické schopnosti rovněž nikam nezmizely. "Ve fotbale se dějí zvláštní věci, proto je tak úžasný," prohlásil po prohře 0:4 v Bordeaux. "Když vyhrajete 4:0, je to úžasné. Když prohrajete 0:4, tak ne." Chyběl jsi nám, Rollande.

Únor


Pamatujete ještě na předsezonní ambice Marseille? Definitivním hřebíčkem do jejich rakve byl poslední den zimního přestupového okna, kdy se dlouho očekávanou posilou do útoku Les Phocéens stal Steven 'já hráč, tam míč, já bum míč' Fletcher.

Míchel vyhrává cenu měsíce za největší odvahu, za což vděčí zejména jarnímu Le Classique. Kde, pravda, Marseille nepodalo vůbec špatný výkon - jenže fanoušci chtěli doma na Vélodrome body, kdežto Paříž vyhrála 2:1. Míchel prohlásil, že je sice smutný, ale zároveň spokojený, a slíbil, že hráči budou na tréninku pracovat na odstranění chyb. V takové chvíli už je člověku nejspíš všechno jedno.

Nantes se nějakým způsobem dostalo až na šesté místo tabulky, než narazilo na Rennes a Ousmane Dembélého (1:4). Troyes poprvé vyhrálo venku (3:2 v Ajacciu). Nejzajímavější věci se ale děly v Paříži a Toulouse. Mocné PSG nejprve zlomilo ligový rekord pro nejvyšší počet zápasů v řadě bez porážky (36), načež prohrálo v Lyonu a Laurent Blanc řekl něco ve stylu, že nejsou kapela, aby pořád vyhrávali. Serge Aurier řekl, že Laurent Blanc je teplouš, a byl na měsíc přeřazen do rezervy. Ézequiel Lavezzi chtěl taky něco říct, ale nikdo ho neposlouchal, tak odešel do Číny.

Toulouskému prezidentovi Olivieru Sadranovi v roce 2015 zachutnala krev, když vyhodil nejdéle sloužícího kouče Alaina Casanovu, a letos si to zopakoval. Dominique Arribagé byl po domácí prohře 1:2 s Rennes podle oficiální zprávy 'odvolán na základě vzájemné dohody', která nejspíš zahrnovala návštěvu maskovaných mužů s kladivy a silným ruským přízvukem. Nahradil ho Pascal 'hnusný fotbal, taky fotbal' Dupraz.




Cenu pro nejzábavnější výrok měsíce získal Jocelyn Gourvennec, který po remíze svého oslabeného Guingampu v Ajacciu (0:0) prohlásil, že žádný francouzský tým vyjma PSG nedokáže zvítězit proti přesilovce. Tento výrok zazněl po kole, v němž Monaco v desíti porazilo v derby Nice 1:0. Jocelyn Gourvennec si zacpal uši a dělal, že nic neslyší.

Marseille konečně vyhrálo - v Coupe de France. US Granville, soupeře z páté ligy, porazilo heroicky 1:0. Střelec Michy Batshuayi se po zápase nechal slyšet, že je to ohromně důležitá výhra. Trenér US Granville na tiskovku nedorazil, protože už ho sháněli ve fabrice.

Březen


Prvním velkým březnovým tématem byla reprezentační kariéra Sofiane Boufala. Hvězda Lille prožívala letos vynikající jaro, takže se pomalu začínala řešit její budoucnost; Boufal měl na výběr mezi Francií a Marokem a musel se rozhodnout, jakým způsobem chce naštvat fanoušky. Buď si mohl vybrat Francii a poslouchat, že tam nemá co dělat, protože je Arab, nebo zvolit Maroko a čelit stížnostem, že je Francouz. Nakonec se rozhodl pro Maroko.

PSG získalo další titul, takže všichni mohli konečně přestat používat formální slova jako 'matematický', 'pravděpodobně', 'zázrak' a 'téměř'. Odskákalo to Troyes, které v této době mělo už tři oficiální trenéry; výsledná domácí prohra 0:9 tak vychází na 0:3 na trenéra, což už nevypadá tak hrozně. Zlatan se trefil čtyřikrát a obhájil cenu pro největšího Zlatana měsíce následujícím výrokem: "Jestli se mi to v PSG povedlo poprvé? Co já vím. Kdo si všechny ty góly má pamatovat."



Pařížanům se zároveň povedlo získat nejvyšší venkovní výhru v dějinách Ligue 1 a stali se také prvním týmem od roku 1980, který třikrát po sobě vsítil minimálně 70 gólů. Zlatan rovněž dosáhl na metu 100 ligových branek. Oslavy titulu v Park u princů sice následující týden zkazilo Monaco (které v hlavním městě vyhrálo 2:0), to už ale nikoho moc netrápilo.

Bordeaux vyměnilo trenéra. Willy Sagnol se během necelých dvou sezon prezentoval jako nadějný taktik, obratný řečník, vychytralý stratég, mizerný motivátor a latentní rasista, což je na klub formátu současných Les Girondins nejspíš příliš výbušná směska. Jeho nástupce a někdejší legendární gólman Ulrich Ramé se ve zbytku sezony vyznačoval tím, že chodil na zápasy a byl tam.

Cenu pro největší šok měsíce získává Abou Diaby, který se objevil v půlce března na 12 minut na trávníku. Jeho Marseille bohužel prohrálo s Rennes doma 2:5. Míchel prohlásil, že odstupovat nehodlá, zatímco Steven 'tam brána, Steven prásk' Fletcher si pochvaloval, že se na Riviéře moc netrénuje a že se může opálit. "Moje děti si hrají venku, to v Sunderlandu nemohly,” odkryl skutečný meteorologický důvod svého přestupu. "Já trénuju od půl desáté do půl dvanácté, pak jdu domů a celý zbytek dne sedím na slunci.”

Duben


Troyes prohrálo doma s Angers (0:1) a oficiálně sestoupilo. Množina jeho trenérů se vyjádřila ve smyslu, že je to škoda, ale že to tušili už nějakou dobu. V následujícím zápase ESTAC podalo solidní výkon na Saint-Étienne, favorit ale nakonec urval výhru 1:0 a Christophe Galtier získal cenu pro stěr měsíce tvrzením: "Že jsme hráli škaredě? My hrajeme škaredě už šest let. A vyhráváme." Následně ASSE neztratilo v pěti zápasech ani bod, nedostalo ani gól a novináři museli mezi sebou tahat sirky, kdo půjde za Galtierem příště.

Sranda v Marseille dostoupila vrcholu. Poté, co klubová legenda a ambasador Basile Boli kritizoval Míchela za výběr sestavy proti Bordeaux (0:0), zareagoval Španěl ostře: "Zklamal mě (Boli) jako člověk i jako člen klubu. Mluví o taktice, ale nemá k tomu potřebné informace. Kdyby chodil s námi na tréninky, prosím. Ale on nechodí."

To už bylo v době, kdy i sám klubový prezident Vincent Labrune uznal, že angažování Míchela byla chyba, a prosil majitelku Margaritu Louis-Dreyfus o jeho odvolání; ta však zareagovala způsobem, za který ji udělujeme zvláštní cenu George Costanzy. Míchel se prý vyhazovat nebude, protože by mu Marseille muselo platit a záchrana je stejně zajištěna, tak co. Pak Olympique prohrálo 1:2 v Monaku a Míchel byl stejně vyhozen.

Lille vyhrálo pětkrát za sebou (včetně demolice Monaka 4:1) a Frédéric Antonetti vyhlásil útok na poháry; stejně jako loni však Dogy nakonec nezvládly závěr sezony. Montpellier vyhrál 2:0 v Nantes v zápase, v němž domácí nezaregistrovali jedinou střelu na bránu. Michel Der Zakarian oznámil, že po sezoně končí. Trápící se Remeš propustila tři kola před koncem Oliviera Guégana v zoufalé snaze připomínající 'politickou strategii' Jima Hackera: Je potřeba něco udělat. Tohle je něco. Tak to uděláme.

Postup do Ligue 1 si už v dubnu zajistily Dijon a Nancy, tato zpráva ale zapadla ve světle oznámení nominací na výroční ceny. O hráče roku se ucházel i Zlatan, takže bylo od začátku jasné, že vyhraje Zlatan. Zlatan by nejspíš vyhrál i cenu pro mladíka, gólmana a trenéra, kdyby měla LFP koule Zlatana nominovat.

Květen


Zlatan se stal hráčem roku. V ostatních kategoriích zvítězili Ousmane Dembélé (mladík), Laurent Blanc (trenér) a Steve Mandanda (gólman), ale jen proto, že neměli za konkurenta Zlatana. Zlatan zakončil sezonu s 38 brankami, což je jeho osobní maximum, přičemž PSG jich nastřádalo celkem 102 (a získalo rekordních 30 výher a 96 bodů). Zlatan také oznámil, že odchází, takže napřesrok už nebude Zlatan. Možná bude Neymar, ale to není Zlatan.




V posledních dvou kolech už se hrálo prakticky pouze o druhé místo a o záchranu. Lyon v přímém souboji o stříbro rozstřílel Monaco 6:1 a v posledním kole si mohl dovolit prohrát 1:4 s Remeší. I přes tento úspěch však Remeš nakonec sestupu neunikla, stejně jako Gazélec Ajaccio.

Kouč Toulouse Pascal 'řekni mi to do očí' Dupraz ukázal, proč se ho všichni bojí, na tiskové konferenci po výhře v 37. kole nad Troyes (1:0). Tento vyhazovač mezi trenéry si vysloužil cenu pro nejvíc alfa výrok díky následující citaci: "Tak co, už věříte, že se zachráníme? Když jsem přišel, tak jste nevěřili. Jsem nesmírně hrdý, že vám to můžu vmést do tváře. Vsadil jsem se s vámi a teď už víte, že vyhraju."

Toulouse skutečně v posledním kole na poslední chvíli přestřílelo Angers 3:2 (díky skvělému Wissamu Ben Yedderovi) a v dramatickém finiši sestupu uniklo, další Duprazův výrok jsme ale nenašli. Novináři se k němu nejspíš báli přiblížit.

A na samý závěr ještě jedna čestná cena za vytrvalost pro Radamela Falcaa, na kterého všichni dávno zapomněli. Kolumbijský forvard se po sezoně nechal slyšet, že mu v Monaku zbývají dva roky smlouvy a že se v létě plánuje vrátit.


Jsem váš strýc Baloun. Mám vás rád a budu s vámi žít.

Takový byl další skvělý rok v Ligue 1, soutěži, která nikdy nenudí - i když se to na první pohled může zdát. Teď se fotbaloví fanoušci ve Francii začínají soustředit na nadcházející Euro. Bon voyage!



Zdroje: ligue1.com, lequipe.fr, getfootballnewsfrance.com; zdroje ilustrací: luniversdesylvie.fr; zdroje fotografií: ligue1.com.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (84)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Guingamp. (Nic zvláštního, jenom jsme chtěli poprvé v článku říct Guingamp.)

Reagovat
aurelio

To jediné ma pobavilo, ten zvyšok mi tak vtipný zase neprišiel ...

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
guzman

Reagovat
Wat

Paráda, od dominga se mi čte fakt jedna báseň. I přestože L1 nijak zvlášť nesleduju, tak tohle mě hrozně baví a jsem rád, že se tomu věnuješ.

Nejvíc mě pobavila pasáž o Fletcherovi a Blancovi, resp. Lavezzim.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Corleone

Skvělý článek!

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Grahf

Jeden z najzábavnejších článkov, čo som tu kedy čítal

Cena Najväčší Zlatan by mala byť oficiálna

Reagovat
božský John

Super pocteni jako vzdycky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spasitel

Dobrý článok

Reagovat
smazaný uživatel

Parádny článok pobavil som sa. Suverenne najlepšie bolo:

Ostře sledovaný souboj o druhé místo mezi Caen a Angers (0:0) se svojí atraktivitou umístil někde mezi sledováním schnoucí zdi a čekáním na déšť v Súdánu. Vyhráli ti, kteří odešli včas domů.

AlebO: Guingamp. (Nic zvláštního, jenom jsme chtěli poprvé v článku říct Guingamp.)

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
vlastik

Reagovat
smazaný uživatel

A:

Francie - Rumunsko 2:0

Albánie - Švýcarsko 0:1

Francie - Albánie 2:0

Švýcarsko - Rumunsko 1:1

Albánie - Rumunsko 1:3

Francie - Švýcarsko 1:1

B:

Anglie - Wales 4:1

Slovensko - Rusko 1:1

Slovensko - Wales 1:1

Rusko - Anglie 1:2

Anglie - Slovensko 2:0

Wales - Rusko 0:0.

C:

Severní Irsko - Polsko 0:4

Německo - Ukrajina 2:1

Polsko - Německo 1:1

Ukrajina - Sev. Irsko 3:1

Německo - Sev. Irsko 2:0

Polsko - Ukrajina 0:1

D:

Turecko - Chorvatsko 1:1

ČR - Španělsko 0:1 Š

panělsko - Turecko 3:1

ČR - Chorvatsko 2:2

ČR - Turecko 2:1

Chorvatsko - Španělsko 1:2

E:

Itálie - Irsko 2:0

Belgie - Švédsko 1:0

Itálie - Belgie 1:0

Irsko - Švédsko 2:3

Itálie - Švédsko 0:1

Belgie - Irsko 1:0

F:

Portugalsko - Island 2:1

Maďarsko - Rakousko 2:2

Island - Maďarsko 3:1

Rakousko - Portugalsko 1:1

Portugalsko - Maďarsko 4:1

Island - Rakousko 0:2

Osmifinále;

Francie - Polsko 2:1

Island - Belgie 0:2

Portugalsko - Rumunsko 3:1

Rakousko - Itálie 1:2

Rusko - Švýcarsko 2:1 prdl.

ČR - Anglie 1:2

Švédsko - Německo 0:2

Ukrajina - Španělsko 1:4

Čtvrtfinále:

Francie - Španělsko 1:2 pen.

Německo - Belgie 2:0

Portugalsko - Anglie 0:2

Itálie - Rusko 2:1 prdl.

Španělsko - Itálie 3:1

Anglie - Německo 1:2

Finále:

Španělsko - Německo 3:1

Eurohattrick pro Španělsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom 1x 0:0? Kéžby.

Reagovat
smazaný uživatel

Na MS to tam létalo neskutečně, tak doufám že se EURO ukáže v ještě o něco lepším světle.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom pokud dobře chápu postupy do osmifinále, tak je máš špatně trošku. Jestli sis to ověřil a víš, že je to dobře, tak se podívám já, kde jsem udělal chybu.. Jinak gólů padne dost, spíš je tam hodně vyrovnaných výsledků o gól nebo tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Dělal jsem to random

Reagovat
smazaný uživatel

Ve skutečnosti to nemá žádnou vypovídající hodnotu a já si jen hraju na Fabce.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak to jo..Však je to jedno, každopádně se mi ten systém vůbec nelíbí, jelikož vítěz skupiny A (Francie nejspíš) a vítěz skupiny D (Španělsko nebo My.. :DDD) má téměř jistý postup do semifinále, pokud se nestane nějaký zázrak, systém a samozřejmě i los to tak prostě rozhodli, ale co už s tím teď uděláme no..

Reagovat
smazaný uživatel

Ze skupiny A postupují tři týmy nebo maj domácí postup automaticky?

Reagovat
smazaný uživatel

Čtyři třetí týmy postupují, Francie postoupí z prvního místa (nejspíš) a narazí na jednoho z těchto třetích týmů, a aby toho nebylo málo, ve čtvrtfinále narazí na druhého ze skupiny B (Slovensko, Rusko,nebo Wales), nebo druhého ze skupiny F (Rakousko nejspíš). Všechno tohle bylo vytvořeno dopředu a Francie byla automaticky ve skupině A. Systém jim to trošku přihrál.

Reagovat
domingo

System vzdycky prihrava domacim tymum na sampionatech.

Je to proto, ze poradatel turnaje nehraje kvalifikaci, tudiz celej cyklus stravi jenom pratelakama, za ktery je min bodu do zebricku FIFA / UEFA. Zebricek je mega dulezitej pro nasazovani do dalsich cyklu, takze automaticky zvyhodnena pozice pro poradatele je formou kompenzace za to, ze behem kvalifikace si v tomhle ohledu vzdycky pohorsi.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ták, to dává smysl, a hlavně to nemusí ani být výhoda, protože si nezahrají proti nikomu silnějšímu na turnaji, takže třeba nemusí být tolik rozehraní. Každopádně tento rok to má úplně stejně vítěz skupiny D (nejspíš Španělsko).

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jako chápu, že asi zkoumali hodně řešení, aby mohlo hrát 24 týmů, a že jim tohle přišlo jako nejlepší. Já sám jsem samozřejmě na lepší nepřišel.

Reagovat
smazaný uživatel

za pořádný vysvětlení. Bylo to takhle i historický ? Nikdy sem to nezkoumal prostě sem jen koukal na koše zekterejch se losovalo... To přece nasvindlovat nejde ne?

Reagovat
Lopiger

Odkryl skutečný meteorologický důvod svého přestupu

Reagovat
EAG le grand amour

Asi 20 minut jsem seděl a koukal na ten nápis SRPEN a říkal jsem si, jestli jsem hovado. Áčko vypadalo jako Téčko..

Máš to, Domingo, bombově napsaný.

Příští sezóna bude skvělá, konečně je zpět Nancy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Fáňos

tak teda kloubok dolu Dominiku, článek roku!!! řežu se, až padám ze židle a úmyslně si nechávám zbytek, až budu mít více času a budu více v klidu. Přirovnání Michela výroku je božský a dlouho mi nikdo nebyl tak blízko humorem!!!

Reagovat
Israha

To vytrollení Bielsy, Míchela, Diabyho a Fletchera je balzám na nervy . Sice je to v konečném důsledku dost smutné čtení, ale už nemám sil být naštvaný nebo otrávený, už se té zpackané sezoně jenom směju.

Reagovat
juninho8

jedna velka parada

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně skvělý nápad vzít občas nějaký článek s humorným pojetím.

Reagovat
cubinho

A to L1 fakt nesleduju...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pyroman

Povedené

Reagovat
smazaný uživatel

Výborná článek.

Reagovat
smazaný uživatel

...to jsem zaperlil.. .

Reagovat
homeles8

Reagovat
homeles8

Zlatan

Reagovat
Wat

Reagovat
georgeo

" Nejzajímavější věci se ale děly v Paříži a Toulouse. Mocné PSG nejprve zlomilo ligový rekord pro nejvyšší počet zápasů v řadě bez porážky (36), načež prohrálo v Lyonu a Laurent Blanc řekl něco ve stylu, že nejsou kapela, aby pořád vyhrávali. Serge Aurier řekl, že Laurent Blanc je teplouš, a byl na měsíc přeřazen do rezervy. Ézequiel Lavezzi chtěl taky něco říct, ale nikdo ho neposlouchal, tak odešel do Číny. "

Reagovat
smazaný uživatel

ten je výborný...

Reagovat
ZB 07

"Marseille konečně vyhrálo - v Coupe de France. US Granville, soupeře z páté ligy, porazilo heroicky 1:0. Střelec Michy Batshuayi se po zápase nechal slyšet, že je to ohromně důležitá výhra. Trenér US Granville na tiskovku nedorazil, protože už ho sháněli ve fabrice."

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kouč Thierry Laurey to připisoval vnitřnímu semknutí kabiny poté, co se v klubu dozvěděli o tragické smrti fanouška Freda Rossiho. Tím získává cenu pro nejvíc šokující výrok měsíce. Do té doby nikdo netušil, že má Gazélec nějaké fanoušky.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robbie

hlavně ty prodaný zápasy v posledních kole by chtělo zmínit

Reagovat
smazaný uživatel

"Ostře sledovaný souboj o druhé místo mezi Caen a Angers (0:0) se svojí atraktivitou umístil někde mezi sledováním schnoucí zdi a čekáním na déšť v Súdánu. Vyhráli ti, kteří odešli včas domů. "

tohle mě zničilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Skvělý Obrovská pochvala.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

domingo bravo najlepsi clanok a hejt co som tu videl

Reagovat
pepinho2

Asi nejlepší článek, co jsem tu četl

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Gedofrey

Perfektní článek taková poslední útěcha po téhle sezóně. Stevena zabít

Reagovat
smazaný uživatel

Dominik, venuj sa futbalu, si naj. redaktor na EF .

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

(Jenom pro pořádek - směju se tomu "věnuj se fotbalu", ne tomu, že je nejlepší; to on je...)

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nemozem za to, ze v inych oblastiach sa prejavuje jak zloduch...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Realita

Proč tam jsou ty obrázky brokolice apod.??

Reagovat
smazaný uživatel

parádní článek neskutečně jsem se pobavil

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek. Snad to napadne i redaktory z jiných sekcí, skvělé počtení.

Reagovat
smazaný uživatel

Že jsme hráli škaredě? My hrajeme škaredě už šest let. A vyhráváme."

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní článek, jednou si ho přečtu

Reagovat
Kang & Kodos

geniální

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní článek. V souhrnu te obdivuju ze se na to koukas. Asi je to uchylka tak ci tak sem se vysostne pobavil , coz jsem u clanku o L1 necekal. No co. Koukat na ni nebudu a myslim si ze podobnej clanek o soutezi mi bohate vynahradi jeji nesledovani pres rok a usetri spoustu nervu. Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle hodně cením. Takovéto články v Česku (fotbalové) jinak snad nejsou. Vlastně nevím, jestli by ses spíš neměl naplno věnovat literatuře, než fotbalu..

Reagovat
Gedofrey

Parádní článek Nevíte někdo jak je to s prodejem Marseille? Nějak to utichlo.

Reagovat
Zizou

Supr článek

Reagovat
Langi

OT: Genesio ...ale toho Tolissa by byla skoda

Reagovat
jany kozak

Super clanok

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Kixi Syhimour

Ale četl jsem už před dvěma lety, ale stejnak to je dobrý, prostě skvělý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele