Romantický návrat. Alderweireld v Antverpách uzavře kruh

16.07.2022, 12:00
Aktuality
Toby Alderweireld se přeci jen vrací domů. Loni byl na Royal Antverpy až příliš drahý, a tak ho na rok za pět milionů eur ulovil katarský Al-Duhail. Nyní už to ale díky velké snaze Marca Overmarse, který kdysi belgickému obránci pomáhal z Ajaxu do Atlétika Madrid, konečně klaplo.

Alderweireldovi je už 33 let, stále však pravidelně reprezentuje svou zemi, když letos v červnu odehrál tři ze čtyř zápasů Ligy národů, a pro belgickou nejvyšší soutěž se tak jedná o velký úlovek.

Royal Antverpy ze zadákových kvalit a zkušeností plánuje těžit po dobu tří let a uzavírá tím tak předlouhý proces hráčova vábení, který začal vrcholit Alderweireldovou návštěvou zápasu s Anderlechtem letos v květnu. Následovaly složité dohady nad platem, ale i odstupném.

Alderweireld se v Antverpách narodil a své první fotbalové krůčky činil na severu města v klubu Germinal Ekeren, který se roku 1999 sloučil s klubem K Beerschot VAC a přesunul se na jih belgického přístavu. Domov mu po celý život připomíná tetování antverpské katedrály.

První dospělé roky už Alderweireld zažil v sousedním Nizozemsku, kde třikrát vyhrál Eredivisie s Ajaxem. Titul pak získal i s Atlétikem a dvakrát si zahrál ve finále Ligy mistrů. Nyní se vrací zpět na sever rodného města, kde si roku 2015 vzal svou ženu - tentokrát pod křídla nejstaršího klubu v zemi, kde se nedávno do ředitelského křesla usadil Marc Overmars.

"Všichni známe Tobyho. Je to excelentní hráč, který umí víc než jen dobře hrát fotbal. Pochází z města, má vůdcovské kvality a je připraven jít příkladem. Kdo by ho nechtěl?” kladl si řečnickou otázku nový trenér Royal Antverpy Marco van Bommel, který nejspíš bude muset mít s veteránem zpočátku určitou trpělivost: "Kdy bude připraven na zápasovou zátěž? To netuším. Ale určitě neseděl na zadku a tvrdě pracoval individuálně.”

Autor: Tomáš Daníček / hln.be

Komentáře (6)

Přidat komentář
pesky passer-by

Španielsky futbalový klub FC Barcelona sa dohodol na prestupe poľského útočníka Roberta Lewandowského z Bayernu Mníchov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia rokovaní. Agentúra DPA dodala, že Lewandowski odletí v sobotu do Barcelony a najneskôr v nedeľu tam podpíše kontrakt na štyri roky.

Sa flákate, milí redaktori, cez tento víkend - o tom píšte

Reagovat
FC Porto FC

Ten Katar si mohl odpustit

Reagovat
AjaxFans

Ať se daří

Reagovat
Seydou Doumbia

Toby, Jan, Chris - krásne přestupy v té době pro Spurs balleři jak hovado

Reagovat
Felitel

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele