Ronaldo, Messi, ale také Neymar. Velikáni mají poslední šanci získat zlato z MS

18.11.2022, 12:54
Aktuality
Lionel Messi (35), Cristiano Ronaldo (37) a mnoho dalších fotbalových osobností cestuje do Kataru s vědomím, že mají poslední šanci získat vysněnou trofej pro světového šampiona.

Utkání mezi Katarem a Ekvádorem zahájí 20. listopadu na stadionu Al Bayt jedno z nejkontroverznějších fotbalových mistrovství světa v historii.

Chybět u toho budou Itálie, Chile, Švédsko či Kolumbie, kteří se na závěrečný turnaj neprobili skrze své kvalifikace.

Nejvíce debat však vyvolává hostitelská země, která se dostala do hledáčku veřejného mínění kvůli řadě kontroverzí v čele s otázkami občanských práv a pracovních podmínek. Protesty si vzali k srdci i přímí účastníci turnaje, kteří vyjádřili podporu menšinám diskriminovaným katarskou vládou.

Šampionátu nepřidal na popularitě ani netradiční zimní termín, jehož hlavním důvodem jsou teplotní maxima na Blízkém východě. Nešťastně však zasahuje do průběhu všech světových ligových soutěží, což se pochopitelně řadě hráčů, funkcionářů a především fanoušků vůbec nelíbí.

Někteří reprezentanti výše zmíněných týmů se do Kataru vůbec nekvalifikovali, zatímco jiní přijdou o mistrovství světa kvůli zranění. Dostatečně dopředu bylo jasné, že Francii bude scházet duo Paul Pogba, N'Golo Kanté, Německu Timo Werner či Marco Reus a Anglii například Reece James. Na seznam absentérů se čerstvě přidal také Sadio Mané, kterého sice Senegal zapsal na soupisku, podle posledních zpráv však s jistotou do turnaje nezasáhne.

Na Arabském poloostrově se naopak představí celá řada velkých osobností v čele s těmi, kteří v minulých letech psali fotbalové dějiny a na světovém šampionátu se představí naposledy. Těmi dvěma největšími jsou bezpochyby Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Oba velikání se představí na svém posledním MS kvůli věku: Portugalci bude v únoru 38 let, Argentinci bylo v červnu 35. Mají tak poslední šanci získat trofej, na kterou dosud nedosáhli a po níž tak ohromně touží.

To, že se svými národními týmy na titul mistrů světa nedosáhli, nijak nesnižuje jejich jedinečné historické postavení. O to se zasloužili ziskem několika Zlatých míčů, vítězstvími v Lize mistrů, evropských Top ligách i jinými úspěchy na reprezentační scéně.

Především Messi byl dlouhá léta na mezinárodním poli "zakletý". Zatímco s Barcelonou dosahoval neuvěřitelných úspěchů, na nichž měl lví podíl, v národním týmu čelil kvůli absenci výrazných úspěchů kritice. I proto se v roce 2016 rozhodl pověsit svou reprezentační kariéru na hřebík, v roce 2021 však znovu navlékl dres Albiceleste a s kapitánskou páskou na levé paži dovedl svou zemi k vítězství na Copa América. Ve finále tehdy Argentina porazila 1:0 Brazílii, čímž naznačila, že je připravená vrátit trofej pro světové šampiony poprvé od roku 1986 a potřetí v historii zpátky do své domoviny.

Jinak je tomu v případě Cristiana Ronalda, který míří do Kataru s mnohem střízlivějším optimismem, na druhou stranu však s obrovskou touhou uspět. V posledních týdnech totiž útočník Manchesteru United zažívá těžké období, neboť v Premier League nastoupil v aktuální sezoně pouze do 10 zápasů, v nichž vstřelil jediný gól.

Dokonce i portugalská strana, která se vždy své hvězdy zastávala, začíná Ronalda kritizovat. Celostátní média i fanoušci už zkrátka tuší, že v jeho případě nastává či už dokonce nastal jakýsi bod zlomu.

Národní tým Portugalska se v čele s CR7 neřadí mezi největší favority MS a to především proto, že od loňského června nedokázal porazit žádného velkého soupeře - prohrál se Španělskem, Srbskem, Belgií i Německem, zatímco s Francií remizoval.

Fotbal však dokáže psát neuvěřitelné příběhy a překvapení, na jehož konci by Ronaldo získal trofej pro světového šampiona, by bylo v jeho případě nejkrásnějším vykoupením z nešťastného období, které aktuálně hýbe světem fotbalu.

Velkou šanci na celkové prvenství cítí Neymar, kterému bylo loni v únoru 30 let a jeho účast na MS 2026 v USA, Kanadě a Mexiku tak není vůbec jistá. Už teď je však zřejmé, že za čtyři roky nebude největší hvězdou Kanárků, do níž rostou mladíci v čele s Viníciusem Júniorem.

V současnosti však Titeho tým stojí právě na Neymarovi, který povede svůj národní tým za vytouženým šestým titulem.

Totéž platí pro další fenomén působící v evropském fotbalu. Kevin De Bruyne patří k belgické generaci, která měla dobýt svět. Stejně jako na Euru však vysněný úspěch Rudých ďáblů zatím nepřišel a v Kataru má tým, který dosud nedokázal zúročit svůj neuvěřitelný potenciál, dost možná poslední šanci.

Na zlatý úspěch čeká také Luka Modrič, který byl před čtyřmi lety v Rusku s Chorvatskem velmi blízko, když se ve finále MS musel sklonit před Francií (2:4). Pro někoho, kdo je zvyklý z Realu Madrid vyhrávat, je to však málo.

V neposlední řadě se nesmí zapomenout na Karima Benzemu. Muž, který byl před několika týdny oceněn ziskem Zlatého míče, se pod zlatou jízdu v roce 2018 nepodepsal. Pykal totiž za své chování - soudní proces kvůli kauze se sexuální nahrávkou krajana Valbueny.

Hvězda Bílého baletu se vrátila do reprezentačního dresu po šesti letech až na Euru 2020. Francie v poslední době nedokazuje, že by měla v Kataru úspěšně obhajovat, právem se však staví do role jednoho z největších favoritů na stupně vítězů. Benzema by zlatem završil báječnou kariéru plnou chyb i úspěchů.

Autor: Livesport.cz / Giulia Polidoro

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Forca Portugal!

Reagovat
$dolar$

Minimalne 2 z nich budou jeste na dalsim MS.

Reagovat
Tomasso9

Hrozivé spekulace! Zavání to skandálem. Sítě a některá zahraniční média prezentují informaci, že první utkání nadcházejícího fotbalového světového šampionátu má být ovlivněno ve prospěch domácího Kataru. Hráči Ekvádoru měli být údajně podplaceni katarskými šejky, aby umožnili týmu pořadatelské země zvítězit.

Reagovat
Greny

Asi jdu naložit na Katar

Reagovat
Tomasso9

Já už mám na první zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Už dávno mám, Katařani mi letos zaplatí výlet na Australian Open

Reagovat
fabec1222

Ronaldo bude končit až za 4 roky

Reagovat
smazaný uživatel

5-7, když započítáme i dohrávání kariéry v MLS.

Reagovat
oli9

Neymar ještě 2 MS dá

Reagovat
fabec1222

Neymar z nich možná ukončí kariéru jako první

Reagovat
wyqinac

Reagovat
VojtovaChelsea

Reagovat
Nihilister

Škoda, že je to v tak zkurvený zemi, která je pořád někde ve středověku...

Reagovat
mistr129

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
owner

Ve středověku jsou jak v čem. Ale samozřejmě bych si představil x jiných míst, kde pořádat MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Myšlením bohužel ano. Mrakodrapy na tom nic nezmění, to jim zaručili jen peníze.

Já mám rád rab Araby, jsou to v mnoha ohledech skvělí lidé, ale prostě islám potřebuje v tolika věcech reformy..

Reagovat
Benfica

reformam v Islame treba dať čas, aj keď ako tak pozerám ako sa radikalizuje kresťanstvo na Slovensku tak neviem, neviem.. a už to začína z politiky prechádzať do kostolov.. za posledné roky sa v kostoloch začínajú objavovať za kecpultom jihadisti..

napríklad ja som býval v malom meste a posledné roky sa tam vystriedali 3 kňazi s takými názormi, až som nevedel či sa smiať, plakať alebo báť sa.. to už je len krok od toho, aby rozdávali samopale..

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň to nedali do dvaceti zemí zároveň jako EURO, taková nechutnost už se snad nebude opakovat.

Reagovat
Benfica

teraz to je opačný extrém, bude všetko na kope

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele