ROYAL LEAGUE V POLOVINĚ

10.12.2004, 15:30
Aktuality
Určitě i v České republice sázkaři zaregistrovali na tabulích ve své pobočce jednu zbrusu novou mezinárodní fotbalovou soutěž – skandinávskou Royal League, tedy Královskou ligu. Té se zúčastňují nejlepší týmy z Norska, Švédska a Dánska.

Právě čtyři elitní kluby z každé z těchto severských zemí se utkávají v turnaji, o kterém se na severu debatovalo již mnoho let, ale až letos se severský fotbalový sen stal skutečností. Nejedná se zatím o společnou ligovou soutěž tří nejúspěšnějších severských států, jde pouze o formu jakéhosi kvalitního zimního turnaje okořeněného zajímavými finančními obnosy v případě úspěchů.

Pojďme si shrnout jednotlivé skupiny základní fáze, které se nacházejí v přesné polovině. Na začátek připomenu, že do skupiny byly vybrány týmy následujícím systémem – v každé ze tří skupiny figurují dva nejlepší týmy z jedné země, třetí tým ze státu druhého a poslední království nominuje do určené skupiny čtvrtý tým z posledního ligového ročníku.

Skupina I

V první skupině spolu bojují norští soupeři z nervydrásajícícího souboje o titul v Tippelize – Rosenborg a Vålerenga Oslo, třetí ze švédské elitní soutěže - Djurgården a nakonec čtvrtý z dánské ligy – Esbjerg.

O postup by podle teoretických předpokladů měly bojovat týmy z Norska s Djurgårdenem. Zápas prvního kola mezi Rosenborgem a Djurgårdenem poskytl skvělou reklamu na skandinávský fotbal. Utkání skončilo 4:4, v domácím dresu se rozstřílel Thorstein Helstad, který následně zářil v Lize mistrů proti Panathinaikosu.

Tabulce suverénně vévodí s devíti body Vålerenga, jež by si už neměla nechat postup utéci. O druhé postupové místo se poperou všechny tři týmy. Z nich je na tom nejlépe Rosenborg se čtyřmi body, navíc má dva zápasy v druhé polovině základní fáze na domácím stadionu. Zklamáním je zatím situace v Djurgårdenu, kde tamní hráči po remíze na Lerkendalu usnuli na vavřínech a další dva zápasy vcelku jasně prohráli.

Skupina II

Další skupina nabídla fanouškům v Kodani prestižní derby mezi místním Brøndby a FC. První vzájemný zápas skončil 1:1. Jenže nad těmito dvěma kluby se drží IFK Göteborg, který zvítězil už ve dvou zápasech (včetně toho na Brøndby) a má tak slušnou pozici do únorových bojů.

Poslední je zatím norské Tromsø, které udolovalo pouhý bodík za bezbrankovou remízu doma s FC Kodaň. Norové budou tak jen horko těžko bojovat o postup.

Skupina III

Třetí skupina je celkově nejvyrovnanější. Figurují zde týmy Halmstadu, Malmö ze Švédska, norský Brann Bergen a dánské Odense. Této čtveřici po třech kolech vévodí Brann v čele s kanonýrem Charliem Millerem. Ten už stačil vsítit tři góly ve dvou zápasech. Jenže červenobílým na záda dýchají čtyřbodoví Halmstad a Odense. Za nimi se drží se třemi body Malmö, které dokázalo porazit Odense.


V celkových statistikách vévodí kanonýrům Steffen Iversen z Vålerengy se čtyřmi úspěchy. Za ním se drží již zmíněný Miller z Bergenu. Dva góly vstřelilo sedm hráčů včetně úderného tria z Rosenborgu – Helstad, Brattbakk, Johnsen. Brattbakk okupuje první příčku ve statistice střel. Celkem třináctkrát ohrozil brankáře soupeře. Číslo je však ovlivněno zápasem Rosenborg – Djurgården, které nabídlo obrovské množství šancí na obou stranách.

Royal League bude pokračovat v únoru, kdy se během dvanácti dnů odehrají zbylá tři kola základní fáze. Pak budou vždy dva nejlepší týmy ze skupin dosazeny do dvou nadstavbových skupin po třech, ze kterých vzejdou dva finalisté. Poslední zápas – velké finále – je na pořadu 22. dubna příštího roku. Bude jistě i nadále zajímavé sledovat, jaký tým bude vévodit následující rok Skandinávii. Který tým to bude? Co myslíte vy, Češi?


Tabulky

Skupina I

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Vålerenga 3 3 0 0 7:3 9
2. Rosenborg 3 1 1 1 8:8 4
3. Esbjerg 3 1 0 2 4:3 3
4. Djurgården 3 0 1 2 5:10 1

Skupina II
Pořadí

Klub

Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Göteborg 3 2 0 1 2:1 6
2. FC Kodaň 3 1 2 0 2:1 5
3. Brøndby 3 1 1 1 4:4 4
4. Tromsø 3 0 1 2 2:4 1

Skupina III
Pořadí

Klub

Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Brann 3 2 0 1 6:3 6
2. Halmstad 3 1 1 1 5:4 4
3. Odense 3 1 1 1 4:5 4
4. Malmö 3 1 0 2 4:7 3



Autor: Jan Novotný

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

kdyby bylo něco podobnýho i u nás tak si myslim že by to jenom prospělo třeba to pořádat se slovenskem a rakouskem

Reagovat
HOST*

to by bylo zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Finsko?

Reagovat
HOST*Joekoski

Finskemu fotbalu sice fandim a da se na nej dobre sazet, ale jak je videt treba v kvalifikacich o LM tak tam fotbal neni na takove urovni jako v techto zemich.

Reagovat
alegre

Finsko neni královská země, tak snad proto....

Reagovat
PJ

Asi proto, ze Finsko neni kralovstvi a tohle se jmenuje Royal league (Kralovska liga)...

Reagovat
Hiko

Jasně, není to království. Navíc na to nemají... Herně, chtěl jsem říct

Reagovat
exmafie

Mohli by nějakou takovou ligu založit třeba i naši se Slovákama a Polákama nebo Rakušanama,myslím,že úrovni našich ligových klubů by to jedině prospělo...

Reagovat
PJ

Mno to by vůbec nebyl špatnej nápad...

Reagovat
Hiko

Jde o to, jestli by bylo kdy to hrát. Ve Švédsku i Norsku končí ligy v říjnu, listopadu. A rozbíhají se až v dubnu. Tam mají času habaděj. Jenže tady končíme v prosinci, začínáme v únoru. Hráči by si neodpočinuli. Jedině to zahrnout jako pohárové středy v sezoně. Postoupily by tam týmy, jenž se nedostaly do UEFY či LM. Těm by to prospělo maximálně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele