Rozhovor o mládeži s vedoucím trenérem SCM Sigmy Olomouc

31.07.2012, 20:47
Rozhovory
Zaujalo nás
Michal Coufal se už 25 let věnuje trénování mladých fotbalistů. V současnosti vede Sigmu Olomouc U19, v klubu se stará také o fungování Sportovního centra mládeže. Našemu webu představil své názory na výchovu talentovaných hráčů.

Sigma Olomouc se dlouhodobě pyšní výbornými výsledky v oblasti výchovy fotbalistů a pravidelně produkuje vlastní hráče schopné prosadit se v profesionálním fotbale. Hned 19 hráčů ze současného kádru prvního týmu prošlo v tomto klubu dorostem. Co stojí za těmito úspěchy?

"Jednak je to náš tréninkový systém, všichni tu táhneme za jeden provaz, je to týmová práce všech trenérů. Důležitá je i plná podpora klubových funkcionářů, kteří se ve velké míře zajímají o mládež, chodí na zápasy a starají se o to, aby náš klub směřoval správným směrem. Hráči tu mají ideální podmínky, zařizujeme jim školy a ubytování. A samozřejmě hraje roli také skauting," říká tento 45letý trenér.

Jeho hráčskou kariéru zastavilo zranění, a tak v roce 1987 začal trénovat v Lokomotivě Olomouc žáky a dorostence. O dva roky později přešel do Sigmy, kde působí dodnes. Od roku 2008, kdy jeho předchůdce Zdeněk Psotka přešel k mužům, je vedoucím trenérem Sportovního centra mládeže. Těchto center je v České republice 42, díky tomutu statusu kluby automaticky hrají nejvyšší soutěže mládeže. "Mojí prací je zabezpečit chod čtyř dorosteneckých mužstev po stránce materiální, technické a sportovní. Hlavní věcí je sledování vlastních i cizích hráčů a doplňování kádru."

"Ze sportovního hlediska je naší koncepcí hraní ofenzivního fotbalu. Čím dále hrajete od vlastní branky, tím lépe. Pokud aktivně napadáte na soupeřově polovině, tak se po zisku míče dostanete do gólové šance rychleji než při postupném útoku. Bránění a hra na protiútoky jsou jednodušší než naše aktivní a nátlaková hra po celý zápas. Když hrajete proti soupeři s propracovanou defenzivou, tak se přes něj těžko dostáváte, ale hráči se to naučí řešit různými způsoby a zlepšují se tím. Čím hrajete útočněji, tím více toho naběháte, hráče to více baví a rozvíjíte jejich schopnosti. Defenzivní hra hráče tolik nebaví, jen tak postávají, ale pod některými trenéry tak hrát musí."

Přístupy k výchově hráčů se neustále vyvíjí, a tak trenéři mládeže sledují moderní trendy ve vývoji fotbalu. "Ze zahraničních zdrojů informací využíváme například německý časopis Fussballtraining, ten je asi nejlepší. V Německu teď těží z toho systému, kdy v tréninku kladou důraz na hry, obcházení soupeře, přebírání míče a přihrávky pod tlakem. Snažíme se taky alespoň jednou za rok absolvovat zahraniční konfrontaci na turnaji. Ukazujeme tak hráčům, že evropský fotbal je na vyšší úrovni než pět nejlepších mužstev tady a zdůrazňujeme jim, ať na sobě pořád makají. Z technologických novinek tu teď máme chytrou kopačku s čipem, ta nám například umožňuje zjistit, který ze dvou útočníků toho naběhal víc."

Čeští fanoušci si zvykli na to, že v naší zemi vždy vyrůstali skvělí fotbalisté. Měli jsme tu vynikající generaci kolem Nedvěda, Poborského a dalších, poté se objevila silná trojice Čech, Rosický a Baroš. Současná generace mladých hráčů takové výrazné osobnosti prozatím postrádá. Na nedávném mistrovství Evropy byl jediným zástupcem hráčů narozených po sametové revoluci Darida, jenž brzy oslaví 22. narozeniny. "Vznikla tu mezera," říká k tomu Michal Coufal. "Teď je to těžší. V populaci zájem o sport už není takový. Mladí hráči jsou na tom taky pohybově určitě hůř než dříve. Může to být tím, že jsme malá země, ale na druhou stranu Nizozemsko vychovává více kvalitních fotbalistů. Mají tam na každé dědině tři hřiště a fotbal je pro ně národní sport."

Často diskutovaným tématem je přístup ke sportu ze strany tzv. internetové generace, která má mnohem větší možnosti v otázce trávení volného času a nemusí na ni platit dříve osvědčené výchovné metody. "Během posledních pěti let se díky Antonínu Plachému (vedoucímu trenérsko metodického úseku v FAČR - pozn. autora) posunul směrem dopředu přístup fotbalového svazu k trénování přípravek. U nás na Okresním fotbalovém svazu v Olomouci taky pracují schopní lidé, kteří fotbalu rozumějí." Vedoucí trenér SCM je vystudovaný pedagog a pomáhá hráčům skloubit vzdělání se sportem: "Spolupráce se školami je vynikající. Řešíme s nimi přechody hráčů, studijní plány, je tam zpětná vazba. V dorostu máme 25 procent učňů, ostatní jsou na středních školách s maturitou nebo na gymnáziích, jsou to chytří borci."

"Hráče vedeme k zodpovědnosti. Přístup ke škole je u fotbalistů ve věku 17-19 let poctivější než dříve. Máme dopolední tréninky a hráči, kteří mají písemku nebo se připravují na maturitu, se omluví z tréninku. Před pěti lety by se škole vyhli." Sigma zajišťuje fotbalistům ubytování na internátě a v dalších prostorách. Trenéři také pravidelně kontrolují jejich chování mimo hřiště. "Mám vytipované určité hráče a volám kvůli nim každý týden do školy. Ale nemáme problémy s životosprávou, hráči jsou rozumní." Na záškoláky jsou také přichystané tresty. "Jednoho šestnáctiletého hráče jsem nechal přijít každý den po škole. Navlékl si rukavice a musel plést svah na zarostlém spartakiádním stadionu."

Fotbalová historie pamatuje mnoho hráčů, kteří z různých důvodů nenaplnili svůj potenciál. Sigma svým dorostencům nevyplácí přehnaně vysoké částky, ale klub se nesetkává s tlaky na přestup hráčů. "Jsou rozumní i nerozumní agenti, rozumných je velká většina. Hráčům říkám, že jsem jejich nejlepších manažer, protože jim vše zařídím. Jsem taky zastáncem toho, ať se mladí hráči nejdříve ukážou v naší lize. Potom jsou tu ale typy přestupů jako Kalouda nebo Hable, kdy je to tolik peněz, že se tomu nedá odolat." Sigma Olomouc má vlastní zkušenost s odchodem 17letého hráče do zahraničí. "Kalas taky mohl ještě zůstat, ale je dobře, že Chelsea v něm vidí potenciál a udělala to rozumně. Nechala nám ho ještě na půl roku tady v Olomouci a teď je na hostování v nizozemské lize. Nedávno se tam na něj jeli podívat lidé ze Sigmy." Tento talentovaný obránce strávil minulou sezonu ve Vitesse, kde hrál pravidelně v základní sestavě. Jeho hostování mu bylo o rok prodlouženo.

Tomáš Kalas patří do silného ročníku 1993. Jeho bývalí spoluhráči ze Sigmy pod vedením Augustina Chromého vyhráli ligu staršího dorostu s náskokem 21 bodů. Tito hráči nyní tvoří základ týmu, který bude nastupovat v nově vytvořené juniorské lize. Tato uzavřená soutěž startující 1.8. je určena pro hráče mladší 21 let, do zápasu ovšem může nastoupit i 5 starších hráčů. Pro prvoligové kluby je účast v ní povinná, z druholigových ji budou hrát už jen Bohemians 1905 a Táborsko. Juniorská soutěž má přispívat k vývoji hráčů tím, že v ní nebude přehnaný tlak na výsledky. Michal Coufal k této problematice říká: "Je to spojitá nádoba. Pokud chcete něco vyhrát, tak musíte mít dobré hráče. Pokud máte dobré hráče, tak musíte vyhrát. Někdo tvrdí, že hrajeme na výsledky, jenže když máme dobré hráče, tak přece nebudeme prohrávat."

Sigma Olomouc si zároveň ponechala svůj B-tým hrající MSFL. "Nám by vyhovovala pouze ta třetí liga. Mladí hráči prý chytají špatné návyky od těch starších, ale to je přesný opak toho, co se děje u nás. Hráči tu rostou vedle těch starších, kteří je vychovávají. Necháme se překvapit, jak kvalitní ta juniorská liga bude. Můj návrh byl tu soutěž rozpůlit, aby na jaře už hrály silné týmy se silnými a slabé se slabými. Takto kluby čeká finančně náročné cestování kvůli zápasu se slabším soupeřem."

V otázce organizací mládežnických soutěží existují rozdílné pohledy. "Je tu věčný spor ohledně názoru, že když hrají hráči ve věku 15-16 let proti slabým mužstvům, tak se naučí střílet góly. Od člověka, který byl na stáži v Ajaxu ale víme, že tam už od 14 let mají konfrontace v těžkých zápasech." Michal Coufal by také chtěl prosadit, aby soutěže mladých hráčů začínaly v pozdějším termínu. "Podle mě by hráči měli mít alespoň tři týdny prázdnin. U žáků je prokázáno, že když mají delší volno od zátěže, tak se vytáhnou do výšky více než během roku. Každý nakonec doroste do své geneticky dané výšky, ale přes prázdniny ti hráči vyrostou nejvíce. Snažíme se, ať si hráči od fotbalu odpočinou i psychicky. V přípravném období zařazujeme doplňkové aktivity, děláme gymnastiku, atletickou průpravu nebo plavání, v zimě hrajeme hokej a jezdíme na běžkách."

Sportovní centra mládeže čerpají dotace ze státních prostředků. Financování sportu je aktuálním tématem, kvůli problémům Sazky a novele loterijního zákona došlo k výpadkům příjmů ve fotbale. "Museli jsme se uskromnit, například se částečně omezí organizace turnajů. Problém je v tom, že české kluby nezaplní svůj rozpočet prodejem televizních práv jako třeba v Anglii." Pro srovnání: poslední klub anglické ligy Wolverhampton Wanderers získal v minulé sezoně za televizní práva 39 milionů liber, více než polovinu obratu. "U nás se ty výpadky příjmů řeší jak vytvořením nových zdrojů, tak prodejem hráčů."

Sigma Olomouc z finančního hlediska těží z kvalitní práce s mládeží i dlouho poté, co klub její hráči opustili. "Ujfaluši, Kováč a Rozehnal se zhodnotili suprově. Z fondu solidarity jdou peníze nejen nám, ale také do menších klubů, kde ti hráči hráli dříve, což je spravedlivé." Podle pravidel FIFA připadne 5 % z každé přestupní částky klubům, které hráče vychovaly. Za každý rok působení mezi 12. a 15. rokem získají kluby 0,25 % z přestupní částky a za rok působení mezi 16. a 23. rokem na ně čeká 0,5 %. Například Sokol Kožušany díky krátkému působení Davida Rozehnala v dorostu získal zhruba milion korun. Tento klub měl štěstí na to, že jeho bývalý hráč zažil v kariéře hned několik velkých přestupů.

Na závěr má Michal Coufal slova uznání pro Petra Uličného, který přišel k týmu se 7 body po 16 zápasech a dokázal jej zachránit. Upozorňuje na to, že tento populární trenér musel na lavičce zažívat extrémní zátěž. "Jsou to bomby na srdce. Ideální povahu na trénování má ten, kdo si nepřipouští tlak na svou osobu. U mládeže není tak vysoká pozornost ze strany médií, ale stejně je trénování v dorostenecké lize velmi náročné, protože do toho utkání jdete se vším všudy." Jeho samotného momentálně kategorie dospělých neláká. "Mládež je dobrá v tom, že si můžete doplnit mužstvo tak, jak chcete. U mě je na prvním místě ta dlouhodobá koncepční práce, na níž se trénéři mládeže v Sigmě podílejí."

Autor: Martin Hájek

Komentáře (55)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jojo Míša Coufal CHválkovičák náš :-D chceš hrát, dej flašku vína má ho rád. ale uznývým ho

Reagovat
smazaný uživatel

uznávám ho

Reagovat
smazaný uživatel

Není to tvůj příbuznej? ale jestli se v Olomouci hraje za flašku vína, tak to je to ještě levný

Reagovat
smazaný uživatel

Asi po té blamáži s Drobizsem trénují i ne úplně fotbalové dovednosti.

Reagovat
anonym

Nějak si nemůžu vzpomenout na jeho obličej, hrál za Chválkovice?

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.sigmafotbal.cz/cs/mladez/u16/

Ten trenér vlevo jestli ti to pomůže.

Reagovat
Radin

výborná práce byla vidět u letošních dorostenců a pro mě je bonus,že jeden z hlavních střelců je tady od nás z okresu :-)

Reagovat
smazaný uživatel

kdo?

Reagovat
Radin

Ševa :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo jsi ? Ševa je ze supik no :D a je v U19 už nejlepsi druhym rokem,z něj neco snad jednou bude

Reagovat
Radin

Kory :-)

Reagovat
Mrvinho

Ševa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek.

Reagovat
.13

hrali sme (SK Slovan BA) proti ich U19 minuly tyzden a s dost dobry, prehrali sme 1-0 ale na konci sme spalili asi 3 tutovky a dve tycky, ale hrali dost pekne kombinacne

Reagovat
smazaný uživatel

My jsme hráli proti vám a taky jste 1:0 rupli (Sparta)

Reagovat
Posledni Kovboj

Presne takovyhle clanky tady dlouhodobe chybely, super

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Na tu novou ligu se těším, na zápas se určitě podívám.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně je super, že se to bude vysílat v TV ne každému se chce jezdit X kilometrů na zápasy juniorky (dřív béčka)

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to vůbec bude vypadat? Jeden zápas z každého kola a sestřih všech zápasů jako z první ligy?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vůbec nevím, ale co jsem pochopil, tak bude jen jeden zápas hraný v úterý, na to dělat sestřihy ze všech asi nemaj peníze

Reagovat
exse

Tak pokud vím tak bude jeden zápas z 9, nebo kolik tam je týmů a to v úterý v docela brzkou dobu, myslí že ve 15 nebo 16 hodin, takže to není až taková sláva, ale pokud budou dávat sestřih z každýho zápasu, tak to bude super.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych tomu že budou sestřihy moc nevěřil, já vím že se dělali různé petice apod. pro Black Otu, aby se v TV vysílali sestřihy z 2. fotbalové a 1. hokejové ligy a prý by byl hrozný problém s financemi, takže pochybuju že kvůli soutěži juniorek budou utrácet peníze navíc...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda. No mohlo by to být alespoň na tom sazkatipu, třeba aji bez komentáře. Zas tak drahé by to snad nebylo, vždyť jsou to v podstatě akorát pohyblivé web kamery. Teda pokud se tyhle soutěže budou hrát na ligových stadionech.

Reagovat
smazaný uživatel

Autor je někdo odsud (někdo, kdo navštěvuje diskuze)?

Reagovat
smazaný uživatel

Sigma zaslouží pochvalu za práci s Mládeží. Naopak Liberec je v tomhle ohledu suverenně nejhorší. Být fanouškem liberce tak se stydím, že ten klub vůbec nepodporuje mládež.

Reagovat
exse

Typku typku, ty takový odborník a nevíš jak šla naše mládež nahoru? Klub vybudoval akademii, dorosti se konečně dostali do 1. ligy a už máme několik mládežnických reprezentantů. Samozřejmě je to furt bída, ale když to srovnám se Sigmou, tak budu mít radši 3 tituly za 10 let, než nejlepší mládež v ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to už budu mít raději 2 poháry za rok a dobrou pověst, než 3 tituly za 10 let a málem nepostoupit přes Kazachy...

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím že takový výběr není reálný. Sigma si může vybírat mezi systematickou prací s excelentní mládeží, nebo být týmem jako Budějovice. Prachy tady nejsou, takže titul je spíš nedosažitelný sen.

Reagovat
twerp

Tak Liberec měl letos podobný rozpočet, jako máte vy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže neplatí stadion, neinvestuje tolik do infrastruktury a do mládeže. Rozpočet na áčko máme určitě menší. A navíc musíme rok co rok získat prodejem hráčů kolem 12 - 20 miliónů abysme ho vůbec naplnili.

Reagovat
twerp

Já tím chtěl říct, že titul klidně vyhrát můžete. Stačí aby Sparta a Plzeň hrály EL/LM. Pak vám stačí dobrá forma a o titulu můžete reálně přemýšlet.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono těžko říct. U nás by se musel sejít výborný ročník mládeže, žádná zranění a pomohla by aji slabost soupeřů. V plné konkurenci Plzně a Sparty to fakt jenom tak nepůjde. Ale tak za dva roky budem mě dost možná nejsilnější tým za posledních tak 15 let, pokud vyjdou předpoklady. Takže jestli nezískáme titul během tří let, tak už ho získáme leda náhodou.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte někdo jak je na tom s mládeží Mladá Boleslav? Je tam někdo do budoucna nadějnej ve věku 16-19? vím že, kámoš z ročníku tam hraje a je i v repre u18 myslim, ale jiank to nesleduju.

Reagovat
smazaný uživatel

Filip Rozsíval.

Reagovat
smazaný uživatel

Filip Rozsíval je Olomoučák, kterej odešel v dejme tomu 15 do HSV.

Reagovat
smazaný uživatel

to samozřejmě vím. Dokonce sem ho viděl i hrát už před 2 roky v kvalifikaci ME17

Reagovat
Lemond Laws

A už 2 roky hraje v Bolce

Reagovat
smazaný uživatel

dva sikovny kluky meli na Nike Chance

Reagovat
smazaný uživatel

Jan Frömmel

Reagovat
partaS

Lukáš Hůlka - ročník 1995

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to je ten s kterým chodim do ročníku(je celkem smutný, že hrajou vrcholově fotbal a pořád stíhaj mít lepší známky na gymplu jak já :D ) :) a vim že tam je jěště Hodač Štěpán docela dobrej no...

Reagovat
OtecJaJ10
Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek.

Reagovat
smazaný uživatel

...nebýt kkt, tak jsem tam dnes možná mohl být

Reagovat
Fairplay

Jsem na tu ligu zvědavý, ale stejně mě zaráží to, že v Anglii to mají a spíše to tam kritizují.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady v JBC do toho Pelta začal taky dost pumpovat cca od roku 2005 kdy se vybudovalo centrum kde je 5xpřírodní hřiště a 2x umělka a hned vedle toho specialní základka na fotbalisty.. Navíc každěj má zdarma přístup do haly,bazenu,posilky a podobně,mládež má pomalu lepší centrum než A-tým ve Mšeně.. Ale vím že jak tě jednou zahlídnou s cigaretou tak letíš jestli nejsi nějakej mega talent..

Reagovat
smazaný uživatel

Tady v JBC do toho Pelta začal taky dost pumpovat cca od roku 2005 kdy se vybudovalo centrum kde je 5xpřírodní hřiště a 2x umělka a hned vedle toho specialní základka na fotbalisty.. Navíc každěj má zdarma přístup do haly,bazenu,posilky a podobně,mládež má pomalu lepší centrum než A-tým ve Mšeně.. Ale vím že jak tě jednou zahlídnou s cigaretou tak letíš jestli nejsi nějakej mega talent..

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo ze sigmou jsme vždycky dostali nějaký ty banány

Reagovat
Usty

Reagovat
oddy

Reagovat
Firkraag

Prosím prosím, dejte do tabulek juniorské ligy znaky klubů, děkuji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele