Sadílek komentoval i holandsky: Není čas hledat vhodná slovíčka, ale domluvím se

22.11.2022, 10:22
Aktuality
Jaké to je komentovat fotbalové utkání, si pro Livesport vyzkoušel reprezentační záložník Michal Sadílek. A to hned na mistrovství světa při zápase Nizozemska, ve kterém přerušovaně od svých 16 let žije, se Senegalem. Oranjes mají podle Sadílka na šampionátu ty nejvyšší cíle, on sám větší ambice co se týče komentování živých přenosů nemá.

Sadílek při premiéře v komentátorské kukani narazil zejména na úskalí audio přenosů a novinářům profesionálům vysekl poklonu: "Klobouk dolů a obrovský respekt. Je to něco jiného, než když člověk komentuje v televizi, kde divák všechno vidí. Audio komentář jde hrozně rychle a člověk musí popisovat veškeré dění na hřišti. Pro mě osobně to bylo hrozně těžké a nechával jsem to spíš na Davidovi (Žampachovi pozn. red.). Měl jsem spíš takové vsuvky, když byla přerušená hra."

Záložník Twente si novou zkušenost pochvaloval a plánuje si ji do budoucna i zopakovat, jako možnou pracovní příležitost ale komentování zatím nebere. "Audio je extrémně těžké, vyzkoušel jsem si to na vlastní kůži. Člověk s tím musí být sžitý, a já když jsem to měl možnost dneska vyzkoušet, tak jsem si moc netroufal do nějakých složitých vět. Ale už jsme se domlouvali, že třeba za pár měsíců nebo za nějaký ten rok bychom to zkusili znovu," řekl Sadílek.

Michal Sadílek komentoval zápas Nizozemska se Senegalem © Radek Šamša/Livesport

Před cestou do studia si ještě hledal soupisku Senegalu, který je pro něj fotbalová neznámá. To na Nizozemsko se připravovat nemusel, strávil tam prakticky celou dosavadní kariéru a do místního fotbalu má velký vhled. Posluchače překvapil i na konci prvního poločasu, kdy úsek utkání odkomentoval v holandštině. Na celý zápas by si ale hráč Twente Enschede prý netroufl: "Holandsky se domluvím, ale jak je v komentáři vše bezprostřední, tak má člověk minimální čas vymýšlet vhodná slovíčka. Komentování už je asi tvrdý oříšek."

Nizozemsko si díky pozdním gólům Gakpa a Klaassena zajistilo asi nejcennější výhru ve skupině. "Tohle utkání jim moc nevyšlo, ale to, že ho zvládli, jim pomůže do dalších bojů. Postup ze skupiny by měli dotáhnout do konce. Potom ve vyřazovacích částech už je to i o štěstí, na jaké soupeře narazíte a jaký bude fyzický stav hráčů," hodnotil Sadílek.

S řadou hráčů Oranjes se zná i osobně a na světovém šampionátu jim přeje úspěch, i třeba jen proto, že jeho klub hraje hned zkraje ledna proti druhému týmu tabulky, Ajaxu Amsterdam: "Třeba budou mít nějací hráči Ajaxu ještě dovolenou, kdyby došli až do finále (směje se)."

Michal Sadílek byl spolukomentátorem Davida Žampacha © Radek Šamša/Livesport

Na mistrovství světa v Kataru by Sadílek přál triumf Argentině, největším překvapením by zas podle zkušeností defenzivního středopolaře mohlo být Dánsko: "Doufám, že se to Messimu na konci kariéry splní. S Dánskem jsme hráli už na Euru a viděl jsem je na vlastní oči. Mají tým dobře seskládaný, plný kvalitních hráčů."

Autor: Livesport.cz / Alexandra Tinková

Komentáře (5)

Přidat komentář
junglist

shrnu článek pro toho kdo to nechce číst: Pokud člověk žije v cizí zemi 7 let tak se naučí jazyk ale ne až zas tak dobře...

Reagovat
inferno08

Takže stačil nadpis.

Reagovat
ratusek

a to máme číst tvůj tak dlouhý příspěvek?

Reagovat
kilobyte

Shrnutí: Jazyk učit dlouho.

Reagovat
ratusek

Děkuji za velmi obsáhlý souhrn.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele