Schalke je zpátky v Bundeslize. Postup je mega, ale klub musí zabrat, říká Straka

13.05.2022, 14:49
Aktuality
Schalke v postupovém zápase (© AFP)
Schalke a Bundesliga - to k sobě zkrátka patří. Od svého založení v roce 1904 je tým stálicí nejvyšší německé fotbalové soutěže a jejím několikanásobným mistrem. Má letitou tradici a silnou fanouškovskou základnu. Ta těžce nesla loňský sestup do druhé ligy, ale naštěstí byl krátký. Schalke 04 je po jednom roce zpět. "Jsem rád, že postoupili, hlavně kvůli fanouškům. Schalke prostě patří do ligy," řekl František Straka, který dlouhé roky v německé lize působil.

Schalke 04 sice německý titul slavilo naposledy v roce 1958, ale přesto jde o klub, který pravidelně mívá ty nejvyšší možné ambice. Vždyť ještě v ročníku 2018/19 postoupil ze základní skupiny Ligy mistrů, když mimo jiné dvakrát porazil Lokomotiv Moskva a čtyři body si odnesl také ze soubojů s Galatasaray Istanbul.

Následně sice německý tým ve vyřazovací části slavné soutěže dostal napráskáno 2:3 a 0:7 od Manchesteru City, ale budoucnost vypadala slibně. Jenže už v další sezoně bylo zle. Přišel gigantický propad a z klubu, který v roce 2018 skončil v Bundeslize na druhém místě, byl tým, který se tak tak vyhnul bojům o záchranu a byl až čtrnáctý.

A pro Schalke 04 začaly krušné časy. "Chod celého mužstva byl špatný," myslí si Straka. "Každé dva tři měsíce se měnili trenéři, a to byl základ všeho. Většina klubů, které se cestou za vším hledat jen trenéra vydala, neskončila dobře," dodal.

Třiašedesátiletý Straka naráží na období, které započalo březnem 2019, kdy se vedení rozhodlo propustit Dominica Tedesca. A následoval gigantický kolotoč, během kterého se šéfové střídaček v trenérském "kamrlíku" nestihli prakticky ani zabydlet.

Huuba Stevense vystřídal David Wagner, následně přišli Manuel Baum, znovu Stevens, Christian Gross, Dimitrios Grammozis až po aktuálního Mika Büskense. A jejich žoviálně řečeno trvanlivost byla nízká. Třeba Švýcar Gross byl trenérem pouhých 63 dní, Baum jen o 16 dní déle.

Všechny tyto nesnáze vedly k těžko zachytitelnému pádu. Na jaře 2021 bylo jasno, Schalke znovu po třiceti letech spadne do druhé ligy. A to po ročníku, ve kterém klub trápily obrovské dluhy a mizerný stav tradičního německého klubu, za který dřív hrávali například Jiří Němec, Filip Trojan, Jan Morávek či Radoslav Látal, byl dobře vidět hlavně na hřišti.

Během sezony 2020/21 oslavil jen tři výhry ze čtyřiatřiceti utkání a skončil na posledním osmnáctém místě. Brémy, které byly o pozici výše, měly náskok patnácti bodů. Šampion z Mnichova pak rovnou dvaašedesát... Příznivci klubu nesli sestup těžce, létala ostrá slova, házela se vajíčka, hořela pyrotechnika. To vše navíc už šest kol před koncem sezony.

"Sestup byl těžký hlavně pro klub, následovaly totiž další finanční ztráty. A to odpovídalo Schalke v celé aktuální sezoně ve druhé lize. Podzim nebyl dobrý, výkony nebyly stabilní a všechno bylo tak trochu nahoru dolů," všiml si Straka.

Narážel především na mizerné období mezi 29. říjnem a 18. prosincem, během kterého tým vydoloval pouhé dvě výhry ze sedmi utkání a slabých osm bodů z jedenadvaceti možných. Teprve na jaře začalo Schalke šlapat a přidávalo jedno vítězství za druhým.

To klíčové přišlo 7. května proti St. Pauli, nerodilo se nicméně snadno. Soupeř vedl už v 17. minutě 2:0, ale domácí před zraky víc než 61. tisíc diváků otočili na 3:2. "Každý ví, jak důležitý tenhle postup pro klub je. Všichni jsme tady na to mysleli každý den," řekl po zápase pro sportschau.de trenér Büskens.

Následovaly oslavy a netřeba si nic nalhávat, fotbalová kultura je v Gelsenkirchenu pořádně zažitá. Byly divoké a určitě netrvaly jen jeden den. "Taková věc je mega, to by člověk musel zažít," zasnil se Straka, který ale zároveň varoval před tím, co na Schalke v příštích týdnech čeká.

Jedna věc je vybojovat postup, druhá pak v lize zůstat. V klubu jsou navíc fotbalisté, o které mají eminentní zájem ligoví soupeři a údajně i některé z klubů Premier League. Vedení Schalke tak bude muset vynaložit velké úsilí, aby jádro udrželo, navíc bude třeba posílit. "Nejsem až tak přesvědčený, že je klub v takovém stavu, aby ligu udržel," vysvětlil český trenér.

Jedním z hráčů, kterým se dařilo, byl také norský obránce Andreas Vindheim, který do klubu přišel na hostování z pražské Sparty. Do systému skvěle zapadl a pro mnohé byl velkým překvapením. "Jeho a několik dalších hráčů oživil trenér Grammozis," vzpomněl Straka na řeckého kouče, který mužstvo vedl od března 2021 až do března 2022, kdy byl vyhozen.

Smutek? Ani náhodou. Grammozisovo vyhození má totiž pro třiačtyřicetiletého trenéra doslova zlatý happy end. V klauzuli totiž měl stanoveno, že v případě postupu do Bundesligy bude jeho kontrakt automaticky prodloužen a trojnásobně se mu zvedne mzda. Vydělá si tedy 600 tisíc eur (zhruba 14,8 milionu korun).

To celkem ujde, vezmeme-li v potaz, že klub ze střídačky povede někdo jiný, ne?

Autor: Livesport.cz / Martin Tomaides

Komentáře (57)

Přidat komentář
Hyrax

Jak jsou na tom teď s hlavním sponzorem? Gazprom na dresech už předpokládám není a ani nebude.

Reagovat
verv

Během jara skončili s Gazpromem a nahradil ho Vivawest. Ale jak ta spolupráce bude probíhat dál nevím, mluvilo se o dočasné spolupráci, tak těžko říct, jakej vyelkej horizont znamená dočasná v tomhle případě.

Reagovat
wyqinac

Jezis zase ten Franc a jeho rozumy ja uz ho v posledni dobe nemuzu ani citit

Reagovat
Seydou Doumbia

Straka je mistr a jeden z mála čechů, který se dá poslouchat

Reagovat
Realita

Ano, u něj je čech s malým č příznačné.

Reagovat
didosh

Reagovat
oli9

Reagovat
verv

Expert Franz Základ všech problémů rozhodně nebyly častý výměny trenéra, naopak ta poslední tým nakopla k postupové jízdě.

Reagovat
smazaný uživatel

jeste ho ber vazne omg

Reagovat
Axelrose

To je docela dobrý, když to řekně kořen, který nebyl u žádného mužstva déle jak půl roku a známé jsou jeho motivační záskoky na měsíc, atd

Ti by vytvořili docela dobrou trenérskou dvojku s Csaplárem , to by bylo hodnocení zápasů

Jen by nesměli hrát proti Interu, to by dával Csaplár pokyny z kotle Interu

Reagovat
Aldeano

Fanoušek Interu je Pulpit. Csaplár je fanoušek AC...

Reagovat
Axelrose

Tak ten by se k nim hodil taky

A díky za opravu, oni se mi tihle chytráci pletou.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus ten fotbal více sledovat. Tohle bylo z tvého pohledu trapné vystoupení

Reagovat
Axelrose

Ty jsi se nikdy nespletl, že.

No tak si počkáme, až se jednou spleteš, pane chytrý, a pak se do Tebe taky opřeme.

Nebo to byla odveta za toho Hložka? Jo, tak to jo. To beru. Ale odpoveď jsem napsal už k tomu tvému dodatku.

Tak jenom:

Dřív platilo věčně druhý, teď jste to posunuli ještě o level níž. No a pokud zase nepředvedete proti Synotu "suchý hajzl", tak bude tahle sezona z pohledu Sparty významná jenom tím, že se blbečkům z řad vašich fans podařilo zdemolovat sociálky v Edenu.

Tak se trochu snažte, no a až vás letos Hložek opustí (a pokud není hloupý, tak to udělá co nejrychleji), příští rok by to mohlo být zase o level níž, co ty na to?

Reagovat
smazaný uživatel

Nuž čo čakáš? Hráš tu chytreho a pritom vieš o futbale veľký prd.... Mlčať je niekedy zlato

Reagovat
Marty1990

nehledá Rosický náhodou trenéra se znalostmi v německém prostředí? o někom tu víme, že Franz

Reagovat
Aldeano

Reagovat
ACSeRw!n

Franz

Reagovat
Zark

Livesport.cz

Reagovat
GabrielBatistuta

?

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
penepi

Reagovat
Rudnevs

Glück AufSteiger! Ako som uz vravel, necakal by som pred rokom, ze Schalke povedia moj oblibeny trener Büskens a obluebeny kanonier Terodde za postupom, este k tomu sa zbavime Gazpromu (ktory nahradil sympaticky regionalny sponzor) a klubu sa vratila identita.

Inak vyhadzov Grammozisa bol skor ten krok, ktory muzstvo posilnil, v tomto sa Franz trochu myli, tazko povedat ci by sme postupili i s greckym koucom. Büskens nol pre nas spravna volba!

Teraz este Lautern. Zacinam byt trochu optimisticky, Schuster je kvalitny trener.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Arne

Schalke, HSV, Lautern postup, Freiburg, Frankfurt a Union Evropa... Když by to dopadlo, tak pro tebe celkem podařená sezóna ne? Samozřejmě ale doufám, že neklapne Lautern a HSV, pokud bude hrát s Herthou, jako že to pro mě je nejpravděpodobnější scénář.

Reagovat
Kily

Lautern - SGD bude super vzhledem k formě, jeden prohrál tři zápasy za sebou a druhý na jaře vyhrál jen přátelák proti Aue

Reagovat
Arne

Třeba Dynamo vyhraje i ten "přátelák" zítra, bylo by docela na čase... Pojedeš v to úterý na odvetu?

Reagovat
Kily

ee, test na covid bych ještě někde vymyslel, ale šanci sehnat lístek jsem rovnou vyhodnotil jako mission impossible a ani se nesnažil

Reagovat
Rudnevs

Chapem, ako to myslis, kedze mate tazsieho supera, ale stale mate trojbodovy naskok, cize favorit na zachranu pre mna stale Hertha. No a nehovoriac o tom, ze HSV je schopne to posrat v Rostocku a tym padom do baraze pojde Darmstadt, ktory by som hore uz vidiet moc nechcel. Akoze su v pohode, ale na druhu ligu tak akurat. Bundesliga potrebuje navrat znaciek.

Mas pravdu, idealny scenar: Schalke vyhra ligu, HSV postup, Lautern postup, Freiburg nemecky pohar, Frankfurt pohar UEFA a Union spielt International. A to zrovna v sezone, ktoru som ani az tak moc nepozeral (vysledkovo a dianim samozrejme immer dabei, ale na samotne zapasy neni tolko casu). Inak Dynama a VfB ako pripadnych porazenych v barazi by mi bolo taktiez hodne luto, ale holt clovek nemoze chciet vsetko.

Reagovat
Arne

Já kdybych si měl vsadit, kdo půjde do baráže, tak to je o kousek Hertha.. Nevěřím, že v Dortmundu neprohraje, a výhra Stuttgartu mi přijde dost reálná. Felix proti svému HSV, upřímně kdybych byl nezainteresovaný fanoušek, tak bych si tenhle duel docela i přál.

Reagovat
Rudnevs

Tak mal si pravdu. Baráž buď Hertha - HSV alebo Darmstadt! V jednom prípade vam prajem zachranu, v druhom nie. Ktory je ktory, mozes asi trikrat hadat.

Ale VfB si zasluzil zachranu. Mali velku smolu na zranenia a nehrali az tak zle.

Reagovat
Freedo

Snad to dá Dynamo, půjdu na domácí zápas. Jinak bych ale Lauternu přál taky vyšší soutěž, tradiční tým.

Reagovat
Seydou Doumbia

Snad nechceš zpochybnovat slova největšího experta na německý fotbal u nás v česku - pana Straku? On má vždy pravdu, mýlíš se ty. Jsem rád ža postup Šalke zpátky.

Reagovat
MarcoBanco

Nemáš nejaké info/špekulácie ohľadom možných letných príchodov do Schalke?

Reagovat
Rudnevs

Od prichodu noveho vedenia sa tie prestupy väcsinou upecu bez toho, aby sa o tom nejak moc hovorilo, vidno, ze tam pretali kontakt s Bildom. Ale spekuluje sa o Tomovi Kraußovi na hostovanie, potom Finn Dahmen (golman Mainzu), Ortega (golman Bielefeldu) a Sobottka z Fortuny. Ale to su take relativne zbytocne spekulacie a nakoniec aj tak zrejme pridu ini hraci.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to Mega!

Reagovat
Adyss

Kde je duskusia k MS?

Reagovat
Axelrose

Do zimy je ještě daleko

Reagovat
Salfovic

To se bude hledat diskuse k fotbalovému MS.

Reagovat
Axelrose

Tak je mi jasné. že myslel, k MS v hokeji

Ale chtěl jsem ho trošku potrápit.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, opravdu neskutečný humor

Reagovat
Adyss

Reagovat
DidusIneptus

Gratulace FC Schalke 04! Jasně že musí zabrat. Každej kdo postupuje z 2.Bundesligy musí zabrat. VfL Bochum zabral, ale Armina a Greuther jsou šupem zpátky. Není to sranda. Je velký výkonnostní rozdíl mezi 1. a 2.Bundesligou. Stuttgart s Herthou můžou vyprávět... Jeden z nich dostane černého petra.

Reagovat
Csaplárova past

Jsem rád, že se vrací kluby, které do Bundesligy neodmyslitelně patří. Snad to urve i HSV ...

Reagovat
Witcher

Tam by mohl ten Hložek ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jo. Na sezónu máme späť ďalší Leverkusen, Gladbach, Herthu či Wolfsburg, ktorý síce nebude schopný dať gól tragickej Herthe či možno HSV, ale určite si vytrú prdel s BVB.

Reagovat
Rudnevs

Presne. Dalsia Hertha, ktora nebude schopna dat gola ani tragickej Herthe.

Reagovat
oli9

Ti do Bundesligy patří tak snad se letos udrží a stabilizuji nějak kádr pro příští sezóny

Reagovat
Kepy_FCB

Návrat krále

Reagovat
Bruny

Vindheim jim to vykopal.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Arénu mají luxusní, připomínalo mi to třikrát větší O2 Arenu

Reagovat
stas87

Dost by som krotil to nadsenie z postupu. Mozu dopadnut ako tohtorocny Fürth, urcite nemozu do BL s niekym ako je Terodde. Ten ma v 2.BL 20+ golov kazdu sezonu, ak ale ide do BL tak da 4-5 golov a zostupi. Navyse nemaju peniaze na to, aby problematicke posty adekvatne posilnili, rozpocet nebude najvyssi a aj ked uz im nebude strasit na drese Gazprom, tazko ti lokalni sponzori do toho zacnu nejako viac sypat.

U Fürthu bol najväcsi problem to, ze ked uz hrali na jar o postup, tak vedeli ze pridu v lete o tri alebo styri opory. Nie je to bohaty klub. takze sa nenasiel nikto, kto by do toho dal nejake to euro navyse. A ani postup nebol v plane, chceli hrat stred tabulky ale konkurencia bola tak uboha, ze im to vyslo.

Baraz ani nebude zaujimava, to Hertha rozhodne v prvom zapase. Takze za mna je z trojice Schalke, Werder a HSV najviac pripraveny Werder. Ak udrzi obranu a utok, potom moze regulerne bojovat o zachranu. Problematicka je len zaloha, ta nema BL parametre. Caka ich teda najmensia robota s tym, ako uspiet v BL. Schalke musi vymenit odhadom 5-6 hracov, HSV tak 7-8. Najvyssie sance na zachranu by som tak aktualne daval Werderu. Ale to je teraz, o mesiac a pol moze byt situacia dramaticky ina.

Reagovat
Rudnevs

Samozrejme, ze by si najväcsie sance daval Werderu, este aby ne, ked im fandis Uvidime po letnom prestupaku, kto na tom ako bude, Schröder s Knäbelom odvadzaju dobru robotu a podla mna nejaky schopnych hracov este zozenu. S Fürthom by som ich kazdopadne urcite neporovnaval, to je nieco absolutne ine.

HSV podla mna nepostupi, Hertha si to postrazi. A co sa tyka Teroddeho, je mytus, ze prvu ligu nevie, akurat doteraz ziaden tim nehral na neho a hrali moc defenzivne, co mu nesedi.

Reagovat
stas87

Tak sa na to pozri a pod to porovnat post za postom, pripravenost sucasnych hracov na BL u ktorych cakas ze mozu o rok hrat. Financnu stabilitu a moznosti posilnit sa. Werder ma svoje problemy, v podstate to v ofenzive stoji na Bittencourtovi len, keby sa on zranil, tak nikoho neprehraju a budu branit 90. minut. Zvladli postupit hned spät, nezhorsili si ekonomicku situaciu, kader az na niektore vynimky udrzi ale predat budu musiet zrejme Friedla aby rychlejsie splatili pozicku v casoch covidu. So Schalke sa to neda porovnat, to malo a este ma ovela väcsie dlhy, hrozila im insolvencia ak si dobre pamätam..

S tym Teroddem..ani omylom nebude mat tolko casu a priestoru vo vapne, je to viac silove a ovela rychlejsie. On uz je stary, silno pochybujem ze bude stihat to tempo a vyssie naroky hry. Prekvapi ma, ak by dal viac ako sest ci sedem golov.

Vsetko uvidime az casom, ako sa zmeni kadre, zamiesat kartami tym mozu sponozori, zranenia v priprave a podobne veci co suvisi s pripravou na sezonu. Koniec koncov som rad, ze sa oba mancafty vratili spät a nemusi väcsinu timu predat pod cenou ci rozviazat s nimi zmluvy.

Reagovat
dominios

trochu zabudas na to, ze v 1. BL sa zachranili kluby, ktore na tom tiez nie su uplne dobre a moze ich stretnut "osud HSV co Werderu" ked to uz raz proste nevyjde a padnu

Mainz je stale taky nemastny/neslany a strieda pohodovu sezonu (ako tato) so slabsimi; Koln mam velmi velmi rad a paci sa mi ako to robia, ale ucast v Europe ich moze stat vela sil a bodov a historicky uz neraz boli namoceni do bojov o zachranu. Taky Augsburg to sice zvlada vacsinou celkom na pohodu, ale na ruziach ustlane nema a nikdy nevies, kedy pride horsia sezona a mozu mat na male. O Bochume ani nehovoriac... A Stuttgart rozhodne nie je za vodou, aj ked teraz ukazali velku vnutornu silu.

Buduca sezona podla mna v dolnej polovici tabulky bude poriadne naslapana, nech uz to znie akokolvek cudne. Moze sa stat, ze bitka o to 15. miesto bude zaujimavejsia a napinavejsia ako boj o titul, hoc uprimne od nas (Bayern) zial ocakavam este vacsi vykonnostny prepad a tak by to aj na cele mohlo byt poriadne tesne.

Suma sumarum, bundesliga (1. ci 2.) rok co rok dokazuje aka je zaujimava, kolko roznych pribehov sa v nej odohrava a ze je jednoducho divacky velmi velmi atraktivna.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele