Shrnutí podzimu druhé ligy

17.11.2008, 19:13, aktualizováno 20.11.2008, 20:18
Komentáře a souhrny
Máme za sebou další zajímavý fotbalový půlrok ve druhé nejvyšší české soutěži. O postup bojují týmy, od kterých se to před sezónou moc nečekalo, zatímco favorizované celky se povětšinou trápí.

Tak divoký podzim Česko už dlouho nepamatuje. V letošním ročníku zatím vychází jen minimum prognóz. Bohužel kluby na čelních příčkách se už ostatním účastníkům soutěže poměrně vzdálily, a tak zřejmě druhá půlka ročníku nám nenabídne nijak šokující závěr. Nezapomínejme ovšem na to, co loni dokázali Bohemians Praha.

Vysočina a Klokani jedou...

Právě těmto dvěma týmům nyní patří postupové příčky a nutno podotknout, že zřejmě oprávněně. V letošním ročníku totiž jen minimálně ztrácejí body a zároveň dokáží vyhrávat klíčové bitvy. Pokud si podobnou formu udrží i nadále, s velkou pravděpodobností vytouženého postupu dosáhnou.

Jihlavě se v loňském ročníku nepovedl právě podzim, a tak nechtěla, aby se něco podobného neopakovalo. Trenér Karol Marko neudělal v týmu před sezónou žádné velké změny, přesto to jeho týmu klape. Spoléhá zvláště na pečlivou defenzívu, která si vede skutečně dobře - inkasovala pouhých jedenáct branek. Především gólman Jan Vojáček častokrát září. Skvělý výkon podal například v Opavě, kde chytil hned dvě penalty a nastartoval svůj tým k obratu ze stavu 0:1 na 2:1.

To Bohemians si vedou poněkud odlišně. Divákům nabízejí atraktivnější podívanou a jsou dlouhodobě první. Jisté ale nic nemají, jelikož na páté Ústí nad Labem mají náskok pouhé tři body. I přesto jsou pochopitelným favoritem na zisk prvního místa.

Trápení velikánů

Víte, co mají společného Opava, Slovácko a Hradec Králové? Kromě toho, že jsou to týmy, které před sezónou chtěly bojovat o horní příčky, tak je spojuje také dlouhodobá ztráta formy. V případě prvně jmenovaného vše nasvědčuje tomu, že krize je zažehnaná, a to díky novému kouči Radku Látalovi, vedení z Uherského Hradiště zřejmě ke změně na postu trenéra co nevidět sáhne, "Votroci" jaro naopak s velkou pravděpodobností zahájí stále s Oldřichem Machalou.

Kalendářní rok 2008 byl pro Slovácko noční můrou, která klub asi bude strašit ještě hodně dlouho. Za pouhých dvanáct měsíců se na lavičce vystřídala hned trojice trenérů! Ani jeden nedokázal bohatý klub dostat z bláta opět na vyhřátý trůn, jako se to povedlo Pavlu Malurovi, jenž byl před rokem odvolán, i přesto, že vedl tabulku. Od zimy to šlo, vlastně stále jde, s týmem s velkou diváckou podporou z kopce. O to více úsměvněji nyní vypadá snaha, kterou mělo Slovácko před sezónou, kdy chtělo přivést českou hvězdu Jana Kollera.

I přesto ale kádr posílilo několik zajímavých, především zkušených, fotbalistů. Málem přišel také postrach druholigových gólmanů Petr Faldyna. Jeho Jihlava jej však nepustila a zkušený kanonýr je za to nyní možná rád. Vždyť bojovat o postup je určitě příjemnější než o záchranu. Už od začátku sezóny bylo jasné, že ještě poměrně nedávno prvoligový účastník bude mít letos velké problémy, což jasně ukázala již první tři kola, kdy Slovácko vytěžilo pouhý bod a dalo jediný gól. Všichni očekávali, že se klub zvedne, žádná cesta do horních pater tabulky ovšem nepřišla. Po šestnácti odehraných kolech Jihomoravanům patři nelichotivé 14. místo.

To Opavě se v létě povedl nejlepší přestup v historii. Za více jak milión eur prodala svého kanonýra Libora Kozáka do Lazia Řím. Na konto jí sice přibyla na české poměry skutečně vysoká částka, slezský klub se jí ovšem do posil ani z větší části investovat nerozhodnul. Přivedl pouze stopera Cigánka a na hostování útočníka Pavla Šultése. Soupisku už pouze doplnili nadějní mladíci, kteří stejně moc šancí nedostali. Bohužel se potvrdila špatná přestupová politika, jelikož kádr byl velmi úzký a na lavičce Opavy častokrát při větších absencích zůstávali především zmiňovaní mladí hráči. Generálnímu manažerovi Pavlu Hadamczkovi se ale nakonec povedlo přivést zkušeného záložníka Františka Metelku z Baníku, po nepříjemných problémech se srdcem se vrátil také první ligou ostřílený Václav Zapletal.

Po nepovedeném utkání na Dukle došla klubu trpělivost a padáka dostal Jiří Neček, jehož nahradil bývalý vynikající hráč Radoslav Látal. Tomu se bohužel první dva duely také nevyvedly a už tak rozhořčené fanoušky klubu dokázal naštvat ještě více. Od nich pak přišla protestní akce. Na utkání s Baníkem Sokolov v úvodu byli naprosto potichu, čímž chtěli dát najevo nespokojenost s výkony. Od této doby to ale jde s Opavou stále nahoru. V posledních pěti zápasech ztratila body pouze za remízu s Karvinou.

Sázet v letošní sezóně na Hradec Králové se moc nevyplácí. "Votroci" jsou totiž schopni bodovat proti favorizovaným týmům, zatímco jindy, když se od nich očekává vítězství, nečekaně ztratí body. Po polovině sezóny jim patří devátá příčka a šance na postup už skutečně nejsou moc veliké. Za své problémy si však mohou pouze sami. Jedinou možností, jak jít nahoru a navázat na loňskou slušnou čtvrtou příčku, je konečně podávat dlouhodobě vyrovnané výkony. Kvalitou kádru se totiž může Hradec rovnat s těmi nejlepšími celky.

Dramatický boj o záchranu

Kdo se bude radovat z druholigové příslušnosti i pro další sezónu? Tato otázka zaměstnává týmy mnohem více týmů než to, kdo si nakonec zahraje Gambrinus ligu. Třinec, Slovácko, Karviná, Fulnek, Sparta B, Vítkovice a HFK Olomouc čeká na jaře nekompromisní a tvrdý boj o záchranu. Rozdíl mezi jasně posledním Fulnekem a desátým hanáckým HFK je pouhých devět bodů, a tak nemá ani jeden celek nic jistého.

Že by Romanu Mročkovi začaly docházet peníze? Majetný fulnecký podnikatel v minulých letech bohatě podporoval klub svého srdce a hlavně díky jeho financím klub z pod Oderských vrchů loni získal skvělé šesté místo. Také letos se chtěl pohybovat v horních patrech tabulky, na místo toho má nyní ale na kontě pouhých devět bodů a jedinou výhru. Fulnek před sezónou nijak výrazně neposílil ani neoslabil, a hlavně proto je jeho současná pozice velkým překvapením. Klubu chybí především pravidelný střelec. O to více nepochopitelně nyní vypadá uvolnění Ondřeje Malohlavy do divizního Dolního Benešova, kde střílí jeden gól za druhým.

Jako druhý nejvážnější kandidát na sestup je považována rezerva Sparty, která na konci podzimu podávala přímo hrůzostrašné výkony. Hodně špatně si v poslední době vedl také Třinec a pokud urychleně nezačne konečně opět vyhrávat, čekají jej velké problémy. Zato Slovácko by se mělo bez větších problémů zachránit.

Vzpoura trpaslíků

Dukla Praha, Zenit Čáslav a Ústí nad Labem loni bojovaly do posledních kol o záchranu, ovšem v současném ročníku zaujímají 3-5. příčku, což je na jejich poměry skutečně neuvěřitelné. Především druhý jmenovaný klub letos se svým velmi mladým kádrem chytil skvěle začátek sezóny a od té doby se zuby nehty drží vedoucích příček.

To Severočeši a bývalý slavný armádní klub jsou trochu jiný případ, svou formu totiž nabírali až s přibývajícími koly. Ústí dokonce drží dosud nejdelší sérii výher v řadě, například v předehrávaném jarním kole se Slováckem svého soupeře naprosto ztrapnilo a vyhrálo vysoko 4:0. Dukla prozatím sází na zajištěnou obranu a skvělými výkony překvapuje nejednoho odborníka. Bude velmi zajímavé sledovat, jak si tyto celky povedou na jaře. Dozajista mohou hodně vážně zamíchat s postupem.

Krajina střelců

Nejlepším kanonýrem prvních šestnácti kol se možná překvapivě stal Martin Jirouš z ofenzivně laděného a nejlépe střílejícího Baníku Sokolov. Robustní útočník se prosadil již jedenáctkrát, v posledním kole vstřelil dokonce hattrick. Velmi zblízka mu na záda dýchá dvojice útočných zabijáků Zelenka - Strnad. Ti mají na kontě jen o dvě branky méně.

Největší favoritem na nejlepšího útočníka sezóny je ovšem ač čtvrtý v pořadí Petr Faldyna. Ten se už pomalu blíží ke stovce druholigových gólů a za své působení v Jihlavě dosud nepoznal výpadek formy. Letos nastřílel téměř polovinu gólů svého celku, konkrétně osm. Zapomínat by se nemělo ani na mladíka Milana Halašku z Opavy, kterému se po odchodu Libora Kozáka začalo dařit a určitě má na víc než dosavadních šest branek.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (21)

Přidat komentář
Slejdy

slovacko

Reagovat
georgeo

Reagovat
georgeo

dal se čekat těžký boj, ale že to bude až tak hrozné, to si nikdo neříkal

Reagovat
M11

Reagovat
irik

Bohemka

Reagovat
stas87

zaujimave je ze o zostup hraju prevazne moravske kluby a o postup ceske

Reagovat
smazaný uživatel

Slovácko jde po nesmyslném vyhazovu Malury do kytek. Ve vedení tam nejspíš mají stejné "odborníky" jako Sparta.

Reagovat
Tomanatura

Zvlášť když tomu cirkusu šéfuje ženská

Reagovat
georgeo

chyba byla vyhodit Laďu Mináře

Reagovat
georgeo

Slovácko už není bohatým klubem. V době, kdy šéfoval Valenta, tak jsme měli takový potenciál, že mohl kde kdo závidět. Něco podobného je ted Mladá Boleslav.

Reagovat
smazaný uživatel

Na druholigové poměry je to hodně bohatý klub...

Reagovat
Tomanatura

Nene, prý to poznává i mládež, ale to jsem si nevěřil

Reagovat
Tomanatura

*neověřil.

Reagovat
georgeo

"hodně" bych bral s rezervou...poslední roky se těží z toho co zanechal Valenta, pomohl vybudovat sportovní komplex včetně stadionu (to sice patří městu, ale on byl ten kdo se o to zapříčinil) a taky založil Akademii. Současný majitel pořád dojíždí na dluhy po tom prasákovi právnickém Řezníkovi, který byl naprostý blázen a blbec, takže to bude ještě nějakou chvíli trvat, než se budou rovnat těm podprůměrnými ligovým klubům, protože současná ekonomická situace klubu je odpovídající středu druholigové tabulky

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proč v létě nabízeli velké peníze za Kollera?

Reagovat
georgeo

nabízet je jedna věc, ale vyplatit je druhá věc...muselo být všem jasné, že tam nepůjde, Slovácko tím nic neztratilo a navíc se vrylo do podvědomí, že na tom nebudou tak špatně, ale ted se ukazuju pravda v plné nahotě

Reagovat
smazaný uživatel

Jak postoupi Dukla a Bohemka a v lize se udrzi Viktorka tak to bude 6 klubu z 16 z Prahy+kdyz sestoupi Zlin tak bude 13 tymu z Cech.To se za zadnou cenu nesmi stat!!!

Reagovat
smazaný uživatel

vím že na to je brzo ale yslím si že postoupí Bohemka a Dukla a sestoupí rezerva Sparty a Fulnek

Reagovat
honziss

Škoda Fulneku. Taková mizérie, trochu mě mrzí že jsem si nenašel čas o víkendech které trávím u Fulneku a nezašel na fotbal, snad na jaře. Doufám že to už příjdou i lepší výkony a záchrana se povede. Fotbal Fulnek.

Reagovat
smazaný uživatel

BOHEMIANS 1905 !!! Ti do ligy patří, dál bych to přál FC H.K., ale pokud budou ve vedení současný klientelistický hulváti, tak to jen tak nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

MFK OKD karviná

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele