Shrnutí Serie A 2021/2022

27.05.2022, 21:23
Názory a komentáře
Italská nejvyšší soutěž má za sebou další ročník. Sezonu 2021/2022 ovládl s počtem 86 bodů AC Milán a na pomyslném trůnu nahradil svého městského rivala Inter, který skončil druhý. Ligu mistrů si dále zajistili třetí Neapol a čtvrtý Juventus. Do evropských pohárů prorazily oba římské kluby nebo Fiorentina. Naopak nejvyšší soutěž přijde o janovské derby vinou sestupu Grifonů, loučí se také další tradiční celek Cagliari a Benátky. Eurofotbal.cz přináší ohlédnutí za právě skončenou sezonou.



Klíčové bitvy


AC Milán se vrátil na vrchol, po jedenácti letech získal své 19. Scudetto!

"Vracím se do klubu, k němuž chovám maximální respekt, a do města, které miluji. Budu se svými spoluhráči bojovat, abychom s touhle sezonou ještě něco udělali, a udělám všechno pro to, aby se nám povedlo dosáhnout našich cílů," řekl Zlatan Ibrahimović v prosinci 2019, když se vracel z Los Angeles do Milána.

Je květěn 2022 a AC Milán vyhrává po dlouhých jedenácti letech italský titul. Zlatan Ibrahimović to skutečně dokázal a vrátil po letech strádání slavný celek opět na vrchol! Hvězdný Švéd toho vinou zranění v letošní sezoně zas tolik nenahrál, ale pro klub byl i tak obrovskou oporou a svůj slib dodržel. Připomeňme, že už loni vrátil Rossoneri do Ligy mistrů.

AC Milán neměl během sezony žádný větší výpadek a Scudetto je v jeho rukou zaslouženě. Výběr Stefana Pioliho skončil na prvním místě o dva body před městským rivalem Interem, jemuž se naopak titul nepodařilo obhájit. Přesto nebyla sezona z pohledu AC úplně bez problémů. Základní jedenáctka doznávala v průběhu sezony několika změn, především v defenzívě. Na chvíli kvůli zranění vypadl ze sestavy brankář Mike Maignan, ale skvěle ho zastoupil náradník Ciprian Tătărușanu. Ještě větší problém představovalo zranění stopera Simona Kjaera, ale do výtečné formy se rozehrál Fikayo Tomori, který později vytvořil pevnou dvojici s Pierrem Kaluluem. V roli až třetího obránce byl Alessio Romagnoli a k dispozici byl ještě stále mladý a spolehlivý Matteo Gabbia. Zranění zužovalo i Davida Calabriu na pravém kraji obrany, kdežto levou stranu "brousil" opět skvělý Theo Hernández.

Prozatím životní sezonu měl Sandro Tonali. Pokud byli fanoušci po jeho výkonech v loňské sezoně rozpačití, tentokrát nikdo nepochyboval. Tonali byl jednoznačným tahounem záložní řady a navrch přidal i důležité góly. Jeho parťákem v defenzivní řadě byl převážně Franck Kessié nebo Ismael Bennacer.

Co znamenal pro defenzívu Maignan s Tomorim a pro zálohu Sandro Tonali, to v ofenzívě představoval Rafael Leão. Pro portugalského křídelníka platí to samé, co pro Tonaliho. V minulé sezoně mu fanoušci leckdy vyčítali laxní přístup, v té letošní nemohou říct zhola nic. Rafael Leão byl na levé straně doslova nepolapitelný a navíc přidal jedenáct veledůležitých gólů a další připravoval pro spoluhráče. Například Oliviera Girouda. Francouz byl útočníkem číslo 1 i proto, že duo Ibrahimović-Rebić trápilo zranění. Postupně vypadl ze sestavy i Brahim Díaz, patřící stále Realu Madrid. Španělský šikula měl solidní první půlku sezony, ale poté se trápil. Stefano Pioli, jenž měl pochopitelně zásadní podíl na titulu, na jeho postu točil několik hráčů - Kessiého, Kruniće, Saelemaekerse nebo Brazilce Juniora Messiase. Šestapadesátiletý rodák z Parmy vyhrál svojí první velkou trofej a po právu byl zvolen nejlepším trenérem Serie A.

Inter promarnil své šance, přesto neodehrál špatnou sezonu

Nejvážnějším konkurentem v boji o titul byl obhájce Inter. Simone Inzaghi odváděl skvělou práci a opravdu to vypadalo, že se mu podaří navázat na úspěch Antonia Conteho. Vedení výborně zacelilo mezery po odchodu Lukakua či Hakimiho, ale v konečném zúčtování byli Nerazzurri o kousíček horší než AC. Mrzet je může především nečekané klopýtnutí v Boloni (1:2). Inter totiž mohl jít čtyři kola před koncem do trháku, ale touto porážkou neměl situaci ve svých rukou a AC si už šanci nenechalo vzít. Inter však bez trofeje nezůstal a do klubové vitríny přidal pohár pro vítěze Coppa Italia. Po dlouhých letech se mu navíc podařilo postoupit do osmifinále Ligy mistrů.

Proklatý prosinec stál Neapol titul

Blížil se čas Vánoc a atmosféra nejkrásnějších svátků v roce jako by ošálila hráče Neapole. Jak jinak si snad vysvětlit výsledkový výpadek, který byl v konečném zúčtování tolik citelný a stál Partenopei titul? Začalo to remízou v Sassuolu, což by snad ještě nebyl tak špatný výsledek, ovšem následné dvě domácí porážky s Atalantou a Empoli byly problémem. Výhra na San Siru nad AC Milán vrátila optimismus, ale jen na chvíli, než Neapol prohrála 22. prosince další zápas, tentokrát potupně doma se Spezií.

Partenopei si ve zbytku sezony vedli dobře a závěr finišovali přímo úctyhodně, nicméně prosincové ztráty už nedohnali a skončili na konečném třetím místě. Luciana Spallettiho tak může těšit alespoň návrat do Ligy mistrů.

Juventus se odmítal zapojit do bojů o titul

Svojí vlastní soutěž hrál na čtvrtém místě Juventus. Ještě nedávno hegemon Itálie se permanentně odmítal účastnit bojů o titul, přestože k tomu měl několikrát velkou příležitost. Sám trenér Allegri neustále opakoval, že Scudetto se Staré dámy netýká a to i v situaci, kdy ztrácel na první místo jen sedm bodů.

Juventus se zkrátka smířil s dílčím cílem a sice kvalifikací do Ligy mistrů. Svojí účast v milionářské soutěži opětovně nezvládl a v Coppa Italia, kde došel až do finále, nestačil na Inter. Symbolickou tečku za hořkou sezonou udělali Giorgio Chiellini a Paulo Dybala, kteří se rozhodli klub opustit.

Boj o poháry

Bitva do posledních chvil. Tak by se dalo charakterizovat poslední kolo Serie A, které muselo rozlousknout několik otazníků a hádanek. Boj o titul, o přežití i o poháry. Už před 38. kolem si poháry, konkrétně Evropskou ligu, zajistilo římské Lazio. Biancocelesti stáli na rozcestí, ve vzduchu bylo už před sezonou cítit, že se rodí nový projekt. Klub si musel poradit s odchodem strůjce nedávných úspěchů, koučem Inzaghim, který dal přednost úřadujícímu šampionovi. Koho místo něj?

Prezident Lotito měl jasno a zvolil Maurizia Sarriho. Muže, který se prakticky z ničeho (Empoli promine) dostal až nahoru, a to za pomoci atraktivní hry s jasným konceptem. Tomu bylo jasné, že jít do Lazia nebude snadná výzva. Musel změnit tým, který byl léta zvyklý na rozestavení 3-5-2 hrané na rychlé kontry k obrazu svému, tedy přejít na hru v systému 4-3-3 s důrazem na držení míče.

Musel jednat s nevypočitatelným sportovním ředitelem Iglim Tarem a především velkým šéfem, Claudiem Lotitem, což dá samo o sobě zabrat. Sarrimu to bylo o to jasnější, když nedostal posily, které si vytipoval, ale místo toho přišli levní hráči, z nichž některé Sarri ani nechtěl. První část sezony ukázala takový nežádoucí mix mezi skvělými zápasy, náznaky Sarriballu, tristní defenzivou a častými klopýtnutími s menšími týmy. V prvním utkání roku 2022 se ale vše změnilo.

Lazio s Empoli rychle prohrávalo o dvě branky, ale nakonec dokázalo remizovat 3:3. Od tohoto utkání už prohrálo do konce ligy jen čtyři zápasy a všechny s týmy ze špice (AC, AS, Inter a Neapol). Díky skvělému finiši proto dokázal Sarriho tým zakotvit na pátém místě, takže si zahraje Evropskou ligu a především skončil o dva body nad nenáviděným městským rivalem.

AS Řím žije z povedeného finále Konferenční ligy, protože vyhrál svou historicky první mezinárodní trofej. V lize se mu ale zas tak moc nedařilo. Bere šestou příčku, kterou urval vlastně až v posledním kole. Do té doby měl namále, protože především v posledních týdnech poztrácel celou řadu bodů. Ale vezměme to popořadě. Kouč Paulo Fonseca dostal před více než rokem na vědomí, že si má hledat nové angažmá, protože otec a syn Friedkinové s ním nebyli spokojení. Dlouho se mluvilo právě o Sarrim, ale oni měli v hlavě minimálně po stránce marketingové mnohem větší jméno. Zčistajasna totiž angažovali světoznámého Josého Mourinha!

Nejen fanouškům AS bylo v tu chvíli jasné, že je čekají dvě věci. Jednak především defenzivní, účelný fotbal s důrazem na tvrdou, těžko propustnou obranu, a tím pádem úbytek atraktivity. Ale na druhé straně snad i zlepšení pověstné mentální lability týmu, příchod vítězné mentality a především neskutečná show jednoho excentrického muže, který se snaží napravit posledními neúspěchy v Anglii pošramocenou reputaci vítěze.

Víceméně jsme přesně tohle dostali. Pravda, za celou sezonu získal jen o jeden bod víc než jeho předchůdce Fonseca. A kritici (zejména majitel Fiorentiny Commisso) mu také omlátí o hlavu skoro 140 milionů investovaných do posil nebo fakt, že v průběhu sezony některé hráče buď odstavil, nebo málem utavil. Na druhou stranu, ztráty v lize šly (a zvlášť v posledních týdnech) evidentně na vrub cestě v Konferenční lize, která získala nevyřčenou prioritu. Což se nakonec ukázalo jako správný tah.

Řečí čísel bychom mohli tuhle sezonu AS ohodnotit jako méně produktivní (střelci AS zaznamenali o devět branek méně než Fonsecův tým), ale se zlepšenou obranou. Brankář Rui Patrício udržel čisté konto patnáctkrát a AS dostalo o patnáct branek méně než minule. Od sezony 2017/2018 si v obraně tak dobře nevedlo.

Zvláštní řádky si pak zaslouží Tammy Abraham. Muž, kterého Mourinho osobně přesvědčil k tomu, aby vykročil ze své komfortní zóny a přišel z deštivé Anglie do slunné Itálie. Po roce může mladý útočník hodnotit svůj krok jako jednoznačně úspěšný. V lize dal 17 branek a díky tomu se stal historicky nejlepším anglickým střelcem v Serii A. Město, klub i fanoušky si absolutně zamiloval a ti mu jeho city splácí měrou vrchovatou.

Pod Mourinhem taky vyletěl nahoru mladý univerzál Nicola Zalewski a kapitán Lorenzo Pellegrini se definitivně usadil v roli lídra. Ne Totti, ne De Rossi. Právě Pellegrini je kapitánem, který přinesl do rodného města první evropskou trofej Vlků...

Skvělou sezonu za sebou má toskánská Fiorentina. Po mnoha letech ve stínu slavnějších a bohatších týmů to konečně byl úspěšný ročník. Po jeho skončení může technický ředitel Joe Barone vesele plánovat nové akvizice se světlou budoucností klubu, neboť Fialky si zahrají evropské poháry! Pravda, "jen" Konferenční ligu, ale i to je pro ambiciózní klub dobrým začátkem.

Na začátku všeho stála až neúprosná snaha majitele Rocca Commissa vyvázat ze smlouvy Vincenza Italiana, který ho zaujal ve Spezii. I když stačilo málo a vše bylo jinak, protože oficiálně začal v klubu pracovat Rino Gattuso. Jenže po pár týdnech skončil a Commisso jednal rychle. A především úspěšně, protože Italiano je středobodem této sezony. Mačkal z hráčů maximum; přitom pro ně vytvořil velmi inspirativní a příjemné prostředí. Věnoval enormní množství času a energie pečlivým přípravám a udělal z Fiorentiny opět atraktivní tým, který má vlastní identitu i sebevědomí.

Stačí zmínit pár čísel, aby bylo jasné, jak velký pokrok Fialky udělaly. V minulé sezoně skončily na žalostné třinácté pozici a získaly dokonce o 22 bodů méně než pod Italianem! Letos se jim dařilo hlavně doma, kde získaly druhý největší počet bodů v celé lize hned za Interem. Navíc se jim v této sezoně povedlo skončit v plusu 43 milionů eur (samozřejmě i díky faktoru Vlahović). Jen ten rozdíl ve skóre by mohl být větší než 8 branek.

První část sezony zastínilo jedno jméno - zmíněný Dušan Vlahović. Mladý Srb byl prostě k nezastavení a ničil jednu obranu za druhou. V jednadvaceti zápasech obstaral 17 branek a nebýt jeho lednového přestupu do Juventusu, možná by Fialky skončily v lize i výš. Nicméně stále se jim nevyhýbá určitá nevyváženost, protože dokážou uhrát body s týmy ze špičky a pak padnout proti Salernitaně, Sampdorii nebo Udinese. Vyhlídky ale mají florentští opět velmi příznivé a Italianova renesance může směle pokračovat.

Pořádně se nad sebou budou muset naopak zamyslet v Bergamu. Možná úplně poprvé Atalanta patřila k hlavním uchazečům o Ligu mistrů, ale nakonec se musí kompletně obejít bez pohárů! A to se Atalanta chvíli nacházela i na třetím místě, Inter s AC měla na dohled. Jenže pak nastal rok 2022 a to bylo peklo. Velmi špatná domácí forma (jen šest týmů v lize posbíralo doma méně bodů než Orobici), tristní koncovka a delší absence Josipa Iličiće s Duvánem Zapatou způsobily problémy, z nichž se Atalanta už nesebrala. Z 38 zápasů posbírala hned 11 remíz a v létě se dají čekat větší pohyby jak v kádru, tak i širším vedení.

Boj o záchranu

Janovské CFC sestupuje z první ligy o patro níž. A to poprvé od sezony 1994/1995! Tradiční (vlastně nejstarší) tým v Itálii zažil hrůzostrašnou sezonu plnou zklamání. Především pak první část, kdy byli u kormidla Davide Ballardini a někdejší legendární kanonýr Andrij Ševčenko, vytvořila ztrátu, kterou novic Alexander Blessin už nedohnal. Janov získal jen 28 bodů, o celých 23 méně než v minulé sezoně!

Ani tři trenéři (respektive čtyři, protože jedno utkání po Ševovi odtrénoval Abdoulaye Konko) v sezoně janovským Grifům nepomohli. Blessin přinesl do Janova mnoho zajímavého a poklonu mu složil třeba Fabio Capello, podle něhož by Serie A měla následovat filozofii tohoto progresivního Němce. Jenže i s ním vyhrál Janov pouhé čtyři zápasy, nejmíň ze všech. Smutnou definitivu znamenalo derby, které po letech opět rozhodlo o sestupujícím. Janov měl přitom naději ještě v nastavení, kdy kapitán Domenico Criscito kopal penaltu. Jenže ji neproměnil a zhroutil se v slzách na trávník.

Jako nejjednoznačnější sestupující se vyprofilovala Venezia. Ta se potápěla ještě rychleji než město, v němž sídlí. Na začátku sezony si získala nemálo příznivců, neboť se Kappě podařilo vytvořit dost možná nejkrásnější dresy v calciu. Téměř všechny byly prakticky ihned vyprodány, z oficiálních obchodů taky zmizely poměrně rychle. Venezia zaujala snad ještě útočníkem Henrym, který nosil na dresu taky číslo 14, podobně jako slavný francouzský hrot Arsenalu. Ale to bylo všechno.

Negativa převládala v naprosté míře. První sezona v Serii A po devatenácti letech nabídla jen šest výher a čtvrtou nejhorší obranu ligy, Venezia dostala 69 branek. Katastrofální byl zejména rok 2022, v němž Venezia vyhrála pouze dvakrát. A nepomohla jí ani změna trenéra, když Zanettiho vystřídal neznámý Andrea Soncin, původně kouč Primavery. Venezia se tak zapsala do historie této sezony především tím, že pomohla k sestupu Cagliari.

Právě Venezia totiž hrála s Cagliari v zápase o všechno a dokázala s ním udržet bezbrankovou remízu. Za tu mu poděkovala Salernitana, která se díky tomu zachránila i přesto, že v posledním kole Udinese její obranu totálně zesměšnilo. Byly to obrovské nervy a vzhledem ke stavu souběžně hraného nedělního utkání stačilo sardinskému týmu "jen" skórovat. I to ale bylo nad síly viditelně rozloženého kádru.

Před začátkem sezony by asi málokdo sázel na to, že Cagliari potká tak smutný osud. Už minulou sezonu ale Cagliari získalo jen o sedm bodů víc, což stačilo na 16. místo. Letos mu ani tři trenéři (včetně klubové legendy Agostiniho) nestačili na záchranu. Byť tím prostředním a nejdéle sloužícím byl protřelý, ale možná už vyhořelý mazák Walter Mazzarri. Muž, který se proslavil tím, že dostal Neapol do Ligy mistrů poprvé po dvaceti letech a vyhrál s ní i Coppu.

Ve třiceti pěti utkáních coby trenér Cagliari ale vyhrál jen 20 % z nich, což je za celou jeho kariéru nejnižší procentuální úspěšnost. Cagliari nepomohlo ani intenzivní lednové přestupové období a dokonce ani tahoun a kapitán João Pedro, který nasázel 13 branek a přidal k nim i šest asistencí. Co naplat, když celý zbylý tým se zmůže jen na pouhých 21 gólů...

Zklamání sezony


Francesco Acerbi kontra curva

Asi žádný hráč se tak rychle nedostal z nebe na dno. Před dvanácti měsíci byl právě Acerbi velkým oblíbencem fanoušků Lazia, pilířem Inzaghiho systému a velmi spolehlivým stoperem. Jenže Acerbi byl tím, koho příchod nového trenéra nalomil. Rychlost nebyla nikdy jeho silná stránka a v systému dvou stoperů nevynikal tak jako s dalšími dvěma parťáky. Propad výkonů byl evidentní a na Acerbiho hlavu se snesla vlna kritiky.

Na ni zkušený hráč reagoval provokativním gestem po gólu do sítě Janova, které pořádně dopálilo především tvrdé jádro fanoušků Lazia a celá situace vyeskalovala až k výhrůžkám smrti na Acerbiho adresu. V oficiálním vyjádření Curvy Nord zaznělo elegantně jednoduché "Táhni" a od té doby byly jeho vztahy s fanoušky na bodu mrazu. Nepomohla rychlá omluva ani mírně zlepšené výkony. Francesco Acerbi má sice v hlavním městě kontrakt do roku 2025, ale pro fandy Lazia se stal nenáviděným hráčem, jehož dotyky s míčem často doprovázelo hlasité bučení. Jeho odchod v létě se zdá být jedinou možností...

Janovské království za útočníka

Asi byste čekali, že když angažujete jednoho z nejslavnějších útočníků novodobé historie, který i jako kouč sázel na kvalitní útok a který dokonale zná Itálii a calcio obecně, nebude s útokem problém. Jenže u Janova byl. A obrovský. Janovské CFC dalo jen ubohých 27 branek, nejméně ze všech. To znamená průměr jen 0,72 gólů na utkání, což se prostě se záchranou neshoduje.

Kvantita opět převážila nad kvalitou, ale to u Janova není nic neobvyklého. Přitom začátek nebyl špatný a nová investiční skupina, která Janov koupila od Enrica Preziosiho, slibovala větší investice. Jenže ze sedmi hráčů, kteří letos hráli v Janově útočníky, se na aspoň devět branek dostal jen jeden - veterán Mattia Destro. Ekuban dal dvě, Gudmudsson s Caicedem a Bianchim jen po jedné a Piccoli s Yeboahem se v lize netrefili ani jednou. Janov proto musí přes léto najít bombera, který mu ukope rychlý návrat.

Překvapení sezony


Davide Nicola a další zázrak

Jestli existuje příběh, který demonstruje, jak je Serie A nevyzpytatelná a nádherná, je to bezesporu příběh Salernitany. Nováček letošní sezony byl od začátku vnímán jako jeden z největších outsiderů a v prosinci mu dokonce hrozilo vyloučení z ligy, protože jeho většinovým majitelem byl Claudio Lotito, současně majitel Lazia Řím. S vypětím všech sil se ale za minutu dvanáct povedlo najít kupce v podobě Danila Iervolina. Mladý byznysmen, kterého časopis Forbes zařadil mezi sto nejlepších manažerů a obchodníků v Itálii za rok 2020, investoval kolem 12 milionů eur, aby koupil a zachránil kampánský klub.

Zvolil k tomu ale taky vhodné lidi, protože se obklopil velezkušeným sportovním ředitelem Walterem Sabatinim a především mistrem záchranářských prací - Davidem Nicolou. Ten už ve své kariéře zachránil dva týmy a v obou případech by se dalo mluvit o zázraku. Davide Nicola je bojovník, kterého život nešetřil. V roce 2014 tragicky zemřel jeho čtrnáctiletý syn Alessandro. Možná někdy tou dobou si Nicola vypěstoval obrovskou touhu a vůli překonávat překážky...

Dva roky poté usedl na lavičku nováčka z Crotone a vsadil se, že když se jeho klub v Serii A zachrání, ujede vzdálenost mezi Crotone a jeho domem v Turíně na kole. To je 1 300 kilometrů. Crotone ale po první půlce sezony získalo jen pouhých 9 bodů! Jenže Nicola věděl, co dělá a Crotone se nakonec díky skvělé jarní části o dva body před Empoli zachránilo! Nicola samozřejmě svůj slib dodržel. V lednu minulého roku Nicola vyslyšel volání tonoucího Turína, svého domovského klubu. I tady se mu povedlo klub zachránit. Po sezoně mu ale přesto nebyla prodloužena smlouva.

A tak si po chvíli odpočinku vzal do hlavy další šílený plán. Zachránit Salernitanu. Po vyhozeném Stefanu Colantuonovi ji přebíral na posledním místě, se třinácti body na kontě. Za 23 odehraných zápasů (Salernitana měla dlouho výhodu dvou odložených utkání) dali jeho noví svěřenci ubohých 17 branek a dostali jich 53! Všechno zase hrálo proti němu. Ani teď se ale Nicola nevzdal a hned na úvod remizoval s pozdějším králem, AC Milán.

Chvíli trvalo, než Nicola dostal do hlav svých hráčů vítěznou mentalitu a potřebnou sebedůvěru, ale povedlo se. Navíc se Nicola, dřívější obránce, prezentoval až nečekaně atraktivním a ofenzivním herním stylem. Pomohly mu i posily, které dokázal Sabatini přivést - brankáře Sepeho, stopera Fazia, záložníky Édersona s Radovanovićem a především útočníka Verdiho. S nimi dokázal postupně porazit Udinese, Fiorentinu a Venezii, přičemž o body obral i Atalantu s Cagliari.

Celek ze Salerna tak s napětím čekal na poslední kolo, které mělo rozhodnout. Paradoxně ho absolutně nezvládl, protože od Udinese dostal čtyři branky. Tou dobou se oči všech fanoušků na Stadio Arechi upínaly buď k nebi, nebo k telefonům, protože o osudu Salernitany rozhodoval duel Cagliari s již sestupující Venezií. A protože v Benátkách potřebný gól nepadl, Cagliari sestoupilo a Davide Nicola si mohl odškrtnout další nečekaný zázrak...

Sestava sezony podle Ondřeje Pražáka


Mike Maignan (AC Milán) - Bremer (Torino), Fikayo Tomori (AC Milán), Kalidou Koulibaly (Neapol) - Juan Cuadrado (Juventus), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Sandro Tonali (AC Mlán), Ivan Perišić (Inter) - Domenico Berardi (Sassuolo), Ciro Immobile (Lazio), Rafael Leão (AC Milán).

Trenér sezony: Davide Nicola (Salernitana).

Sestava sezony podle Ondřeje Linharta


Mike Maignan (AC Milán) - Denzel Dumfries (Inter), Fikayo Tomori (AC Milán), Gleison Bremer (FC Turín), Theo Hernández (AC Milán) - Marcelo Brožović (Inter), Sandro Tonali (AC Milán) - Rafael Leao (AC Milán), Dušan Vlahović (Juventus), Victor Osimhen (SSC Neapol) - Ciro Immobile (Lazio).

Trenér sezony: Stefano Pioli (AC Milán).

Autor: Ondřej Pražák, Ondřej Linhart

Komentáře (91)

Přidat komentář
GEGE

Maignan- Kalulu,Bremer,Rhamani,Bastoni- Barella,Tonali,Brozovic,Ruiz- Leao,Immobile

Reagovat
fRRR

Maignan - Kalulu, Bremer, Koulibaly, Bastoni - Berardi, Tonali, Brozović, Perišić - Leao, Immobile

Reagovat
smazaný uživatel

Maignan, Skriniar - Bremer - Tomori, Perišič - Tonali - Brozovič - Milinkovič - Theo, Ciro - Leao

Reagovat
Jason_

Salernitana !

Reagovat
El-Pistolero-68

Maignan - Kalulu, Tomori, Bremer, Perišič - Barella, Tonali, Milinkovič-Savič - Berardi, Martínez, Leao.

Reagovat
rezba

Dnes je to pět let od posledního zápasu Francesca Tottiho . Tehdejších 87b. je naprostá utopie v současném stavu.

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se mi zdálo, že jsem kecal asi hodinu s DDR :D

Reagovat
Maritazzi

Jak říkal Radja i Kostas nedávno, ten tehdejší tým by teď vyhrál titul 5 kol před koncem. Musíme doufat, že ten současnej úspěch a Mourinhovo jméno umožní přitáhnout alespoň 3 rozdílový hráče, posuneme se výš během roku. Ty jména, o kterých se spekuluje, jsou zatím zajímavý, ale známe jak to chodí, všechna ta jména, co cirkulují římskými médii a pak přijde Eldor

Reagovat
10

o kom se mluví?

Reagovat
Alberto Aquilani

Za posledných 24 hodín som okrem Dybalu čítal aj Koulibaly a Ronaldo

Reagovat
Maritazzi

Koulibaly byl top, to mě pobavilo hodně. Jinak z těch hlavních, co se psalo nějak konstantně v půrběhu jara, tak Senesi, Dalot, Douglas Luiz, Frattesi, Guedes. A ten Dybala, toho už přivolává i asistent Mourinha: https://twitter.com/infondoalcuor/status/1529922401248722946

Reagovat
Alberto Aquilani

nakoniec odíde len Veretút a príde tá uškriekaná rastlina z Harryho Pottera.

Reagovat
Kapřík

Rozhodne pro jeho image lepší, aby šel do AS než do Interu.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžou přijít méně známá jména, hlavně když zahrajou. Luiz by byl v pohodě, líbí se mi Camara ze Salzburgu, ten by mohl žrát soupeře. Snad neutratime 40 za Guedese. Fratessi snad za dobrou cenu a někdo z mladých do Sassu.

Reagovat
rezba

Mně se naopak ta cesta, kterou se Řím poslední dobou vydal líbí. Zbavuje (zbavil) se dinosaurů s přemrštěnými platy. Nikoho nepřeplácí a celkově se snaží hospodařit vyrovnaně. Jen ještě ten stadion. Až na přestup Eldora pohoda i přestupy. Sice mě mrzí odstřihnutí Veretouta, ale každý má své oblíbence. Mou je defenzivní trenér a předvádí přesně to, co se od něj čekalo. A ruku na srdce, kdo čekal trofej hned v první sezóně? Já ne, i když je to 'jen' KL. Snad se teď trofejí dočkáme častěji než jednou za patnáct let.

Reagovat
rezba

Jediné, co mne mrzí, je že Florenzi zvedl nad hlavu scudetto v Miláně a ne trofej v Římě. I když poslední dobou, po zranění, neměl takovou výkonnost. Pořád to byl můj oblíbenec už jen přístupem. To chování k legendám je šílené. Totti, DDR, Florenzi si takové konce nezasloužili! Díky za Pellegriniho. Ten duch žije pořád dál.

Reagovat
Largo

Reagovat
fRRR

Me docela prekvapilo, jak lehce byl pusten. V AC si misto zaslouzil, byt byl dost zranenej no.

Reagovat
rezba

Poměr cena/výkon. Byl jedním z nejlépe placených hráčů

Reagovat
Largo

Reagovat
10

Maignan - Bremer, Koulibaly, Kalulu - Theo, Savić, Tonali, Barella - Leao, Vlahović, Berardi

náhradníci: Vicario, Rrahmani, Brozović, Cuadrado, Barák, Caprari, Osimhen

trenér: 1. Pioli, 2. Nicola, 3. Tudor

hráč sezony: 1. Rafael Leao, 2. Sandro Tonali, 3. Milinković-Savić

zklamání sezony: 1. Allegri, 2. Atalanta, 3. Cagliari (primárně jejich výběr trenérů)

Reagovat
Largo

O Vicariovi jsem taky premyslel, to bylo tuhle sezonu nekdy az zvire.

Reagovat
10

to teda

Reagovat
Milan.B

Perisic nic??

Reagovat
10

vidíš ho tam? pokud ne, tak nic, no

Reagovat
Milan.B

Reagovat
10

ale jo, klidně tam být mohl, hrál výborně...asi během sezony podával i konzistentnější výkony než Theo, ale ten mi v závěru spolu s Tonalim a Leaem přišel zásadní pro ten triumf AC, takže jsem tam dal jeho

Reagovat
Milan.B

Tak urcite bol pre inter jeden z klucovych

Reagovat
Zark

místo berardiho osimhen, to by byl nebránitelný trident ze kterého by šel strach. Jinak souhlas se vším

Reagovat
10

Reagovat
pistacik11

Nemať vo výbere najlepšieho strelca ligy

Reagovat
Zark

Zůstat Dušan ve fiore tak má na kontě 30+, stejný osud by čekal i cira u nás

Reagovat
10

a v Laziu by Dušan dal 40+

Reagovat
pistacik11

Ale nebol ani v laziu ani vo fiore.

Reagovat
10

napiš si svojí sestavu a dej si toho dřeváka klidně i do brány

Reagovat
pistacik11

Nepíšem, lebo to nemám nasledované, ale nedať do zostavy sezóny najlepšieho strelca, je strašná zaujatosť.

Reagovat
10

ne, není

Reagovat
Seydou Doumbia

blbost, však mobilník má jen o tři goly více než ten vlhký srb...to není rozdíl deseti branek a totální dominance a ponížení konkurence

Reagovat
10

Bez penalt dal Immobile 20 gólů, Vlahović 19, Lautaro 18, Simeone 17...

Osimhen dal jen 14, ale stejně bych jeho vliv na hru Neapole dal výš než u Immobileho.

Reagovat
Seydou Doumbia

však právě, blbé goly a asistence nejsou vše...kdo to sleduje víc komplexně tak ví, kdo má doopravdy jaky přínos pro svůj tým

Reagovat
10

Navíc za to, jak to Immobile zase dokurvil Azzurri si nezaslouží být v žádný sestavě nejlepších hráčů, to jde úplně proti tomu samotnýmu názvu.

Reagovat
Seydou Doumbia

hlavně za to co ta morální lůza udělala na euru proti belgii...

Reagovat
pistacik11

Každý výber renomovaných odborníkov ho tam má, ale desina od piva v krčme povie, že pre výkony v nejakej nesúvisiacej squadre ho tam nedá a povie, že nie je zaujatý

Reagovat
10

bože, ty si debil

Reagovat
GEGE

začínám se stydět, že ho mám ve svojí sestavě roku...

Reagovat
10

Reagovat
Pipo123

Reagujem, penalty kope výborne, dlhodobo to kope fakt super, druhá vec, máš pravdu a chápem tvoj názor, on nikdy nebol pán útočník, je to strelec, ale ten jeho prínos pre hru nie je nič extra, on bojuje, nevypustí súboj, ale má technické limity a to ho obmedzuje. Vlastne celú karieru postavil na kvalitnej koncovke a bojovnosti. Navyše hraje v lige kde dať 20+ gólov mi nepríde až také zložité.

Reagovat
10

Reagovat
cresposuper

Ako si nenapadne vynechal praveho beka, kde prakticky nikto vyrazne nevycnieval. Inak Vicario je pre mna velke prekvapenie, poslednych par kol bol pravidelne MOTM.

Reagovat
10

tam to fakt nevycházelo, no...bych tam musel dát někoho z trojice Cuadrado, Dumfries nebo Calabria, na úkor někoho jako Barella a to nešlo

Reagovat
Bayern +

Chalani, Bremer je fakt taký dobrý? Mal by na Bayern?

Reagovat
cresposuper

Je a mal

Reagovat
Seydou Doumbia

měl by, ale tak nějaká čekám že půjde do Chelsea

Reagovat
Salfovic

Proč vůbec Silvio Berlusconi prodal AC ?

Reagovat
fRRR

Prestalo ho to zajimat, bavit, prestal do toho cpat prachy - zacali se timpadem prodavat klicovi hraci, protoze uz tam nebyl zdroj penez a pak nasledoval propad ve vykonech. Bylo jasny, ze model Berlusconi je udrzitelnej jen kdyz to Silvia zajima a je ochotnej cpat do toho prachy, coz proste prestalo byt pravdou. Prisli cinani a on jim na to kejvnul, i kdyz musel asi vedet, ze nejsou uplne nejspolehlivejsi majitele, ale on by to asi v tu chvili prodal komukoliv si myslim...

Z vetsi perspektivy je to dobre ze AC prodal, ted je to aspon klub co nestoji na nejakejch strasnejch financnich injekcich a zacina si na sebe vydelavat, byt financne to zdravi neni furt nejlepi. Strucne receno by model Berlusconi stejne jednou prestal fungovat, takhle to nevisi na jednom cloveku.

Reagovat
Salfovic

Aha, já ho měl celkem za srdcaře, tohle mě překvapilo.

Reagovat
Shevchenko

Neřekl bych že ho to přestalo bavit, prostě už na to neměl potřebné prostředky, vždyť v té době po předposledním titulu tam měl pokutu 700 milionu eur nebo kolik.

Reagovat
Eldarion

Reagovat
fRRR

Jako jo, ale mluvilo se uz delsi dobu i predtim o jeho mensim zajmu, cca po tom poslednim UCL titulu. Bylo to jedno s druhym.

Reagovat
romeo351

Reagovat
Morgue

No tak hlavně tam začaly u něj vylezat na povrch různé průsery jak v politice tak v osobním životě + ztrata stability v oblasti financi. To vše vyústilo v prodej.

Reagovat
Recoba Inter

Původně jsem chtěl čekat na nějaký článek přímo o Interu, ale "shrnutí Serie A" se taky nabízí a tak je myslím na místě, ohlédnout se a zhodnotit nejen naše umístění aktuální sezóny, avšak i koncepci a směr, kterým se klub ubírá z dlouhodobějšího hlediska.

Inter má za sebou dobrý rok. Přesto nemůžu být jako Interista z vývoje v klubu spokojený. Místo zcela jasně dané koncepce, cesty zpátky na vrchol (po dlouhé době a letech trápení), najednou dáváme zpátečku a ubíráme na plynu, protože začíná být draho.

Po Spalettiho éře, kdy se Inter konečně podařilo vytáhnout z hoven (byť by se to podařilo časem, i kdyby zůstal dříve Mancini) přišla totiž doba větších investic a především Conteho. S tím se pojily sny a velká očekávání, konečně po těch velmi slabých letech, protože přesně tímto bylo fandění Interu v letech 2011-2015, (přitom na lepší časy se začínalo blýskat velmi pozvolna - 2015-2018). A byl to právě Conte, kdo začal budovat v Interu mentalitu vítězů, což je přesně to, co klub potřeboval. Větší sebedůvěru a víru v sebe sama, protože v posledních letech Inter tahal za kratší konec, hráči si nevěřili a nezvládali řadu duelů právě kvůli hlavě. Zároveň identifikoval (za mě správně) Icardiho, jako problém, kterého je třeba se zbavit a to se taky povedlo. Místo Icardiho hrál Inter víc kompaktněji jako tým a začalo to být v podstatě od začátku zajímavé, kdy rozestavení 3-5-2 fungovalo. Hráči jako Lukaku, Barella, De Vrij v tandemu se Skriniarem nebo Lautaro dávali tolik potřebnou naději všem generacím, co Interu fandily a fandí. Čínané, co jsou v čele klubu od 2016 a ze startu už ukázali, jak fotbalu v Itálii citelně nerozumí (De Boer, Gabigol, raketa za J.Maria atd.), svěřili důvěru do rukou Conteho, Stelliniho, Orialiho a dalších, kteří prostředí Italského fotbalu dobře znají, stejně jako Beppe Marotta, jehož jmenování do pozice technického ředitele na podzim 2018 byl 1. velký krok vpřed.

Ani mi tolik nevadilo, že jdeme cestou tzv. na Juventus, bo jak se v Turíně pracovalo s týmem v letech 2011-2014, (kdy tam Conte s Marottou působili), patřičný efekt za to stál a vzhledem k nedostatku kapacit z prostředí v Calciu... tak odkud sehnat kompetentní lidi, co pozvednou mátožný Inter zpátky na vrchol než v Juventusu? Navíc Čínané jsou skvělí replikátoři ve své podstatě je to jakási jejich DNA a já Juventus uznávám za to co dokázali i jejich osobnosti budu vždy plně respektovat. Dokonce jako fanda Interu. Protože to, jak u nás Conte (a muselo mu to dát velkou práci) budoval hrdostí, mentální sílou, vyrovnaností novou DNA Interu, tak tohle bylo pro mě víc Inter, než kdykoliv jindy a pokud by se šlo dále touto cestou, tak už bude jedině lépe a to se přesně zdálo 2019,2020,2021... že se snad už nejde mít líp a že hůř už bylo. Jistě, byly tady krize, zklamání z LM (byť je Champions League jiný level a je zapotřebí nejen herní preciznost ale i jakýsi úroveň "state of mind" aby v ní byl úspěch), ale vždy jsem měl důvěru v trénéra, v jeho vizi a cestu, kterou to šlo... že to mělo nějaký směr a nebylo to přežívání a "udržování Interu konkurenceschopným", protože přesně na tu dráhu to najelo s pozdějším odchodem Conteho a nyní jsou to naší Čínští majitelé, kdo Interu brání v nějakému rozvoji, což je škoda, protože kádr je stále kvalitní a konkurence poměrně slabá a nevyrovnaná. Vlak se začíná rozjíždět, ale otázka, jestli ho chytíme. Finanční krize je silná a netrpíme na ni pouze my. Otázka, jak s těmi následky krize bude bojovat Juventus, AC Milan a Neapol.

To že Inter má finanční problémy jako kráva je už známé delší dobu. Když se naši komunističtí investoři z Číny, rozhodli, klub nějak finančně stabilizovat byl jsem rád. Když se rozhodli angažovat Conteho a investovat do posil v létě 2019, byl jsem happy. Vypadalo to, že to s klubem myslí vážně avšak přišel Covid a začaly problémy. Nedostatky peněz na nové posily, nevyplacené prémie, snižování platu...Ruku na srdce, což by se jako zaměstnancům nikomu nelíbilo, si přiznejme. Proto jsem Contemu a dalším nezazlíval odchod. Zůstat a být kývač skrz náklonnost a sympatie k Interu? Ale co je Inter? Pro někoho zázemí, pro někoho fanoušci, pro někoho hráči na hřišti... no pro mě to je především vedení, jeho filozofie, a to co klub jako společnost vyjadřuje navenek. Už od startu bylo pro mě nesmírně těžké překousnout fakt, že jsou majitelé z komunistické ČLR, protože komunismus a východní státy opravdu nesnáším, a to mnohem víc než Juventus nebo AC Milan. A když vám někdo naslibuje a vede tady kampaň, jak je Inter zpátky, jak je Inter Scudetto jak jsme všichni Inter a podobné bláboly, tak mě hodně zklamal fakt, že cílevědomost a vize dostaly na frak od slepé loajality, která pod koberec zamete v podstatě cokoliv co se jí nehodí. To je jako bych přišel do reastaurace, tam si objednal a po přípravě s doručením odmítl s tím, že na to vlastně nemám a šel od toho pryč. Tahle neschopnost vzít odpovědnost za svoje činy, se projeví do mentality hráčů i těch co příjdou, ty to totiž taky ovlivní. A já věřím tomu, že co dělá vedení, ovlivňuje tým a vše kolem toho, protože vedení a majitelé řídí přece klub a tady je odpověď na otázku, co znamená Inter. Byť si to každý může vyložit subjektivně. Pravdu mám já a jsem s tím vklidu.

Inzaghi je pro mě špatný trenér, ani ne tak, že by praktikoval blbé rozestavení, že by fotbal s ním nebavil, že by to neuměl s hráči nebo tak něco... je špatný v tom, že je ochotný se podvolit vedení ve všem, co se po něm chce a tím nedává dobrý příklad. Fotbal je sport a když v něm zmizí svévolnost, vlastní myšlenky a postup, vize se nahradí za dílčí cíle v tabulkách, tak mizí koule a temperament a italský fotbal bez koulí a temperamentu je jako sex s kondomem. Děje se to, ale není to ono.

Se sezónou jsem spokojený po stránkách statistik, kdy máme nejlepší z celé ligy. V tabulce jsme skončili druzí, což jsem před sezónou, kdy nahradili Lukaka Jackem vážně nečekal (spíš tak 3.4.místo), jenomže domácí remízy ze Sassuolem, Fiorentinou, pořážka v derby od AC (2-1) nebo prohra v Bologni nejsou dobrá znamení. Jsou znamení, že i když se daří a máme pořád kvalitní fotbalisty, tak nejsme schopni to urvat v těch klíčových momentech, které nedokážeme včas určit. A už tady mi svítí alert mentální slabosti. Proto si Marotta může své řeči o statistikách strčit někam. Úrážky ze strany fotbalistů AC Milán na naši adresu po skončení sezóny jsou už jen jakýmsi smutným dozvukem toho, jak Inter, kdysi na koni, dopadl a kdy Conteho angažmá bude jen jakýmsi krátkým mementem, jak se věci vyvíjely jinak a líp, ale stejně to tak nemohlo skončit.

Zhang OUT. Suning OUT. China OUT.

Protože tohle není ta bezva cesta pro hrdý italský klub. Např. AC Milan... oni nebyli v lepší pozici, sami byly v podobných s*ačkách, ale přesto se podařilo v klubu udržet jakousi hrdost, odvahu a vnitřní sílu. Možná i díky Zlatanovi. My měli Conteho. Teď máme Inzaghiho a ten zkrátka není Lídr. Jak v kabině chybí lídr a je úplně jedno jestli je to hráč nebo trenér... tak je to špatný, když těm klukům nikdo neukáže směr, jsou ztracení. A i tohle mi na dnešním Interu zoufale chybí. Slzy našich a smutek po posledním zápase se Sampdorii byly jasným důkazem.

Doba jako taková není pro fotbal snadná a čím dřív by přišel nový investor, tím lépe by bylo pro Inter.

Každopádně 2019-jaro2021 už navždy, nikdy nezapomenu a do konce života budu vděčný za tu radost a štěstí co pro mě bylo zase fandit Interu, osobně jsem si to užil víc než treble. Díky chlapům jako Conte nebo Lele Oriali, díky Big Romovi, ale i duu Vidal & Sanchéz (kterému nebyla ostudně dopřána ani rozlučka v posledním zápase), co tomu vždycky dali 1000% bylo super se zase cítit Interistou s láskou v srdci.

Forza Inter, navždycky.

Reagovat
noustres

Uf

Reagovat
Morgue

Čistě ze zvědavosti by mě zajímaly nějaké ty hlášky hráčů na inter. Nikde jsem to nezaznamenal. Dal by si mi tu odkaz? Strašně bych si to chtěl přečíst

Reagovat
Benfica

to inak robievajú aj Portský hráči s Benficou vedenie Benficy na 4 hráčov dokonca dali aj trestné oznámenie

btw to úroveň osláv, urážať súpera

Reagovat
Recoba Inter

Přesně tak... někdo tomu říká hecování, já to beru jako vyjádření respektu a to mi tam prostě chybí. Hecovat se dá i jinak než s použitím primitivních gest, přehnaného napadání a vulgarit. Asi je to o člověku jak si to každý vyhodnotí. Každopádně mě tohle příjde prostě už za hranou. Balkánský styl prostě. Něco co do Evropy nepatří.

Reagovat
Benfica

presne tak, a na hecovanie nepotrebuješ urážať súperov, ale tak vidíš aj keď vyhrajú stále ich viac zaujíma čo Inter

Reagovat
Recoba Inter

Jo, mají nás vlastně rádi hádám, že s Portem podobné kamarádské vztahy panují

Reagovat
Recoba Inter

bylo toho víc... hráči pořvávali do mikrofonu po tom co s tím začal Zlatan...

Reagovat
Eldarion

Bola to reakcia na oslavy Interu po Coppe. Navyše nič nezvyčajné pri oslavách, či už z jednej, alebo druhej strany.

Reagovat
Recoba Inter

a co Interisté říkali/ nadávali po výhře v Coppě? ... mě by to mohlo být celkem jedno, ale odsuzuji to... stejně jako fakáče v derby na naše fanoušky a hráče ze strany Milánských fotbalistů, stejně jako to přehnané bránění Lukaka, kdy se mu vždycky snažili Milanisté naložit na hraně pravidel jen proto, aby to borec schytal. Nikdy jsem neviděl, že by Inter dělal něco podobného. Ať už, že bychom solili Zlatana hlava nehlava nebo Griouda, či fakovali vaše hráče a fanoušky. Je to hanba. Bez úrovně. Sorry

Reagovat
Eldarion

Tým pádom sa musíš pozerať takto aj na čo robia/robili Lautaro, Barella, Vidal, alebo provokovanie Hakana fans AC po penalte v derby. V AC podobné veci robí Theo, občas Zlatan a pod. Či to je správne neviem, ale je to tak a žiadny tím nie je "svätý" alebo lepší

Reagovat
Recoba Inter

Ale přesně tak... ať si každý sáhne do svědomí, pokud chce. já reagoval akorát na ten nepoměr ze strany nasazení mezi AC a Interem. Zatímco AC je někdy až nepřátelské, tak Inter mi příjde o poznání zdrženlivější akce. A to se na to nesnažím hledět nějak zaujatě. AC jsem maximálně nesnášel možná tak když mi bylo 15 a to už je nějaká doba

Reagovat
cresposuper

zas sa nemusime posrat z trosky hecovania.

Reagovat
Eldarion

Reagovat
Salfovic

Takové práce, to bych spamoval pod více článků.

Reagovat
Recoba Inter

Kdo chce, ať si to přečte, psal jsem to cca hodinu. myslím, že si to současná situace v Interu žádá a byl bych rád, kdyby se tu v budoucnu objevil nějaký článek... a nejen třeba o Interu, ale všeobecně... kontroverzní majitelé.

Reagovat
noustres

Hele, ten megapříspěvek, to s tím komunismem jsi trošku přehnal. Komunismus tu je furt, jen se to natřelo do lidskýho obličeje

Reagovat
Recoba Inter

To netvrdím. Dokud se zde otevřeně neodsoudí zločiny páchané komunismem, nevyznamenají se ti, co proti Komunismu nasazovali vše i svůj vlastní život a budou se tady krýt ty sviňárny ze strany komunistů a všemožných STBáků, tak tu nikdy nebude silný právní stát a bude se to tady všechno obcházet, ohýbat jak kdo umí. I když už je zřejmě pozdě, když v podstatě ti co to páchali jsou vesměs pryč... odkaz jejich činů tu však pořád je a s tím se ještě něco dělat dá.

Reagovat
Mönchengladbach

AC zaslouženě.

Překvapilo mě, že Juventus získal ještě o 8 bodů méně než minule, a hlavně mínus dvacet vstřelených gólů (pouhých 57 za 38 kol), dobře to tam Pája s Darinou vedou...

Reagovat
h8_sfatto

...zajistila Neapol a čtvrtý Juventus...

Reagovat
smazaný uživatel

Juventus naprosto tragická sezóna.

Nedokázal porazit ani jednoho z vršku tabulky, žalostně málo vstrelenych branek, od sezóny 68-69 ani 1 výhra o více než 2 góly, hnusná nekoukatelna hra

Reagovat
ED91

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte někdo, kdy začíná další ročník?

Reagovat
Recoba Inter

V Srpnu. Nejspíš.

Reagovat
10

první kolo začíná 13. srpna, končí se 4. června

Reagovat
MM23IM

AC Milán ma na leto pripravených cca 300mil na posily

Reagovat
Sforza

Červi z Cagliari !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele