Slzy tvý legendy: Čtvrtfinále MS v kostce

13.12.2022, 17:10
Názory a komentáře
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Nalinkované to bylo moc pěkně. V semifinále Argentina s Brazílií, na opačné straně pavouka Francie a Portugalsko. Další dva obrovské zápasy a ve finále repete z legendárního mundialu 1998, střetnutí Messi vs. Ronaldo nebo něco na ten způsob. Jenže dva "trpaslíci” se téhle představě vzepřeli a na polštář stékaly slzy nejedné fotbalové legendy.

Obrázky plačícího Cristiana Ronalda obletěly svět už v roce 2004, kdy tehdy osmnáctiletý talent prohrál finále Eura s Řeckem. Tenkrát byla jeho cesta ke zlatu zatarasena poprvé. Na MS v Kataru na něj asi nedosáhl úplně naposled, což si po závěrečném hvizdu uvědomil a fotografie s jeho nešťastnou tváří kolovaly světem znovu.

Za všechno můžou Maročané, kteří už v osmifinále zklamali favorizované Španělsko, aby totéž zopakovali i proti Portugalcům a jako vůbec první africký tým v historii postoupili do semifinále mistrovství světa. Neuvěřitelný počin přitom není žádným dílem náhody či štěstí - Lvi z Atlasu inkasovali pod Walidem Regraguim v osmi zápasech (včetně jednoho prodloužení a dokonce PENALTOVÉHO ROZSTŘELU) jeden jediný gól - a i ten si proti Kanadě museli vstřelit sami.

Smutno bylo i v Brazílii. Nejvíc slz uronil asi lídr Seleçãa Neymar, který dokonce v záplavě emocí nevyloučil konec v reprezentaci. Zároveň se stal asi prvním fotbalistou, kterého po utkání utěšovali jak otec, tak i syn ze soupeřova tábora.

Chorvatsko potvrdilo, že mu v nároďáku pobíhá nejsilnější generace v dějinách. Parta okolo Luky Modriće postoupila do semifinále mistrovství světa podruhé za sebou, což se během téměř stoleté historie mundialu povedlo jen Itálii, Brazílii, Německu, Nizozemsku, Francii, Argentině a Švédsku.

Do tohoto výčtu měla nakročeno i Anglie, ale v doposud nejlepším utkání šampionátu možná trochu smolně podlehla Francii. Na tenhle mač bude dlouho zamračeně vzpomínat pro změnu anglická legenda Harry Kane, který v závěru neproměnil penaltu. Podobně úchvatný zápas nabídl další souboj těžkých vah mezi Argentinou a Nizozemskem, z jejichž potyčkami olemovaného střetnutí vzešli jako vítězové Messi a spol.

Top 4 góly čtvrtfinále

Na tento dechberoucí zápas plynule navážeme i v první rubrice, která se pro čtvrtfinálové účely musela rozšířit ze tří na čtyři góly...

1. Wout Weghorst proti Argentině

2. Nahuel Molina proti Nizozemsku

3. Neymar proti Chorvatsku

4. Aurélien Tchouaméni proti Anglii

Nejlepší hráči čtvrtfinále podle WhoScored.com

1. Wout Weghorst (Nizozemsko) - 8.73 | 2 góly, 2 střely (obě na bránu), 2 vyhrané vzdušné souboje (100%)

2. Lionel Messi (Argentina) - 8.69 | gól, asistence, 6 střel (2 na bránu), 3 klíčové přihrávky

3. Neymar (Brazílie) - 8.20 | gól, 5 střel (všechny na bránu), 4 úspěšné průniky (33%)

Ideální sestava čtvrtfinále

Gólman - Dominik Livaković (Chorvatsko): Jestliže v osmifinále byl hrdinou kvůli vychytanému rozstřelu, proti Brazílii svůj výkon posunul ještě výš. Penaltu sice lapil "jen” jednu, ale už předtím lapil neskutečných 10 střel.

Pravý obránce - Nahuel Molina (Argentina): Na svůj první reprezentační gól si nemohl vybrat lepší chvíli. Míče se ujal uprostřed pole, potáhl ho a předal Messimu. Tím pro něj ale akce neskončila. Ofenzivní bek pokračoval v běhu až do šestnáctky, kde dostal fenomenální pas. A zbytek už je historie.

Pravý stoper - Thiago Silva (Brazílie): Není divu, že se mu chce brečet, kdykoli si na zpackané čtvrtfinále vzpomene. Silva je v 38 letech možná v životní formě, a to jak v Chelsea, tak v brazilské reprezentaci. I proti Chorvatům byl jako skála, suverénně míče odebíral i distribuoval. Patří k těm, co si zasloužili úspěšnější konec mistrovství.

Levý stoper - Jawad El Yamiq (Maroko): Kdo že to? Když z bájné marocké obrany zbyla jen půlka, kdekdo se obával portugalské nálože. Jenže El Yamiq jako náhrada za Aguerda obstál na výbornou. Míče přitahoval jako magnet (odklidil jich 10) a po zranění lídra Saïsse se ujal i vůdcovské role.

Levý obránce - Yahia Attiyat-Allah (Maroko): Jestliže El Yamiqa možná jakž takž znají alespoň fanoušci španělské ligy, náhradník za Mazrauiho, to už je úplná španělská vesnice. Obránce marockého Wydadu byl však regulérní hvězdou zápasu. Splnil své těžké obranné úlohy a na konci první půle nacentroval na jediný gól zápasu.

Defenzivní záložník - Mateo Kovačić (Chorvatsko): Do ideální sestavy bychom mohli umístit třeba všechny tři chorvatské záložníky, protože jejich výkon proti Brazílii byl naprosto monstrózní. Na míči byl z té trojice nejjistější Modrić (logicky), naše volba však padla na neúnavné dynamo Matea Kovačiće. Snad i proto, že měl z Chorvatů nejvíc úspěšných průniků a byl celkově druhý v odebraných míčích.

Střední záložník - Azzedine Ounahi (Maroko): Vzpomínáte ještě na Jamala Musialu? Německý mladíček dokázal fantasticky vyvážet míče, procházet i přes několik protihráčů a balóny podržet. Ounahi přesně tohle dělal pro Maroko ve čtvrtfinále. A brilantně. Vyšly mu všechny tři průniky jeden na jednoho, což jen dokazuje, jak byl užitečný. Pomáhal africkému celku vymanit se z portugalského tlaku - o míč navíc přišel za celý zápas jen jednou.

Ofenzivní záložník - Antoine Griezmann (Francie): To je pořád Mbappé, Giroud, Mbappé, ale uvědomujete si, že strůjcem nesmírně kreativní a variabilní ofenzivní hry Francie je Griezmann? Hraje níž než na předchozích velkých turnajích, ale i z hloubky pole dokáže parádně tvořit. Anglii pokořil právě on, nahrál totiž na oba góly.

Pravé křídlo - Bukayo Saka (Anglie): Nebylo by fér neumístit do sestavy alespoň jednoho Angličana. Konkurenci mu dělal Neymar, a dost silnou, Saka si nominaci vysloužil především výkonem ve druhém dějství, kdy právě on působil v defenzivě Francie nezvyklý chaos. Vybojoval penaltu a navíc byl nejspíš faulován i před prvním gólem Les Bleus, který tím pádem patrně neměl platit.

Hrotový útočník - Wout Weghorst (Nizozemsko): Dokonce i u nás v redakci se Van Gaalovi smáli, když na závěr čtvrtfinále vytasil jako pompézního žolíka dvě věže De Jonga s Weghorstem. Útočník druholigového Burnley (toho času na hostování v Turecku) dokonale zafungoval, když hlavou snížil a pak v nastaveném čase i vyrovnal. Po penaltovém rozstřelu byl neutěšitelný.

Volný hráč - Lionel Messi (Argentina): Ve svých pětatřiceti letech hraje už na pátém mistrovství světa. Byl ale na některém z těch předešlých lepší než letos? Messi je naprostým tahounem Argentiny, který navíc zápas od zápasu roste. Po velkém úspěchu na MS obrovsky touží, což ukazují nezvykle silné emoce, jež z něj na turnaji sálají. Proti Nizozemsku ke snaze přidal i geniální přihrávku na Molinu a dvě proměněné penalty.

Statistické okénko čtvrtfinále

Katar v datech dnes a denně zpracovává ve speciálním článku Livesport.

Střípky ze sociálních sítí

Inter a Bayern natahují svoji finálovou účast už na 40 let.


A takhle to všechno začalo:


Neymara pak musela utěšovat i čínská holčička.


To Ryanair anglické fotbalisty utěšovat nemínil:


S sebou domů nicméně berou i katarskou kočičku a to je velmi milé.


Ne všichni se ale ke kočkám chovají pěkně - a beztak Brazilci vypadli právě kvůli tomu:


Oslavy Argentinců po rozstřelu taky nebyly zrovna nejmilejší.


Skončeme ale něčím, co milé je. Bounoův syn je v roztomilosti jednoznačný vítěz:


Přestože mu zdatně sekundují děti z ostrova Vanuatu, které na sledování čtvrtfinále pozvala francouzská ambasáda.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (13)

Přidat komentář
Zark

Tvý mámy

Reagovat
pantondavo
Reagovat
CHONG

Soudě dle videa míří mladý Bounou do Barcelony.

Reagovat
Switchback

S Viniciusem v týmu odvážné tvrzení

Reagovat
kattos

Reagovat
pesky passer-by

Tu musí po Messim aj Ronaldo dopadnúť tak drbnuto?

Reagovat
Front hell

Bez Richarlisona bude v letošní sezoně pokračovat Everton. Brazilský útočník si ze čtvrtfinále MS proti Chorvatsku odnesl zraněný stehenní sval, podle prvních zpráv bude absentovat několik týdnů. tak on už se vrátil zase zpátky

Reagovat
Thelvin

Odletěl zraněný, vrátil se zraněný, a ještě nám ho eurofotbal sebral a vrátil do Evertonu

Reagovat
celeb

kampan!

Reagovat
romeo351

Za Griezmanna a Weghorsta

Reagovat
REPLIKATOR

V anketě chybí čtvrtá možnost: nikoho

Reagovat
cubinho

Reagovat
BaggioRoberto

Kristynka by mala dnes asi o dva roky dlhsie vlasy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele