Souhrn zápasů Ligy národů - čtvrtek 9.6.

09.06.2022, 22:42
Komentáře a souhrny
Pablo Sarabia (© AFP)
Portugalsko porazilo Česko a vede tabulku svojí ligy, na druhou příčku se po triumfu ve Švýcarsku posunulo Španělsko. Norsko doma jenom remizovalo se Slovinskem, Švédsko nestačilo na Srbsko...
Liga A - skupina 2

Portugalsko - Česko 2:0

09.06.2022 20:45

Góly: 33. João Cancelo, 38. Gonçalo Guedes

Čeští fotbalisté si ve třetím zápase skupiny A2 Ligy národů připsali první porážku, když s Portugalskem v Lisabonu prohráli 0:2. O výsledku střetnutí rozhodl již první poločas, kdy domácí po přihrávkách Bernarda Silvy vstřelili oba góly. Svěřenci Fernanda Santose tak úspěšně oslavili 100. utkání svého trenéra na portugalské lavičce.

Premiéra v nejvyšší skupině Ligy národů vycházela české reprezentaci díky dvěma překvapivým výsledkům s papírovými favority na výbornou. Na stadionu Sportingu ovšem na národní tým v čele s Janem Kuchtou čekala zkouška z nejtěžších, neboť v dresu domácích nechyběl proti Švýcarsku dvougólový Cristiano Ronaldo. Právě hvězda z Madeiry sestřelila Čechy již na mistrovství Evropy v roce 2008 a stejně učinila i při dosud posledním vzájemném střetnutí na Euru o čtyři roky později.

Domácí byli od úvodu aktivnější, první příležitost zápasu si však v 17. minutě připsal Michal Sadílek, jehož střela z voleje skončila vysoko nad břevnem. Zhruba po půlhodině hry vysunul Ondřej Lingr do nadějné pozice svého bývalého spoluhráče Kuchtu, gólman Diogo Costa ovšem jeho pohotový pokus za svá záda nepustil. Skóre se měnilo až ve 33. minutě, kdy tvrdou ranou z úhlu překvapil Jindřicha Staňka portugalský obránce Joao Cancelo. O pět minut později se domácí prezentovali povedenou kombinační akcí, na jejímž konci stál Goncalo Guedes, který zakončoval k levé tyči a dostal míč za Staňkova záda.

Po hodině hry se čeští fotbalisté dostali do protiútoku, jenže akce skončila dělovkou Václava Jurečky vedle pravé brankové konstrukce. Portugalský národní tým měl v tu chvíli zápas plně ve své režii a svěřence Jaroslava Šilhavého do žádných dalších vážnějších příležitostí nepouštěl. Těsně před koncem mohl snížit debutant v národním týmu Adam Vlkanova, avšak ojedinělé příležitosti nevyužil a napálil míč těsně vedle levé tyčky.

Národnímu týmu se první ze dvou utkání na Pyrenejském poloostrově nepovedlo, tři body tak zůstaly v Lisabonu. Další zápas čeká na českou reprezentaci v neděli ve Španělsku. Portugalci se ve stejný den představí ve Švýcarsku.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Španělsko 0:1

09.06.2022 20:45

Góly: 13. Pablo Sarabia

Náš úhlavní rival v boji o udržení nejvyšší výkonnostní kategorie nezvládl ani své třetí vystoupení v tomto ročníku Ligy národů, a pokud v nejbližší době výrazněji nezabere, tak se sestupu do Ligy B nevyhne. Nyní sehrál celkem vyrovnané utkání se Španělskem, jenomže po necelé čtvrthodině inkasoval a na pozornou defenzivu protivníka naopak nenašel žádný recept. S nulovým bodovým ziskem tedy zůstává na beznadějně poslední pozici.

Svěřenci trenéra Murata Yakina vsítili ve třech duelech jediný gól a nelichotivé skóre 1:7 si určitě za rámeček nedají. Výběr z Pyrenejského poloostrova po dvou úvodních remízách konečně zabral a s pěti body se vyhoupl na druhé místo druhé skupiny o dva body za vedoucí Portugalsko a o bod před třetí Česko. Toto čtvrteční střetnutí neoplývalo ofenzivní krásnou a k vidění v něm byly jen čtyři střelecké pokusy mezi tři tyče.

Hned první vážnější moment z 13. minuty přinesl vítěznou branku favorita. Třicetiletý záložník Pablo Sarabia využil parádní práce Marcose Llorenteho na pravé straně a po jeho finální přihrávce dokázal ze čtyř metrů usměrnit balón od poloprázdné branky. Stejný hráč opět zahrozil po necelé půlhodině hry, avšak tentokráte nevyužil zpětné nahrávky z levé strany v podání Jordiho Alby a svůj projektil z první usměrnil až na tribunu.

Domácí výběr se alespoň částečně osmělil po změně stran a svou jedinou střelu přímo na branku vyprodukoval po necelých osmi odehraných minutách druhého dějství, nicméně Shaqiri svou ranou z osmnácti metrů pálil jen doprostřed branky a našel náruč připraveného gólmana Simóna. Hosté chtěli rozhodnout o svém úspěchu v 65. minutě, ale dělovka Marcose Llorenteho z hranice pokutového území minula vzdálenější konstrukci o několik metrů.

Poslední větší možnost se zrodila necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem, kdy střídající Asensio našel náruč pozorného brankáře Sommera a poté se již nic zásadního nestalo. Španělé na závěr červnového cyklu přivítají v Málaze partu okolo českého kouče Jaroslava Šilhavého, Švýcarsko se pokusí přerušit svou mizérii v Ženevě proti dominantnímu Portugalsku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko32107:17
2.Španělsko31204:35
3.Česko31114:54
4.Švýcarsko30031:70
Liga B - skupina 4

Norsko - Slovinsko 0:0

09.06.2022 20:45

Góly: -

Asi nejslabší první poločas v rámci tohoto reprezentační cyklu vykázalo Norsko, které přišlo v nynějším souboji se Slovinskem a svou stoprocentní bilanci po dvou kolech. A ačkoli v tom druhém nastalo v jeho podání zásadní zlepšení, bezgólové skóre se směrem kupředu nehnulo, a to i přesto, že jeho konkurent si musel od 63. minuty poradit na hrací ploše v deseti hráčích.

Hosté už od úvodních pasáží zápasu jasně potvrzovali, že jsou po dvou předchozích špatných vystoupeních proti Švédsku a Srbsku dostatečně motivovaní, aby teď uhráli lepší výsledek, a aktuálnímu lídrovi skupiny velmi dobře konkurovali. V 5. minutě svou hlavičku mezi tři tyče neusměrnil Brekalo, ve 32. minutě neseřídil svoje mířidla nejlépe Kurtić, který zacílil jen nad soupeřovo břevno. Každopádně ve 36. minutě musel být již domácí brankář Nyland ve velké pohotovosti, nebezpečně blízko se u něj ocitl Celar, který ovšem míč za jeho záda nedotlačil.

Norsko se poprvé zásadněji ozvalo až ve 43. minutě a Kingovi se dokonce podařilo rozvlnit síť střelou na vzdálenější tyčku, nicméně radost mu pokazil VAR, který jeho trefu neuznal pro ofsajd. Ve druhém dějství si domácí zahráli skoro po celou třetinu utkání přesilovku, červenou kartu vyfasoval Blažić poté, co zmařil zjevnou brankovou možnost Hålandovi, nicméně ani tenhle moment zkrátka nakonec skandinávskému výběru nepomohl k nějaké vstřelené brance.

Paradoxně přitom možná působil nebezpečněji už krátce po obrátce, ještě když byl jeho rival v plné palbě, Håland však ve 47. minutě nevyzrál hlavičkou na gólmana Oblaka, ve 48. minutě nerealizoval úspěšně svoje nůžky a v 55. minutě se mu zavčasu vrhl pod nohy Oblak. Během přesilovky měl největší možnost na skórování Ødegaard, z přímáku ale trefil břevno, přičemž v nastavení zase zuřil Håland, že ani jednu ze svých dvou příležitostí neproměnil.

Více informací k zápasu

Švédsko - Srbsko 0:1

09.06.2022 20:45

Góly: 45+3. Luka Jović

I když Srbsko na úvod nového ročníku Ligy národů nestačilo doma na Norsko, spravilo si pak chuť v souboji se Slovinskem a po vítězství ve Švédsku se navíc zase vrátilo do bitvy o první příčku, poněvadž Norové v souběžně hraném duelu nečekaně ztratili se Slovinskem. Jedinou trefu v Solně zařizoval Luka Jovič krátce před obrátkou, skandinávský výběr poté nevyrovnal.

Dost stěží se oba celky propracovávaly do nějakých slibnějších příležitostí. První poločas byl jasným důkazem těchto tvrzení, přesto přece právě on nabídl onu nejdůležitější situaci, která o osudu toho klání ve finále rozhodla. Těsné před přestávkou se přitom opravdu začalo na hřišti jaksi něco dít, ve 43. minutě jako první zahrozili Srbové, a to po přímém volnému kopu, který zahrál Tadič, ten hledal na zadní tyčce Milenkoviče, avšak ten na jeho pas o kousek nedosáhl.

Na opačné straně si naopak Švédové o pár chvil později vytvořili také svou tutovku, to když Cajuste zleva vyslal prudkou přihrávku na bližší tyčku, nabíhající Claesson okamžitě z voleje vypálil, nicméně jeho pokus zamířil vedle brány. Ve třetí minutě nastavení pak Srbové z asi poslední šance úvodního dějství skórovali. Tadič od rohového praporku zaslal centr do vápna, tam Pavlovič sklepl balón pro Joviče, který z blízkosti bez problémů přelstil gólmana Olsena.

A domácí na tohle inkasování ve zbytku zápasu jakkoli reagovat nedokázali, přičemž směrem dopředu i nadále nijak nezářili a ztuha se do nějakých možností vůbec dostávali. Vlastně tak potvrdili, že tenhle reprezentační sraz je nezastihl v dobré pohodě, jejich herní projev obecně postrádá ty kvality, jaké by si představovali dlouhodobě. Srbsko svůj náskok zkrátka uhlídalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Norsko32103:17
2.Srbsko32015:26
3.Švédsko31023:33
4.Slovinsko30121:61
Liga C - skupina 2

Řecko - Kypr 3:0

09.06.2022 20:45

Góly: 8. Anastasios Bakasetas, 20. Vangelis Pavlidis, 48. Dimitris Limnios

Mistři Evropy z roku 2004 potvrdili svou dominanci ve druhé skupině Ligy C a nyní po snadném skalpu tápajícího Kypru (3:0) zaznamenali již svou třetí výhru v řadě. Díky tomu vévodí tabulce s plným počtem devíti bodů a s přívětivým skóre 5:0, na mezinárodní scéně momentálně neinkasovali dlouhých 301 minut. Naopak Kypr po druhé porážce zůstává na posledním čtvrtém místě s jediným bodem, tentokráte zaostával ve všech ohledech.

Ostrovní výběr na rozdíl od svého čtvrtečního protivníka ještě ani jednou neskóroval a se skóre 0:5 ho rozhodně nečeká jednoduchá úlohu v boji o záchranu, i když v tuto chvíli má na kontě stejný počet bodů jako třetí Severní Irsko. Výběr vedený uruguayským trenérem Gusem Poyetem rozhodl o svém úspěchu již v prvním poločase, ve kterém se prosadil hned dvakrát, svůj náskok pak definitivně pojistil ihned po přestávce.

Aktivní domácí zužitkovali hned svou první velkou možnost z 8. minuty a i jejich třetí gól v tomto ročníku Ligy národů vsítil Anastasios Bakasetas. Osmadvacetiletý kanonýr tureckého Trabzonporu se po zpětném centru Tsimikase z levého křídla opřel do míče z osmnácti metrů a svůj parádní skákavý pokus usměrnil přímo k pravé tyči. Neuběhlo ani dalších dvanáct minut a Řecko dostal do dvoubrankového vedení Vangelis Pavlidis.

Nejlepší klubový střelec nizozemského Alkmaaru po chybné rozehrávce soupeře obdržel přihrávku z pravé strany od nezastavitelného Bakasetase a z pěti metrů se snadno trefil doprostřed branky. O osudu tohoto střetnutí bylo rozhodnuto ve 48. minutě. O výstavní trefu se postaral Dimitris Limnios, jenž z hranice šestnáctky nekompromisně zavěsil pod břevno. Domácí mohli přidat dokonce svůj čtvrtý zásah zhruba dvacet minut před koncem, avšak prudkou hlavičku střídajícího Masourase brilantně zneškodnil gólman Michael.

Více informací k zápasu

Kosovo - Severní Irsko 3:2

09.06.2022 20:45

Góly: 9. Vedat Muriqi (pen.), 19. Zymer Bytyqi, 52. Vedat Muriqi - 45. Shayne Lavery, 83. Daniel Ballard

Po porážce s Řeckem si Kosovo zlepšilo náladu a ve svém druhém střetnutí před vlastními fanoušky přetlačilo Severní Irsko. To tak protáhlo sérii bez vítězství v rámci Ligy národů už na třináct případů v řadě, přičemž z Prištiny si dokonce neodvezlo ani bod. Aktuálně se tak jeví situace silně v jeho neprospěch, evidentně totiž bude bojovat jen o udržení se s Kyprem.

Začátek tohoto utkání daleko lépe vyšel Kosovu, které se během úvodních devatenácti minut ujalo hned dvoubrankového vedení. V 8. minutě nařídil sudí Kehlet v jeho prospěch penaltu, to když na hranici vlastní šestnáctky bránící Davis netrefil ve skluzu míč, ale, bohužel pro něj, fauloval pouze útočícího Rashicu. Na pokutovou značku si poté balón postavil Muriqi, a byť brankář Peacock-Farrell vystihl směr jeho střely, v cestě do brány k jeho tyčce ji nezastavil.

Severní Irsko se sice jaksi probudilo, mohlo srovnat zásluhou Jonnyho Evanse nebo Ballarda, avšak ani jeden z nich neseřídil svoje mířidla správně, a naopak na druhé straně domácí znovu potvrdili, jak produktivní umějí být. Kastrati u lajny strčil merunu na Rashicu, ten se elegantní kličkou zbavil soupeřova krajního záložníka McMenamina, vyslal centr na hranici brankového území, kam si seběhl Bytyqi, a ten z voleje nasměroval svou dělovku bez potíží za Peacocka-Farrella.

Zdálo se, že duel má celek z Balkánského poloostrova pod vlastní kontrolou, jenže vize hodně pokazil závěr prvního poločasu. Severní Irové se totiž dostali svému konkurentovi na dostřel, jelikož Spencerův jemný oblouček zprava na zadní tyči zužitkoval hlavičkující Lavery, který doslova a do písmene balón dotlačil za brankovou čáru, přitom málem roztrhl brankovou síť.

Jestliže však hosté o pauze střádali plány na případné vyrovnání, pak začátek druhého dějství jim ukázal, že splnit je bude nesmírně složitě. Domácím se zdařilo gólově potřetí udeřit. Na střeleckou listinu se přitom znovu uvedl Muriqi, doklepával do prázdné branky míč po pasu od Kastratiho, který k němu ještě lehce tečoval vracející se Brown. Celek z Ostrovů se stačil revanšovat již pouze snížením stavu v 83. minutě, Thompson ze standardní situace vybídl ve vápně Ballarda, jenž předskočil v souboji stopera Kryeziua a hlavou cílil přesně pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Řecko33005:09
2.Kosovo32015:36
3.Severní Irsko30122:41
4.Kypr30120:51
Liga C - skupina 4

Gibraltar - Bulharsko 1:1

09.06.2022 20:45

Góly: 61. Liam Walker (pen.) - 45+1. Georgi Minčev

Bulharsko ani ve svém třetím zápase tohoto ročníku Ligy národů nedokázalo zvítězit a po nedávném domácím debaklu s Gruzií (2:5) mu tentokráte na půdě trpaslíka z Gibraltaru nepomohla ani výměna trenéra. Favorizovaní hosté se sice dostali do vedení v nastaveném čase prvního poločasu, ovšem jejich houževnatý protivník srovnal krátce po odehrané hodině z pokutového kopu a družina kouče Georgiho Ivanova pak již odpovědět nedokázala.

Ostrovní výběr tak vybojoval svůj první bod ve skupině 4 Ligy D, i přesto zůstává na posledním čtvrtém místě. Bulhaři mají na kontě o bod více díky nerozhodnému výsledku se Severní Makedonií (1:1) a jsou třetí o dva body právě za svým konkurentem z Balkánského poloostrova. Úvodní velká možnost byla k vidění krátce po odehrané čtvrthodině, kdy po měkoučkém pasu Milanova prudce hlavičkoval útočník pražské Sparty Martin Minčev, ale brankář Coleing odvrátil míč fantastickým zákrokem do zámezí.

Domácí poprvé zahrozili minutu před koncem základní hrací doby prvního poločasu, ovšem kapitán Chipolina po rohovém kopu z levé strany hlavičkoval zhruba o metr vedle bližší šibenice. Vzápětí na opačné straně dostal favorita do vedení Georgi Minčev. Osmadvacetiletý forvard lotyšské Rigy předskočil před hranicí brankového území bránícího Wisemana a centr Milanova usměrnil hlavou přímo do levého dolního růžku.

Gibraltar po změně stran přidal a kýženého vyrovnání se dočkal v 61. minutě. Po přímém volném kopu Liama Walkera z necelých pětadvaceti metrů zahrál Kraev v bránící zdi rukou a finský rozhodčí Viljanen po přezkoumání videozáznamu ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou možností nepohrdl právě Walker, když s přehledem zamířil doprostřed branky. Bulhaři si mohli vzít zpět svůj ztracený náskok v šesté nastavené minutě, jenže zakončující Georgi Minčev na Coleinga nevyzrál.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Gruzie 0:3

09.06.2022 20:45

Góly: 52. Budu Zivzivadze, 62. Chviča Kvaracchelija, 84. Otar Kiteišvili

Letošní ročník Ligy národů má zatím hodně nečekaného lídra ofenzivních statistik. Gruzie na půdě Severní Makedonie potřetí v řadě vyhrála, usadila se na samém čele tabulky, směle míří za postupem do béčkové ligy, co je ovšem ještě překvapivější, to je jeho sumární výčet gólů za tři uplynula kola. Na kontě jich má hned dvanáct, čili nejvíce ze všech účastníků soutěže.

Severní Makedonie působila zprvu nebezpečnějším dojmem, v 17. minutě se zpoza šestnáctky snažil míč nasměrovat technicky na vzdálenější tyčku Trajkovski, o kousek ale prostor brány minul. Ve 32. minutě již Elmas střelou z voleje zaměstnal hostujícího gólmana Mamardašviliho, nicméně ten nakonec nadvakrát merunu zkrotil. Gruzínci v rámci první půle hrozili nejvíce ve 31. minutě, dělovku od Davitašviliho nicméně polapil brankář Dimitrievski.

Do druhého dějství každopádně vstoupili hosté zostra a postupně si ho vlastně celý podmanili. V 50. minutě ještě svou hlavičku neusměrnil pod břevno Chočolava, avšak o pár chvil později již přece zaúřadoval gólově Zivzivadze, jenž z blízkosti dorazil balón za brankovou čáru po pobídce zleva od Citaišviliho, kterou ještě tečoval bránící Aškovski.

V 62. minutě se Gruzie radovala z přesného zásahu ještě jednou, to když Kvaracchelia přebral balón po Kiteišvilim a ze střední vzdálenosti ho napálil na branku, přičemž Dimitrievski ho v rukavicích neudržel. A výhru ještě v 84. minutě pojistil sám Kiteišvili, po standardce využil pasu od Kvekveskiriho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gruzie330012:29
2.Severní Makedonie31113:44
3.Bulharsko30214:72
4.Gibraltar30121:71
Liga D - skupina 2

Malta - Estonsko 1:2

09.06.2022 20:45

Góly: 56. Karl Jakob Hein (vl.) - 21. Konstantin Vassiljev, 90+4. Henri Anier

Výběr z Pobaltí zvládl zřejmě rozhodující bitvu o postup do Ligy C na půdě Malty a po výhře 2:1 zůstává stoprocentní ve druhé skupině Ligy D. Estonci po nezvládnuté březnové baráži s Kyprem sestoupili do nejnižší výkonnostní kategorie a v tříčlenném složení byli považováni za největší kandidáty na prvenství, což zatím potvrzují. O jejich úspěchu na stadionu Ta' Qali rozhodl zkušený útočník Henri Anier gólem ve čtvrté nastavené minutě.

Oba dva čtvrteční soupeři ve svém úvodním utkání tohoto ročníku Ligy národů porazili San Marino ve shodném poměru 2:0 a nyní spolu sehráli vyrovnaný duel, nicméně štěstí nakonec přálo svěřencům švýcarského trenéra Thomase Häberliho. Domácí přitom začali lépe a do vedení se mohli dostat přesně po odehrané čtvrthodině z pokutového kopu, který nařídil skotský rozhodčí Madden po přezkoumání videa za hraní rukou v podání Tenisteho.

Nicméně při exekuci penalty selhal Teddy Teuma, jehož přízemní střelu k levé tyči nadvakrát zlikvidoval famózní gólman Hein. Hosty tento moment nabudil a krátce po dvaceti odehraných minutách šli do vedení. Po pobídce Soometse napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů Konstantin Vassiljev a svůj skákavý přízemní projektil usměrnil přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Domácí reprezentace srovnala v 56. minutě.

Jurgen Degabriele zakroutil balón z rohového kopu z levé strany přímo na branku a Heinovi nevyšel pokus o vyboxování balónu, naopak si ho smolně srazil do vlastní sítě. Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak v poslední možnou chvíli udeřil za nerozhodného stavu Anier. Ten využil fantastické práce střídajícího Zenjova, jenž na levém křídle nejprve obral o míč kapitána Borga, vzápětí obešel i brankáře Bonella a nakonec přihrál zcela volnému jednatřicetiletému forvardovi, který zcela prázdnou branku již nemohl minout.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Estonsko22004:16
2.Malta21013:23
3.San Marino20020:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Pipo123

Bulharsko

Reagovat
Modroočko

Gruzínci vyzerajú veľmi zaujímavo, naopak Bulhari asi historické dno. Česi predviedli ďalší výborný výkon a nemajú sa za čo hanbiť, Nóri sa profilujú ako mužstvo o jednom hráčovi a Gréci sa pomaly vracajú do hry, tých bude tiež zaujímavé v najbližších rokoch sledovať.

Reagovat
Benfica

Inak Gibraltar 1:1 Bulharsko je presne to o čom má táto súťaž byť

Reagovat
Benfica

takto by som videl aj Luxembursko v bečku, asi nie hneď teraz, ale snáď časom

Reagovat
Kily

oni tam asi mají i zajímavé základy do budoucnosti, sedmnáctka se letos kvalifikovala na ME a polovinu nominace na turnaj tvořili hráči, kteří se učí ve Francii a především Německu

https://www.eurofotbal.cz/mistrovstvi-evropy-do-17-let-2022/lucembursko-17/soupiska/

Reagovat
Benfica

ich futbal sa pomaly vyvíja dobrým smerom.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu překvapivé mi připadá, že Gibraltar remizoval s Bulharskem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele