ŠTĚTÍN PŘEPISUJE HISTORII

13.04.2006, 12:19
Aktuality
Kdo má rád hory, zamíří do Alp. Kdo se rád opaluje v záři slunečních paprsků, vyrazí třeba do Španělska. A kdo má rád fotbalové kuriozity, nabere kurz Polsko, konkrétně Štětín. Tamní klub Pogoň je totiž od zimy složen téměř výhradně z fotbalistů brazilské národnosti. Celý tento cirkus vymyslel a šéfuje mu majitel Antoni Ptak...

Antoni Ptak měl v zimě již dost dívání se na polské fotbalisty. Podle něho přeplácení hráči neodváděli adekvátní výkony, a tak dostal unikátní nápad - kompletně obměnit kádr. A nejenom že ten nápad dostal, on ho dokonce přeměnil ve skutečnost. Od ledna posílilo Pogoň již dvacet Brazilců (!!!), společnost v kabině jim dělají čtyři Poláci a slovenský brankář Peskovič.

"Chci hrát evropské poháry a v Polsku útočit na titul. Pokusím se toho dosáhnout s Brazilci. Jsou levnější a mnohem lepší než polští fotbalisté. Teď mám Brazilců dvacet a přijdou další, kteří vystřídají ty, co neuspějí," nepřímo oznámil Ptak, že čas polských fotbalistů ve Štětíně se naplnil.

V zimě naordinoval Ptak svým podřízeným soustředění v Brazílii, to snad aby se nové posily nemusely hned trmácet takovou štreku až do středu Evropy. Tento tah se mu ale postupem času trochu vymstil. Z dvaceti angažovaných Brazilců totiž hned tři čtvrtiny viděly poprvé v životě sníh, což jim v zápasech komplikovalo situaci na hřišti. Nebylo proto divu, že v přípravě sehrával Štětín vyrovnané zápasy s divizními soupeři.

Svou kanárkovskou sbírku chtěl Ptak nedávno doplnit i o trenéra. Byl již dokonce dohodnutý s Josem Carlosem Serrou, v tomto případě ale zasáhl svaz a trenérovi neudělil potřebnou licenci. Ve Štětíně je tak patrná i česká stopa, na lavičku byl totiž vrácen Bohumil Páník.

Celý tento tah s nakupováním jihoamerických fotbalistů hodně pobouřil celou polskou fotbalovou veřejnost. Kluby hrající Ekstraklasu se proti Štětínu začínají spojovat a radost z brazilské revoluce, jež se stala osudnou i českému útočníkovi Radku Diveckému, nemají ani samotní fanoušci klubu. V každém z nich je totiž zakotvena míra vlastenectví a raději se z tribuny koukají na své krajany, než na soubor většinou druhořadých fotbalistů z Jižní Ameriky, kteří jejich tým posílili z klubů jako Atlético Sorocaba, Juventude Caxias do Sul, Clube Nautico Capibaribe nebo AE Aracatuba.

Nejznámější ze zimních akvizicí Štětína je 33letý záložník Amaral, který fotbalový chlebíček pojídal například v Besiktasi a Fiorentině a čtyřikrát dokonce oblékl reprezentační dres. Zkušenosti z národního týmu má ještě obránce Mineiro, na jehož kontě je jeden start za Brazílii.

Do dějin polské kopané se Pogoň znovu zapsal včera. V utkání s týmem GKS Bełchatów totiž v základní sestavě poprvé v historii nenastoupil ani jeden domácí fotbalista a na trávník od úvodních minut vyběhlo deset Brazilců a brankář Peskovič. Štětín není jediným evropským klubem, kde se spoléhají na služby zahraničních hráčů. Například v belgickém Beverenu hrají prim fotbalisté z Pobřeží slonoviny a domácí hráči často chybějí i v sestavě londýnského Arsenalu. V tomto případě je to však dáno početnou marodkou "kanonýrů", Ashley Cole a Sol Campbell by v případě dobrého zdravotního stavu na hřišti jistě nechyběli.

Ptak sice chtěl se svým nově složeným týmem do evropských pohárů, na to si ale bude muset s největší pravděpodobností chvíli počkat. V Polském poháru totiž jeho tým dávno vypadl a po necelých 24 kolech tamní Ekstraklasy mu patří sedmá příčka.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*

Mel sem moznost koukat na zapasy 1. brazilske ligy a musim rict ze to je nesrovnatelne s ceskou ligou a proto jsem zvedavej jak tento experiment prospeje tomuto klubu... Ja to vidim spis jako dobrou atrakci jednoho silence !! Ale pokud s touto sestavou bude slavit uspechy tak nemam co dodat

Reagovat
smazaný uživatel

Je to opravdu šílenost, nevěřim že to bude slavit úspěch. Jsou to jen druhořadí(třetiřadí?)hráči, jejich styl hry jim může vycházet u nich doma, ale vzhledem k tomu, že Polská liga nijak technická a kreativní neni, a rozhodčí budou pískat to, co se v Evropě píská, nebudou nijak herně napřed, spíš naopak.A taky se může stát, že se mu v zimě nevrátí z dovolené půlka kádru, jak maj Brazilci ve zvyku...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ci to vynesie uspech alebo nie to je tazko povedat.. ale urcite by som sa isiel pozriet na ich zapas radsej ako na "obycajny"klub urcite budu mat viacej divakov

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Ptak bude asi pěkný ptáček...

Reagovat
smazaný uživatel

Jestlipak to nebude ten, co ho maj ve znaku...

Reagovat
HOST*jura

to nic není,sportovní šéf klubuRodrigo dostal výpověď,protože minulý týden v poločase dal jednomu hráči normální čelo,protože si dovolil kritizovat hru těch hvězd.Ten hráč se jmenuje Matlak,no jo jsou tam v menšině tak musí poslouchat!

Reagovat
Shevchenko

Matlak, Pták.. to jsou jména

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele