Ten, který tančí při penaltách. Austrálie má nového hrdinu a je popáté v řadě na MS

14.06.2022, 12:41
Aktuality
Andrew Redmayne a Mathew Ryan (© AFP)
Málokdo jim dával šanci, ale nakonec to Socceroos zvládli. Zase. Popáté v řadě postoupili na mistrovství světa. Kdo má v posledních 20 letech takovou bilanci? Jen 12 týmů. Australané se tak řadí do výjimečné společnosti s Brazílií, Argentinou, Německem, Španělskem, Mexikem nebo Koreou.

Poslední postupový příběh má jednoho nečekaného hrdinu. Když se svět dozvěděl o triumfu Australanů v penaltovém rozstřelu, začalo se mluvit o "tančícím gólmanovi”. Kdo je Andrew Redmayne, muž který naskočil do rozhodujícího zápasu až ve 120. minutě, těsně před penaltovým rozstřelem?

Před úterní kvalifikační bitvou proti Peru měl na svém kontě dnes 33letý brankář pouhé dva starty za národní tým, proti Korejcům a proti Nepálu... A do posledních okamžiků prodloužení to vypadalo, že tomu tak i zůstane. Jenže pak se trenér Graham Arnold pustil do hry all-in. Do hazardu, při kterém posadíte na střídačku dlouholetou stálici a oporu, abyste a do brány poslali chlapíka, s vizáží hipstera, který chtěl před pár lety fotbalovou kariéru zabalit.

"Mám pocit, že si Peruánci celý týden při přípravě na zápas mysleli, že chytat bude Maty. To, že mě Graham trenér poslal do brány, je trochu rozhodilo,” vyprávěl Andrew Redmayne. Připustil také, že střídání mohlo rozladit i samotného Matta Ryana. "Myslím, že o tom netušil. Vlastně o tom nevěděl nikdo z našich kluků," přemýšlel hrdina penaltového rozstřelu. "Ale Maty byl skvělý. Když jsem odcházel na penalty, pumpoval do mě energii a pomáhal s přípravou. Pak mi řekl: Je to tvoje, kámo!”

Austrálie o Redmaynových schopnostech chytat penalty věděla. Ale jestli se k Peruáncům dostalo video z rozstřelu finále Australské ligy 2019, kdy Redmyane doslova utancoval hráče Perth Glory, to se dozvíme těžko. Tehdy Sydney FC díky jeho "šaškárnám” na brankové čáře vyhrálo po bezbrankovém utkání na penalty 4:1.

Bylo to krátce poté, co Redmayne přemýšlel o konci s fotbalem. Hledal nové cesty, začal chodi ke kamarádovi pomáhat do kavárny a současně studoval. Přitom býval obrovským talentem. Když se s australským mládežnickým výběrem dostal na turné do Anglie, jednal s Arsenalem o angažmá v tamní akademii. Jenže místo něj nakonec dostal šanci Wojciech Szczesny. 

V domácí lize pak Redmayne brázdil z klubu do klubu, než se usadil v Sydney FC. "Ale já si upřímně nemyslel, že jsem dost dobrý. Byla to docela drsná etapa mého života,” vzpomínal v rozhovoru pro The Guardian. Jenže pak se něco stalo. Začal nosit růžový dres a také začal likvidovat spoustu penalt. Nebyl to nijak oslnivý styl, spousta lidí se smála. Končetiny vlály na jeho těle jak při nějakém šíleném tanci, přitom bavil diváky a mátl soupeře. Za maskou šaška byla koncentrace tygra a mnohdy jistý skok. "Celou kariéru jsem nechytil penaltu a najednou jsem zlikvidoval čtyři,” počítal.

Podobně jako soupeře v australské A-League, tentokrát rozhodil i peruánské fotbalisty. Zamával rukama, zašvihal nohama a připravil jihoamerickým střelcům hádanku. Nejdřív to vypadalo komicky, ale ve třetí sérii Luis Advincula trefil tyč. Poslední pokus v šesté sérii pak vystihl Alexovi Valerovi.

V tu chvíli se Andrew Redmayne stal známým po celém světě. Vytřeštil oči a zůstal stát na místě. "Popravdě, rozhodčí mě žádal, abych neopouštěl bránu, kdyby se ještě ten můj pohyb zkoumal u videa,” vysvětloval s úsměvem. Nechybělo ale moc a rozhodčí by pro jeho kreace na čáře pochopení neměl. "Párkrát mi pohrozil žlutou kartou za to, že se snažím provokovat hráče. Říkal jsem, že to nedělám," uvedl Redmayne.

Jednu malou kaňku ale jeho vystoupení přece jen mělo. Podle australských médií totiž během penalt sebral a zahodil svému protějšku lahev s pitím, na které měl Pedro Gallese poznámky, jak australští hráči zahrávají pokutové kopy.

Všechno skončilo jako pohádka. Před pěti lety se Redmayne chystal skončit s fotbalem a mířil ke kávě, chtěl se stát baristou. Nyní je ve svých 33 letech australskou ikonou a gólmanem, který možná svým vystoupením změní zavedené brankářské praktiky. 

Teď je sice postupovým hrdinou, ale nepočítá s tím, že by se jeho role náhradníka změnila. "Nedělám si iluze o tom, kde je v hierarchii australských brankářů moje místo. Jsem vděčný za to, jak to Matty odchytal," ocenil Ryanův výkon při bezgólové remíze po 120 minutách.

Socceroos míří na své páté mistrovství světa v řadě, ale budou to mít znovu těžké. Během pěti účastí na závěrečných turnajích vyhrála Austrálie pouhé dva  zápasy. Ale třeba na MS 2006 se probila do play off a nakonec byla vyřazena po sporné penaltě Italy. Tehdy stál proti Tottimu v bráně Mark Schwarzer. Ano, také rozhodovala penalta, jen Austrálie ještě neměla Andrewa Redmayna...

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (104)

Přidat komentář
Lemond Laws
Reagovat
ACSeRw!n

jde o ucast na MS, tam se nehraje fer.. tohle je jeste ok-

Reagovat
Kily

zlaté zahození flašky oproti tomu, když si jeden z nejlepších hráčů své doby zpracoval míč rukou, posunul ho před prázdnou bránu a pak se radoval jako největší hrdina

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
GjøvikFF

aspoň se pak na tom MS Francouzi sami dostatečně vytrestali

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Xavi

Tak to byla chyba rozhodčího.

Reagovat
ttopi

OK to rozhodně není. Nejde o to že na té lahvi něco měl, ale zkrátka a dobře byla to jeho lahev.

Reagovat
ACSeRw!n

porusil nejaky pravidla ? pochybuju.. jen proste vychcanej move.. a vychcany lidi vladnou svetu.. snad od nej teda nechytil covid

Reagovat
Greny

Nevím za mě teda minimálně nesportovní chování jak zahodil tu láhev druhými brankářovi, kterej tam měl napsáno kdo kam kope

Reagovat
Salfovic

Taháky se vždycky zabavovaly

Reagovat
ttopi

Jo, tohle myšlení - co není zakázáno, může se dělat. OK.

Reagovat
ACSeRw!n

a co si ma co psat nakej tahak na lahev jak ve skole ? taky slusnej podvod..

Reagovat
ttopi

Jo aha, OK

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
hornito

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Zephyr

Reagovat
inferno08

Tvl tak příště můžou soupeřům před zápasem ztopit kopačky. Pochybuju, že na to pravidla myslela.

Reagovat
ttopi

Reagovat
Freedo

Nebo otevřít okno na spoluhráče

Reagovat
Pony Slaystation

leda hovno

Reagovat
smazaný uživatel

strasny kokot uz od pohledu, mimoto tam furt pochodoval k hracum, porvaval cosi, zdrzoval a choval se jako hovado, rozhodci mu domlouval pri kazde penalte, misto aby mu dal proste kartu, at drzi hubu

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
widlak

Tohle je pro mě v tuto chvíli největší problém fotbalu. Hráči simulujou, řvou na rozhodčí, gestikulujou a většinou za to nedostanou žádný trest. Na to se fakt nedá koukat.

Reagovat
John Obi Mikel

Má si to pamatovat

Reagovat
verv

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

si to ma ten brankar zapamatat

Reagovat
Pony Slaystation

Dle dnešní doby hrdina. Pro mě je to jen obyčejný zmrd.

Reagovat
oli9

Oba ČK. Za podvod s flaškou a nesportovní chování

Reagovat
cubinho

Australané jsou národ do sebe zahleděných arogantů

Reagovat
smazaný uživatel

Oprava, austrálčania sú potomkovia väzenskej kolónie. To hovorí o ich náture za všetko

Reagovat
Benfica

čo je na tom, peruánsky brankár si chcel pomôcť tým, on mu to prekazil.. mal to lepšie schovať..

Reagovat
pobody's nerfect

Je to hnus. Základní princip sportu má být respekt k soupeři a ne takové podpasovky. Co bude příště? Budou si vzájemně chcat do flasek s pitím?

Reagovat
smazaný uživatel

To už se děje dávno.

Reagovat
fenixLFC

suhlas, strasna podpasovka ze nehada kde super skoci ale napise si to na papier, podvodnik

Reagovat
ACSeRw!n

to skakani na lajne pri penaltach se zakazalo ne

Reagovat
bobis21

Záleží na posouzení rozhodčího, jestli je to podle něj "příliš" nebo ne.

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Keď to však pravidlá zakazujú, rozhodca by to nemal posudzovať individuálne ale striktne podľa platných regulí. Exekútor pokutového kopu má zakázané brankára miasť, pričom je napríklad zakázané zastaviť sa počas rozbehu, previesť kop chrbtom k bráne, predstierať prípravu lopty a náhle nečakane vystreliť či previesť kop pätou... toto všetko by mal rozhodca vyhodnotiť ako nešportové správanie a rovnako tak by to malo byť vo vzťahu ku gólmanovi

Reagovat
bobis21

Jenže pravidla to nezakazují, pravidla to právě nechají na rozhodnutí rozhodčího

Reagovat
ttopi

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Reagovat
Modroočko

Vo väčšine ázijskej kvalifikácie bola Austrália dosť nepresvedčivá, ale baráž zvládli so železnými nervami a postup za mňa zaslúžený. Keď si spomeniem, ako v úvodnom zápase v roku 2018 potrápili Francúzov, neviem, prečo by sa to nemohlo zopakovať aj s nejakým bodovým ziskom. Z hľadiska ich šancí ale bude záležať, ako zvládnu zápas s Tuniskom.

Reagovat
penepi

Dánsko, Austrália postup. Prekliatie úradujúcich šampiónov bude pokračovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, proč se ten poslední vůl nechal vycukat. Ostatní Peruánci to tam tomu komediantovi poslali do šibenice a mohl poskakovat jak chtěl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tóóóóóómaš Kůůůůča!

Reagovat
Kepy_FCB

Popáté a zase jen do počtu

Reagovat
JeséRodriguez

V roce 2006 byli v osmifinále, kdy je vyřadil pozdější vítěz Itálie. A třeba na posledním šampionátu se Austrálie prezentovala slušně. Jsem rád, že na MS nechybí i zástupce z Austrálie a Oceánie (i když Austrálie hraje asijskou kvalifikaci). Pro rozvoj fotbalu ve světě je to jen dobře.

Reagovat
Kily

navíc s pozdějším vítězem vypadli po hodně kontroverzní situaci

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
andrew96

To bylo dost bolestivé.

Reagovat
penepi

To bez pochýb, tá penalta nemala byť, ale zas Taliani v tom zápase dostali vymyslenú červenú.

Reagovat
GjøvikFF

Oni hráli dobře i v JAR, tam nepostoupili z obrovsky těžké skupiny jen díky horšímu skóre.

Reagovat
Stannis Baratheon

A Nový Zéland je jediný tým, co na tom mistrovství neprohrál.

Reagovat
penepi

A najbližšie k ich porazeniu sme mali my

Reagovat
widlak

2010 byl i Nový Zéland - jediný neporažený tým finálového turnaje

Reagovat
JeséRodriguez

To hráli tu skupinu se Slovenskem, Itálií, a někým z JA? To byly taky zajímavý výkony. Celkově moc ten hate na neatraktivitu zrovna Austrálie nebo Zélandu nechápu.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jj, Paraguay která se Slovačiskama postoupila.

Austrálie teď ten tým má oproti minulosti vážně nudný, ale pro mě lepší než Peru. A Nový Zéland je tak na úrovni Černé Hory přinejlepším, těm dnes vůbec nevěřím.

Reagovat
JeséRodriguez

Je to trochu slabší, ze skupiny postup nečekám, ale za mě taky lepší, než Peru. Je prostě fajn, že i tenhle kontinent bude mít na MS kvalitní tým. Za mě se radši podívám na tu bojovnost Austrálie, než třeba na park the bus v podání Švédů, kteří na ms chybí, nebo na nudné poláky. Osobně bych teda Zéland zařadil určitě výš, než Černou Horu, ale bohužel to taky vidím spíše na Kostariku.

Reagovat
Stannis Baratheon

No s tou Černou Horou jsem to přehnal. Jsou ve skutečnosti ještě slabší. Estonsko, možná Moldavsko...

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Radek Voltr

já bych je kvalitativně (i herně) přirovnal k Severním Irům

Reagovat
widlak

Pamatuju si to, že jsem v tipovačce tady na EF trefil plichtu se Slováky. No trefil jsem skoro všechno a vyhrál jsem dres Hondurasu

Škoda, že už tu tyhle soutěže nejsou.

Reagovat
Kucka

Cena byla dres Hondurasu?

Reagovat
Zark

tehdy tu psal články Alegre, který tam žije, takže proto asi

Reagovat
JeséRodriguez

To je super cena.

Reagovat
widlak

Jako jo, mám ten dres do dnes a rád jsem v něm hrál.

Honduras byl tenkrát poprvé (a zatím naposled) na MS a někdo z EF tam žil/pracoval, takže nějaký věci nakoupil přímo v Hondurasu. Pak ještě byla myslím polo košile EF a možná ještě něco.

Samozřejmě, lístky na zápas Hertha - Bayern ze soutěže s Bundesligou byly o něco málo lepší

Reagovat
JeséRodriguez

To věřím, tak každá výhra udělá radost. Zvlášť v tipovačce, kdy pak člověk jasně vidí, že tomu rozumí. Jo takhle, já si říkal, proč zrovna Honduras. Tam hrál někdo z Tottenhamu, tuším Palacios? Ale asi bych taky raději jel na tu Herthu no

Reagovat
Stannis Baratheon

Na MS si je teda pamatuju 2x

Reagovat
John Obi Mikel

Honduras byl pak ještě 2014.

Reagovat
Puskas

allegre

Reagovat
kubys

No a ani poprvé nebyl na MS

Reagovat
widlak

Máte recht, byl třikrát. Jsem si to holt pamatoval špatně. Ale wiki umí použít každý

Reagovat
Stannis Baratheon

A nebo jen vlastním Panini stickers alba.

Reagovat
widlak

A máš je kompletní? Já už je sbírám jen online

Reagovat
Stannis Baratheon

Kompletní mám ME 2008 a LM asi rok nebo dva předtím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tzn. tričko s velkým H o kterém ti řekli, že je dres Hondurasu

Reagovat
oli9

Náhodou, já na ně koukám vždycky rád

Reagovat
widlak

No, hrdina... Chytil jednu penaltu z šesti.

Reagovat
kattos

*2

Reagovat
widlak

Jednu, druhá byla do tyče.

Reagovat
smazaný uživatel

To Itálie má zas šaška co při rozběhu nadskakuje

a taky dá 1 ze 6

Reagovat
Witcher

Stačila expresska

Reagovat
smazaný uživatel

Dost dlouhé na expressku.

Reagovat
Skip 2 My Lou

Musí brankář být na čáře celou dobu nebo jenom v době kopu? Narážím na poslední penaltu kdy to vypadalo, že brankář na chvilku skočil před čáru. Možná měl patu na čáře, ale ptám se obecně.

Reagovat
inferno08

To snad jen v době kopu ne? Vždyť by jinak skákal hlavou do tyček

Reagovat
inferno08

Jo sorry, ty nemyslíš po kopnutí, ale celou tu dobu před kopnutím...

Reagovat
Skip 2 My Lou

Jj před kopnutím, napsal jsem to divně.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Proč není povoleny, že gólman může dělat cokoliv v malým vápně?? Vyběhnout třeba 2 metry před, ať se to střelcům stíží, ale aspoň nebudou rozhodčí nic řešit

Reagovat
inferno08

A zeď by při primaku mohla být taky těsně před míčem. Ať to ti rozhodčí nemusejí pořád krokovat.

Reagovat
pobody's nerfect

Nebude nic řešit? Však by řešil, jestli je na hranici malého vápna nebo už mimo. Hraniční situace bude vždy, pouze na jiném místě.

Reagovat
smetos

Reagovat
kattos

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Infi

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, taky nechápu pořád to omezování golmanů. Koho baví, že penaltu promění každej dřevák? V zápase je to jasný, že střelci by měli mít výhodu, protože penalta je trest, ale v rozstřelech je to padlý na hlavu, tam by neměli být brankáři tolik omezováni a ne tam stát jako kužel.

Reagovat
Salfovic

Zajímalo by mě, o kolik se brankářům zhoršila úspěšnost po přikování na čáře. To nebude nízké číslo.

Reagovat
smazaný uživatel

Chytil jednu penaltu a takový mediální hrdina z něj? Já vím, že svět patří exhibicionistům, ale i tak je to přeháňka.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele