Tomáš Kalas o anglickém fotbale: Jak chutnal návrat na hřiště a jak vidí Harryho Kanea

07.02.2023, 15:30
Názory a komentáře

Český obránce Tomáš Kalas ve svém pravidelném blogu pro Livesport Zprávy hodnotí průběh anglické Premier League a přibližuje dění ostrovního fotbalu. Tentokrát přišla řeč i na hovory v kabině či krizi West Hamu United. Tématem byl i výkon Harryho Kanea, který se stal už třetím nejlepším střelcem historie nejvyšší anglické soutěže...

V sobotu jsem konečně hrál. Preston proti nám postavil snad pět útočníků, hrál takřka 5-0-5. Takže jsme museli přejít na pět obránců a to byla ideální šance pro mě, abych se po deseti měsících laborování se zraněním konečně vrátil.

Bylo to akorát. Moc jsem toho nenaběhal, bylo to spíš o couvání k naší brance, vybíhání, posouvání do stran, zajišťování hráče. Na kondici to moc zápřah nebyl, ale byla to půlhodina profesionálního sportu, což mi těch deset měsíců celkem chybělo. Někdy už to bylo na hlavu. Měl jsem stavy, kdy jsem byl několik měsíců zavřený v posilovně a kolikrát jsem chtěl říct, že prostě nepřijdu. Pak si ale člověk uvědomí, že je zaměstnaný a mohli by ho za to klidně vyhodit, tak se prostě kousne a jde. Ale už jsem zpátky a brzy bych měl zvládnout i celý zápas.

V Premier League se také děly věci. Arsenal zaváhal a nechal body Evertonu. Manchester City toho nevyužil a prohrál s Tottenhamem, takže Kanonýři mohou být relativně v klidu. V podstatě se nic nestalo. Obecně mi přijde, že jsou City teď trochu rozháraní. Klopýtli už podruhé z posledních tří zápasů.

Jediný gól vstřelil Harry Kane, čímž se dostal na 200 branek v Premier League a už je třetím nejlepším střelcem za Waynem Rooneym (208) a Alanem Shearerem (260). Myslím si, že jeho cílem bude Shearera překonat. Sice je mu už 29 let a s přibývajícím roky to bude těžší a těžší, ale je to reálné. Jsou to tři sezony po 20 gólech. Pořádná šichta. Třeba si to ale rozmělní do více sezon a opravdu se mu to podaří.

Tomáš Kalas o Harrym Kaneovi. (©Opta by Stats Perform / @BristolCity)

V lize jsem na něj nikdy nehrál, jen za reprezentaci a musím říct, že je komplexní útočník. Má všechno. Není pomalý, s balonem umí, dobrá postava a má gólový instinkt... Těžko se na takového hroťáka vymýšlí, jak ho bránit. To už je na daném hráči, jak se rozhodne na hřišti. Dřív by ho stopeři zkoušeli všemožně vyvézt z míry. Slyšel jsem spoustu příběhů, co všechno obránci prováděli útočníkům a některým se ani nedalo věřit. Ale to už je minulost. V době videa si hráč nějaké nekalosti nemůže dovolit. Byl by okamžitě odhalen.

Já vždycky rád hrával na rychlé útočníky, protože jsem si myslel, že jsem rychlý a je to moje přednost. A naopak jsem si myslel, že mám potíže s většími hráči. Jednou jsem to řekl trenérovi a on přišel s analýzou, že v zápasech proti vysokým hráčům jsem podal daleko lepší výkony než proti menším a rychlejším.

Dnes to je padesát na padesát. Když proti nám hraje někdo s vysokým hroťákem, je to hlavně o soubojích, protože na něj lítají centry. A když má někdo výškově menšího hráče s dobrou pohyblivostí, většinou mu spoluhráči chtějí dávat míče do nohy. Ale i to se dá odřídit tak, aby balon vůbec nedostal.

Roli hraje i fyzická konstrukce těla. Jako mladý jsem vedle fotbalu dělal i atletiku. Skákal jsem do dálky a běhal. Dokonce jsem měl i celorepublikové úspěchy. Nicméně ve Fulhamu jsem jednu sezonu nabral asi deset kilo ve svalech. Na obratnosti i rychlosti mi to neubralo, ale najednou přicházela zranění a protahovala se mi regenerace po zápasech.

Nakonec jsem tedy pár kilo ubral, ale zároveň se snažím, abych si postavu udržoval a abych nabrané svaly za ta léta neztratil. Dnes se pohybuji na nějakých 84 kilech. Ale musím se hlídat. Rozhodně nemůžu v květnu po posledním zápase přijet do Česka a jíst všechno oblíbené, co mi přijde do cesty. V půlce června bych se kutálel a byl bych bez šance, že bych to během pěti týdnů shodil.

V klubu musíme být všichni pod deset procent podkožního tuku. A to se prostě nedá shodit okamžitě. Musel bych tři týdny trénovat o samotě, abych se vůbec začal hýbat, což by mi ubralo přípravu s týmem a tím pádem bych v očích trenérů neprošel celou přípravou a nebyl bych fit na první zápas sezony. A to nechceš.

Autor je obránce Bristolu City a český reprezentant.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (56)

Přidat komentář
pesky passer-by

Kalas, to je ten predražený ohrievač lavičky náhradníkov? Alebo teda bol?

Reagovat
dave30

Každý, kdo sedí na lavičce (spíš na tribuně) z důvodu zranění, je předražený hráč...

Reagovat
dave30

Když se podívám na takového Patrika, tak ten sedí za neporovnatelně vyšší mzdu daleko častěji.

Reagovat
kissak

Podívej se na dnešní Chelsea, kolik tam sedí předraženejch ohřívačů lavičky.

Tomu se říká filozofie.

Reagovat
Whitemedia

Zase tolik ne, když jsou všichni zranění.

Reagovat
icka

Aby se ti to nevratilo za 5-10 let jak bumerang.

Reagovat
kissak

všechno je možné

mimochodem, co my bychom za to dali, abychom měli na lavičce alespoň nějakou kvalitu

Reagovat
Hasan Šáš

Ano, je to on! Odhalil jsi ho až na kost! Takhle trefný příspěvek tu dlouho nebyl!

Reagovat
pesky passer-by

Skôr som sa pýtal..

Reagovat
Hasan Šáš

Ale já s tím souhlasím. Tady si ho NĚKTEŘÍ pořád trochu idealizují, přitom je to jenom šašo z láuky.

Reagovat
oddy

Ne.

Reagovat
Hurrikane

Koho máte v Anglii vy, ty kašpárku..

Reagovat
pesky passer-by

Gašparko. Pekný pokus o invektívu.

Reagovat
dave30

Já nevím, ale invektiva je to spíš od tebe. Když se podívám na jeho kariéru, tak za posledních 8 roků seděl na lavičce málokdy, pokud nebyl zraněný. Je pravda, že jeho poslední zranění bylo dlouhé (tuším od půlky března 22). Nicméně zraněný hráč pro mě není předražený ohřívač lavičky (na které samozřejmě jako zraněný ani nesedí).

Reagovat
dave30

Dal jsem si tu práci. Opravdu ti přijde jako ohřívač lavičky hráč, který má za posledních 8 roků asi 300 zápasů (liga, pohár, reprezentace)?

Reagovat
pesky passer-by

Ak sa nemýlim, hral asi pred takmer 10 romi v Chelsea. A tam sedel. Inak som ho nesledoval, ale priznavam,mozno sa mylim. Tvoje cisla ma nutia menit pohlad na vec.

Reagovat
dave30

Máš pravdu. V létě 2013 si ho vytáhl Mourek z hostování v Nizozemsku (kde v 18 a 19 letech odehrál asi 70 zápasů). V přípravě se zranil a sezónu proseděl na lavičce. Ale jak píše bobis níže, v Chelsea to byl zřejmě nejlevnější hráč na té lavičce. Potom seděl ještě půl roku v Německu (Kolín n. Rýnem). A to je z toho vysedávání vše. Až teď to zranění...

Reagovat
Greny

Jejich nejlepšího stopera a hráče motá Čech, co hraje v Indonesii

Reagovat
bobis21

A kdy že se tohle mělo stát? Fakt nevím o jaké části jeho kariéry tady mluvíš

Reagovat
pesky passer-by

Chelsea. Ale mozem sa mylit, ako podotykam v komentari vyssie.

Reagovat
bobis21

Tam byl pokud vím na lavičce 1 rok. A to byl asi jejich nejlevnější lavičkář, takže tam zase nepasuje popisek "předražený". A teda říkat někomu lavičkář kvůli jedné sezoně z 10 ...

Reagovat
PanAu

OT: daji se ještě sehnat lístky na Dormund - Chelsea?

Reagovat
Kily

těžko, na evropské poháry se na stadionu snižuje kapacita "jen" na 65 tisíc

Reagovat
PanAu

Ok, díky

Reagovat
vilp

Proč?

Reagovat
dave30

Protože pouze místa na sezení...

Reagovat
andrew96

To už od letošní sezony neplatí, ne?

Reagovat
Kily

jsem si toho vůbec nevšiml a až teď koukám, že na podzim měli 81 tisíc

Reagovat
dave30

Také jsem nezaznamenal. Dlouho jsem tam na LM nebyl...

Reagovat
Gunner14

16:16 PSG opravdu zacílí na Bernarda Silvu

Na konci ledna se objevily fámy, že Kylian Mbappé měl požádat vedení PSG o zisk záložníka Bernarda Silvy z Manchesteru City. V nové smlouvě, kterou ve francouzské metropoli útočník má, je totiž prý zakotveno, že může promlouvat do přestupových záležitostí klubu.

asi jiny gang

Reagovat
Konspirator

Taky prej chce Zidana uvidíme

Reagovat
Gunner14

By to mohli zakompenzovat do FM, Mbappe te vyhodi za to, ze mu nekoupis kamose

Reagovat
sergi

Reagovat
cr7sux

Sliby podobného ražení v FMku dávno jsou

Reagovat
Fodbalysta

Kluby, kde si nechají diktovat složení kádru od hráče - to je stejný jako hrající trenér. To ještě nikdy nikde nefungovalo.

Reagovat
Gunner14

Jinak predelavka Emirates je v plnem proudu a Ceskoslovensko ma svoji cast hned u znaku https://i.redd.it/pnjnsekfktga1.jpg

Reagovat
Mastný Chobot

Ten dizajn predtým sa mi páčil o dosť viac, ale tak aspoň tam nie je ruská

Reagovat
Hlahart

ani ukrajinská, ne?

Reagovat
LaVolpe

Ta je hned pod znakem.

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Mastný Chobot

vedľa maďarskej ( )

Reagovat
Hlahart

Reagovat
protiproudu

Dobrý

Reagovat
ignor24

Reagovat
Kuba94

Jak to mají mladí z akademie, když třeba United angažuje do juniorky mladé gólmany z Česka s bydlením? To jim zajistí klub, žijí u někoho jak to mají studenti nebo au pair? Nebo bydlí někde na bytech pohromadě i s dalšími mladými ?

Reagovat
Kucka

Co jsem četl, tak primárně bydlí v místních rodinách.

Reagovat
Kuba94

Reagovat
JacksLFC

Ja jsem pred 15 lety byl pul roku na testech v QPR a byl jsem v rodine kousek od treninkoveho centra v Birminghamu a chodil normalne na college. Pak mas moznost mit i placene doucovani anglictiny, kde k nam chodila holcina 3x tydne.

Reagovat
MrOffside

a jak to dopadlo?

Reagovat
Zemun

Myslíš stou holčinou?

Reagovat
JacksLFC

Bidne, v te dobe v 15 letech tam bylo dalších 6 brankářů a jen 3 mohli být v jejich dorostu a já byl ze všech nejmenší Pak jsem tam zůstal dodělal školu a hrál za juniorku Warringtonu než jsem dodělal školu a na univerzitě nemáš moc čas dojíždět tak jsem tam hrál za univerzitní fotbalový tým.

Reagovat
Mato178178

Krasa

Reagovat
doshcz

Reagovat
Kuba94

To zní krásně, takový příběh! Nakonec to dobře dopadlo ne ?

Reagovat
dave30

Bídu si představuji jinak. Naučil ses řeč, starat se sám o sebe v cizím prostředí atd. Určitě lepší, než mamahotel navždy. Všichni se nemůžou dostat do top lig a reprezentace. Za mě

Reagovat
Zemun

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele