Události Bundesligy: Klenot Frankfurtu se po MS změnil. Góly nejen připravuje, ale i dává

31.01.2023, 10:18
Názory a komentáře
Randal Kolo Muani (© AFP)

Bayern Mnichov dál zůstává největším favoritem na zisk bundesligové "Meisterschale". O tom nemůže být sporu. Avšak po třech klopýtnutích se k němu ihned přiblížila pětice pronásledovatelů. Mezi stíhači figuruje také Frankfurt se svým drahokamem: nezastavitelným Randalem Kolo Muanim (24).

Do roku 2023 vstupoval jako nejlepší bundesligový nahrávač. Tuto pozici si Randal Kolo Muani dál pohodlně drží. Preventivně ji pojistil hned v prvním lednovém mači, kdy rozjásal Jespera Lindstroma, jenž si po práci spoluhráče pohrál s chatrnou defenzivou Schalke.

Zároveň v novém roce hledí na útočníka Frankfurtu mnohem víc očí než na podzim. Ani ne tak díky vysokému počtu asistencí, jako spíš skrze jeho vystoupení na katarském mistrovství světa. Kolo Muani byl přece tím mužem, který v závěru turnaje nahradil nevýrazného Oliviera Girouda. A především byl tím hráčem, jenž pro Francii málem zařídil obhajobu titulu světových šampionů.

Nebýt argentinského brankáře Emiliana Martíneze, stal by se Kolo Muani hotovou modlou. A frankfurtský Eintracht by čelil ještě většímu ataku zájemců než nyní. Takto jej viditelně lanaří "pouze" Bayern. Pokud však Francouz hodlá pokračovat v úžasných výkonech, projde v létě branami frankfurtského letiště ještě víc namlsaných obchodníků.

Letošní statistiky Kolo Muaniho v Bundeslize (©Livesport)

Eintracht si svého forvarda váží, stejně tak je Kolo Muani loajální vůči svému zaměstnavateli. Avšak nic naplat, ve fotbalovém světě existují lukrativnější destinace. To si uvědomují klub i hráč. Frankfurt navíc může na případném prodeji opravdu dost vydělat, neboť Kolo Muani přišel do Hesenska v létě loňského roku jako volný hráč.

Kolo Muani začal střílet i góly

Obletovaný útočník mezitím dělá vše pro to, aby Eintrachtu maximálně pomohl: pro mužstvo sbírá body a tím i šponuje svou cenu. K tomu druhému potřebuje vedle asistencí střádat také přesné trefy, což si očividně uvědomuje. A tak svůj střelecký účet v posledních dvou bundesligových kolech rozšířil.

Ve středu na hřišti Freiburgu se Kolo Muani šikovně uvolnil na hranici pokutového území, odkud vypálil nechytatelně do dolního rohu brány. Stejné místo si Francouz vybral také v sobotním šlágru v Mnichově. Frankfurt tou dobou jeden gól ztrácel a nadějně nevypadal ani únik Daičiho Kamady, japonskému středopolaři pak ale náběhem pomohl právě Kolo Muani, který v souboji jeden na jednoho přelstil reprezentačního kolegu Dayota Upamecana, načež překonal i gólmana Bayernu Yanna Sommera.

Po mnichovské remíze 1:1 se zase o něco víc zašmodrchala situace v tabulce Bundesligy. Zatímco fanoušci Bayernu panikaří, neboť na sérii tří zápasů bez vítězství nejsou moc zvyklí, ve Frankfurtu zůstávají nohama na zemi. Eintracht sice po zimní přestávce ztratil dvě pozice, k tomu je ovšem třeba dodat, že se dvakrát utkal s elitními mužstvy. Teď jej čeká shovívavější los, během něhož může nahrát dost bodů.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
18
10
7
1
52 : 16
37
2
Union Berlín
18
11
3
4
31 : 22
36
3
RB Lipsko
18
10
5
3
39 : 24
35
4
Borussia Dortmund
18
11
1
6
33 : 25
34
5
SC Freiburg
18
10
4
4
29 : 25
34
6
Eintracht Frankfurt
18
9
5
4
37 : 26
32
7
VfL Wolfsburg
18
8
5
5
36 : 22
29
8
Borussia Mönchengladbach
18
7
4
7
34 : 29
25
9
Bayer Leverkusen
18
7
3
8
30 : 30
24
10
Werder Brémy
18
7
3
8
29 : 37
24
11
1. FSV Mainz 05
18
6
5
7
26 : 29
23
12
1. FC Köln
18
5
7
6
29 : 31
22
13
TSG Hoffenheim
18
5
4
9
26 : 31
19
14
FC Augsburg
18
5
3
10
23 : 33
18
15
VfB Stuttgart
18
3
7
8
22 : 32
16
16
VfL Bochum
18
5
1
12
19 : 44
16
17
Hertha BSC
18
3
5
10
20 : 32
14
18
Schalke 04
18
2
4
12
14 : 41
10

Zvlášť, pokud v jeho barvách bude dál řádit francouzský zabiják. A přitom bude jedno, zda Kolo Muani gól zrovna připraví, nebo jej vsítí sám.

Hráč kola

Je opravdu velká škoda, že Karim Onisiwo svou genialitou tolik šetří. Když má den, stává se horkým zbožím, po němž možná pokukují i skauti za hranicemi Německa. Jenže takové dny jsou opravdovými svátky. Skvělý dojem zanechal Rakušan v prvním a jedenáctém kole aktuální sezony. Vedle toho ale nic moc.

Možná se záblesky Onisiwa periodicky opakují jednou za "uherský rok", možná souvisí s tím, proti komu jeho Mohuč zrovna hraje. Na úvod probíhajícího bundesligového ročníku totiž Onisiwo dvěma góly sestřelil Bochum, která se uplynulý víkend znovu utkala s mužstvem sídlícím u soutoku Rýna s Mohanem. A on proti VfL znovu řádil.

Bochum v sobotu neměla sebemenší šanci. Mohuč už po půlhodině hry vedla 3:0, a to do značné míry zásluhou Onisiwa. Ten měl prsty už v prvních gólech FSV, které obstarali Jae-sung Lee a Silvan Widmer. Sám Onisiwo se branky dočkal ve 28. minutě. Už po to tomto výkonu by si zasloužil cenu pro muže zápasu, on se však očividně chtěl stát hráčem kola.

A tak gólmana Bochumi Manuela Riemanna pokořil po pauze ještě dvakrát, čímž pojistil tříbodový zisk Mohuči. Nyní má Onisiwo na svém kontě v této sezoně sedm branek.

Gól kola

Ocenit je třeba také Jonase Hofmanna, jenž se v sobotu vrátil do míst, v nichž kdysi nastartoval svou profesionální kariéru. Hoffenheim však návrat ztraceného syna rozhodně nepotěšil. Hofmann totiž řídil ofenzivu hostů z Mönchengladbachu, kteří v Kraichgau vstřelili čtyři branky.

Dvě z nich vsítil ještě v prvním poločase sám Hofmann. Pohledný byl především jeho první gól, kdy ho jehož perfektním pasem z první nastartoval Lars Stindl. Následovala pak stejně pohotová rána a vedení.

Mönchengladbach po dvou porážkách zabral, udržel se v horní polovině tabulky, a navíc přeskočil nenáviděný Leverkusen. To Hoffenheim pokračuje v trápení. Mužstvo kouče Andrého Breitenreitera už osm kol nezvítězilo a pomalu se propadá do tuhého boje o udržení.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (3)

Přidat komentář
Rudnevs

Pokial Union fakt ziska Isca, tak to bude velky prestup.

Inac Frankfurt ziskal Maxa na hostovanie s opciou za 2 mio. €. Dobry steal.

Reagovat
John Obi Mikel

Ten půjde za pořádný randál.

Reagovat
Jardman

Joa přišel za slušnej randál. Je velice zajímavý, že naše nejdražší posily tvoří obránci: Hernandez, De Light, nyní Cancelo, Upa.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele