Události Bundesligy: Reyna opět spasitelem, hody vlčí smečky dirigoval Svanberg

26.01.2023, 13:45
Názory a komentáře
Giovanni Reyna (© AFP)

Německá Bundesliga 17. kolem završila první polovinu sezony. Bayern se v novém roce ještě neradoval z vítězství, řádí naopak Wolfsburg, jenž na své cestě nemilosrdně kosí veškeré překážky. Vpřed postupuje také Dortmund, byť značně komplikovaněji. Má však velké štěstí. Giovanni Reyna (20) mu totiž vždy v pravý čas pomůže.

Naskočil do Bundesligy ještě před Judem Bellinghamem a v Dortmundu od něj čekali velké věci. Podobně jako od krajana Christiana Pulisice nebo Jadona Sancha, s nímž si na hřišti dobře rozuměl. Dost si toho slibovali také fanoušci reprezentace USA.

Jenže za kalendářní rok 2022 se Giovanni Reyna objevil v Bundeslize jako člen základní sestavy pouze třikrát. Mezitím syn bývalého záložníka Claudia Reyny většinou marodil. Komplikace pro něj začaly ještě na podzim roku 2021, kdy několik měsíců léčil bolavý stehenní sval. Toto zranění se následně na jaře několikrát ozvalo znovu. A ještě jednou o sobě dalo stehno nepříjemně vědět na začátku aktuální sezony.

V loňském roce byl Giovanni Reyna samé zranění (©Livesport)

V dresu Borussie se mezitím nastartoval Bellingham, jenž se stal nezbytnou oporou týmu. Růžky začal vystrkovat také další anglický mladík Jamie Bynoe-Gittens. Jen Reyna se v ještě náctiletém věku nemohl rozvíjet.

Nepovedený rok 2022 završil záložník BVB na mistrovství světa. V Kataru odehrál jen několik desítek minut, načež na něm nenechal nit suchou trenér amerického národního týmu Gregg Berhalter. Ten zkritizoval Reynův údajný laxní přístup. Dotčený fotbalista se proti slovům Berhaltera ohradil, stín pochybnosti však na něj tak jako tak padl.

Z maroda nepostradatelným žolíkem

O to víc si Reyna užívá nynější pobyt na trávnících. Zvlášť, když se pro Dortmund stal důležitým esem v rukávu. Svým volejem rozhodl nedělní přestřelku s Augsburgem, roli superhrdiny na sebe vzal také ve středu na půdě Mainzu, kde o výhře Borussie rozhodl až v nastaveném čase zápasu.

V obou zmíněných duelech se Američan dostal do hry až jako střídající hráč. Dřív by si na menší vytížení možná hlasitě stěžoval. Teď ale vše bere s pokorou. "Každý chce začínat, my ale máme 25 hráčů, kteří chtějí hrát od začátku. Máme opravdu široký kádr, takže vím, že má šance přijde. Rozhodně mně to nedělá starosti. Všichni prostě musíme pracovat a já jsem tu jen proto, abych pomohl," sdělil Reyna po zápase s Mainzem pro Deutsche Welle.

Jde vidět, že opakující se absence donutily Reynu měřit fotbal jiným metrem. Jeho životní priority se zřejmě pozměnily. Přitom právě nyní se poněkud paradoxně stává pro Borussii nepostradatelným.

"Die Schwarzgelben" i v lednu navazují na podzimní hledání jasně definované herní tváře. Šest bodů ze dvou utkání mají jen díky Reynovi. A trenér Dortmundu Edin Terzic to dobře ví. "V posledních týdnech to neměl jednoduché, zvlášť v amerických médiích. Pravidelně jsme s ním mluvili. Nemůžeme potvrdit věci, které mu byly vytýkány. Nikdy však neudělal nic, čím by poškodil Borussii Dortmund," prohlásil 40letý kouč po středeční dramatické bitvě.

Když Reyna loni v dubnu nedohrál střetnutí se Stuttgartem, opustil kolbiště v slzách. Když o půl roku později vstřelil stejnému klubu svůj první bundesligový gól po více než roce, oči se mu opět leskly. Tentokrát však šlo o slzy štěstí. Snad pomyslný čtyřlístek jen tak neztratí. Ostatně vytrpěl toho už dost.

Hráč kola

Wolfsburg v těchto dnech opravdu nelze přehlédnout. Skóre VfL za dva zápasy? 11:0! Na své kořisti si ovšem "Vlci" pochutnávají již delší dobu. V Bundeslize je naposledy v září porazil Union. Od té doby sedmkrát zvítězili a ze zbylých soubojů si odnesli alespoň bod za remízu.

Chorvatský stratég Niko Kovač sází na dravé mládí, přičemž vlastně ani neví, kdo se zrovna vyspí nejlíp. Třeba o víkendu proti Freiburgu exceloval rakouský křídelník Patrick Wimmer. Činili se ale i další, například Jonas Wind nebo Ridle Baku.

Dobře hrál také Matthias Svanberg, jenž si nicméně to nejlepší nechal až na úterý. Právě švédský záložník režíroval pětigólové zesměšnění berlínské Herthy. Skóre utkání sám brzy otevřel po standardní situaci, před uplynutím půlhodiny hry zase trefil z přímého kopu ruku nešikovně bránícího Dodiho Lukébakia a zajistil VfL penaltu. Do přestávky ještě stihl hlavičkou prodloužit balón na skórujícího Winda, po změně stran se po centru Svanberga prosadil Baku. Zdá se, že Kovac našel perfektního vůdce vlčí smečky.

Gól kola

Ani ve druhém soutěžním zápase po Novém roce se Bayern nedočkal výhry. Po plichtě v Lipsku sice Bavoři jasně přestříleli Kolín n. R., jenže místo precizního zakončení je dlouho deptal vynikající brankář Marvin Schwäbe.

Mnichovanům dokonce hrozilo, že proti Kölnu vyjdou zcela naprázdno. Až trápení konečně ukončil Joshua Kimmich. Ten se vykašlal na tvrdohlavé dobývání pokutového území a napálil míč z úctyhodné vzdálenosti. "Occamova břitva” skutečně zafungovala: Kimmichova pumelice se otřela o břevno a skončila za zády marně plachtícího Schwäbeho.

Bayern tak uhrál alespoň remízu 1:1, a byť se jeho náskok zmenšil, dál zůstává v čele bundesligové tabulky. O první jarní výhru se znovu pokusí v sobotu. Bavorský klub však nebude čekat nic jednoduchého, do Mnichova totiž dorazí silný Frankfurt.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
17
10
6
1
51 : 15
36
2
Union Berlín
17
10
3
4
29 : 22
33
3
RB Lipsko
17
9
5
3
37 : 23
32
4
Eintracht Frankfurt
17
9
4
4
36 : 25
31
5
Borussia Dortmund
17
10
1
6
31 : 25
31
6
SC Freiburg
17
9
4
4
26 : 24
31
7
VfL Wolfsburg
17
8
5
4
35 : 20
29
8
Bayer Leverkusen
17
7
3
7
30 : 28
24
9
Borussia Mönchengladbach
17
6
4
7
30 : 28
22
10
1. FC Köln
17
5
6
6
29 : 31
21
11
Werder Brémy
17
6
3
8
27 : 36
21
12
1. FSV Mainz 05
17
5
5
7
21 : 27
20
13
TSG Hoffenheim
17
5
4
8
25 : 27
19
14
FC Augsburg
17
5
3
9
22 : 30
18
15
VfB Stuttgart
17
3
7
7
21 : 30
16
16
VfL Bochum
17
5
1
11
17 : 39
16
17
Hertha BSC
17
3
5
9
20 : 30
14
18
Schalke 04
17
2
3
12
14 : 41
9

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (3)

Přidat komentář
Rudnevs

Randal Kolo Mouani si vraj vie predstaviť prestup do Bayernu.

Je to zaujímavě, že zakaždým pred zápasom Frankfurt-Bayern sa objaví podobná správa. Či už to bol Jovic, Rebic, Silva,…

Reagovat
andrew96

A všichni tam skončili.

Jsem ale zvědav, jak SGE s Kolo Muanim naloží. Přišel zadarmo, teď je z něj za pouhý půlrok jedna z nejznámějších tváří BL. Ošidné, protože očekávání z dobrého prodeje jsou už teď velká.

Reagovat
Rudnevs

Príde mi divné, že by sa Bayern bál Frankfurtu natoľko, aby to sám naschval púšťal do médii, ale je to zvláštne, že sa to zakaždým objaví týždeň pred zápasom.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele