Události Bundesligy: Výmluvná reakce Bayernu na kritiku a bolestivé déjà vu Gladbachu

03.10.2022, 19:39, aktualizováno 03.10.2022, 19:39
Komentáře a souhrny
Daniel Farke (© AFP)
Dobře začít, to vždy bývá důležitým předpokladem úspěchu. Zvládnutými starty zápasů si o víkendu k vítězství pomohly Freiburg či Lipsko, jejich výkony nicméně zastínila představení Bayernu a Brém. Mnichované se po zářijovém úpadku vrátili ve velkém stylu a umlčeli hlasy škarohlídů. Werder zase vyvolal bolestivou vzpomínku v řadách Mönchengladbachu.

Takhle že vypadá tým, jenž údajně nevěří svému trenérovi? To by potom cesty z krizí nebyly moc náročnou túrou... Dost se před reprezentační přestávkou napsalo o svárech uvnitř Bayernu. Těžko říct, co všechno z toho se skutečně stalo. Pokud nicméně vedení mnichovského klubu opravdu začalo ztrácet důvěru v kouče Juliana Nagelsmanna (35), poslal jim mladý stratég ráznou a výmluvnou odpověď.

Roten v páteční předehrávce nenechali nikoho na pochybách o tom, které mužstvo je v Německu pořád číslem jedna. Tempu, které Bavoři nastavili pro duel proti Leverkusenu, by sotva stačily i Dortmund nebo Lipsko. Obraně hostů muselo být z variability útočné vozby soupeře místy až mdlo. A když si Werkself chtěla po úspěšném odkopu oddychnout, musela být znovu na špičkách, neboť zadáci Bayernu kvapně předali míč ofenzivně laděným spoluhráčům, kteří se znovu tlačili do koncovky.



Pozoruhodné bylo především to, že Nagelsmannův soubor ze své aktivity za prvních 45 minut snad ani na chvilku nepolevil. Místo oddechu Leverkusen soustavně trápil a za odměnu si snadno došel ke třem přesným trefám. Unavený protivník pak již ve zbytku střetnutí neměl dostatek sil na pokus o zdramatizování.

Co tedy s Nagelsmannem nyní? Po špičkovém výkonu těžko dojde na Säbener Straße k trenérské rošádě. Na hráčích Bayernu bylo vidět, že je páteční zápas maximálně bavil. Systém jejich kouče totiž fungoval na jedničku. Užívali by si pohyb na hřišti stejně i pod lodivodem, jemuž nevěří? Sotva.

Před reprezentační pauzou se dokonce objevily divoké úvahy vylučující Mnichovany z boje o titul. A ejhle, přišlo další kolo a Roten ztrácí na první místo pouze dva body. Union Berlín totiž navzdory snovému startu do ročníku není mužstvem, jež by dokázalo pravidelně vyhrávat, Dortmund zase umí kdykoli snadno zkolabovat. Vraťme se tedy zpět do reality, neboť tempo, jakým Bayern zvládne diktovat zápasy, nikdo jiný vyvinout nedokáže.

Statistiky utkání Bayern - Leverkusen

Nebo... že by přece jen někdo? Pokud si fanoušci Bundesligy mysleli, že po páteční dominanci Bavorů již lepší týmový výkon o víkendu neuvidí, museli nad svým názorem v sobotu podvečer minimálně popřemýšlet. Brémy totiž na Mönchengladbach vletěly snad ještě razantněji než Bayern na Leverkusen. Hráči Borussie první čtvrthodinu vůbec netušili, kde jim hlava stojí, neboť domácí Grün-Weißen byli zkrátka všude a o osudu zápasu v podstatě rozhodli za 13 minut.

Výsledky 8. kola

Zvykli jsme si, že Werder zvládá především koncovky utkání. Během dvoutýdenní přestávky však očividně zapracoval na koncentraci od úvodního hvizdu. Není třeba Brémy ihned stavit na stejnou úroveň jako Bayern, nicméně sobotní přístup SV byl od úvodního hvizdu impozantní. Z aktivního vstupu pak těžili především oba útočníci.

Statistiky utkání Brémy - Mönchengladbach

Niklas Füllkrug se po dvou gólech dostal do čela tabulky bundesligových střelců, Marvin Ducksch zase konečně ukončil své čekání na preimérovou branku v sezoně, k níž rovnou přidal i dvě asistence.

Sestřih utkání Brémy - Mönchengladbach je ke shlédnutí zde.

Gladbach hodlá na výlet do hanzovního města co nejrychleji zapomenout. Jeho zaspání v první půli připomnělo hrůzostrašný zážitek Fohlen z prosince loňské sezony, kdy Borussia obdržela od Freiburgu za první poločas hned šest branek.



Dva málo vídané kolapsy stejného mužstva (kádr Gladbachu se v létě proměnil jen minimálně) v poměrně krátkém časovém sledu? To se nezdá úplně normální. Avšak uvidíme, s jakou odpovědí "Hříbata" přicválají v následujících týdnech.

Hráč kola

Do Bundesligy poprvé nakoukl na jaře roku 2020. Následující dva ročníky se čím dál víc osměloval, nyní už je pevnou součástí základní sestavy Bayernu. A dost možná také nejlepším hráčem Roten v dosavadním průběhu sezony. Nejvyšší čas, aby se s Jamalem Musialou seznámili také za hranicemi Německa.

Sestřih utkání Bayern - Leverkusen je ke shlédnutí zde.

Vítězství Bavorů nad Leverkusenem bylo v prvé řadě výsledkem brilantního týmového výkonu, ten nicméně dirigoval především Musiala. Šikovným uvolněním na pravé straně a následnou precizní přihrávkou mezi linie Werkself vyzval ke skórování Leroye Saného, o pár minut později překonal brankáře Lukáše Hrádeckého sám prudkou střelou. Také třetí gól Mnichovanů zařídil 19letý talent, tentokrát pro zakončujícího Sadia Maného.

Díky zvýšenému sebevědomí si Musiala i ve druhé půli dělal ze zadáků Leverkusenu legraci. Drobné zranění ze srpna jej tak očividně nikterak nepřibrzdilo.

Gól kola

Už jsme zjistili, že je vynikajícím hlavičkářem. Ale že je Michael Gregoritsch také zdatným zakončovatelem levačkou? Tím rakouský fotbalista mile překvapil.

Svůj čtvrtý gól v bundesligové sezoně vsítil Mainzu již ve třetí minutě utkání. Při zpracování balonu se sice zahnal mimo pokutové území, díky tomu ale zmizel z radaru obránců. Mezitím oběhl kombinující spoluhráče, od Maximiliana Eggesteina převzal přihrávku a levou nohou poslal míč pod břevno svatyně, kterou v tu chvíli marně hájil Robin Zentner.

Sestřih utkání Freiburg - Mainz je ke shlédnutí zde.

Gregoritsch položil důležité základy, na nichž Freiburg postavil konečnou výhru 2:1 a díky dalšímu úspěchu se v tabulce Bundesligy bodově dotáhl na vedoucí Union.

Tabulka Bundesligy

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bayern

Reagovat
Rudnevs

Inak, sice nenapadne, ale predsa sa nahor znovu dostava i Frankfurt

Reagovat
andrew96

Hodně zajímavý je tah s Kamadou níž do středu pole. Hostování Pellegriniho zase zatím důstojně lepí ztrátu Kostiće. A nečekal jsem, že Kolo Muani se stane jedničkou v útoku a Borrého s Alariem odsune na druhou kolej. Hraje ale výborně.

Reagovat
Rudnevs

Uprimne som cakal, ze aspon jeden z trojice Union Frankfurt Freiburg to tento rok dosere poriadne a bude vymetat nejake priecky okolo trinasteho strnasteho miesta. S odchodom Kostica a debaklom od Bayernu som povazoval prave Frankfurt za kandidata na vykonnostny prepad, ale velmi sa tesim, ze zatial to vsetkym trom celkom vychadza. Snad to teda nezakriknem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele