Události La Ligy: Ter Stegen zamknul Camp Nou, Real dostal nakopáno a navrch druhou facku

07.02.2023, 14:26
Názory a komentáře
Vinícius Júnior (© AFP)

Hořký návrat domů prožil o uplynulém víkendu Marco Asensio (27). Jeho Real Madrid totiž prohrál na Mallorce 0:1, k čemuž tamní rodák přispěl neproměněnou penaltou. Pro Los Blancos další facka v podobě nečekané bodové ztráty neznamená nic dobrého, neboť Barcelona nezaváhala a doma, tak jak je zvykem, si v poklidu poradila se Sevillou. Co dalšího nabídlo 20. kolo španělské La Ligy?

Když zkraje ledna padli na Estadio de la Cerámica s Villarrealem, jako by dostali první facku. Částečně se z ní sice fotbalisté Realu Madrid poučili a v následujících třech ligových střetnutích získali sedm bodů, o uplynulém víkendu však přišla rána číslo dvě.

Tentokrát pořádná. Zatímco se "Žlutou ponorkou" působil Real po světovém šampionátu "unaveně", v neděli na Mallorce spíš bezmocně. Možná oslabeně. Trenér Carlo Ancelotti totiž postrádal dva klíčové muže jinak tolik úspěšného systému - brankáře Thibauta Courtoise a kapitána Karima Benzemu. Zvláště poslední vítěz Zlatého míče je pro úřadujícího vítěze Ligy mistrů nepostradatelný.

Bez jeho přítomnosti se hráčům Realu nepodařilo prolomit houževnatou defenzivu soupeře. Až na jedinou výjimku. Situace, která se udála zhruba po hodině hry, byla vyhodnocena jako penaltová. Domácí brankář totiž fauloval, což ostatně hráči Mallorky dělali celý zápas (29krát), Viníciuse Júniora a hosté dostali k dispozici pokutový kop. Obrovskou šancí na vyrovnání však pohrdl rodák z Palmy Marco Asensio, jemuž tak návrat domů pořádně zhořkl.

Statistiky zápasu Mallorka - Real (©Opta by Stats Perform)

"Je to prohra, která hodně bolí, ale čekali jsme, že zápas bude takový, těžký, se spoustou faulů a přerušení," řekl po zápase Ancelotti a vzápětí vysvětlil, proč penaltu zahrával právě Asensio: "Vybral jsem ho, protože Benzema, Modrić ani Kroos v tu chvíli nebyli na hřišti. Rozhodovalo se mezi Asensiem a Rodrygem a my jsme si mysleli, že by Rodrygo mohl být trochu psychicky ovlivněn tím, že ji neproměnil na mistrovství světa."

Podobné starosti nemuseli řešit na Camp Nou. Barcelona sice žádnou penaltu k dispozici neměla, zato slavila hned třikrát. A Sevilla, které se na ikonickém katalánském stánku tradičně nedaří, vyšla gólově naprázdno. Marc-André ter Stegen totiž na domácí půdě udržel už třetí čisté konto v řadě a Blaugranas tak i díky němu utekli úhlavnímu rivalovi v souboji o titul už na rozdíl osmi bodů.

Důležitou roli při vítězství 3:0 sehrál také Brazilec Raphinha, který dokonale nahradil zraněného Ousmaneho Dembélého. Zatímco ve středu na Betisu otevřel skóre a přispěl k vítězství Katalánců 2:1, v neděli před zraky takřka 78 tisíc diváků přidal k brance navrch i asistenci. "Zdá se mi, že momentálně vyniká více. Je to výjimečný hráč," okomentoval jeho současné výkony trenér Xavi.

Svěřenci legendárního záložníka jsou aktuálně největším favoritem na zisk titulu i díky mimořádně kvalitní defenzivě, však Barcelona ve 20 odehraných kolech inkasovala pouhopouhých sedm gólů, zatímco Real jich obdržel o 10 více.

Pořadí na čele La Ligy (©Livesport)

Hráč kola

Adeptů na nejlepší hráče 20. kola se nabízí hned několik, jeden však přece jen vyčnívá. Oihan Sancet z Bilbaa totiž nasázel Cádizu hattrick a přispěl tak k další, v pořadí už třetí kanonádě Athleticu proti Los Piratas (4:1, 4:0, 3:2). Pro dvaadvacetiletého rodáka z Pamplony to byl bezpochyby nejlepší den fotbalové kariéry.

Gól kola

Nejkrásnější branka uplynulého víkendu padla na Estadio Benito Villamarín v Seville. Tamní Betis přivítal v sobotu Celtu Vigo, jejíž barvy obléká Gabriel Veiga. Teprve dvacetiletý středopolař se trefil hned dvakrát, zvláště jeho první gól však stál za to. Odchovanec Los Celestes si poradil se složitou přihrávkou, dvěma hlavičkami si posunul míč před obránce a následně efektně a efektivně přehodil vybíhajícího brankáře.

Autor: Livesport.cz / Daniel Núñez / Dominik Reiniš

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Barca

Reagovat
Raul=Real

Ďakujeme Carlo, dovidenia.

Reagovat
Greaber

Chtělo by to u Vás zase angažovat někoho jako byl Lopetegui, aby si lidi jako ty vážili toho, co mají. Pak by jsi tu byl první, kdo by vykřikoval: My chceme zpátky Dona Carla

Reagovat
Raul=Real

Lope bol nahodou dobra volba, len sa vtedy stretlo viacero zlych okolností, škoda

A nie, Carla naspäť velebiť nebudem, nech ho nahradi hocikto ..uz druhym rokom sa na ten jeho futbal neda v 90% pripadoch ani pozerať za tituly samozrejme všetka česť a vďaka

Reagovat
dextroza_m

Benitéz, ten byl super Ale počkej, jaká nastane změna, když nás vyšoupnete z poháru.

Reagovat
technecium

Neee toho ne. Ten to postavil Zidanovi

Reagovat
CHONG

Reagovat
teenz

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dextroza_m

Máme to pěkně rozjeté, ale zápasů je strašně moc a čeká nás EC.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele