Události Ligue 1: Marseille vyhrála pro Harita, PSG jde do pauzy s pohodlným náskokem

14.11.2022, 18:59
Názory a komentáře
Youcef Belaili (© AFP)
Poslední zápas Ligue 1 před dlouhou reprezentační pauzou nabídl strhující podívanou. Skóre zápasu mezi Monakem a Marseille se přelévalo z jedné strany na druhou, nakonec ale slavili hosté, kteří díky gólu v poslední vteřině zvítězili 3:2. Smutným momentem utkání bylo vážné zranění Amina Harita (25), kvůli kterému marocký záložník skoro jistě přijde o účast na mistrovství světa.

Monaco i Marseille cílí na příčky zajišťující Ligu mistrů, nedělní vzájemný duel tak pro ně představoval možnost vybojovat důležité body proti přímé konkurenci. I proto v základních sestavách obou celků nechyběli hráči, které čeká účast na světovém šampionátu v Kataru: Na domácí straně Youssouf Fofana (Francie) a Krépin Diatta (Senegal), na hostující Jordan Veretout, Matteo Guendouzi (oba Francie) a Amine Harit (Maroko).

V roli mírného favorita vstupovalo do utkání Monako, dění na hřišti tomu ale v prvním poločase příliš neodpovídalo. Marseille zápasu dominovala a po sérii neproměněných šancí se zaslouženě dostala do vedení, když se z přímého kopu parádně trefil Alexis Sanchez. Vzhledem k průběhu by poločasový stav 0:1 byl pro domácí ještě úspěch, nakonec to ale bylo výrazně lepší. Hostující stoper Leonardo Balerdi zbytečným faulem vyrobil penaltu, Wissam Ben Yedder ji panenkovským dloubákem proměnil a do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Ve druhém poločase se hra vyrovnala, krátce před 60. minutou ale muselo fotbalové dění ustoupit smutnému momentu. Hostující záložník Harit se po střetu s Axelem Disasim v bolestech zhroutil na zem, držel se za koleno a v očích měl slzy. I když se televizní režie rozhodla raději neopakovat zpomalené záběry incidentu, tváře okolo stojících hráčů obou celků prozrazovaly, že je zle. Marocký fotbalista byl ze hřiště odnesen na nosítkách za potlesku celého stadionu, to pro něj ale bude jen slabá útěcha. Podle prvních zpráv utrpěl přetržení křížových vazů v koleni a jeho sen o účasti na světovém šampionátu se rozplynul.

Jeho otřesení spoluhráči navíc museli za pár minut zkousnout další hořkou pilulku, Monako totiž zlepšený výkon dokázalo přetavit v gól a Kevin Volland poslal v 72. minutě domácí do vedení 2:1. Kdo ale čekal, že Marseille tento moment definitivně zlomí, musel být v závěru překvapen. Tým Igora Tudora dokázal zničehonic vstát z popela a v posledních minutách předvedl jeden z obratů sezony. Po přihrávce střídajícího Dimitriho Payeta vyrovnal v 83. minutě Jordan Veretout, v sedmé minutě nastavení pak z poslední akce zápasu udeřil Sead Kolašinac, který prodloužil do brány Payetovu standardku. Olympique tak v Monaku vyhrál 3:2 a vybojoval zatím možná nejcennější výhru pod novým trenérem.

Tři body bralo o víkendu také PSG, průběh jeho zápasu s Auxerre byl ale o poznání méně dramatický. Trenér Christophe Galtier nasadil až překvapivě silný tým včetně útočného tria MNM, Park princů tak mohl sledovat naprosto jednoznačnou záležitost, jejíž skóre se nakonec zastavilo na výsledku 5:0 pro domácí. Všechny hvězdy přežily ve zdraví a prvního gólu v dresu pařížského klubu se dočkal mladý útočník Hugo Ekitike, zápas tak pro PSG dopadl asi nejlépe, jak mohl.

Pařížané jdou do reprezentační přestávky s pohodlným pětibodovým náskokem na druhé Lens, další konkurence v podobě Rennes a Marseille už ztrácí deset, respektive jedenáct bodů. Sezona ještě není ani v polovině, zatím to ale vypadá, že Galtier potvrdí papírová očekávání a získá s PSG ligový titul stylem start, cíl. Zkušený trenér může být celkově s úvodem angažmá v Paříži spokojen. Jeho svěřenci letos ještě neprohráli soutěžní zápas, a přestože v Lize mistrů smolně přišli o postup z prvního místa skupiny, zatím se jim daří naplňovat vysoká očekávání. Klíčová fáze ročníku ale PSG čeká až na jaře, především v podobě osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu.

Hráč kola

Youcef Belaili zahájil letošní sezonu jako hráč Brestu, v září s klubem ale rozvázal smlouvu a překvapivě se upsal nováčkovi z Ajaccia. Zatím to vypadá, že korsický klub si tímto tahem možná zachránil ročník. Belaili zazářil už v minulém kole, kdy k výhře nad Štrasburkem pomohl bilancí 2+1, a klíčovým mužem se stal i v nedělním zápase na půdě Nantes. Díky jeho proměněné penaltě a následné gólové asistenci vedlo Ajaccio už 2:0, domácí ale nakonec zabrali a srovnali na konečných 2:2.

Gól kola

Lens se proti Clermontu nadřelo, nakonec ale bralo tři body za výhru 2:1. Rozhodující moment zápasu přišel v 68. minutě, kdy se prosadil domácí záložník Seko Fofana. Kapitán Lens si z druhé vlny naběhl do vápna na nízký centrovaný míč, parádním prvním dotykem vyšachoval obránce Clermontu a následně s klidem překonal hostujícího brankáře, kterému jako bonus nasadil jesle.

Branka Fofany je ke shlédnutí zde.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
15
13
2
0
43 : 9
41
2
RC Lens
15
11
3
1
26 : 10
36
3
Stade Rennes
15
9
4
2
31 : 14
31
4
Olympique Marseille
15
9
3
3
26 : 13
30
5
FC Lorient
15
8
4
3
26 : 21
28
6
AS Monaco
15
8
3
4
29 : 21
27
7
Lille OSC
15
8
2
5
27 : 23
26
8
Olympique Lyon
15
6
3
6
23 : 18
21
9
OGC Nice
15
5
5
5
15 : 17
20
10
Clermont Foot
15
5
4
6
19 : 23
19
11
Stade Reims
15
3
8
4
16 : 21
17
12
Toulouse FC
15
4
4
7
20 : 27
16
13
ES Troyes
15
3
5
7
26 : 31
14
14
Montpellier HSC
15
4
2
9
24 : 29
14
15
FC Nantes
15
2
7
6
17 : 24
13
16
Stade Brestois
15
3
4
8
16 : 28
13
17
AJ Auxerre
15
3
4
8
14 : 31
13
18
AC Ajaccio
15
3
3
9
14 : 24
12
19
Racing Strasbourg
15
1
8
6
17 : 26
11
20
Angers SCO
15
2
2
11
15 : 34
8

Autor: Livesport.cz / Štěpán Touma

Komentáře (7)

Přidat komentář
Israha

Sranda je, že tu nadáváme na Tudora a jeho podivné metody při střídání, volbě základních sestav i přístupu ke kontrole zápasů, ale po 15 kolech má víc bodů, než měli Sampaoli, AVB, Baup a dokonce Deschamps v poslední mistrovské sezoně, a jediný, kdo v dané fázi sezony měl víc, je 14/15 Bielsa . Moc nevím, co si o tom myslet...

Reagovat
Seydou Doumbia

A už dokonce i víme proč dává do hry Kolasinace když je potřeba skórovat, jen mu to prostě se Spurs nevyšlo

Reagovat
Israha

Mi to furt uniká, ta logika, protože jak jsem psal vedle k souhrnu - Kolašinac je horší hlavičkář, než Gigot, za kterého chodí, a horší v podpoře útoku než oba naši wingbackové. A stejně tam chodí na podporu ofenzivy....a už málem dal dva absolutně klíčové góly. To je prostě bizár .

Reagovat
Mandanda_30

Jako trochu ho šikanujeme no.... ale jako mohlo by to být lepší Třeba to Ajaccio doma, tak to jako nelze odpustit

Reagovat
Mandanda_30

#jako moje skvělá ČJ

Reagovat
Langi

tak Bielsa to tehdy zkurvil na jaře, kdy z 11 zápasů vyhrál asi 2...pokud s to nejhorší Tudor vybral v říjnu, tak to může být pro vás ještě skvělá sezóna

Reagovat
Israha

Tak nebude se hrát Evropa...tím pádem si může každý týden stavět to samé a nemít ty hráče nějak šíleně utavené, to je bonus. Ale je tu ona pověstná marseillská labilita a pak si myslím, že Lens už spíše nedoženem, ti se letos naučili "grindovat" výsledky, i když se jim herně nedaří. Třetí místo je asi strop.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele