Události Ligue 1: Štrasburk se topí v krizi, Marseille po zklamání v Lize mistrů zabrala

07.11.2022, 19:14
Názory a komentáře
Téji Savanier (© AFP)
Zatímco loni překvapil Štrasburk celou Ligue 1 a do posledního kola bojoval o účast v evropských pohárech, letošní sezona je v podání alsaského celku jedno velké trápení. Nezměnil to ani sobotní zápas proti Ajacciu, ve kterém Racing v závěru prvního poločasu předvedl nevídaný kolaps.

Po loňské povedené sezoně, korunované 6. místem v Ligue 1, přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by letos Štrasburk měl zažít takový propad. Osa týmu zůstala pohromadě, přišly zajímavé posily jako Colin Dagba nebo Thomas Delaine a na lavičce se podařilo udržet Juliena Stéphana, který je dlouhodobě považován za možná nejlepšího mladého trenéra ve Francii. Premiérová sezona mu v Alsasku vyšla skvěle, mnoho fanoušků tak čekalo, že by letos mohl Racing posunout ještě o kousek výš.

Zatím se ale děje přesný opak. Štrasburku nevychází vůbec nic a s každým dalším odehraným kolem se propadá do čím dál větší krize. Po 14 zápasech má Stéphanův tým na kontě jedinou výhru a krčí se na 18. místě tabulky, které v letošním systému znamená přímý sestup.

Nedá se přitom říct, že by Racing působil vyloženě odevzdaně. V minulém kole doma vybojoval remízu s Marseille, přestože ještě 15 minut před koncem prohrával 0:2, a podobný kousek předvedl i o týden dříve, kdy proti Toulouse rovněž dotáhl dvougólovou ztrátu. Body za remízy ale na výrazný posun vyrovnanou tabulkou nestačí.

Racingu nepomohlo ani nasazení tří útočníků

V sobotním zápase na hřišti Ajaccia cítil Štrasburk šanci připsat si druhou výhru v sezóně. Korsický klub patří k těm nejslabším v Ligue 1 a do utkání šel v podobně mizerné formě jako Racing. Možná i proto se trenér Stéphan rozhodl pro odvážný tah a nasadil v základní sestavě hned tři klasické útočníky.

Zprvu to fungovalo skvěle, Štrasburk už po 20 minutách vedl 2:0 a směřoval k poklidné výhře. Závěr prvního poločasu ale přinesl v podání hostů nevídaný kolaps. Mezi 33. minutou a koncem půle totiž Racing inkasoval hned čtyři góly, z toho dva z pokutových kopů, které oba způsobil obránce Thomas Delaine. Zdánlivě vyhraný zápas se rychle změnil v noční můru.

Přehled zápasu Ajaccio - Štrasburk 4:2

Šokovaní hosté už se ve druhém poločase nezmohli na odpor, naopak mohli být rádi, že neinkasovali popáté. Domácí záložník Youcef Belaili dostal možnost zkompletovat penaltový hattrick, jeho třetí pokus ale vůbec netrefil branku. Pro Štrasburk to mohla být jen slabá útěcha, zápas totiž prohrál 2:4. Frustrovaný sektor hostů si pak hráče při děkovačce pozval na důrazný pohovor, jehož obsah se dá snadno domyslet.

Trenér Stéphan měl v předchozích týdnech i přes slabší výsledky důvěru, je ale otázka, co s ní sobotní výsledek udělá. Před reprezentační přestávkou má Racing už jen jednu příležitost k zisku bodů: příští víkend doma proti Lorientu. Nepovede-li se zvládnout ani tento zápas, nebude velkým překvapením, pokud se vedení klubu rozhodne dlouhou pauzu využít k trenérské změně.

Olympico derby pro Marseille

Štrasburk není jediným klubem, který neprožívá dobré období. Marseille se sice pohybuje ve vyšších patrech tabulky, ani na jihu Francie ale nepanuje spokojenost s aktuálními výsledky. Před tímto víkendem vyhrál Olympique jen jeden z posledních pěti ligových zápasů a úterní neúspěch v Lize mistrů atmosféru příliš nevylepšil. Jeden z místních deníků dokonce před nedělním zápasem s Lyonem přišel s titulkem "Vítězství, nebo krize".

Zaplněný Vélodrome se dočkal toho prvního. Olympico derby nenabídlo zrovna exkluzivní fotbal, domácí Marseille ale přeci jen byla lepším týmem a díky gólu Samuela Gigota ze závěru prvního poločasu vybojovala výhru 1:0. Nezdary z posledních týdnů tím zcela odčiněny nejsou, pro OM jsou to ale důležité body ve snaze o TOP 3. O další bude Olympique bojovat příští týden, kdy se představí v Monaku.

Přehled zápasu Marseille - Lyon 1:0

Hráč kola

Po pěti porážkách v řadě Montpellier konečně bodoval, když si z Clermontu odvezl remízu 1:1. Domácí byli v utkání lepším týmem, hosté ale měli Tejiho Savaniera. Zkušený záložník zase jednou ukázal, proč patří k nejlepším v lize, a skvělým výkonem pomohl MHSC alespoň k bodu. Savaniera bylo plné hřiště, mimo jiné si připsal nejvíce úspěšných driblinků či 12 vybojovaných míčů, a podepsal se i pod jediný gól hostů, když bezpečně proměnil penaltu.

Přehled zápasu Clermont - Montpellier 1:1

Gól kola

Kdo si během nedělního zápasu Toulouse vs Monaco trochu protáhl poločasovou přestávku, mohl litovat. Po bezbrankové první půli totiž hosté vstoupili do té druhé gólově, když se hned ve 46. minutě parádně trefil Aleksandr Golovin. Ruský záložník se na hranici vápna dostal k odraženému míči, rychle si ho připravil k zakončení a precizně trefeným obstřelem na zadní tyč otevřel skóre zápasu. Monaco nakonec zvítězilo 2:0.

Branka Golovina je ke shlédnutí zde.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
14
12
2
0
38 : 9
38
2
RC Lens
14
10
3
1
24 : 9
33
3
Stade Rennes
14
8
4
2
29 : 13
28
4
Olympique Marseille
14
8
3
3
23 : 11
27
5
AS Monaco
14
8
3
3
27 : 18
27
6
FC Lorient
14
8
3
3
25 : 20
27
7
Lille OSC
14
7
2
5
26 : 23
23
8
Olympique Lyon
14
6
2
6
22 : 17
20
9
OGC Nice
14
5
4
5
14 : 16
19
10
Clermont Foot
14
5
4
5
18 : 21
19
11
Stade Reims
14
3
7
4
15 : 20
16
12
Toulouse FC
14
4
4
6
19 : 25
16
13
ES Troyes
14
3
5
6
25 : 29
14
14
Montpellier HSC
14
4
1
9
23 : 28
13
15
AJ Auxerre
14
3
4
7
14 : 26
13
16
FC Nantes
14
2
6
6
15 : 22
12
17
AC Ajaccio
14
3
2
9
12 : 22
11
18
Racing Strasbourg
14
1
7
6
16 : 25
10
19
Stade Brestois
14
2
4
8
14 : 27
10
20
Angers SCO
14
2
2
10
15 : 33
8

Autor: Livesport.cz / Štěpán Touma

Komentáře (11)

Přidat komentář
Langi

Lyon zacina uz slusne ztracet a dost by me zajimalo koho ze soucasne TOP5 chce predstihnout…dobre vime, ze 6. misto nemusi na pohary stacit a podle me je ta jejich forma dost alarmujici…takova Marseille nebo Monaco si muzou vybrat slabsi chvilky v sezone, ale posledni roky, se umi v pravy cas chytit…to Lyon dlouhodobe nedokaze

Reagovat
Israha

Lorientu podle mě dojde dech a Lens v každé sezoně zatím měli období, kdy houfně ztráceli body skrze remízy (což se ale letos na druhou stranu vůbec stát nemusí). Marseille, Rennes, Monaco a Lille jsou aktuálně před Lyonem...viděl jsem vás pod Blancem dvakrát a byť je to lepší, pořád to imho není DOST dobré. Na druhou stranu vám snad krom Lopese a Tagliafica nikdo nepojede na MS, ne? Dobrá příležitost pro Blanca, jak tomu týmu vštípit nové návyky a restartovat ho.

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase loni Lens mělo po čtrnácti kolech 24 bodů, čili ted už mají náskok tři prohry k dobru. Kdyby se špičkou uhrávali +- vyrovnaný duely a ztráceli body jako loni, pořád by jím to vycházelo na 71 bodů, čili stejně jako jste měli loni vy. Ano je to čiště statistické, ale oni prostě loni těch wtf zápasů a ztrát proti týmum druhého sledu měli od 14 kola dále celkem dost (Angers 1, Clermont 1, Nantes 0, Lorient 0, Brest 0, Metz 1, Strasbourg 0, Nantes 1). Aby udělali ještě větší počet ztrát od tohoto momentu oproti lonským výsledkům by byl opravdu kolabs. Dle mého letos tu top pětku udělaji, když nebudeme počítat Lorient tak další v pořádi Lille na ně aktuálně ztráci 10 bodů, to už je celkem dost i v této fázi.

Reagovat
Israha

Já si vlastně nejsem jistý, jak Lens funguje jako tým, který potřebuje zabrat a něco vyloženě vydřít. Oni už třetí rok jedou relativně vysoký standard s občasnými výsledkovými lapsy, ale moc nevím, co čekat, když se začne lámat chleba a fakt budou muset (loni se už poměrně brzy dostali do nevýhodné pozice, kde museli čekat na ztráty těch nad nimi). Ale bylo by fajn, kdyby letos uhráli aspoň tu EKL, zaslouží si to.

Reagovat
Seydou Doumbia

EKL pro ně asi ideální, pro ostatní týmy by to stejně byla jen zbytečná soutěž, ostatní míří rozhodně výše než do odpad soutěže hrát s lotyši, litvou, lucemburskem to asi není žádný extra úspěch

Reagovat
Israha

To souhlas. My, vy, Rennes, Monaco, Lille, Nice - tam jsou ambice na LM.

Reagovat
Langi

na druhou stranu, když pro Lyon před lety přestala být LM každoročním standardem, říkali jsme, že EL není až takový neúspěch a, že by bylo fajn ji zkusit vyhrát...aha...o pár let později máme dlouhodobě problém se kvalifikovat do EKL, třetí nejvyšší evropské soutěže...já bych to zase tak nepřeceňoval

Reagovat
Seydou Doumbia

Jedná věc je top pětka, druhá že tam ještě okolo nás je právě to Lille a dotáhlo se ze spodku tabulky i Nice. Jak píše Israha níže, výhodou by mohlo být že většina naších hráčů nejede na MS, ale podobnou výhodu bude mít třeba i Lens, Rennes, Monaco nebo Lille.

Reagovat
Langi

taky co by naši hráči dělali na MS ...Lopes pojede jako trojka a jediný, kdo něco možná odehraje bude Tagliafico

Reagovat
Seydou Doumbia

ještě si zapoměl na Ekambiho, který si tam pojede zlepšit náladu

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak Lopes ani jako trojka, asi je to tak lepší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele