Události Serie A: Ještě není konec, vzkazují do Neapole mocní seveřané

14.11.2022, 14:30
Komentáře a souhrny
Oslavy hráčů Neapole (© AFP)
Jedenáctá ligová výhra Neapole v řadě nezůstala bez odezvy. AC Milán se díky vítězné trefě z nastaveného času udržel na vzdálenosti osmi bodů, o další dva je zpátky Juventus. Ten vyhrál pošesté v řadě zásluhou skvělého útočníka Moiseho Keana. A co dalšího přineslo 15. kolo italské Serie A?

Nejlépe jak mohla zakončila Neapol svou famózní podzimní část sezony. Sobotní vítězství nad Udinese 3:2 bylo už jejím 11. ligovým triumfem v řadě a dlouhou zimní přestávku stráví zaslouženě na prvním místě se značným osmibodovým náskokem. Ztratit svůj senzační a vysněný ligový titul tak může už jen ona sama.

Jen v osmi případech s celkových 118 se ze zisku mistrovského titulu radoval od vzniku celonárodní fotbalové soutěže tým z italského jihu. Třikrát vyhrál AS Řím, dvakrát Lazio a Neapol a jednou Cagliari. Pokud bychom chtěli být geografičtí pedanti, nepočítali bychom dokonce ani oba římské celky. Letošní ročník zatím vypadá, že by se tato obrovská disproporce mohla mírně zlepšit.

Jenže mocné kluby z bohatého severu se nezdávají. AC Milán vyhrál desátý z posledních 11 domácích ligových zápasů, když v neděli v podvečer přetlačil Fiorentinu. Stefano Pioli se tak se svým celkem udržel na stále ještě přijatelném osmibodovém odstupu. Navzdory rychlé trefě, kterou dal už po minutě a půl Rafael Leăo, se ale výhra domácích nerodila vůbec snadno. Leăo je mimochodem na tyhle bleskové góly specialistou - dva z předchozích čtyř gólů AC Milán vstřelených v prvních dvou minutách hry dal právě on.

Tabulka po 15. kole Serie A

Fiorentina se nezalekla a po menších zmatcích ve vápně soupeře se k míči dostal český záložník Antonín Barák, který vyrovnal. Hosté však doplatili na svou laxnost v zakončení a nakládání s nadějnými situacemi. Odvážný domácí kouč Pioli naopak v závěru nařídil rozestavení 4-2-4 a milánská vůle prostě zvítězila. Byť tedy po důrazném kontaktu útočníka Rebiče s brankářem Terraccianem, který předcházel smolné vlastní brance Milenkoviće, zavládly protesty.

"Možná jsme nehráli ideálně, ale všichni prokázali touhu po vítězství," prohlásila po utkání klubová legenda Paolo Maldini. "Takový Olivier Giroud před sebou má mistrovství světa, ale odmakal celých 95 minut a vůbec na to nemyslel," pochválil Maldini nestárnoucího Francouze, který je jedním z hlavních důvodů, proč Rossoneri mohou stále doufat v obhajobu titulu.

Málokdo asi čekal, že o pouhé dva body níže uzavře letošní podzim Juventus. Svěřenci Massimiliana Allegriho ale naposledy porazili Lazio 3:0 a připsali si svou již šestou ligovou výhru v řadě s čistým kontem. Juventus uspěl zcela zaslouženě a tentokrát to nebyl Allegri, kdo hrál jen na výsledek (ideálně 1:0), zatímco Maurizio Sarri se svým týmem tvořil hru a šance. Bylo to přesně naopak - Lazio nebylo směrem dopředu vůbec nebezpečné, zatímco Juventus se překvapivě nezastavoval až do samotného závěru.

Sestřih utkání Juventus - Lazio zde.

Allegri samozřejmě nezklamal a před dlouhou pauzou popíchl ofenzivně založené fanoušky Staré dámy, když krátce po hodině hry stáhl ze hřiště aktivního Moise Keana autora dvou branek. Asi aby těch gólů nebylo moc.

Výraznou postavou střetnutí byl rovněž i francouzský záložník Adrien Rabiot. Jeho požadavky na prodloužení smlouvy a odmítnutí přestupu do Manchesteru United, který v létě rovněž úplně nevyhověl přemrštěným nárokům jeho agentky a matky, brali příznivci Juventusu téměř za drzost. Rabiot si byl ale svými výkony evidentně jistý. V posledních pěti zápasech se podílel na pěti brankách (v předešlých 100 to bylo pouze 10) a v neděli večer zcela zastínil Sergeje Milinkoviće-Saviće. I proto se hovoří o tom, že pokud náhodou Neapol klopýtne, bude to právě Juventus, kdo má velkou šanci ještě získat zdánlivě ztracený titul. Do jeho sestavy by se navíc měl konečně vrátit i jiný francouzský středopolař Paul Pogba.

A výrazně k tomu může napomoci hned první kolo po dlouhé pauze. V něm se na začátku ledna totiž Neapol představí na půdě Interu, který na ni ztrácí 11 bodů. Kouč Simone Inzaghi navíc na závěr podzimu vyřešil jednu velkou bolest. Inter vyhrál v Bergamu a poprvé letos vyhrál zápas proti silnému soupeři. Do nového roku tedy půjde nezatížen tím, že ve všech klíčových ligových kláních této sezony selhal.

Výsledky 15. kola Serie A

Hráč kola

Takový dopad na hru svého týmu nikdo jiný ani zdaleka neměl. Zhruba dvacet minut před koncem utkání poslal José Mourinho na hřiště uzdraveného Paula Dybalu, který totálně změnil ofenzivní výkon týmu. Do té doby utrápené AS Řím prohrávalo s Turínem 0:1, ale Dybala začal konečně - klidně můžeme říci po měsíci - tvořit šance Giallorossi a v závěru vybojoval penaltu.

Možná to byly špatné vzpomínky, protože právě při exekuci pokutového kopu se Dybala naposledy proti Lecce zranil, jeho zahrání tentokrát přenechal bývalému hráči Turína Belottimu. Ten ovšem selhal a šikovný Argentinec musel makat dál. O chvíli později ale trefil břevno a odražený míč napálil přes rozhozenou obranu do sítě Nemanja Matič. Byl z toho sice jen bod, ale mnohem podstatnější je příslib naděje, který Dybala svým fanouškům před zimní pauzou zanechal.

Sestřih utkání AS Řím - Turín FC zde.

Gól kola

Dvě velice důležité trefy zaznamenal v souboji Hellasu Verona a Spezie hostující M'Bala Nzola. Aktuálně poslední tým tabulky z Verony šel sice do vedení, ale duel ovlivnilo hrůzostrašné zranění hostujícího brankáře Dragowského. Právě pro něj ale jako by Nzola začal pálit.

Nejprve v 53. minutě z hranice vápna mířil přesně k tyči a zhruba o čtvrt hodiny později si naskočil na centr z pravé strany, který nekompromisně prodloužil a usměrnil za záda domácího brankáře. Spezia se tedy v pravý čas dočkala prvních venkovních bodů - zimní pauzu stráví solidních šest bodů od sestupového pásma, které se od ostatních začíná trochu izolovat.

Sestřih utkání Hellas Verona - Spezia Calcio zde.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (43)

Přidat komentář
SunFells

Z Neapole zase vzkazují tohle - [Giuntoli, Napoli Sport Director]: Regret? Haaland. We had finalized the contract with Salzburg paying the full 25M euro clause. But Haaland preferred Borussia Dortmund. We had him and Osimhen at the top of our list, and thus shifted our focus to Victor. We saw them as equivalent”

že v té Itálii to vedou vždycky srandastrejdové

Reagovat
10

Reagovat
smazaný uživatel

Haalanda nám Mino nabízel už z Norska, stejne tak jsme odmítli Ibru, který skončil v Ajaxu.. Takových historek má každý klub..

Reagovat
SunFells

Podstata je, že litovat nezískání Haalanda místo hráče, který za něj aktuálně kope, není taktní vyjádření vůči svému hráči z pozice sport. ředitele.

Nikoliv to, že vám (pokud "nám" je Neapoli) uniknul, jak sám Giuntoli uvádí - Haaland upřednostňoval Borussii, takže se s tím nic dělat nedalo.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom žádná.

Reagovat
8lampard8

OT: Pro milovníky Itálie, nejen fotbalové, doporučuju seriál od BBC Searching for Italy. V každém díle přibližuje Stanley Tucci jeden italský region po stránce místní kuchyně, charakteru oblasti a mentalitě obyvatel. Momentálně jsou venku dvě serie po šesti dílech, díl má 42 minut.

Reagovat
10

viděl jsem jeden díl, docela pěkně udělaný, ale na https://www.csfd.cz/film/321863-two-greedy-italians/recenze/ to nemá

https://www.csfd.cz/film/701698-jamie-cooks-italy/prehled/ tohle je taky fajn celkem

a Manu a Matěj mám taky celkem rád

Reagovat
8lampard8

Diky za tipy. Jemieho teda moc nemusim uprimne, ale sanci mu dam. Navic u toho prvniho odkazu si mi ziskal hned ted nazev

Vsechny dily maji stejnou strukturu, takze pokud ti prvni dil uplne neseď, tak se to s dallsimi dily nezmeni. Ma to takovy jednoduchy mustr, ale libi se mi ta pohodova atmosfera, navic vsechna ta mista mam procestovana, takze je prijemne to videt. Navic italska kuchyne je moje nejoblibenejsi.

Reagovat
10

V tomhle mi Jamie nevadí, jeho vaření je horší, vnímám tu jeho reputaci, zvlášť mezi profíkama, kde je tak trochu za Babicu, ale tyhle road tripy jsou v jeho podání docela zábavný.

Ten mustr je stejný u většiny těch pořadů, mám to rád ze stejných důvodů jako ty.

Reagovat
DelPiero137

Jamieho mam mam rad v zmysle ze mi nevadi a dobre sa nato pozera ale ze by som bol z toho uplne na makko to nie. Na TV paprike som mal inych favoritov Najviac ma sral Jammie ked piekol maso. Velmi casto to mal spalene z vrchu (cierne, cista rakovina) alebo v nutri surove, nedopecene a dusoval sa ake je to uzasne

Reagovat
10

Souhlasím, podle něj bych určitě nic nevařil, těch videí, kde se mu smějí Italové nebo Asiati, kdy se snažil dělat jejich jídla, je na YouTube miliarda. V dobách The Naked Chef (20+ let dozadu) mi přišel lepší, teď se snaží pokrýt všechno a kvalita šla do prdele. Každopádně to jeho podání těch road tripů mě docela baví, tam on většinou nevaří. Zábavný mi přišlo i tohle - https://www.csfd.cz/film/666553-gordon-gino-a-fred-na-cestach/recenze/.

Co se týče italský kuchyně, tak doporučuju kanál https://www.youtube.com/@italiasquisita, to je naprostej poklad.

Všichni řeší MS, jen nám "Italovům" zbyla pro diskusi jen italská kuchyně.

Reagovat
DelPiero137

Pozriem ten kanal

"Všichni řeší MS, jen nám "Italovům" zbyla pro diskusi jen italská kuchyně"

aj ked mam dilemu ci tieto MS sledovat...nie kvoli neucasti Squadry.

Reagovat
10

pustil jsem si teď 2. sezonu ve Venezii a je to fajn

blbý je, že u těch pořadů vždycky musím otevřít víno a dát si něco italskýho k jídlu

Reagovat
8lampard8

Ja mam zatim za sebou jen prvni serii. Ale uplne ti rozumim, taky jsem si hned po prvnim druhym dilu sel udelat aspon carbonara

Reagovat
DelPiero137

Antonia a Gennara mam velmi rad, je to moja topka

Jamie je tiez fajn ale to uz je taky modernejsi, pozmeneny pohlad.

Reagovat
smazaný uživatel

Čekal jsem, kdy se objeví první zprávy tohoto charakteru. Jako on by ty góly dal, určitě více než Tammy and the rest v současném rozpoložení, rozhodně by nepálil tak moc, rozhodně by vyhrál a udržel více míčů nahoře. Víme taky, že Friedkini využívají každou možnost marketingově posílit klub, zaplatil by se z dresů, ok. Ale ta představa mě děsí. Byl by to přesný opak toho, co bych chtěl vidět. Pro tým neudělá krok navíc, jestli pořád pláchne bekům na 30 metrů to taky nevím, ale pokud by donutil Nica přihrávat, ten může toto za něj odmakat. Z rohů a přímáků bychom asi dávali ještě více gólů než teď, takže herní trápení by se prodloužilo s vyhranými body.

Prostě se mi ta představa hnusí, ale úplně bych to chápal, když ho bude Mou chtít, prosadí si ho. Víc než půlroční smlouva s opcí je však nesmysl. Bonusy podle týmových výsledků, pouze.

Cokoliv jiného než 4-3-1-2 nebo 4-3-2-1 pak nedává smysl, protože se bude na hrotu 90 minut dlubat v nose s tím, co hrajeme teď.

Ale dívat se stejně budu..

Daje!

Reagovat
brenk

Vie mi niekto vysvetlit, preco sa Juve tak vehementne zaujima o Milinkovica (hlavne sa mi rozum zastavuje pri tych ciastkach az do 100m)? Chapem, ze je to top hrac, ale o rok mu konci zmluva a na ten post sa deru Fagioli s Mirettim (plus sa po sezone vracia Rovella)- kedy im chcu dat sancu, ked budu kazdy rok tahat novych pokemonov?

Reagovat
Pinturicchio

MC a Rabiot pryč, Pogba věčně zraněný.

Reagovat
10

Paredes a jeho 7m ročně snad taky

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Furia Ceca

Když si necháme Mirettiho s Fagiolim a příští léto už nikam nepošleme Rovellu s Ranocchiou, tak my stejně další záložníky ani nepotřebujeme.

Rabiota s Paredesem neprodloužit a ideálně střelit Zakariu. Pokud přijde na MC nabídka +25, tak klidně prodat taky.

Reagovat
10

MC může klidně už v lednu, ale pod 35m bych nešel, to by s náma Tottenham zase vyjebal...snad mu vyjde MS

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Kapřík

Ještě tam číhá Arthur s kontraktem do roku 2025. Live nevypadá, že by po něm sáhlo.

Reagovat
Furia Ceca

A nj doprdele

Reagovat
brenk

Tak ako pise nizsie Furia- ak sa v lete vrati aspon Rovella, tak pocitam 5 stabilnych zaloznikov (Pogba, Loca, Miretti, Fagioli, Rovella). Chapem, ze tam bude treba niekoho do rotacie, ale nechcel by som, aby za velke prachy doniesli Milinkovica a opat totalne pochovali mladych.

Reagovat
10

To, že teď hrajeme o 4. místo a mladíci vedle těch tragédů, který tam příští sezonu nebudou, vypadají takhle dobře, je fajn, ale je trošku naivní to na nich celý postavit s ambicema standardního Juventusu, tj. Scudetto + minimálně čtvrtfinále LM.

Pogba - Miretti

Locatelli - Rovella

SMS - Fagioli

Tohle za mě není žádný "totální pochování mladých hráčů", spíš naopak.

Reagovat
Pettirosso

Toto by byla nejvyváženější sestava od MVP.

Škoda, že to poserou tím, že Rabiotovi po MS nabídnou 10m ročně.

Reagovat
10

možná...ale United s Chelsea naštěstí nabídnou 12

Reagovat
brenk

Prave preto tam su Pogba s Locatellim, aby to nestalo cele na mladikoch. Osobne si myslim, ze to jedno miesto v zalohe by dostat mali a kludne by sa to mohlo doplnit nejakou low-cost alternativou. V pricncipe nemam problem s SMS, ale v dobe, ked nas topanka tlaci uplne inde davat zanho vysoke desiatky milionov mi nepride ako spravna volba.

Reagovat
10

Pogba po návratu ještě nekopl do míče, na něj se nedá úplně spoléhat. Těch zranění máme tři prdele. SMS je úplně jinde, než zbytek těch hráčů, typologicky tam nikoho takovýho nemáme. Budu se opakovat, ale pokud má Juventus mít standardní ambice, tak takovýho hráče mít musí. A ty mladý hráče to nijak neomezí.

Reagovat
brenk

Argument s Pogbom beriem, v pripade, ze by aj po zbytok sezony bol na tom zdravotne zle som za. Takisto by som este bral aj zimne spenaznenie Rabiota a SMS ako nahradu, ale to je z rise fantazie.

Reagovat
DelPiero137

Ja mam z Pogbu tiez obavy, nie kvoli zdraviu. Dufam ze sa budem mylit, ale neverim ze nas niekam posunie. Mozno to bude stacit v SA vo vacsine zapasoch. SMS za rozumnu cenu by bol posun. S tym ze mladici by sa neodpisali. Ale to sa musime zbavit Rabiota, Paredesa a Amika.

Reagovat
Kapřík

a Arthura, Zakarii... to nebude snadný

Reagovat
DelPiero137

Na nich som uz aj zabudol na zle zabudnes hned

Reagovat
Kapřík

Naprosto chápu. Jenže bohužel Zakaria kontrakt do 2026, Arthur do 2025...

Reagovat
smazaný uživatel

Zakariu si vezme BVB po prodeji Bellinghama.

Reagovat
ED91

Reagovat
Il Architetto

Pěkný ale co nějaká jména na beky?

Reagovat
Kapřík

Mluvilo se napravo o Pavardovi, ne? Ale ten teď hraje spíš stopera. Zajimavy by mohl být i Frimpong. Na levého beka čekají dva nadějně Italové.

Reagovat
Kapřík

To by bylo zajímavý + Ranocchia ještě musi přesvědčit. Ale to by znamenalo vyčistit kádr najednou od 5 záložníku, z toho třem nekončí kontrakt. A do toho ještě furt ty spekulace s Jorginhem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele