V ITÁLII ZEMŘEL POLICISTA, FOTBAL NEBUDE

02.02.2007, 23:18
Aktuality
V Itálii se o tomto víkendu žádný ligový fotbal hrát nebude. Důvod? Násilnosti doprovázející předehrávané utkání Serie A mezi Catanií s Palermem, stovka zraněných a především pak zabitý policista...

Sicilské derby mohlo být ozdobou kola, šlo o souboj týmů z první pětky. Určitě se o něm bude dlouho mluvit, ale ne zrovna lichotivě. První vážný incident přišel v 57. minutě zápasu, kdy musel rozhodčí hru na půl hodiny přerušit. Tábory fanoušků se k sobě nechovaly zrovna přátelsky, na hřiště se dostal slzný plyn...

Zápas pokračoval, hosté vyhráli 2:1 a upevnili si pozici na třetím místě tabulky. Výsledek však není vůbec důležitý. To hlavní se odehrálo krátce po zápase mimo Stadio Massimino. Velká skupina fanoušků domácího týmu se dostala do bitky s policisty a jeden z nich, 38letý Filippo Raciti, zaplatil životem. Byl zasažen podomácku vyrobenou bombou do obličeje... Dalších asi sto lidí bylo zraněno.

Reakce fotbalových autorit na sebe nenechala dlouho čekat. "Takhle to dál nejde, jestli je tohle fotbal, tak se vším končím. Okamžitě ustavíme stálou komisi, která se bude situací zabývat. Fotbal v Itálii musíme zastavit a provést inventuru," prohlásil prezident fotbalového svazu (FIGC) Luca Pancalli. "Nemohu najít slova, kterými bych popsal, jak 38letý muž přišel o život. Tohle není sport."

Celý víkendový program čtyř nejvyšších italských soutěží (Serie A, B, C1 a C2) a juniorských lig byl zrušen. "Všechny fotbalové autority, se kterými jsem po incidentu hovořil, souhlasí s tím, že musíme všechno zastavit. Tady už slova nestačí. Momentálně jen žasnu nad tím, co se děje, je to absolutně nepřijatelné," zlobil se Pancalli.

Situace je o to vážnější, že to není první takový incident. Snad k ještě horšímu došlo před týdnem v amatérské Serii D - po utkání týmů Sanmartinese a Cancellese byl v bitce s hráči soupeře zabit předseda prvně jmenovaného klubu Ermano Licursi. Amatérská liga byla zastavena, nyní podobný scénář přichází i v profesionálních soutěžích...

Autor: Petr Starý / channel4.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

:X

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

tak jim zakažte poháry,tak jako angličanům!!!!!ale to asi nepůjde co????peníze!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

presne tyhle lidi kurvej fotbal..

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš tihle lidi..

Reagovat
smazaný uživatel

Mno koukal jsem na to v tv a na ulicích to vypadalo jako ve válce .

Reagovat
HOST*

Zlatá 1.Košťál liga.

Reagovat
smazaný uživatel

Príde fanúšik Sparty Praha do obchodu s knihami a hovorí: - Prosím si knihu „AC Sparta Praga majstrom Gambrinus ligy“. Predavačka mu na to: - Fantastická literatúra o poschodie vyššie...

Je to sice blbost, ale i takový fórek po ránu potěší.

Reagovat
Xavi

Zvlášť když je na Spartu!

Reagovat
Xavi

Tak to je dost nechutný! Ale co se dá čekat od mafiánské Itálie...!

Reagovat
HOST*antimadrista

Já bych jim ho zakázal na celej měsíc.

Reagovat
smazaný uživatel

a zaracha navrch...

Reagovat
HOST*sweet

Já myslím že se z toho nevivlíknou.Ale Spatra by se sz toho vyvlíkla na pohodu.Smrt Spartě.

Reagovat
HOST*

myslim ze po vysetreni toho ako incidenty vlastne zacali, by sa jeden pripadne oba kluby mali preradit do serie B aspon

Reagovat
sansiro

Co já jsem četl, tak té atmosféře vůbec nepomohl rozhodčí. Ty góly Palerma prý byly vymšlené. A taky se prý slaví na Sicílii nějaký svátek, na ulici v Catanii bylo prý 100 000 lidí a navíc ti blázni hráli mezi sebou o 4. místo. Je to mazec.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele