Zmrtvýchvstání mistrů a záchrana Leedsu: 38. kolo Premier League v kostce

26.05.2022, 21:36
Názory a komentáře
Jack Harrison (© AFP)
V 75. minutě prohrávali s Aston Villou 0:2 a vzhledem k vítězství Liverpoolu nad Wolverhamptonem 3:1 potřebovali k zisku titulu třikrát skórovat. O šest minut později už hráči Manchesteru City vedli a fanoušci na Etihad Stadium skákali radostí. Nejsledovanější soutěž na světě vygradovala nezapomenutelným způsobem. Svěřenci Pepa Guardioly obhájili trofej a počtvrté za posledních pět let usedli na anglický fotbalový trůn.

Do hlavní role se obsadil střídající záložník İlkay Gündoğan, jenž rozjásal příznivce na tribunách dvakrát. Hostům z Birminghamu nepomohl ani krásný gól exliverpoolského klenotu Coutinha, který měl stejně jako trenér Steven Gerrard speciální motivaci.

Speciální motivaci měl rozhodně i Mohamed Salah, jemuž 23. branka v sezoně přinesla třetí Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Premier League, o kterou se tentokrát podělil s famózně hrajícím Son Hung-minem. Rychlonohý Jihokorejec přispěl dvěma trefami k demolici sestupujícího Norwiche i postupu Tottenhamu do příštího ročníku Champions League. Dvakrát rozvlnila síť také švédská kometa Dejan Kulusevski.

Arsenal proto pošesté v řadě ostrouhal a mezi smetánkou starého kontinentu bude opět scházet - jednoznačná výhra 5:1 nad Evertonem tento fakt nezměnila. Evropskou ligu si navzdory porážce 0:1 s Crystalem Palace zahraje také Manchester United. Konkurenti z West Hamu totiž padli na stadionu rozjetého Brightonu 1:3 a čeká je předkolo Konferenční ligy.

Na opačném pólu v tabulce zvládl infarktové vyvrcholení v posledním kole Leeds. Peacocks loupili v Brentfordu, a protože Burnley prohrálo v souběžně hraném utkání s Newcastlem, mohli s vyprodaným hostujícím sektorem oslavovat záchranu. Clarets odsoudil k sestupu do EFL Championship dvougólový Callum Wilson.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Dejan Kulusevski (Tottenham) - 9.58 / 2 góly, 5 úspěšných driblinků, 3 střely na branku, 2 klíčové přihrávky.

2. Harry Kane (Tottenham) - 9.28 / gól, asistence, 7 střel, 3 klíčové přihrávky.

3. Cédric Soares (Arsenal) - 8.89 / gól, asistence, 3 střely, 3 zastavení ofenzivní akce soupeře.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Dejan Kulusevski (Tottenham) - 16 bodů.

2. - 3. Cédric Soares (Arsenal), İlkay Gündoğan (Manchester City) - oba 14 bodů.

Sestava 38. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Alisson Becker (Liverpool) - Mezi tyčemi držel mistrovské naděje Reds nad vodou. Za výjimečně "děravou" obranou čelil několika nebezpečným střelám včetně samostatného nájezdu Hwang Hi-čchana a kapituloval pouze po doklepnutí Pedra Neta z bezprostřední blízkosti. O Zlatou rukavici však nepřišel a podělil se o ni s krajanem Edersonem z Manchesteru City - oba udrželi v sezoně 20x čisté konto.

Pravý obránce: Cédric Soares (Arsenal) - Během uplynulého ročníku byl často kritizován, ale v závěrečném utkání příznivce Gunners bezesporu potěšil. Evertonu zasadil krásnou ránu po signálu z rohového kopu a navrch přidal i asistenci. Třicetiletý Portugalec navíc dominoval ve čtení hry a zápas uzavřel s největším počtem doteků s míčem.

Stoper: Joël Matip (Liverpool) - Jak už jsem zmínil, defenziva Reds povolila Wolves až nečekané množství nebezpečných kontrů, kamerunský reprezentant si ovšem nadprůměrnou výkonnost udržel. Jako už tradičně vyučoval ve vzduchu, a to jak v obraně, tak v útoku. Právě po jeho hlavičce totiž v 84. minutě skóroval Mohamed Salah.

Stoper: Ben Davies (Tottenham) - Ve vzduchu úřadoval navzdory výrazně menšímu vzrůstu i odchovanec Swansea, který přispěl k čistému kontu v Norwichi, kde Spurs stvrdili postup do skupinové fáze Ligy mistrů. Hostující "kotel" potěšil téměř 92procentní úspěšností přihrávek a důležitou zablokovanou střelou, za což si vysloužil skandování svého jména.

Levý obránce: Olexandr Zinčenko (Manchester City) - První poločas strávil na lavičce, odkud sledoval trápení obhájců titulu. Trenér Guardiola ho poslal do druhé půle a ukrajinský "šikula" mu vloženou důvěru několikanásobně splatil. Na levé straně hřiště doslova létal, v maximální rychlosti dribloval s míčem, motal hlavu obráncům Villans a nezištným zpětným pasem vybídl ke skórování Rodriho.

Pravý záložník: Dejan Kulusevski (Tottenham) - "Gimme gimme gimme a ginger from Sweden" hlásal twitterový účet Spurs v narážce na známou píseň švédské hudební skupiny ABBA po dvoubrankovém představení levonohého křídelníka v Norwichi. Zimní akvizice z Juventusu se na severu Londýna bleskově aklimatizovala a ideálně doplnila sehranou dvojici Kane - Son.

Střední záložník: James Maddison (Leicester) - K excelentním výkonům se na jaře rozehrál i rodák z Coventry, který má za sebou nejproduktivnější sezonu v kariéře. Tečku za ní udělal bilancí 1+1 ve vítězném duelu se Southamptonem. Zahraje si v dresu Albionu na zimním mistrovství světa v Kataru?

Střední záložník: İlkay Gündoğan (Manchester City) - Víceméně jistotu nominace, konkrétně do německého národním týmu, má naopak jednatřicetiletý středopolař, jenž v roli střídajícího "žolíka" spasil Citizens a dvěma trefami zajistil další mistrovskou oslavu. Nejprve zužitkoval přesný centr Raheema Sterlinga a fenomenální obrat obhájců titulu dokonal opět na zadní tyči, kde ho oku lahodící přihrávkou našel Kevin De Bruyne.

Levý záložník: Gabriel Martinelli (Arsenal) - Pro vysněnou účast na světovém šampionátu dělá maximum také talentovaný Brazilec z Arsenalu. V utkání s Evertonem od úvodního hvizdu neúnavně střílel, přihrával, dribloval s míčem a za svou aktivitu byl odměněn gólem z pokutového kopu a asistencí.

Útočník: Callum Wilson (Newcastle) - Penaltu chladnokrevně proměnil i důrazný forvard, který podstatnou část letošního ročníku promarodil. Přesto byl s osmi brankami nejlepším střelcem Magpies. Lze očekávat, že nejbohatší klub na světě bude během letního přestupového okna aktivní, ale Wilson by se o svou pozici obávat neměl. Pokud je zdravý, je jednou z nejnebezpečnějších "devítek" v lize.

Útočník: Son Hung-min (Tottenham) - Stíhací jízdu Spurs za místenkou v Champions League řídil a úspěšně dořídil až do samotného konce. Rychlonohý Jihokorejec byl zejména během posledních měsíců nezastavitelný, dával jeden gól za druhým a po zásluze si hýčká Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra. Na Carrow Road mohl odevzdanému Norwichi nasázet minimálně hattrick, ale i dva přesné zásahy nakonec k zisku cenné individuální trofeje stačily.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City38296399:2693
2.Liverpool FC38288294:2692
3.Chelsea FC382111676:3374
4.Tottenham Hotspur382251169:4071
5.Arsenal FC382231361:4869
6.Manchester United3816101257:5758
7.West Ham United381681460:5156
8.Leicester City3814101462:5952
9.Brighton & Hove Albion3812151142:4451
10.Wolverhampton Wanderers381561738:4351
11.Newcastle United3813101544:6249
12.Crystal Palace3811151250:4648
13.Brentford FC381371848:5646
14.Aston Villa381361952:5445
15.Southampton FC389131643:6740
16.Everton FC381162143:6639
17.Leeds United389111842:7938
18.Burnley FC387141734:5335
19.Watford FC38652734:7723
20.Norwich City38572623:8422

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (64)

Přidat komentář
Lovec

(omluva za) OT: Kam budete vyrážet sledovat finále LM v Praze? Nějaké tipy na fajn podniky, kde to pustí i se zvukem? Ideálně Břevnov/Dejvice/Holešovice? Díky moc.

Reagovat
Al Capone

Jelikoz je MS v hokeji tak doma, nebudu riskovat ze tam nechaji hokej. A ne, nejsem z Prahy

Reagovat
Salfovic

Ještě jsi měl napsat, co při tom budeš jíst, pak by ta odpoveď byla vyčerpávající

Reagovat
Al Capone

Nepochopil jsi pointu, nevadi, nedivim se

Reagovat
Salfovic

Předpokládám, že to taky není pražák, takže rada, aby seděl doma na zadku, mu moc nepomůže.

Reagovat
fenixLFC

eozhodne mu pomoze pripomenutie faktu, ze moze mat so sledovanim finale LM problem kvoli tomu ze vsade budu pchat nejake klzanie po lade

Reagovat
GjøvikFF

Hokej se hraje v 13.20 a 17.20, s finále LM to určitě kolidovat nebude.

Reagovat
Front hell

Přitom se stačí podívat na vysílací časy a sám by zjistil že mu tenhle problém moc nehrozí.

Reagovat
eder

V devět večer už bude dávno po hokeji...

Reagovat
Al Capone

Pravděpodobně ano, ale už kolikrát se stalo, že nebylo a v celé hospodě se nenajde nikdo kdo by radši viděl finále LM než klidně hokejový přátelák české repre.

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
jk

Levy vibes

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Želví ninja je ještě větší zmrd, než jsme mysleli

Reagovat
Nikikrew

Ved to sa uz davno ie Mbappe to ma v hlave nasrate ked mu stupla to jeho tupej prasiny

Reagovat
mistr129

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Salfovic

Holt museli někde učetřit na tu jeho prémii.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych byl agent vyjednávající tu smlouvu a tohle ve smlouvě neošetřil, tak bych se asi šel zastřelit, protože jsem na piču agent.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Euphael

Reagovat
Hlahart

Tak to nedělá agent, ale advokáti. Ale je to totální fail no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

asi taky nejaka pracovni verze

Reagovat
ttopi

Reagovat
Čenda

ale takhle téměř identická chyba, fotbal, klub, vyjádření (smetiště/rubbish) v tak krátký době na dvou úplně na sobe nezavislejch televizích, to je dobrej bizárek.

Reagovat
naheCZ

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
TheTopFootbaler

BBC je hroznej bulvár, nevěřte ničemu co tam píšou!

Reagovat
Coutinho10

twl, toho sem chtel k nam do LFC

26.05. Newcastle může posílit Lucas Paquetá

Lucas Paquetá by mohl vyměnit Francii za Anglii. Záložník Lyonu se ocitl v hledáčku Newcastlu United, který má být ochotný zaplatit rekordních 59 milionů eur. (abola.pt)

Reagovat
kissak

Pokud by se Brunovo dvojče dotáhlo, byla by to naprostá bomba. Oni dva si na hřišti moc dobře rozumí a záloha Lyonu s nimi byla hodně silná.

Reagovat
Coutinho10

pro vas by to byl jackpot

Reagovat
kissak

když si vezmu, že už byl spekulacema jednou nohou u nás, jsem docela překvapenej, že jsme se o něj znovu výrazně nepokusili

také jsme se hodně zajímali o Botmana, ale to také utichlo

Reagovat
Coutinho10

na toto leto z vasi strany jsem hodne zvedavej, tak uvidime, co ostatni

Reagovat
kissak

já jsem také hodně zvědavej, ale doufám že Magpies nebudou bezhlavě utrácet naopak každý nákup pečlivě zvažovat a vše bude v pravomoci Howea

novináři už rozbíjejí okurkovou sezonu zaručenými zprávami jako například Neymar do Newcastlu

Reagovat
Seydou Doumbia

Paketa...to by byli sympatické přestupy

Reagovat
kissak

minimálně Bruno by byl potěšenej a já vůbec nepochybuju, že by to byla i pro nás bomba

Reagovat
Seydou Doumbia

věřím že by se u vás prosadil...pokud by jste přivedli i botmana, nebo jakéhokoli černého stopera z ligue 1 do 23 let tak by to taky byla bomba...zatím to neskladate nějak nesympaticky

Reagovat
kissak

Reagovat
Čenda

to by mohla byt pro vas bomba. Jako, saudi jsou zmrdi, ale stejne vám budu dost fandit, zámky byly vzdycky sympatický, do toho Howe, Bruna jsem chtěl dlouho do Arsiku..snad neskončíte nad námi

Reagovat
blaugrana

vyhorel v AC a chcel by si ho do Poolu?

Reagovat
eder

Nikdo neumí probudit deadwood tak zázračně jako právě führer Jürgen...

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Svatej

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadím sa že keby Werner vtedy prestupil k nám, Klopp by z neho urobil krála strelcov PL na najbližších 5 rokov

Reagovat
Seydou Doumbia

To je možná trochu přestřelené, ale taky si myslím že zrovna Werner by pod Klopíkem byl úplně jiný hráč. Ono hráči můžou být různě kvalitní, ale hodně dělá adaptabilita a systém. Jsou hráči, kterým se povede jedno angažmá, pak ve dvou týmech hrají hovno, média je ničí a pak jím je 30 a sama jejich hlava je přesvědčí o tom že jsou sračky a je po kariéře. Potom máš hráče, které můžeme brát jako kvalitní, jako legendy ale třeba nebyli o nic horší než ten výše zmíněný, jen prostě měl dostatečnou fotbalovou kvalitu, ale i štěstí na trenéra, spoluhráče, klub, systém a proto mohl být tak dobrý. Dle mého speciálně Klopp by našel hromadu kvalitních hráčů napříč PL i jinými ligami do 20-30 mega ze kterých by byl schopný udělat hvězdu, nebo hráče který jako hvězda vypada, tzv. systemového hráče. Hodně těch týmu druhého sledu jako Sevilla, Lille atd taky na takové systémové hráče spoléha a dělá výsledky.

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi dobre si to popísal a rozviedol. presne takto nejako som to myslel, lepšie sa to napisať nedalo

Reagovat
Seydou Doumbia

díky

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Neutron

Tak vsadit sa o nieco co nedokazes je celkom parada

Reagovat
bbbauch

Conte to imo umi taky slusne, vyhrat ligu s Mosesem na wingbackovi, to nechapu do ted

Reagovat
Kinky7

Delph na levym bekovi a 100b

Reagovat
Seydou Doumbia

mouzis a alonzo

Reagovat
Coutinho10

Italie mu nesedla, bylo to jeho 1. zahranicni angazma, v Lyonu je to jiny hrac a verim, ze mu PL sedne + faktor Jurgen, jak zminuje eder

Reagovat
Čenda

Salah v Římě?

Reagovat
Ingimir

tak aj Coutinho prišiel z Milána (aj keď z Interu), kde to nebola žiadna sláva a v Liverpoole sa presadil

Reagovat
fenixLFC

coutinho ale mal za sebou skvelu sezonu v betise ci kde to bol

Reagovat
smazaný uživatel

A Paqueta je fantastický v Lyone.

Reagovat
Ingimir

v Espanyole... ale tak moja pointa bola že ak sa hráč nepresadí na San Sire neznamená to automaticky že nemá na Liverpool, ako píše kolega nado mnou Paqueta v inej lige ukazuje že je to schopný hráč

Reagovat
Hlahart

Díky za celou sezonu kostky

Reagovat
Coutinho10

ještě aby ne, když budou hrát LM , ale asi tam byla nějaká podmínka na nový posily, tak jsem dost zvědavej, co předvedou

19:24 Conte se rozhodl, že u Spurs setrvá

Antonio Conte po schůzce s ředitelem Spurs Fabiem Paraticim učinil rozhodnutí, že i v další sezoně bude manažerem Tottenhamu. Italský kormidelník v Londýně působí od začátku listopadu. (dailymail.co.uk)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele