základní část, 18. kolo
13.01.2017 20:00 CET
1 : 3
(0:0)

Reportáž

Go Ahead Eagles - AZ Alkmaar 1:3

Favorizovaný Alkmaar zvládl své první vystoupení v novém roce na jedničku a na půdě nováčka z Go Ahead dokázal zvítězit 3:1. V tabulce Eredivisie se prozatím posunul na čtvrté místo s jednatřiceti body a bude čekat, jak se povede jeho prozatím největšímu rivalovi z Heerenveenu. Eagles naopak prodloužilo své čekání na výhru už na šest duelů, v nizozemské nejvyšší soutěži je stále na posledním osmnácté místě s dvanácti body.

Přitom vítězství AZ se rozhodně nerodilo snadno, zhruba pětadvacet minut před koncem svítil na tabuli nerozhodný bezbrankový stav. První větší příležitost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy dostal až příliš prostoru ke střele Rienstra, z dobré pozice mířil těsně nad horní tyčku. Hosté znovu zahrozili ke konci úvodního dějství, ve 43. minutě po pasu Alirezy Jahanbakhshe hlavičkoval nabíhající Tankovič do náruče brankáře Zwarthoeda.

Alkmaar měl mírný tlak také po změně stran, jenže dlouho nemohl najít recept na houževnatou hru soupeře. Zlom nastal v 69. minutě, kdy skóre pátečního střetnutí otevřel Wouter Weghorst. Ten po dlouhém nákopu a následné přihrávce z první od Jahanbakhshe dostal hodně prostoru na levé straně a poté střelou z mírného úhlu obstřelil bezmocného strážce Eagles. Domácí mohli vyrovnat o čtyři minuty později, když se ukázal Manu.

Nová posila Go Ahead vystřelila tvrdě z ostrého úhlu, ale gólman Rochet byl připraven a tento pokus vyrazil. Manu měl ještě blíže k vyrovnání v 81. minutě, kdy dokonce přeloboval Rocheta, jenomže poté na brankové čáře dokázal famózně zakročit jeden z vracejících se hráčů AZ. Druhý uklidňující gól hostí vsítil za další čtyři minuty aktivní Jahanbakhsh, jenž se postaral o excelentní trefu po přihrávce Wuytense.

Z více jak pětadvaceti metrů vypálil pravačkou a jeho unikátní rána zapadla přesně k pravé tyči, Zwarthoed se za míčem pouze ohlédl. Go Ahead vykřesalo jiskřičku naděje v předposlední minutě základní hrací doby. Johansson mimo souboj o míč nesmyslně strčil do střídajícího Wolterse, za svůj zákrok uviděl žlutou kartu a byl nařízen pokutový kop.

K němu se postavil Jarchino Antonia a nekompromisně ho proměnil, brankáři Rochetovi nepomohlo ani vystižení směru. Poslední slovo měli přeci jen hosté, konkrétně ve třetí nastavené minutě. Tentokráte byla nařízena penalta v jejich prospěch po nedovoleném zákroku na střídajícího Dabneyho dos Santose. Balón si následně postavil Jahanbakhsh a zavěsil k tyči. Tento moment provázela velmi kuriózní situace, neboť se při zahrání penalty zjevil před Zwarthoedem druhý míč, i tak rozhodčí bez prodlevy uznal gól.

Autor: Viktor Sandev / az.nl, vi.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele