základní část, 25. kolo
06.03.2022 16:45 CET
3 : 2
(2:0)

Reportáž

Ajax opět málem zaváhal, výhru s Waalwijkem si zajistil až v poslední minutě

Na Ajaxu doléhá v poslední době náročný program, nyní totiž na ligové scéně podruhé za sebou skoro ztratil body s jasným outsiderem a jeho největší konkurent PSV se na něj mohl dotáhnout. Proti podceňovanému RKC sice brzy vedl dvoubrankovým rozdílem díky trefám kanonýra Sébastiena Hallera, ovšem krátce po změně stran hosté heroicky srovnali a o výhře favorita rozhodl až v závěru Dušan Tadić proměněným pokutovým kopem.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga se tak přeci jen udrželi na vedoucí příčce se ziskem šedesáti bodů a před druhým PSV stále drží dvoubodový odstup. Přitom po čtvrteční výhře v semifinále KNVB Beker v Alkmaaru (2:0) se čekalo, že s týmem bojujícím o záchranu nebudou mít větší problémy. Hosté v Eredivisii nebodovali počtvrté z předchozích pěti střetnutí a v tabulce jim patří až čtrnáctá příčka s třiadvaceti body.

Domácí byli podle očekávání aktivnější od samého začátku a první větší možnost si vypracovali po necelých deseti odehraných minutách. Poprvé v zápase byl vidět pozdější hrdina Haller, nicméně jeho pohotovou hlavičku směřující do levého dolního rohu brilantně zlikvidoval brankář El Maach. Ostrostřelec z Pobřeží Slonoviny a zároveň suverénně nejlepší střelec dosavadního ročníku nizozemské ligy vsítil již svou sedmnáctou trefu krátce po půlhodině hry.

Po parádní souhře svých spoluhráčů na levém křídle si seběhl před prázdnou branku na finální přihrávku od Antonyho a z bezprostřední blízkosti ji nemohl minut. Neuběhly ani další čtyři minuty a Haller dokonce zaznamenal svůj osmnáctý zásah této ligové sezóny, jelikož si po obloučku od Berghuise elegantně zpracoval balón na prsa a volejem ho neomylně uklidil ke vzdálenější konstrukci.

Domácí si od této chvíle mysleli, že se jim nemůže vůbec nic stát, ale pět minut po výměně stran přišlo nečekané snížení. Po souboji ve středu hrací plochy vymyslel kolmici za defenzivu protivníka Odgaard, na kterou si ještě z vlastní poloviny naběhl Michiel Kramer a po dlouhém sólu překonal gólmana Onanu přízemní střelou. V 57. minutě bylo dokonce srovnáno, když Richard van der Venne po dalším rychlém brejku obdržel pobídku do volného prostoru v podání aktivního Odgaarda a síť rozvlnil přesně umístěnou střelou podél Onany.

Ajax od tohoto okamžiku zákonitě přidal a zhruba deset minut před závěrečným hvizdem si mohl vzít zpět ztracený náskok. Ke zkompletování hattricku byl blízko Haller, avšak hlavou orazítkoval levou tyč. Rozhodující okamžik přeci jen nastal v 90. minutě. Těsně předtím totiž Wouters fauloval v rohu pokutového území Antonyho a rozhodčí Higler okamžitě nařídil penaltu, kterou s naprostým přehledem proměnil srbský šplímachr Tadić ranou pod levou šibenici.

Autor: Viktor Sandev / espnl.nl, soccerway.com, livesport.ct

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Z jakého duvodu neměla naše jednička -tipáček vypsán kurz na výhru Ajaxu přesně o jeden gol ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele