základní část, 33. kolo
11.05.2022 20:00 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Radost hráčů Ajaxu (© AFP)

Ajax je znovu mistrem Nizozemska, doma hladce předčil Heerenveen

Historicky šestatřicátý triumf Ajaxu v nizozemské nejvyšší soutěži je pro letošek definitivně zpečetěn. V posledním domácím zápase této sezóny neměl větší problémy s Heerenveenem, jemuž zasadil dohromady pět branek, a nadobro tak zlomil odpor PSV, které se mu ještě nějak snažilo lepit na paty. Kolo před koncem zůstal rozdíl mezi oběma výběry na čtyřech bodech.

A právě takový je už pochopitelně matematicky nesmazatelný. Amsterdamský celek tak splnil svůj prvotní cíl a z prvenství v Eredivisie se radoval už potřetí v řadě, pokud tedy opomineme předčasně ukončený ročník 2019/20 kvůli koronavirové pandemii. Mrzet ho každopádně může brzké vypadnutí z play-off Ligy mistrů, v němž patřil bezpochyby k černým koňům celé soutěže, či nedávný nezdar ve finále Nizozemského poháru. Jinak však za sebou nechal trenér Erik ten Hag od svého příchodu do klubu z roku 2017 spoustu práce a hlavně úspěchů. Konec angažmá v Ajaxu před vlastními fanoušky v Johan Cruyff Areně mu vyšel náramně, poslední rozlučku před odchodem do Manchesteru United absolvuje ještě za pár dnů na půdě Vitesse.

Heerenveen naopak vypadl po této porážce z první osmičky v tabulce, která zaručuje play-off o evropské poháry pro příští sezónu, oproti Nijmegenu však zaostává jenom vinou horšího skóre. Důležitou zprávou pro "Srdíčka" je, že ve středu se nedařilo ani jejich úhlavním konkurentům v boji o cenné umístění, třeba Go Ahead Eagles, Groningenu či Cambuuru. V závěrečném duelu se mimochodem střetne právě s prvně jmenovaným klubem.

Do poločasu se de Godenzonen podařilo skórovat třikrát, po obrátce pak přidali na své konto ještě další dva přesné zásahy. K ligovému triumfu nasměroval domácí Tagliafico, jenž svoje zakončení po uvolnění od Tadiće namířil po zemi přesně ke vzdálenější tyčce. Ve 33. minutě zacílil do prázdné branky Berghuis poté, co k němu proletěla přihrávka od brankové čáry, u níž míč ještě stihl na hrací ploše Timber. A ve 38. minutě proměnil Haller penaltu, kterou sudí Lindhout nařídil za nedovolený zákrok Dreševiće, jenž ve vlastní šestnáctce srazil Berghuise.

Fríský celek ani po obrátce nevykazoval prvky zásadního zlepšení, jeho protivník si zkrátka i nadále kráčel v oslavném módu. A v 85. minutě navyšoval Brobbey už tak pohotový náskok Ajaxu poté, co gólman Mulder vyrazil pokus Daramyho pouze ke svému soupeři, přičemž na samý závěr se ještě prosadil díky teči Álvarez po prudké přihrávce, asi i střele, od Daramyho.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Vopi11

XXX

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele