základní část, 26. kolo
11.03.2022 20:00 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Cambuur vzdoroval, ale nebodoval. Ajaxu vystřelil v závěru vítězství Gravenberch

Pokud by Ajax přistoupil do blížící se odvety osmifinále Ligy mistrů proti Benfice podobně jako ke druhé půli v Leeuwardenu, mohl by tvrdě narazit. Po prvním dějství se zdálo, že má utkání pod kontrolou, Cambur ovšem po obrátce dokázal dohnat dvoubrankové manko. Ryan Gravenberch, autor dvou asistencí a rozhodující trefy, měl však ve finále ještě silnější zbraně.

Hosté vstoupili do utkání správnou nohou a už ve 3. minutě se ujali vedení. Gravenberch si na pravé straně počkal na správný moment, poté jemný oblouček přetáhl až na zadní tyčku, kde našel Tadiče, a ten z voleje usměrnil balón za záda gólmana Bose. V 16. minutě se pokoušel náskok de Godenzonen navýšit Haller, avšak jeho zakončení hlavou Bos dokázal zlikvidovat.

Ve 40. minutě již každopádně přece došlo na opětovnou změnu skóre. Gravenberch si u pravé boční čáry pokutového území narazil míč s Tadičem, poté ho poslal ke stráženému Hallerovi, který se nacházel na hranici brankového území, z otočky si ho chytře posunul na levačku, a zbavil se tak efektivně bránícího Tola, a z blízkosti následně bez větších problémů skóroval.

Možná že po tomhle vstřeleném gólu si Ajax začal být až příliš jistý v kramflecích. Cambuur využil jakéhosi možného překvapení zkraje druhého poločasu, najednou svému protivníkovi jasně ukázal, že se v žádném případě nemíní vzdávat bez boje. A poněkud laxně působící úřadující nizozemský šampión musel náhle skousávat inkasování, to když si Klaassen velmi špatně hlídal ve vápně Kallona, merunu nedopravil do bezpečí ani Haller, a snížení tedy bylo na světě. Čerstvý debutant v reprezentačním dresu Sierry Leone se i přes svůj menší vzrůst do vyložené pozice propracoval díky svému důrazu a z ní neměl potíže přelstít brankáře Onanu.

Domácí se snažili najít cestu za dalším vstřelenou brankou, v 73. minutě se objevil ve slušné příležitosti Paulissen, s jeho hlavičkou si ale Onana poradil, nicméně v 79. minutě Cambuur již zaúřadoval. Obrovskou hrubici vyrobil Tagliafico, jenž při zpětné přihrávce přenechal míč pouze Paulissenovi, ten pak vybídl Joostena, jenž krátce po svém střídání zacílil na bližší tyč. Samozřejmě i remíza by byla pro nováčka Eredivisie zajisté velkým úspěchem a o její udržení usiloval až do závěrečných pasáží zápasu. A byť amsterdamský výběr nakonec přece potvrdil roli favorita, protože v první minutě nastavení na Gravenberchovu dělovku neměl Bos nárok, za svůj celkový výkon na hrací ploše se bezpochyby nemusí stydět. Vážně statečně odolával.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele