základní část, 33. kolo
11.05.2022 20:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Fortuna neudržela vedení proti Vitesse a o záchranu tak bude bojovat až v posledním kole

Fortuna nedokázala potvrdit zlepšující se formu proti silnému Vitesse a kvůli teprve druhé porážce z minulých šesti utkání si výrazně zkomplikovala svou cestu za udržením prvoligové licence. Vinou prohry 1:2 totiž klesla na šestnáctou barážovou příčku s dvaatřiceti body, a pokud se chce vyhnout baráži či dokonce přímému sestupu, tak na závěr potřebuje vyhrát v Nijmegenu. Naopak Vitesse má na dosah konečnou šestou pozici po základní části.

Pokud Fortuna dokáže NEC porazit, tak si nehledě na ostatní duely zajistí záchranu z minimálně patnáctého místa ligové tabulky. V případě jiného výsledku však bude muset čekat na výsledky souběžně hraných utkání Willem - Utrecht a Heracles - Sparta, což určitě nechce. SBV je šesté s padesáti body a před sedmým Utrechtem si vytvořilo tříbodový odstup, k jistotě udržení stávajícího postavení potřebuje na závěr bodovat proti mistrovskému Ajaxu.

Hosté naprosto dominovali v úvodní půlhodině, jenomže své vyložené možnosti neproměnili. Nejprve pálil těsně vedle pravé tyče kanonýr Loïs Openda, vzápětí dorážel do pravé konstrukce Grbič a poté mířili těsně nad břevno Dasa s právě aktivním Grbičem. Domácí z ničeho nic prorazili v předposlední minutě základní hrací doby první půle. Skórovat dokázal Paul Gladon, jenž proměnil pokutový kop.

Rozhodčí Van Boekel ho nařídil kvůli držení českého krajánka Tomáše Hájka na Gladona a sám faulovaný devětadvacetiletý zkušený útočník ho proměnil tvrdou ranou k levé konstrukci. Nicméně vyzyvatel z Arnhemu zbraně nesložil a ještě do přestávky bleskově srovnal stav. Přihrávka z půlícího kruhu propadla až k rozběhnutému Millionu Manhoefovi, který z deseti metrů zavěsil po zemi přímo do protějšího dolního růžku.

Vitesse se po změně stran snažilo útočit a kýženou rozdílovou branku vsítilo v 63. minutě. Již svůj šestnáctý ligový zásah této sezóny zaznamenal dvaadvacetiletý belgický ostrostřelec Openda, když si po vynikajícím pasu od Dasy seběhl do volného prostoru a razantní hlavičkou z pěti metrů pokořil bezmocného brankáře Van Osche s pomocí břevna. Výběr z Tilburgu se poté snažili alespoň srovnat, ovšem k ničemu nebezpečnému se nedostal.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele