základní část, 2. kolo
14.08.2022 14:30 CET
6 : 1
(3:1)

Reportáž

Radost hráčů Ajaxu (© AFP)

Ajax si poprvé v sezóně zastřílel a Groningen deklasoval vysoko 6:1

Obhájce mistrovského titulu Ajax si po minulém vybojovaném vítězství 3:2 na půdě Sittardu vedl mnohem lépe a podceňovanému Groningenu uštědřil obrovský debakl po výsledku 6:1. Hosté na první trefu favorizovaného protivníka ještě dokázali odpovědět, ovšem pak do přestávky inkasovali hned dvakrát a po změně stran kapitulovali dokonce třikrát. Amsterdamský klub se tedy vyhoupl na druhé místo tabulky s plným bodovým ziskem jen o skóre za vedoucí PSV.

Naopak svěřenci trenéra Franka Wormutha neuspěli podruhé za sebou, minule totiž neudrželi vedení 2:0 nad nováčkem z Volendamu a teď zaostávali za svým rivalem ve všech ohledech. Ajax vstoupil do nedělního střetnutí skvěle a hned svou první větší možnost ze 4. minuty přetavil ve vedoucí gól. Po vynikající práci Rensche na pravé straně si elegantně na prsa zpracoval balón Steven Bergwijn a pak nekompromisně zavěsil přímo pod břevno.

Groningen se vzápětí zmátožil a ani ne o šest minut později se dočkal nečekaného vyrovnání. Po rychlém brejku přihrál do volného prostoru Strand Larsen, balónu se vzápětí chopil Cyril Ngonge a ten přízemním pokusem překonal bezmocného brankáře Pasveera. Domácí si však vzali zpět ztracený náskok po necelé půlhodině hry a od té doby na trávníku naprosto dominovali. O jejich druhý gól se postaral Brazilec Antony.

Ten si po spolupráci s Álvarezem dovedl balón až před hranici pokutového území a následně nechytatelně zamířil do protější šibenice, gólman Verrips se jen naprázdno proletěl vzduchem. V poslední minutě základní hrací doby se podruhé v tomto utkání prosadil Bergwijn, jenž po vynikajícím centru Antonyho z levého křídla stanul zcela osamocen v brankovém území soupeře a prudkou hlavičkou nakonec se štěstím rozvlnil síť - 3:1.

Ajax rozhodně nepolevoval ani ve druhém dějství a dvanáct minut po přestávce definitivně rozhodl o svém úspěchu. Jeho čtvrtou branku zaznamenal zkušený jednatřicetiletý útočník Steven Berghuis, neboť se po pobídce srbského špílmachra Tadiće zbavil dvou bránících protihráčů a s naprostým přehledem se trefil do vzdálenějšího horního růžku mimo dosah Verripse. O devět minut později byl rozdíl ve skóre dokonce čtyřbrankový.

Teprve dvacetiletý mladíček Kenneth Taylor se po geniálním přistrčení od Brobbeyho ocitl za defenzivou Groningenu a sám před hostujícím brankářem nezaváhal, jelikož míč uklidil mezi jeho nohy přímo doprostřed branky. Od tohoto okamžiku se zápas spíše dohrával, i přesto dvě minuty před vypršením základní hrací doby skóroval favorit pošesté.

Po hlavičce Tadiće totiž zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce norský obránce Määttä a rozhodčí Nijhuis bez váhání ukázal na penaltový puntík. K němu se postavil Berghuis a svou druhou branku tohoto duelu vsítil pohotovou přízemní střelou do protipohybu zoufalého Verripse.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele