základní část, 13. kolo
06.11.2022 16:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

PSV vyzrálo na Ajax i potřetí za sebou a rázem se vyhouplo do čela Eredivisie

Šlágr podzimní části Eredivisie vyzněl lépe pro eindhovenský klub, který porazil obhájce mistrovského titulu i ve třetím vzájemné utkání za sebou a díky tomu se vyhoupl do čela tabulky se třiceti body o dva body právě před AFC. Domácí favorit si může vzít zpět své ztracené vedení ve středeční dohrávce proti Vitesse, ale tentokráte za svým konkurentem přeci jen lehce zaostával.

Oba dva nedělní soupeři zvládli závěrečné vystoupení v evropských pohárech a očekávala se vyrovnaná bitva, nicméně svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye se během úvodních padesáti minut dostali do dvoubrankového vedení. Amsterdamský celek sice snížil zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, jenomže na vyrovnání se již nezmohl a v nejvyšší nizozemské soutěži tak přišel o svou třízápasovou vítěznou šňůru.

Úvodní dvacetiminutovka toho příliš zajímavého nepřinesla, avšak ihned na to nečekaně otevřel gólový účet hostující kanonýr Luuk de Jong. Ten se po zranění vrátil na trávníky teprve před čtrnácti dny a v šestém odehraném utkání přidal už svůj třetí gól. Na levém křídle odvedl vynikající práci Gakpo a nadýchaným centrem našel před hranicí brankového území právě De Jonga, jenž ve skluzu chytře usměrnil míč přímo do bližšího spodního růžku.

Výběr vedený koučem Alfredem Schreuderem mohl vyrovnat těsně před přestávkou, jenomže po rohovém kopu promarnil tisíciprocentní možnost Kudus, jelikož ze tří metrů trestuhodně orazítkoval bližší tyč poloprázdné branky. PSV se ještě více uklidnilo pět minut po výměně stran. Jeho druhou trefu přidal sedmadvacetiletý mexický záložník Erick Gutiérrez, neboť po odvráceném rohovém kopu a vynikající práci nezastavitelného De Jonga vypálil z první z osmi metrů a chladnokrevně zavěsil přesně pod břevno.

Po necelé hodině hry chtěl definitivně rozhodnout Simons, jelikož po sólu přes půl hřiště stanul před brankářem Pasveerem, ovšem nakonec byl na poslední chvíli odzbrojen vracejícím se Renschem. V 67. minutě se postavil k přímému volnému kopu z osmnácti metrů střídající El Ghazi a krouceným pokusem trefil horní tyčku.

Domácí vykřesali naději na bodový zisk v 83. minutě. Snížit dokázal nově příchozí Lorenzo Lucca. Teprve dvaadvacetiletý vytáhlý italský útočník si ani ne po dvou minutách strávených na trávníku zpracoval na prsa pas od Berghuise a z pěti metrů zamířil k protější konstrukci. Ajax se však na žádný závěrečný nápor nezmohl a z trávníku proto odcházel poražen.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
afc ajax

Fuuuuuuha to bude šláger 3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele